Huawei Honor 6 dovedeşte încă odată că 2014 a fost anul în care midrange-urile au fost mai bune decât flagship-urile. Acest terminal a debutat în vara anului trecut şi ne-a fost oferit în teste de către Quickmobile.ro, care vinde telefonul la preţul de 1.499 lei, pe alb sau negru.
Acest device are un design pe bază de sticlă (în faţă şi spate) şi aduce puţin cu un iPhone 4 supradimensionat. În ciuda prezenţei sticlei la bord, handsetul nu este alunecos, iar marginile sale sunt fabricate din metal şi plastic. Zona inferioară este clar fabricată din plastic, iar rama dă senzaţia de soliditate. Putem compara puţin şi cu un Xperia acest model sau cu un terminal Gionee, la capitolul design.
Telefonul stă bine în mâna utilizatorului şi are muchiile drepte, ceea ce îl face să nu fie chiar foarte comod la convorbirile lungi. Utilizarea cu o singură mână este comodă şi am remarcat lipsa de branding Huawei aici, fiind prezent doar brandul Honor. Remarcăm prezenţa unei texturi punctate în spate, sub stratul de sticlă. Huawei Honor 6 este un telefon dreptunghiular cu colţuri rotunjite, iar marginile sale sunt destul de uşor de zgâriat.
În zona frontală se află difuzorul pentru convorbiri, camera frontală, senzorii, LED-ul pentru notificări şi avem şi o zonă goală inutilă sub ecran, de obicei dedicată butoanelor capacitive. În spate vom regăsi camera principală şi bliţul LED, dar şi difuzorul, în vreme ce sus se află jackul audio, emiţătorul infraroşu şi microfonul. În zona inferioară se află încă un microfon şi portul microUSB.
În stânga nu avem nici un element deosebit, iar în dreapta găsim atât butonul On/Off, care oferă un feedback bun, cât şi butoanele de volum şi un capac, care ascunde slotul microSD şi cel micro SIM. Telefonul măsoară 7.5 mm în grosime, cântăreşte 130 de grame şi Huawei afirmă că ar fi fabricat din 6 straturi de material. Designul este destul de OK, acesta fiind unul dintre handseturile din sticlă plăcute privirii.
În ce priveşte aspectul hardware, Huawei Honor 6 aduce un display JDI de 5 inch, iar acesta este un panou LCD non IPS, cu rezoluţie Full HD şi suport pentru atingere cu 10 degete. Grosimea marginilor ecranului este medie, iar dotările includ şi un procesor octa core HiSilicon Kirin 920, cu 4 core-uri Cortex A7 de 1.3 GHz şi 4 core-uri Cortex A15 de 1.7 GHz.
Avem la dispoziţie şi GPU Mali T628 MP4 de 600 MHz, 3 GB RAM LPDDR3 şi 16 sau 32 GB memorie internă, plus slot microSD cu suport pentru până la 64 GB stocare extra. În spate se află o cameră de 13 MP cu bliţ dual LED, iar în zona frontală avem o cameră de 5 MP pentru selfie. Pe partea de conectivitate avem LTE, WiFi Dual Band, Bluetooth 4.0, microUSB 2.0, GPS, Glonass, radio FM, infraroşu, DLNA şi NFC.
La capitolul "Altele" se afla acustica Dolby Digital Plus, accelerometrul, giroscopul, senzorul de proximitate şi busolă. Bateria acestui model este o unitate de 3100 mAh, Li-Po de 3.8 V şi 11.8 Wh. La testul nostru, de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins 8 ore şi 58 de minute de funcţionare, ceea ce este destul de OK. Suntem peste OnePlus One cu 5 minute şi peste Philips Xenium i908 cu o oră şi jumătate.
În testul PCMark, cel care testează bateria la utilizare continuă, simulând web browsing, editare foto şi alte activităţi, am atins 3 ore şi 35 de minute de funcţionare, ceea ce e foarte puţin. Suntem astfel aproape de HTC One M7, care atinge 3 ore şi 13 minute în acest test. Un Samsung Galaxy A5 atinge între timp 6 ore şi 51 minute în testul PCMark.
Încărcarea bateriei lui Huawei Honor 6 se realizează în 2 ore, ceea ce este destul de OK. Încărcătorul este unul de 5V şi 2A, iar per total bateria este bună pentru preţul şi dotările handsetului. În zona de Setări găsim opţiunile Power Saving, dar şi o funcţie Power Monitor, care caută eventualele probleme de consum, cu aplicaţii ce folosesc prea multă baterie.
Avem la dispoziţie modul Ultra Power Saving, care lasă active doar funcţiile principale, sau modul Smart, care ajustează automat frecvența procesorului şi utilizarea reţelei, pentru o performanţă echilibrată. Apoi există şi modul Normal, cu mici ajustări la capitolul CPU şi ecran. Am descoperit şi o opţiune specială numită Screen Saving, care creşte durata de funcţionare a terminalului cu până la 20%, dar reduce calitatea imaginii şi din câte am înţeles scade rezoluţia de la Full HD la HD.
Trecem la acustică, unde ne întâmpină un player audio custom, cu interfaţă minimalistă şi foarte aerisită. Zona de setări include un filtru pentru melodii, după lungime, un timer care închide automat playerul şi o opţiune pentru versuri. Există şi opţiunea DTS, care chiar îşi face simţită prezenţa în melodii. Atunci când întoarcem telefonul în landscape, interfaţa playerului se transformă într-o colecţie de coperte de album.
Experienţa de audiţie oferă un volum ridicat, sunet clar, bas bun, un sunet cald şi adânc şi o percuţie bună. Nu avem căşti la pachet, deci nu ne putem pronunţa la acest capitol. În zona de Setări am găsit şi o opţiune Karaoke. Folosind decibelmetrul, am atins o valoare de 81 dBA în zona frontală şi 82.4 dBA în spate. Acest model nu iese în evidenţă printr-un volum foarte ridicat, în condiţiile în care un Oppo Find 7 atinge 85.1 dBA de exemplu, dar simplul fapt că suntem cu 1 dBA sub iPhone 6 Plus face totul să fie OK.
În ce priveşte aspectul vizual, Huawei Honor 6 vine cu un ecran Full HD LCD non IPS, cu tehnologie LTPS, diagonală de 5 inch şi rezoluţi eFull HD. Avem la dispoziţie un player video foarte simplu şi minimalist, care include şi opţiunea DTS. Experienţa oferită de ecran este una suprasaturată, dar avem unghiuri largi de vizualizare, luminozitate destul de ridicată şi există şi puţină reflectivitate.
Acest ecran nu se comportă prea bine în bătaia soarelui, iar negrul nu e foarte adânc. Pixelii sunt de tip RGB Stripes, iar la capitolul luminozitate, am atins 399 LUX în zona superioară a ecranului şi 372 în cea inferioară, în vreme ce mijloc valoarea este de 383 LUX. Suntem peste un Oppo Find 7a, care atinge 354 LUX, peste Sony Xperia Z2, cu ai săi 366 LUX şi peste LG G3, care depăşea cu puţin 300 LUX.
Aş spune că luminozitatea este OK, dar suprasaturarea şi negrul nu foarte adânc ştirbesc puţin din experienţă. În zona de Setări putem regla culoarea temperaturii (cald său rece), dar şi mărimea fontului şi stilul fontului. Per total ecranul este destul de bun, iar trecând la cameră, aici avem la dispoziţie un senzor Sony IMX214, cu deschidere F/2.0 şi lentila de 28 mm.
Acesta este fix acelaşi senzor de pe OnePlus One, Oppo Find 7 şi Nexus 6. Interfaţa camerei este de o simplitate împrumutată de la iOS dacă este să fim sinceri. În stânga avem opţiunile principale, afişate în mod portrait dintr-un motiv sau altul. Ele includ HDR, Panorama, Audio Note (fotografie şi 10 secunde audio), Best Photo, All Focus (o serie de capturi şi apoi refocalizare), watermark şi apoi vine zona de Setări.
Aici putem regla rezoluţia, la 13 MP în 4:3, 10 MP în 16:9 sau 9 MP în 1:1. Există şi opţiuni că GPS Tag, Mute Sound, Audio Control, Timer, Touch to Capture, Smile Shot şi Auto, dar şi Object Tracking, Burst şi funcţii asociate butoanelor de volum. Terminalul vine şi cu reglaje pentru ISO şi balans de alb, dar şi cu ajustarea expunerii, saturării, contrastului şi luminozităţii.
În stânga interfaţei se află shortcut-ul pentru camera frontală şi bliţ. În dreapta găsim şi efecte şi un slider pentru înfrumuseţare facială. Opţiunile video includ rezoluţia, GPS tag, Beauty Mode, Object Tracking, video HDR şi stabilizare. Dacă ţineţi apăsat degetul pe ecran veţi putea ajusta focalizarea şi metering-ul. Camera aduce o focalizare rapidă, dar realizarea fotografiilor e destul de lentă.
Bliţul e foarte puternic, iar zoomul este fluid. Galeria foto a fost realizată într-o zi foarte însorită, iar din start am remarcat că HDR-ul este de calitate, fără a albi prea mult imaginea, ci doar scoţând în evidenţă detaliile (acea fotografie cu crucea). Culorile fotografiilor sunt realiste, iar selfie-urile sunt de calitate, dar fundalul este mult mai slab reprezentat decât subiectul uman.
Am apreciat şi efectele de înlăturare a defectelor pielii. Camera nu se descurcă prea bine cu soarele în faţă şi apar tot soiul de reflexii neplăcute. Atunci când am capturat imagini cu acele jucării colorate, bătaia soarelui a ars puţin imaginile. Macro-ul cu acel tigru a ieşit bine şi a fost foarte greu să facem refocalizarea să funcţioneze.
Panorama e foarte wide, realizată rapid şi detaliată. Am testat şi efectele de culoare, după cum se vede în galerie şi am aplicat şi câteva watermark-uri. Fotografiile au ieşit destul de clar, au expunere şi balans de alb bune şi focalizarea nu ne-a făcut probleme. Atunci când e soare şi culoare în prim plan, fundalul nu prea se mai distinge la fotografiere.
Calitatea rămâne totuşi bună la zoom şi nivelul de detalii este OK. Am apreciat calitatea chiar şi la zoom maxim. Aflaţi şi că acesta camera trece de ISO 2000 în condiţii low light. Aş spune că suntem cu 15% sub Nexus 6 la capitolul calitate, deşi avem acelaşi senzor foto. La filmări am avut parte de captură Full HD la 30 FPS, cu bitrate ridicat, de 24 Mbps şi acustica stereo (96 Kbps, AAC). În primul clip capturat am avut o schimbare violenta de expunere, plus captura audio slabă din cauza vântului, iar stabilizarea a lăsat de dorit.
Al doilea clip a adus culori bune, dar din nou stabilizare slabă. Al treilea a avut parte o uşoară lipsă a detaliilor, iar al patrulea a fost ars de soare. Clipul 5 este clar, bine iluminate şi bine stabilizat, activând opţiunea asociată. Clipul 6 este cel HDR, realizat în 720p şi e prea albicios. Ne declarăm neimpresionați de filmare, în vreme ce captură foto este OK, peste medie pentru un midrange chiar.
Opţiunile de editare sunt cele clasice, dar interfaţa e foarte minimalista şi aminteşte de iOS. Avem slidere speciale pentru modificarea pozelor. În privinţa performanţei, telefonul nu a trecut de 37.4 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu suferă de supraîncălzire. Browserul web de la bord nu este foarte rapid şi remarcăm aici o interfaţă minimalista bazată foarte mult pe alb/negru. Tastatura virtuală este una custom, care include şi teme şi suport Swype, printre altele, dar şi Auto Correct.
În ce priveşte telefonia, acest model vine cu funcţia Speed Dial, filtru de hărţuire şi tot soiul de funcţii privacy. Sunetul este clar şi volumul ridicat, iar semnalul este bun. La capitolul benchmark, am comparat Huawei Honor 6 cu LG G3, OnePlus One şi Samsung Galaxy S5. Alegere a fost făcută în ideea preţului, care e cu câteva sute de lei diferit la aceste modele. Am inclus în comparaţie şi Allview X2 Soul, care are dotări foarte similare.
Iată rezultatele:
Huawei Honor 6 câştigă 2 dintre cele 10 bătălii şi ar fi câştigat şi mai multe dacă nu era inclus şi OnePlus în comparaţie. Telefonul nu suferă de lag şi rulează Riptide GP2 fără probleme. Pe partea de OS şi UI, acest model rulează Android 4.4.2, cu Emotion UI 3.0 aplicat peste. Emotion UI 3.0 aduce o abundenţă de alb în fundal, fonturi subţiri şi iconuri elegant desenate.
Nu se face deloc abuz de culoare, iar întregul stil al interfaţei aminteşte de Apple. Toate aplicaţiile sunt plasate pe homescreen-uri şi nu au o zonă dedicată, iar butoanele Android au un stil de design ce duce cu gândul la Lollipop. Interfaţa este foarte fluidă, iar multitasking-ul este în stilul celui de pe terminalele HTC, cu o serie de thumbnail-uri mari afişate câte 4 pe ecran.
Veţi face swipe în sus pentru a le închide. Dacă "ciupiţi" ecranul, veţi ajunge în zonă care afişează wallpaper-uri, widgeturi şi tranziţii şi veţi putea alege şi layouturi pentru iconuri, fie 4 x 4, fie 4 x 5. În zona dropdown găsiţi notificări sub forma unui timeline, iar printre Quick Settings se numără şi One Hand UI şi screenshot.
One Hand UI va permite să utilizaţi mai uşor handsetul cu o singură mână, mutând elementele vizuale într-o parte laterală a telefonului. În zona de setări găsim opţiuni pentru Homescreen, precum vizualizarea sa în mod Standard sau Simplu, dar şi funcţia Do Not Disturb. Există şi un manager pentru notificări şi zeci de funcţii legate de securitate. O opţiune interesantă este Touch Plus, care permite ataşarea unei folii speciale, care aduce un soi de butoane capacitive extra.
Zona Motion Control include obişnuitele Flip to Mute, sau gestul de a ridica telefonul pentru a reduce volumul, de exemplu. Puteţi personaliza şi bara navigaţională, activa un mod special de utilizare cu mănuşi sau un buton Suspend, în genul celor de pe modelele Allview. Acesta oferă acces la butoanele Back, Home şi câteva funcţii că player muzical într-un widget plutitor.
Per total am apreciat fluiditatea interfaţei şi lookul sau minimalist şi curat. Lista de aplicaţii preinstalate include un Phone Manager, care permite accelerarea funcţionarii handsetului, include funcţii power saving şi filtru anti hărţuire. Avem apoi Calendar, Files, HiCare, Weather, Rec, Backup, Mirror, Magnifier, Torch, Notepad, FM radio, Update, Kingsoft Office, Twitter, Highlights, Bitcasa şi o serie de jocuri.
O aplicaţie specială de teme este inclusă aici, cu variate posibilităţi de personalizare, inclusiv pentru lockscreen, font şi iconuri. Suita completă Google se afla la posturi, cu Gmail, Chrome, Google+, Maps, Play Music, Books, Games şi Newsstand, dar şi Drive, YouTube, Photos sau Hangouts. În lockscreen puteţi face swipe în sus pentru a vedea un controller pentru media player, shortcut către funcţia lanterna sau oglindă. Se poate spune totuşi că acest model are parte de bloatware.
Să vedem aspectele Pro şi Contra.
Cele Pro sunt:
- interfaţa arătoasă
- design atractiv pentru un telefon din sticlă
- baterie OK (la playback video mai ales)
- opţiuni power saving utile
- luminozitate destul de ridicată
- interfaţa bine gândită a camerei (în afară de modul portrait)
- bliţ puternic
- cameră bună
- fără lag
Şi aspectele Contra:
- marginile se uzează rapid
- bateria nu oferă o viaţă prea lungă la utilizare continuă (doar 3 ore şi 35 minute)
- fără căşti la pachet
- negrul nu e adânc şi ecranul e suprasaturat
- refocalizarea nu funcţionează
- captura video e sub cea foto
- bloatware
Huawei Honor 6 primeşte de la noi o notă de 9.2 pentru design, un 9.2 pentru hardware şi un 9.6 pentru OS şi UI. Nota finală este de 9.33 din 10, iar acesta este un model midrange foarte bun, cu unele dotări high end, o interfaţă atractivă, camera destul de bună şi funcţii multimedia ce nu pot fi criticate prea mult. În afară de bloatware şi filmarea slabă, nu îi găsim defecte. Găsiţi produsul la Quickmobile.ro, la preţul de 1.499 lei.