Toată lumea discuta despre Apple iPhone X în aceste zile, de la copil de grădiniţă la octogenar şi de la taximetrist la inginer în fizică nucleară. Maşinăria de hype Apple duduie la foc continuu şi terminalul se vinde excelent. Sub toată această poleială şi fascinaţie, acel "câmp de distorsiune" implementat de Steve Jobs se ascunde totuşi doar oţel, sticlă, componente chinezeşti, coreene şi software, aşa că hai să fim puţin pragmatici.
Am avut ocazia să petrec un weekend întreg în compania lui iPhone X, mulţumită lui Gabriel Bobon, cititor fidel si prieten Mobilissimo.ro şi am realizat recenzia terminalului. În România costă de la 5200 lei pentru varianta de 64 GB şi de la 6099 lei pentru cea de 256 GB. Se vinde global si local de pe 3 noiembrie.
Primul telefon Apple cu ecran OLED, primul smartphone cu recunoaştere facială avansată şi un pariu riscant pentru firmă din Cupertino, iPhone X este şi un telefon aniversar. Apple nu vrea să îl numim "Ics", ci "iPhone Ten", dar sunt mulţi care încă îl strigă ca pe X Men sau X Factor.
Acesta e unul dintre momentele în care recenzia noastră probabil că nu va influenţa deciziile de cumpărare în mare schemă a lucrurilor. Spoiala e prea fină şi magia e prea mare în jurul terminalului, dar noi am coborât cu picioarele pe Pământ şi am găsit şi coşuri pe această Alba ca Zăpada. Şi mucegai în coşuleţul cu merinde al Scufiţei Roşii. Dar nu e totul negru totuşi...
Un pic de Xiaomi Mi 6, o zonă superioară muşcată
La Apple nu doar mărul e muşcat, ci şi zona superioară a ecranului lui iPhone X. Pe lângă sacrificiul făcut de Apple pentru a integra senzori TrueDepth, acea zonă are şi darul de a deveni un trademark pentru Apple, făcând iPhone X imposibil de confundat cu alt telefon (deocamdată).
Terminalul optează pentru neinspirata ramă metalică din oţel inoxidabil, pe care am criticat-o şi pe Xiaomi Mi 6. Nu e vorba despre rezistenţă, care e garantată aici, ci despre modul în care arată metalul. Pare pur şi simplu ieftin, plastic, material de tacâmuri din bucătărie, cuţite şi furculiţe, clanță. E acel luciu al telefoanelor din China care se laudă că sunt fabricate din metal, dar de fapt sunt fabricate din plastic.
Avem sticlă în faţă şi spate, "cea mai rezistentă pe glob" promite Apple, dar teste recente au arătat că nu e chiar aşa. E mai fragilă decât cea de pe iPhone 8. E bizar că deşi avem muchii înguste şi screen to body ratio de 82.9%, în realitate am fost întrebat de multe lume "aşa groase sunt marginile alea sau ai o husă pe telefon?", deci estetic vorbind avem margini groase. Reţineţi am zis "margini", nu muchii ale ecranului, două lucruri diferite deci.
Camera duală din spate iese mult în relief şi vă rog din toată inima să nu târâţi telefonul pe o suprafaţă plată, altfel veţi obţine zgârieturi serioase şi un sunet enervant. Handsetul stă bine în mână, e foarte comod de utilizat având în vedere diagonală mare de 5.8 inch, iar butoanele au feedback bun. Constat şi că iPhone X e puţin mai greu în mână decât părea judecând după poze şi clipuri.
Construcţia e foarte solidă şi nu e genul de telefon care să se îndoaie prea uşor. Măsoară 7.7 mm în grosime, deci este mai subţire decât Galaxy S8 şi mai gros decât iPhone 8 Plus. Cântăreşte 174 de grame, cu 28 de grame sub iPhone 8 Plus, dar cu aproape 20 de grame mai greu decât Galaxy S8. iPhone X este rezistent la apă şi praf, în regim IP67 şi nu sunt un mare fan al decupajului său pentru TrueDepth, care e pur şi simplu bizar şi afectează şi utilizarea anumitor aplicaţii. Ce e drept Apple chiar nu avea cum să integreze altfel senzorii...
Rămânem cu materialele de calitate şi construcţia solidă, dar rezultatul final face prea multe compromisuri în zone gri pentru a putea fi apreciat ca design.
Luminos, supradotat, dar imperfect
Să spunem din start care sunt neajunsurile acestui ecran pentru a ne axa pe ce e bun după. În primul rând decupajul ca o muşcătură de rechin sus nu e sexy deloc şi se resimte ciudat şi la playback video. Apoi culorile foarte calde şi tenta roşiatică a ecranului sunt un neajuns, deşi scăpăm de ele dacă dezactivăm opţiunea TrueTone.
Şi acum să trecem la teorie. Apple a făcut în 2017 marea trecere la un ecran OLED pe iPhone, odată cu iPhone X. Ca de obicei pentru Apple totul e atipic la acest ecran. Diagonala este de 5.8 inch, dar are un aspect ratio atipic de 19.5:9 şi rezoluţie atipică de 1125 x 2436 pixeli. Apple a făcut supradoză de tehnologii moderne pentru acest panou: Dolby Vision, HDR 10 şi 3D Touch, plus True Tone.
![Display-ul lui iPhone X vazut la microscop](/imgs/uploaded/images/Apple/iPhone-X/review/display%20iphone%20x%20la%20microscop.jpg)
Ni se promite un contrast ratio de 1.000.000:1 şi avem şi un strat oleofobic, care chiar funcţionează. Experienţa mea cu acest ecran? Faţă de alte ecrane OLED culorile nu sar în ochi chiar aşa mult, deci e mai aproape de un LCD ca experiența. Este un ecran luminos şi clar, recunosc asta, culorile sunt destul de vii, iar contrastul este excelent. Unghiurile de vizualizare sunt largi şi aş zice că display-ul e imersiv, dacă nu ar fi decupajul pentru TrueDepth.
Test Luminozitate ecran
- 1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
- 2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
- +
- 94.Apple iPhone X764 (LUX)
- 95.Samsung Galaxy S23 FE760 (LUX)
- 96.Motorola Edge 50759 (LUX)
- 97.Google Pixel 7 Pro750 (LUX)
- 98.Honor Magic5 Lite744 (LUX)
- 99.Motorola RAZR 40 Ultra729 (LUX)
- 100.OnePlus 9728 (LUX)
- 101.ASUS ROG Phone 7 Ultimate727 (LUX)
- 102.Huawei nova 12 SE724 (LUX)
Aş scuza oarecum acea chestiune cu roşiaticul şi culorile calde, care se adaptează la mediul din jur şi având în vedere cât de alb şi albăstriu devine ecranul cu TrueTone dezactivat, probabil va face bine la ochi abordarea TrueTone. Albastrul va distruge somnul si melatonină. Pixelii au aranjament Pentile Matrix Diamond Shape, iar la testul cu luxmetrul realizat de alte site-uri (am avut telefonul doar o zi şi jumătate), au fost atinşi 574 LUX.
Această valoare depăşeşte iPhone 8 Plus cu ai săi 501 LUX, dar şi Galaxy Note 8 cu 513 LUX. Suntem sub Xiaomi Mi 6, cu ai săi 609 LUX, dar şi sub iPhone 6S la 618 LUX. A se remarca şi faptul că la vizionarea video şi jocuri veţi rămâne cu mari benzi negre lateral, dar măcar la video putem da zoom. Păcat că pierdem din spaţiul de vizualizare totuşi. Un ecran de calitate, dar cu imperfecţiuni.