Allview X2 Soul este unul dintre telefoanele despre care suntem întrebați cel mai des la Mobilissimo.ro, pentru că toată lumea vrea să știe cum se comportă "cel mai subțire telefon din lume". Acest model este un Gionee Elife S5.5 rebranduit și măsoară 5.55 mm în grosime. El a fost lansat în luna mai a acestui an, are un preț de 1499 lei și vi-l prezentăm astăzi.
Smartphone-ul este ultra-subțire și cântărește 129 de grame, iar el este acoperit cu sticlă și în zona frontală și în spate, ca și modelele Xperia. X2 Soul e predispus la murdărirea cu amprente și grăsime, iar acest model e foarte elegant și aș putea spune aproape feminin, prin talia sa subțire. Gadgetul este fabricat din materiale premium, astfel că în proporție de 98% el include sticlă și metal. Avem de-a face cu un handset îmbrăcat în sticlă Gorilla Glass 3 și cu o ramă laterală din aliaj de aluminiu.
Sticla frontală a acestui device măsoară 0.55 mm în grosime, iar cea din spate 0.40 mm grosime. Designul este unul angular, axat pe linii drepte, iar acest model nu este alunecos, în ciuda sticlei folosite. Aderența sa este OK, iar marginile ecranului sunt înguste. Zona frontală include butoane capacitive, o cameră frontală, earpiece, senzor de lumină ambientală și senzor de proximitate. în stânga se află butonul On/Off și butoanele de volum, care sunt subțiri dar comode și au feedback bun.
în dreapta regăsim un slot microSIM care se accesează folosind o cheiță metalică, iar în zona superioară se află portul microUSB. Jos avem jackul audio și microfonul, iar în spate descoperim camera principală, blitzul, un microfon și difuzorul. Apreciem mult designul lui Allview X2 Soul, cel mai sexy handset cu branding local al acestui an, iar el vine pe alb sau pe negru. în ce privește hardware-ul, smartphone-ul este dotat cu un display de 5 inch, un Super AMOLED produs de Samsung, cu rezoluție Full HD și densitate a pixelilor de 441 ppi. Acest ecran vine cu tehnologie OGS (One Glass Solution), iar dotările telefonului mai includ și un procesor octa core Cortex A7 (MediaTek MT6592) de 1.7 GHz.
Ca GPU avem parte de un Mali 450 MP de 750 MHz, iar Allview X2 Soul mai folosește și 2 GB RAM, 16 GB stocare și nu dispune de slot microSD. în spate se află o cameră de 13 MP cu senzor Sony, iar în față una de 5 MP. Pe partea de conectivitate suntem acoperiți cu radio FM cu RDS, voce HD, HSPA+, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 B/G/N, WiFi Direct, WiFi Display, microUSB 2.0, GPS și apelare video 3G.
La capitolul "altele" primim acustică DTS, accelerometru, giroscop și busola digitală. Bateria acestui model este o unitate de 2300 mAh, un Li-Ion SDI care pe hârtie asigura 10 ore de convorbiri sau 9 zile de funcționare în standby. La testul nostru de playback video cu WiFi pornit și luminozitate de 50% am prins 2 ore și 51 de minute, deci destul de slab, un sacrificiu pentru grosimea scăzută a carcasei.
Aceeași baterie asigura cam 3 ore de gaming și a pierdut cam 32% atunci când am realizat 100 de fotografii în parc. încărcarea durează 2 ore și 23 de minute, iar în zona de setări avem și o opțiune CPU Power Save, care reduce puterea procesorului pentru un consum mai redus. Există și o aplicație specială Power Manager, care va permite să activați opțiunile de Power Saving la un anumit procent de baterie și să opriți WiFi, GPS, Bluetooth sau trafic de date la acel procent automat. Veți putea regla și timeout-ul ecranului, activa setări de iluminare inteligentă pentru ecran și există chiar și o opțiune de Power Saving nocturn.
Să trecem acum la partea audio, unde ne întâmpină amplificare Yamaha și tehnologie DTS (Digital True Surround). Avem parte de un music player similar cu cel de pe Allview X1 Xtreme, cu o interfață simplă și minimalista. Egalizatorul DTS inclus în player oferă acces la funcții că Focus, Bass Boost sau 3D Effect, toate prezentate în acțiune în recenzia video. Putem amplifica volumul cu Volume Strengthen și avem și alte opțiuni, precum Space Reverb, Clarity sau preseturi Standard, Nature, Surround, Voice sau Default. Există aici și un Sleep Timer care va permite să programați când se va opri playerul.
în ce privește difuzorul acestui device, el oferă un volum ridicat, deși pentru standardele Allview mă așteptam la ceva mai mult. Vocea este caldă, iar sunetul tinde să fie ușor strident uneori, mai ales dacă activați și opțiunile din EQ de amplificare de volum. Basul este bunicel, iar căștile sunt comode, deși intra cam prea adânc în ureche. Am rămas șocat totuși de volumul slab al acestor căști, dar măcar basul e OK. Difuzorul din spate atinge un nivel de 84.3 decibeli, cu difuzorul spre decibelmetru sau 79.6 decibeli, cu speakerul spre o suprafață plată. Suntem cam 10 decibeli sub LG G Pro 2, deci se putea ceva mai mult volum.
Avem și radio FM La bordul acestui handset, cu opțiune de înregistrare. Ecranul este un Super AMOLED de 5 inch, cu rezoluție Full HD, densitate de 441 ppi, tehnologie OGS și protecție Gorilla Glass 3. El poate fi folosit și cu mănuși și cu mâinile ușor umede și este luminos și clar. Culorile sunt vii, poate ușor suprasaturate, iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Există un aspect deosebit al acestui ecran, care face ca toate clipurile video privite pe el să pară că "plutesc" pe display, cam ca un video de 60 FPS. Meritul aparține panoului Super AMOLED, cred eu.
Playerul video oferă o opțiune de tip pop up play și suporta DivX, Xvid, AVI și MP4. Avem de-a face cu un ecran cu pixeli de tip Pentile Matrix, cu un aranjament în formație "diamant" al pixelilor. în mare, acest panou seamănă mult cu cel de pe Galaxy S4 și trebuie menționat și faptul că acest display e doar acceptabil în bătaia soarelui, astfel că am reușit cu greu să văd opțiunile foto uneori când făceam fotografii în aer liber.
Am atins 351 de unități LUX pe acest model, aproape de Sony Xperia Z2 și ale sale 366 unități LUX, el fiind un model cu pretenții în 2014. Aș spune că Allview X2 Soul e destul de luminos, mai ales la interior. Negrul este profund, iar acest ecran pot spune că m-a mulțumit. și acum... camera. E vorba despre o unitate de 13 megapixeli, care folosește un senzor Sony IMX135, același de pe LG G2 și LG G3. în fată avem o cameră de 5 megapixeli, cu senzor OV5648. Senzorul camerei de 13 MP adopta un sistem RGBW, cu un pixel alb în plus față de alte modele.
Acest senzor măsoară 1/3.06 inch și generează pixeli de 1.2 microni. Interfața este aceeași ca și pe Allview X1 Xtreme, cu două moduri de fotografiere: Profesional și Normal. Avem parte de zoom până la 4x, iar în zona de Setări găsim opțiuni precum captură Normal Mode, HDR, Auto Scene, Sound sau Geo tag. Putem captura normal, folosind degetele în formă semnului victoriei, apăsând pe ecran sau prin detectare de zâmbet.
Există și un Self Timer, iar fotografiile se realizează în 4:3 la 13 megapixeli și în 16:9 la 12 megapixeli (și nu 16 megapixeli, cum am zis din greșeală în video review; mea culpă!). Avem și opțiunea Anti Banding (50 Hz/60 Hz), iar trecând la modul Profesional, el include un soi de boloboc digital, detectare facială, balans de alb, expunere și ISO până la 1600. Printre modurile de captură se număra Auto, Panorama, Sports, Night și HDR. Setările video includ geotagging, anti shake, microfon, captura 720p/1080p, moduri scenă (auto/night), time (30 secunde, 10 minute, nelimitat), balans de alb și expunere.
în privința fotografiilor propriu zise, avem de-a face cu cadre reușite, fără pic de noise, cu claritate bună și luminozitate OK. Culorile sunt puțin prea calde, iar prim planurile arată foarte bine. Panorama poate fi realizată la 360 de grade, iar HDR-ul arată bine, după cum puteți vedea. Fotografiile HDR vor păstra ambele fotografii realizate, cea standard și cea cu efectul aplicat. Trebuie să aflați că mostrele foto nu sunt chiar departe de cele realizate cu Allview X1 Xtreme, model care a reușit să depășească Galaxy S5 cu unele capturi. Dacă fotografiile au arătat bine, captura video este din păcate în format 3GPP, ceea ce înseamnă bitrate scăzut.
Atingem cam 14 Mbps la bitrate și filmările aduc contrast bun, dar imaginile sunt cam arse și exagerat de luminoase. Focalizarea este OK și deși capturile video arată OK, se putea mult mai bine, mai ales având în vedere cât de bine face poze cameră. Am prezentat succint și Charm Cam, aplicație de selfie/machiaj și capturi inedite. Cu ajutorul său puteți înlătura riduri, adăugă ruj și fard celor fotografiați, dat și să capturați imagini modificate cu peruci amuzante sau să folosiți opțiunea PPT pentru a captura un flipchart sau o tablă la școală/facultate. Nu uităm de performanță și trebuie să vă informez că Allview X2 Soul se cam încinge. El a atins 48 de grade Celsius după câteva minute de gaming, ceea ce înseamnă că se supraîncălzește.
Browserul sau este rapid, tastatura virtuală e comodă, iar pentru benchmark-uri am ales ca termen de comparație Evolio X6, care are același CPU octa core și Samsung Galaxy S4, care are în mare același ecran. în Quadrant X2 Soul obține 14654 puncte, sub Evolio X6, cu ale sale 15163 puncte, dar peste Galaxy S4 și cele 12.000 puncte ale sale. în AnTuTu avem un scor de 27630 cu telefonul subțire, peste cele 26320 puncte ale lui Evolio X6 și destul de aproape de cele 28.000 ale lui S4. NenaMark 2 aduce un ecart de 10 FPS între Allview și Evolio, în favoarea primului, cu 57.2 FPS.
​
Vellamo oferă un scor de 2624 puncte pe X2, peste rivali cu câteva sute de puncte, iar 3DMark oferă un scor de 7138 puncte, peste Evolio, dar sub Galaxy S4 (10k puncte). în GeekBench 3 avem parte de un scor de 445/2464 (single core/multi core), peste cele 430/2377 puncte ale lui Evolio X6, dar sub cele 674 ale lui Galaxy S4 în testul single core. în cel mulți core S4 e depășit, înregistrând 1913 puncte. în cele din urmă în GFXBench avem cel mai mic scor, de 8.7 FPS, față de 9.6 și 9.2 FPS pe rivali, iar în Browsermark 2.1 am atins 818 puncte, scor foarte apropiat de cel de pe Evolio X6. în Sunspider am atins 1074 puncte, iar la testul de viteză am prins doar 12 Mbps la download și 19 Mbps la upload.
Aș spune că rezultatele sunt destul de bune, mai ales pentru un telefon sub 1500 lei ca preț. Acesta este un model single SIM, care la capitolul telefonie aduce un earpiece cu volum ridicat, include și Speed Dial și are un semnal bun. Ca OS ni se oferă Android 4.2.2 și promisiunea că vom avea KitKat foarte curând. Interfața este cea obișnuită pentru Allview, cu iconurile, temele și fundalurile proprii. în zona de Setări găsim opțiuni că Blink Backlight, care face backlight-ul să clipească 3 minute pentru a semnala apeluri ratate.
Există și un Suspend Button, un buton care va "pluti" pe ecran și va ține locul butoanelor capacitive, afișând aceleași opțiuni. Opțiunile mai includ și Guest Mode și Smart Gestures, printre care și Smart Dial, Smart Answer, dublu tap pentru activarea ecranului sau gesturi speciale în formă de simboluri pentru a activa aplicații. Dacă faceți swipe către stânga în lockscreen veți găsi o zonă cu funcții speciale ale telefonului, printre care și Fake Call. Aceasta inițiază un apel fals, care va permite să scăpați din situații sociale neplăcute, dacă vă întâlniți cu o persoană pe care nu doriți să o vedeți de exemplu.
Allview X2 Soul are câteva aplicații preinstalate, printre care și busola, Phone Accelerate (un soi de task killer), Weather, Notes, App Manager, Traffic Assistant, Bitdefender Mobile Security și Sygic. șI acum să vedem cum stăm cu aspectele Pro și Contra ale acestui produs.
Iată-le pe cele Pro:
- design superb, elegant și ultraslim
- acustică de calitate
- ecran foarte bun
- calitate bună a fotografiilor
- aplicații binevenite precum Charm Cam
- fără lag, rulează jocuri noi
și cele Contra:
- magnet de amprente
- supraîncălzire
- căști slabe la pachet
- baterie slabă sacrificată pentru design subțire
- ecran slab în bătaia soarelui
- captură video slabă
Allview X2 Soul primește de la Mobilissimo.ro nota 9.8 pentru design, un 9 pentru hardware și 9 pentru OS și UI, pentru o notă finală de 9.26 din 10. Acest model este pentru cei sau cele care sacrifica bateria de dragul unui design sexy, slim și arătos. Preferați frumusețea sau utilitatea? Alegerea vă aparține. [FORUM]
Allview X2 Soul prețuri actualizate