Am testat Samsung Galaxy A14 5G, probabil cel mai bine vândut smartphone cu Android din 2023 (Introducere, Note)

29.399 ori
<b>Am testat Samsung Galaxy A14 5G, probabil cel mai bine vândut smartphone cu Android din 2023</b>Primăvara anului 2023 a sosit cu noi smartphone-uri midrange în portofoliul Samsung. În luna martie soseau pe masa noastră de teste modelele Samsung Galaxy A54 5G, A34 5G, dar și Galaxy A14 5G. Ultimul menționat e și cel mai accesibil costând undeva

Introducere

Primăvara anului 2023 a sosit cu noi smartphone-uri midrange în portofoliul Samsung. În luna martie au ajuns pe masa noastră de teste modelele Galaxy A54 5G, A34 5G, dar și Galaxy A14 5G. Ultimul menționat e și cel mai accesibil costând undeva sub 1000 lei în configurație de bază. Vine ca succesor direct pentru Galaxy A13, cel mai bine vândut smartphone cu Android din 2022. Pe Galaxy A14 l-am testat în ultimele săptămâni, iar acum a venit timpul să discutăm despre performanța sa. Am toate informațiile mai jos.

Cel mai bine vândut smartphone din 2023?

În primul rând, cred că ar trebui să vă explic motivul acestei afirmații și a titlului care NU este clickbait. Pe 7 martie 2023 cei de la Counterpoint Research au dezvăluit care au fost cele mai bine vândute smartphone-uri din 2022. Pe primul loc se află iPhone 13, urmat de variantele 13 Pro Max și 14 Pro Max. Pe a patra poziție apare „surpriza” și anume Samsung Galaxy A13, predecesorul modelului testat de mine.

În top 10 apare și Galaxy A03, un terminal chiar mai accesibil din portofoliul companiei sud-coreene. Vă pot explica și logica din spatele marketing-ului producătorului. Când cumperi un produs, parcă nu l-ai lua chiar pe cel mai ieftin disponibil, motiv pentru care, psihologic, o variantă de mijloc pare mai atractivă în ochii cumpărătorilor. Galaxy A14 este acea variantă din acest an, situată atât ca preț, cât și ca dotări, între Galaxy A04 și Galaxy A24.

Astfel, sunt șanse mari ca telefonul despre care vorbim acum să fie cel mai bine vândut smartphone din 2023, fiind predecesorul modelului de succes Galaxy A13. 

Unboxing și design

Experiența de unboxing e simplă. Telefonul vine într-o cutie de talie redusă, de culoare albă, care nu conține prea multe informații cu privire la smartphone. Odată deschisă îți dai seama de ce e cutia atât de „slim”. În pachet nu găsim încărcător. Primim doar cablu USB-C la USB-C, cheiță pentru SIM și documentație. 

Cât despre design, smartphone-ul are corp și margini fabricate din policarbonat. Spatele are o textură foarte interesantă, aderentă, seamănă chiar cu o pilă de unghii. Tot în partea din spate găsim 3 camere foto care ies direct din corp, designul amintind chiar de flagship-ul Galaxy S23.

Butoanele sunt plăcute la apăsare, destul de „clicky”, iar muchiile sunt fabricate din plastic lucios. În jurul display-ului găsim margini destul de groase, o bărbie proeminentă și un decupaj pentru camera selfie. Telefonul cântărește 201 grame și are 9.1 mm în talie.

Nu îl simt tocmai greu, semn că greutatea e bine distribuită. Corpul e aderent, confortabil în utilizare. Posibil să nu ai nevoie de husă de protecție, mai ales dacă îți place textura spatelui. Ca să nu uit, integrat în butonul power on / off vei găsi și un scanner de amprente, pentru extra-securitate.

Mă bucur să văd și un jack de 3.5 mm intregrat în partea de jos. Asta înseamnă că nu trebuie să cheltui sute de lei pentru o pereche de căști wireless pentru muzică și apeluri.

Display

Telefonul adoptă un modest ecran TFT LCD de 6.6 inch în diagonală, care are rezoluţie Full HD+ şi refresh rate de 90 Hz. Am măsurat luminozitatea folosind luxmetrul și am obținut 580 de unități LUX.

E decent, l-am folosit și la exterior, dar face o treabă mult mai bună la interior. Unghiurile de vizualizare sunt OK, experiența este bună dacă îți place să te uiți la clipuri pe YouTube, TikTok, poate filme și seriale pe Netflix.

Nu sunt fanul decupajului picătură, însă panoul e suficient de generos încât să „uiți” că se află acolo.Sunt și opțiuni care îți permit să îl ascunzi în zona de setări dacă îți dorești o experiența mai imersivă când te uiți la filme / seriale.

Hardware și performanță

Samsung Galaxy A14 5G vine cu un procesor MediaTek Dimensity 700 5G, fabricat pe un proces de litografiere de 7nm. L-am mai văzut pe POCO M3 Pro 5G, dar și pe Samsung Galaxy A22 5G anul trecut. Pe alte piețe telefonul se vinde și în variantă cu procesor Exynnos 1330 (5nm), totuși. 

În configurație de bază primești 64 GB de stocare, însă la mine a sosit varianta cu 128 GB. Avem și slot pentru carduri microSD, o raritate în 2023. Se vinde oficial doar în configurație cu 4 GB de memorie RAM în România, dar există și o variantă cu 6 GB RAM. 

O veste bună e că rulăm Android 13 din fabrică, iar interfața aplicată aici se numește „One UI Core 5.0”. Asta înseamnă că telefonul are câteva limitări software față de alte modele din portofoliul producătorului, pentru ca experiența de utilizare să fie mai „lină”. Animațiile sunt mai simpliste și am remarcat un mic delay la trecerea între meniuri și între aplicații. Nu pot spune că e deranjant, terminalul se poate utiliza fără probleme. Avem aici și funcții cheie precum pop-up view și split-screen pentru multitasking. 

Dacă chiar sunteți curioși unde ne situăm ca performanță, am realizat și un test în GeekBench 6. Nu e telefon de gaming, dar va duce și titluri mai puțin solicitante precum Candy Crush, Clash of Clans sau SSSnaker. Posibil să meargă și PUBG Mobile dacă nu te deranjează să joci pe „low”. Important e că primești un display generos și ai accelerometru pentru a ținti. 

Ca o concluzie generală legată de performanță, e un telefon multimedia, suficient de capabil pentru task-uri normale: socializare pe platforme ca Facebook, WhatsApp și Instagram, urmărire de conținut media pe TikTok, YouTube, Netflix și browsing rapid.

Autonomie baterie

Avem aici o „rețetă” deja cunoscută: CPU eficient din punct de vedere energetic + o baterie mare, de 5000 mAh. Asta înseamnă că avem parte de o autonomie bună. Eu am obținut în cazul testului playback video 14 ore și 33 de minute. 

Adevărata surpriză a fost în testul PCMark, însă, acolo unde am atins 20 de ore și 25 de minute. Obținem clar peste o zi de utilizare, poate chiar două, dacă nu folosim smartphone-ul timp îndelungat. Pentru a încărca smartphone-ul ai nevoie de un alimentator de 15W. Am realizat și un test de încărcare, iar mai jos notez și valorile obținute de mine în cazul alimentării:

  • 5 minute - 6%
  • 15 minute - 17%
  • 30 minute - 31%
  • 1 oră - 56%
  • Încărcare completă - 2 ore și 34 minute

Cameră

La camere apare primul upgrade considerabil faţă de predecesor. Acolo unde Galaxy A13 5G avea o cameră selfie de 5 MP, avem acum una de 13 MP. În spate se află o cameră de 50 MP cu PDAF şi deschidere F/1.8, plus una de 2 MP Macro şi una de 2 MP Bokeh. Filmează doar Full HD, are moduri Pro, Night, Hyperlapse. Au dispărut și măştile AR Fun întrucât rulăm One UI Core aici.

Am realizat capturi în Ploiești și pot spune că rezultatele sunt doar OK. Nu scoți neapărat poze artistice, dar vizual arată bine. Avem o paletă de culori generoasă, dar apar ici-colo și nuanțe mai suprasaturate. Am observat asta când am capturat flori, iarbă, dar cert e că nu apare mereu.

Avem funcții AI aici, motiv pentru care toate fotografiile sunt procesate după realizarea lor. Uneori această procesare AI funcționează neașteptat de bine, alte ori te trezești cu o nuanță mult prea aprinsă sau vegetație arsă. 

Nu recomand realizarea de fotografii cu „zoom”, acelea clar sunt slabe. Am prins niște closeup-uri în schimb destul de bune, cu un bokeh aplicat frumos. Pe statuia lui I.L. Caragiale am încercat funcția portrait, dar nu sunt tocmai mulțumit de aceasta întrucât i-a „tăiat” o parte din pălărie. 

Stăm bine la captura selfie, aici chiar se vede upgrade-ul și anume camera selfie de rezoluție mai ridicată decât în cazul predecesorului. Capturile sunt detaliate și în mod surprinzător, m-a decupat binișor față de fundal. Pentru postări pe Facebook / Instagram aș zice că e suficient.

Noaptea...e mai mult de povestit. Avem posibilitatea să facem poze cu sau fără Night Mode. Dacă le facem fără acest mod, rezultatele sunt foarte slabe. În schimb, cu Night Mode obținem rezultate satisfăcătoare, peste așteptări.

Partea proastă e că durează în jur de 5-6 secunde să facem o astfel de fotografie și trebuie să ținem telefonul nemișcat. Dacă scena e aglomerată, e posibil ca AI-ul să „își facă de cap” și vei vedea și ceva artefacte. Tot e mai bine decât dacă nu am avea acest mod, însă, întrucât reușește să elimine din reflexii, să accentueze umbrele și să echilibreze coloristic capturile.

Nu avem stabilizare optică aici, iar filmările sunt cu adevărat dezamăgitoare. Am doar un test de stabilizare, unul selfie în mișcare, dar și o filmare nocturnă. Dacă vei sta pe loc camera selfie își va face treaba în cazul apelurilor video.

Sunet și altele

Lânga portul USB-C, în partea de jos, găsim un singur difuzor, dar și o mufă de 3.5 mm pentru căști. Sunetul este suficient de puternic la volum maxim, dar apar și distorsionări. Volumul ideal ar fi undeva la 60-70% dacă în cazul în care folosești YouTube, TikTok, poate Netflix pentru filme și seriale. Important e că avem mufă jack aici, așa că poți conecta rapid o pereche de căști, iar experiența va fi mult mai bună.

Telefonul este dual-SIM 5G și primim slot dedicat pentru cardurile microSD. Suportă Wi-Fi dual-band, Bluetooth 5.2 cu funcționalitate LE, pentru o eficiență crescută din punct de vedere energetic. Pentru localizare folosește GPS, GLONASS și GALILEO. Avem și NFC pentru plăți contactless prin Google Wallet. Senzorul pentru amprente e amplasat lateral și e precis, l-am folosit pe toată perioada testării.

Concluzii

Samsung Galaxy A14 5G este un smartphone accesibil dedicat utilizatorilor fără pretenții. Vei simți că ai de-a face cu un telefon low-end atunci când îl vei folosi pentru că e fabricat din plastic și are margini destul de groase în jurul panoului. Atuul său este autonomia generoasă grație procesorului eficient din punct de vedere energetic și a bateriei de 5000 mAh. Nu impresionează la capitolul alimentare, dar nici nu îl vei încărca prea des.

Display-ul livrează o experiență OK, unghiuri largi de vizualizare și e responsiv. Nu prea îmi dau seama pentru cine aș putea recomanda acest smartphone. Îl văd potrivit pentru părinți, copii, poate cineva care vrea să meargă la sigur chiar dacă are un buget limitat. 

Interfața One UI Core prezentă aici aduce multe opțiuni disponibile pe telefoane Samsung mai sus clasate în ierarhia companiei. Poți alege teme colorate sau mai sobre, poți personaliza icon-urile și poți folosi pop-up view și split-screen pentru multitasking.

Cert e că Samsung știe să facă business, iar disponibilitatea extinsă la nivel global și prețul mic îi poate asigura lui Galaxy A14 titlul de „cel mai bine vândut telefon cu Android al anului”, călcând pe urmele predecesorului. Cred că se va vinde destul de bine și în România, mai ales că astfel de modele accesibile se oferă la prelungire de abonament, fără costuri suplimentare.

Preț și disponibilitate

Pe Samsung Galaxy A14 5G îl vei găsi la următorii retaileri din online sub 1000 lei:

​4 GB RAM + 128 GB stocare:

​4 GB RAM + 64 GB stocare:

Note

  • Design8/10
  • Display7,1/10
  • Hardware7/10
  • Baterie9,6/10
  • Connectivitate9/10
  • Multimedia8/10
  • Cameră9,5/10
  • Benchmark-uri5/10
  • Temperatură10/10
  • OS, UI & Apps9,5/10
  • Preț10/10
  • Total8,43/10
  • 1
8,4310
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×