După ani şi ani de iPhone-uri mici, a venit în sfârşit momentul să trec la un iPhone 16 Pro Max. Ca daily driver mă refer. Aceasta nu va fi o recenzie clasică de telefon ţinut câteva zile sau săptămâni, ci de... telefonul meu zilnic pentru următorul an... sau ani.
Vin după un iPhone 3GS luat în 2009, după ce am stat la coadă la Orange până la ora 00:00. Apoi iPhone 5 primit cadou de la cineva drag şi îmbrăcat în husă roşie Angry Birds. Apoi iPhone 7 roz prins la 50% noaptea la eMAG, când s-au greşit preţurile. Ulterior dat la Flip.ro pentru a vedea cum le merge sistemul şi înlocuit cu un iPhone 11 Pro. Pe care încă îl folosesc, apropo. iPhone 13 Pro i-a urmat şi apoi iPhone 15 Pro.
Am vociferat un an întreg că vreau înapoi 13 Pro în loc de 15 Pro. Numai necazuri am avut cu iPhone 15 Pro: rama din titaniu s-a zgâriat în prima săptămână, se încingea infernal la jocuri şi pe finalul vieţii sale, după doar un an de utilizare, am adus bateria la 90% capacitate şi la IFA o încărcăm de 2 ori pe zi.
Nu îmi plac telefoanele mari, am mâna mică, dar am trecut la Pro Max totuşi, pentru baterie. În acest an Apple ține la egalitate Pro-ul şi Pro Max-ul, nu mai face diferenţieri de camere. În mare primim acelaşi pachet de senzori ca anul trecut, minus camera ultrawide, care a trecut de la 12 MP la 48 MP.
Filmăm 4K la 120 FPS şi ProRes, avem profiluri noi de culoare, captura specială Spatial pentru headset-ul Apple Vision Pro şi un procesor A18 Pro mai apt de AI. Când o veni şi Intelligence în UE... O baterie mai mare decât la predecesor şi a crescut şi ecranul, de la 6.7 inch la 6.9 inch, dar fără a mări prea mult dimensiunile corpului. Toate împreună cu un titaniu şi sticlă mai rezistente la zgârieturi, scăpări, şocuri.
Acest telefon e într-o oarecare criză de disponibilitate, e greu de găsit în stoc şi eu l-am primit pe al meu la 2 săptămâni după comandă. Porneşte de la 7999 lei pe plan local, în versiunea de 256 GB. Să înceapă recenzia, care include utilizarea sa la jocuri, poze şi filmări la evenimente, piese de teatru, galerie de artă, concert doom metal, techno, acai bowl şi alte aventuri.
Nu îmi plac telefoanele mari, nu mi se par comode, simt că risc să le scap când fug cu degetul mare spre zona de sus. Nu e vina producătorilor, e vina... geneticii, că am mâna mică. În fine, în cazul de faţă iPhone 16 Pro Max e mai comod de manevrat, odată ce îi pui o husă mai rugoasă. Şi cu decupaj aferent pentru butonul Cameră, evident.
Video-review iPhone 16 Pro Max, secțiunea Design
Avem sticlă în faţă, Corning Glass şi la fel şi în spate, acum cu un Ceramic Shield mai rezistent la zgârieturi, scăpări, contacte dure. Rama e din titanium Grade 5, la fel ca anul trecut, dar până acum nu mi s-a zgâriat după o săptămână de utilizare, cum am păţit la iPhone 15 Pro, deci veşti bune. Certificarea IP68 de aici înseamnă că te poţi scufunda cu telefonul până la 6 metri adâncime timp de 30 de minute. Rama a rămas plata şi plat e şi ecranul.
Terminalul vine pe nuanţele Black Titanium, White Titanium, Natural Titanium, Desert Titanium. Are protecţie din sticlă de safir pe butonul cel nou, capacitiv şi alungit din dreapta, cel Cameră. Mă rog, foarte puţin safir acolo, conform lui JerryRig. E buton capacitiv, deci nu chiar fizic, doar imita pe cel fizic prin feedback haptic. Cam ca Touch ID din Home button-ul de pe iPhone 7.
Măsoară 163 x 77.6 x 8.3 mm, acolo unde iPhone 15 Pro Max măsură 159.8 x 76.7 x 8.3 mm. Deci e mai lung şi mai lat, dar şi mai greu cu 6 grame (227 versus 221). Are construcţie solidă, dar rămâne masiv. Măcar e mai plăcut estetic, prin muchiile mai înguste ale ecranului, diagonala crescând de la 6.7 la 6.9 inch. Dynamic Island a rămas la posturi şi m-am obişnuit cu ea deja.
Apple iPhone 16 Pro Max creşte după ceva vreme diagonală unui model iPhone. Trece de la 6.7 inch, cât avea iPhone 15 Pro Max la 6.9 inch şi scade grosimea muchiilor ecranului. Vorbim aici despre un panou LTPO Super Retina XDR OLED, cu refresh rate de 120 Hz, cu suport HDR10 şi cu Dolby Vision. Era să uit: atinge până la 2000 de nits de luminozitate şi are raport ecran-corp de 91.4%. Plus rezoluţie de 2868 x 1320 pixeli.
Video-review iPhone 16 Pro Max, secțiunea Display
Aduce şi Always On Display, ceva ce modelele non Pro nu au. Experienţa de vizualizare? Perfectă, imersivă, în ciuda pilulei Dynamic Island. Un panou foarte luminos, atât în Asphalt Legends, cât şi pe Amazon Prime, Netflix şi YouTube. Paletă largă de culori, fără vivacitate exagerată, culori realiste mai degrabă. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi şi contrastul e perfect, la soare panoul a rămas cât se poate de lizibil. Inclusiv în interfaţa camerei.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
30.Apple iPhone 16 Pro Max963 (LUX)
31.Samsung Galaxy Z Fold5961 (LUX)
32.Huawei nova 11 Pro956 (LUX)
33.Motorola Edge 40953 (LUX)
34.Apple iPhone 15 Pro953 (LUX)
35.OPPO Reno12 Pro948 (LUX)
36.Honor Magic V3942 (LUX)
37.Apple iPhone 15938 (LUX)
38.Samsung Galaxy A55928 (LUX)
Negrul e adânc, albul e pur. La testul cu luxmetrul am ajuns la 963 LUX, ceea ce este foarte bine, dar e departe de recordul de 1700+ de la seria Pixel 9. Am depăşit iPhone 15 Pro cu ai săi 953 LUX, dar şi pe vivo X90 Pro şi pe Xiaomi 13 Ultra. Suntem sub Huawei Pura 70 Ultra, Xiaomi 14 şi OnePlus 12 sau Galaxy S24+. Setările ecranului nu includ artificiile rivalilor Android: tunning de culoare, combatere flicker, ritm circadian şi altele.
Avem în schimb moduri Light şi Dark, True Tone, text bolduit, Night Shift, Raise to Wake, Zoom şi Always On Display. Dacă veţi căuta Auto Brightness, aflaţi că e ascuns în zona Accesibility. Un ecran corect de iPhone Pro Max aş zice.