Telefoanele de gaming au crescut exponenţial în popularitate în ultimii 2 ani, de la o curiozitate, o nişă şi un moft la un segment bine cimentat pe piaţa mobile. Trendul a atras mai toţi jucătorii importanţi, iar câteva nume s-au pierdut pe drum, Razer aruncând prosopul spre exemplu. ASUS rămâne totuşi numele cel mai mare în această zonă, folosindu-se şi de brandul ROG, consacrat deja în zona de PC gaming. În 2020 flagship-ul sau de gaming este ASUS ROG Phone 3, acum cu 3 camere în spate, ecran cu refresh rate de 144 Hz, procesorul Snapdragon 865+, difuzoare stereo, 5G şi WiFi 6. Butoanele laterale de gaming sunt divizate acum în câte două sub butoane şi sistemul de răcire a fost îmbunătăţit.
Au primit un upgrade şi accesoriile, de la ventilatorul Aero Active Cooler 3 şi până la TwinView Dock cel nou, la rândul său cu ecran de 144 Hz sau controllerul Kunai cel nou. ASUS are o abordare pe care americanul o numeşte "everything and the kitchen sink". În traducere liberă ar fi "cu de toate şi chiar mai mult de atât", fără compromisuri. Am trecut telefonul prin toate jocurile consacrate, cu şi fără X Mode pornit, am făcut o sumedenie de teste şi suntem gata să vă spunem cum stă cel mai nou gaming phone ASUS.
Voi îl veţi găsi în România din septembrie de la 3.999 lei.
ASUS merge pe acelaşi format de telefon ca şi la primele două ROG Phone-uri şi în cazul lui ROG Phone 3. Diferenţa faţă de ROG Phone II e că au fost reduse irizaţiile spatelui, dar şi scoasă acea inserţie de metal în formă de sabie (cea a personajului central din Final Fantasy VII). Avem acum un spate complet lucios, acoperit cu sticlă.
Video-review ASUS ROG Phone 3, secțiunea Design
În mijlocul său tronează logo-ul ASUS ROG personalizabil. Camera are un design ceva mai alungit, pentru a găzdui un nou senzor şi au dispărut accentele de cupru din spate şi fata. Asta înseamnă şi că difuzoarele stereo sunt ceva mai bine deghizate. Telefonul măsoară 9.9 mm în talie şi cântăreşte 240 de grame, deci subţire şi uşor... clar nu e. Poate fi iertat pentru asta, pentru că vine cu o baterie mare de 6000 mAh şi greutatea sa oferă siguranţă la sesiunile lungi de gaming.
Nu ai vrea să îţi zboare telefonul din mâna la o mişcare greşită sau la un turneu eSports. Pentru a face mai comodă utilizarea sa pe perioade mai lungi ai şi un conector lateral care îţi permite să încarci telefonul în vreme ce te joci fără a îţi deranja degetele cu cablul. ASUS ROG Phone 3 este un telefon bine construit, solid, fabricat din sticlă şi metal şi e un pic mai alunecos acum, având acel spate acoperit cu sticlă complet. Stă totuşi OK în mâini în landscape.
E parcă mai domestic şi discret că design faţă de ROG Phone II, mai cizelat. Butoanele de gaming laterale sunt destul de comode, dacă ai mai folosit aşa ceva. Altfel, ai putea avea un learning curve, dar sunt personalizabile că presiune deci e OK.
Luminos şi foarte imersiv, afişează 1 miliard de culori
ASUS ROG Phone 3 vine cu un ecran de 6.59 inch, un AMOLED cu rezoluţie de 2340 x 1080 pixeli, cu aspect 19.5:9, suport HDR10+ şi refresh rate de 144 Hz. Are şi touch sampling rate de 270 Hz şi protecţie TUV Low Blue Light, dar şi protecţie Gorilla Glass 6. Diagonală a rămas la fel ca la predecesor, la fel şi rezoluţia doar că a crescut refresh rate-ul.
Video-review ASUS ROG Phone 3, secțiunea Display
Cum mi s-a părut acest display la jocuri şi Netflix? Păi, e foarte luminos, se vede bine inclusiv la soare şi are unghiuri largi de vizualizare. Culorile sunt foarte vii şi au o paletă largă, iar rata de refresh e impresionantă, doar dacă nu foloseşti un telefon cu refresh rate de 120 Hz zilnic. Din ce ştiu doar jocul Dead Cells suporta 144 Hz pe mobil acum. La 120 Hz sunt mult mai multe jocuri care suportă această tehnologie. Negrul este adânc, sunt mulţumit de contrast şi de imersiune.
Pixelii au aranjament Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 507 LUX. Peste seria Galaxy S20, mult peste Nubia Red Magic 3S, dar sub ROG Phone şi ROG Phone II. Am fost şi puţin sub Nubia Red Magic 5G, cu doar 33 LUX. ASUS a umblat mult şi la latentă inputului tactil, care e fără precedent pe acest telefon şi asta se simte în jocuri, el fiind foarte responsiv. Puteţi seta refresh rate-ul şi pe 60 Hz, 90 Hz sau 120 Hz facă doriţi. Dacă vreţi şi alte detalii tehnice, panoul de aici afişează 1 miliard de culori şi este unul True 10 Bit, certificat HDR10+, deci conţinuturile YouTube şi Netflix se văd... magic.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
266.ASUS ROG Phone 3507 (LUX)
267.HTC One A9505 (LUX)
268.Huawei Nexus 6P505 (LUX)
269.Samsung Galaxy A5 (2016)505 (LUX)
270.OnePlus 10T505 (LUX)
271.Samsung Galaxy Note 5504 (LUX)
272.Samsung Galaxy A7 (2016)504 (LUX)
273.Samsung Galaxy A3 (2016)504 (LUX)
274.Allview X4 Soul Infinity N502 (LUX)
Din setări aveţi 4 profiluri de culoare de reglat (Default, Natural, Cinematic, Standard) şi aveţi şi o opţiune Custom, dacă doriţi să personalizaţi voi sub setările. Mai este şi un slider de temperatură a culorii. Mă declar încântat de acest ecran, unul dintre cele mai bune de pe piaţa de până acum.