Allview X2 Soul Pro este primul model de telefon cu brand autohton şi Lollipop care ajunge în teste la Mobilissimo.ro. Terminalul este o cunoştinţă mai veche a noastră, pentru că l-am văzut şi la MWC 2015 Handsetul este realizat printr-un parteneriat dintre Gionee şi Allview, derivat al modelului Gionee Elife S7. Acest smartphone costă 1.699 lei şi a fost lansat la începutul lunii mai în oferta Digi Mobil.
Acea ofertă îl aduce la preţul de 850 lei (avans), plus 12 rate de 71 de lei. Să discutăm acum despre design. Terminalul măsoară 5.5 mm în grosime, deci este un device ultrasubțire şi cântăreşte 126.5 grame. Telefonul este fabricat din sticlă şi metal, având o suprafaţă din sticlă în spate şi în faţă. Remarcăm liniile cromate ale ramei, care străluceşte în bătaia luminii şi trebuie să aflaţi că acest model vine pe negru sau alb cu auriu.
Şasiul intern este fabricat dintr-un aliaj de aluminiu şi magneziu, iar procesul de producţie este de tip CNC (Computer Numerical Control), 100% automatizat. Ecranul acestui device măsoară 1.4 mm în grosime, iar sticla din spate şi din față măsoară doar 0.4 mm în grosime. Camera are o grosime de 4.37 mm, iar în cele din urmă bateria are talie de 3.2 mm. Lateral remarcăm o concavitate a acestui terminal, de dragul aderenței mai bune şi a unui look original.
Terminalul nu este alunecos, în ciuda faptului că are două suprafeţe din sticlă. Utilizarea cu o singură mână este ușoară, iar designul da senzaţia de soliditate. În zona frontală se află earpiece-ul, camera frontală, LED-ul de notificări şi senzorii, iar un lucru remarcat aici e că ecranul de 5.2 inch nu are margini chiar înguste. În spate se află camera principală cu blitzul şi un microfon.
În zona superioară nu avem nimic, iar jos regăsim jackul audio, portul microUSB, microfonul şi difuzorul. În stânga se afla "tăviţa" cu cele două slot-uri microSIM, iar în dreapta regăsim butoanele de volum şi cel On/Off, cu feedback bun. În concluzie, Allview X2 Soul Pro este un telefon arătos şi masculin, deşi e foarte subţire. Ideea cu muchiile concave e binevenită şi excelent pusă în aplicare.
În ce priveşte hardware-ul, acest telefon include un display de 5.2 inch, cu rezoluţie Full HD şi panou Super AMOLED, dar şi un procesor octa core Cortex A53 de 1.7 GHz, un MediaTek MT6752, cu GPU Mali T760. Avem parte şi de 2 GB RAM, 16 GB stocare şi nu există slot microSD aici. În spate avem o cameră de 13 MP, iar în faţă una de 8 MP. Aspectul conectivitate include 4G LTE, cu viteza de download de până la 150 Mbps, HSDPA cu viteza de download de 21 Mbps, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, WiFi Display, OTG şi microUSB.
Senzorii oferiţi pe acest device sunt accelerometru, senzor de proximitate, luminozitate şi magnetic. Bateria smartphone-ului este o unitate Li-Po de 2700 mAh, iar încărcătorul ce vine la pachet este unul de 5V şi 2000 mA. Pe hârtie bateria oferă 270 ore de funcţionare în standby, iar timpul de convorbiri este de 770 de minute. La testul nostru, care implică playback video HD cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins o surprinzătoare durată de 9 ore şi 54 de minute, ceea ce pentru un telefon cu grosime de 5.5 mm este fantastic.
Suntem chiar peste Galaxy S6, care atinge 9 ore şi 49 de minute, dar suntem sub HTC One M8 şi cele 10 ore şi 15 minute ale sale. iPhone 6 Plus atinge între timp 12 ore. Nici rezultatul PCMark nu e rău deloc, cu 7 ore şi 23 minute de utilizare continuă, cu luminozitatea la 200 LUX. Practic, acest model întrece toate terminalele testate de noi în acest benchmark, în afară de Allview P6 Energy, care atinge 11 ore şi 24 de minute.
Samsung Galaxy S6 atinge 7 ore şi 6 minute în PCMark. Încărcarea lui Allview X2 Soul Pro durează 3 ore şi 14 minute, nefiind deci foarte rapidă. OnePlus One are nevoie de doar 1 oră şi 15 minute de încărcare, iar Galaxy S6 de 1 oră şi 10 minute. Allview X2 Soul Pro beneficiază de un sistem de răcire, cu propagare uniformă a căldurii, folosind 8 zone de răcire.
Scade astfel şi consumul. Ecranul aduce şi tehnologie ACL, care reduce consumul cu 25%, iar procesorul are tehnologie HPM, care reduce consumul cu 40%. În zona setărilor avem opţiuni de tip Power Management, printre care şi Intelligent Power Save pe timp de noapte, curăţarea inteligentă a memoriei şi câteva moduri speciale Power Save. Printre ele se numără şi Normal, cu subopţiuni ce implică o temă închisă la culoare, Bluetooth dezactivat, GPS dezactivat sau sincronizare dezactivată.
Avem şi posibilitatea de a scădea utilizarea procesorului, dar şi un mod Extrem, care oferă o interfaţă alb/negru şi acces doar la funcţiile de bază, precum telefonie. Durata de viaţă a bateriei creşte de mai bine de 3-4 ori în acest mod. Există şi funcţia Intelligent Power Save în Standby, iar per total bateria este excelentă.
În ce priveşte acustica, acest smartphone are difuzorul în zona inferioară şi beneficiază de aportul tehnologiei DTS. Avem parte de 2 playere aici, cel Allview şi Google Play Music. Aplicaţia Music are o interfaţă minimalistă, alb/negru, dar şi cu câteva iconuri colorate în meniul iniţial. Experienţa acustică în sine implică un volum ridicat, sunet clar şi bas OK.
Opţiunile playerului includ Sleep Timer şi Efecte Sonore, printre care şi DTS (care face sunetul mai amplu şi cu volum mai ridicat), dar avem şi setări speciale pentru căşti: Standard, Ears, Earphone, Headset şi Speaker. Efectele includ opţiuni precum Classic, Dance, Jazz, Metal şi Rock, iar egalizatorul oferă 5 canale pe care le putem personaliza cu slidere. Căştile oferite la pachet cu terminalul sunt arătoase, uşoare şi par fabricate dintr-un material premium, poate metal sau ceramică.
Firul lor se poate încurca, iar la pachet avem o telecomandă de mari dimensiuni, cu butoane cam zgomotoase. Căştile sunt comode, au izolare bună şi volum ridicat. Opţiunile audio enhance se activează doar la căşti şi includ: DTS Focus, DTS Trubass, DTS Space, DTS Definition şi DTS Center. Aplicaţia radio FM vine cu o opţiune de căutare, Speaker şi înregistrare FM. Căştile sunt foarte bune, iar trecând la testul cu decibelmetrul, am atins 80.4 dBA la volum maxim al difuzorului.
Suntem aproape de Honor 6, cu 81 dBA, sau de Galaxy A5 cu 77.6 dBA, dar şi de Huawei P8, care atinge 81.2 dBA.
Să discutăm acum şi despre ecran. Acesta este un display de 5.2 inch, cu panou Super AMOLED, rezoluţie Full HD, laminare completă, iar aplicaţia video folosită aici suportă o funcţie în genul lui Pop Up Play. Experienţa de vizualizare este una clară, cu contrast OK, iluminare bună, negru adânc şi pixeli Pentile Matrix. Acest panou e similar cu al lui Galaxy S5, după cum ne arată şi pixelii puşi la microscop. Diferenţa e de diagonală cu 5.2 inch pe Allview şi 5.1 inch pe Samsung.
La testul cu luxmetrul, am atins 471 LUX, în vreme ce Galaxy S5 ajungea la 480 LUX. Suntem peste HTC One M8, care atinge 463 LUX şi foarte aproape de Galaxy S6, care a atins 475 LUX. Ecranul este luminos şi are culori vii şi realiste, dar şi unghiuri largi de vizualizare. În zona Settings găsim funcţia Adaptive Brightness, dar şi Economical Backlight, mărimea fonturilor şi LCD Effect. Aceasta permite selectarea funcţiilor Neutral (standard), Cool (imaginea mai puţin saturată) sau Warm (imagine mai saturată).
Şi ecranul este la înălţime aici, ca şi acustică. Să vedem cum stăm cu camera! Camera principală este o unitate Sony IMX214, acelaşi senzor de pe Oppo Find 7 şi Xiaomi Mi4, dar şi OnePlus One. În zona frontală se afla o cameră de 8 megapixeli, un model Omnivision OV8858, cu pixeli de 1.12 microni şi mărime de 1/4 inch. Camera din spate are pixeli de 1.12 microni şi senzorul măsoară 1/3.06 inch. Camera vine cu 6 lentile, iar pe hârtie timpul său de pornire este de 0.5 secunde, focalizarea durează tot 0.5 secunde, iar fotografierea are nevoie de 0.1 secunde.
Camera are un singur blitz LED şi deschidere F/2.0. Camera porneşte cu adevărat rapid şi are o interfaţă oarecum standard, fără vreun artificiu special. În stânga se afla zona de Setări, printre care şi Anti Banding, ghid, geotagging, timer, mărimea fotografiilor (13 megapixeli în 4:3 sau 10 megapixeli în 16:9). Există şi opţiuni pentru modul de captură, inclusiv Touch Shot, Gesture Shot şi Normal. Shortcut-ul către camera frontală ne duce în interfaţa dedicată acesteia, care include multe opţiuni, inclusiv captura 720p video şi în mare aceleaşi opţiuni ca şi la camera principală.
Apoi găsim opţiunile pentru blitz şi modurile de captură, printre care şi Face Beauty, ce oferă la rândul său funcţii că Slim FAce, Contrast, Smooth Skin sau Enlarge Eyes. Există şi filtre aici, dar şi un mod de captură nocturnă, în care trebuie să ţinem telefonul puţin mai fix decât de obicei. Modul cel mai interesant este cel Professional, care ne permite să schimbăm caracteristici ale capturii precum focalizare, viteza shutter-ului, balans de alb, ISO, toate sub formă de slidere precum în cazul interfaţei de pe terminalele Lumia cu camere Pureview.
Modul de captură Magic Focus ne permite să jucăm cu focalizarea, axându-ne pe un subiect în prim plan sau pe unul în fundal. Avem la dispoziţie şi Panoramă, captura Normală, modul Take Anytime (un soi de Best Shot) şi HDR. Setările pentru captura video includ moduri Scenă, anti banding, microfon, expunere, balans de alb, anti shake şi rezoluţie (1080p sau 720p). Camera oferă un zoom fluid, focalizare rapidă şi are o viteză a capturii destul de bună.
Dacă ţineţi ecranul apăsat veţi putea separa focalizarea şi expunerea în mecanisme grafice diferite. Trecând la galeria propriu zisa de capturi realizate cu acest model, avem parte de captură pe timp de zi şi captura nocturnă aici. Fotografiile realizate ziua au implicat cadre însorite, dar şi culori bune şi realiste. Primele imagini au fost puţin cam prea luminoase, iar HDR-ul a iluminat şi el prea mult captura în prima fază.
Frunza roşie capturată a fost un prilej pentru utilizarea funcţiei Magic Focus şi acele macro-uri rezultate arătau excelent. Apoi a urmat un cadrul cu frunze roşii cam arse de soare, iar panorama nu a fost foarte wide, la o rezoluţie de 8320 x 1712, dar a avut avantajul unei clarităţi deosebite. Apoi ne-am jucat din nou cu Magic Focus la acele flori albe, focalizând în diferite puncte.
Această cameră capturează o nuanţă de verde foarte arătoasă, un verde "crud" îi putem spune. Am remarcat şi că acele capturi cu flori arata foarte bine, dar ce m-a frapat de fapt a fost textura pământului de sub flori, foarte realist surprinsă. Toate culorile sunt realiste, mai ales la umbră, dar ele nu sunt arse foarte mult nici la soare. Calitatea la zoom în este OK, iar din nou HDR-ul e puţin cam prea luminos la fotografia cu calul de jucărie.
Fotografiile au acel gloss specific unui flagship, deci calitatea e indubitabilă. Se simte că aceasta e camera lui OnePlus One, iar la capitolele expunere, luminozitate şi balans de alb nu avem nimic de obiectat. Selfie-urile arătau excelent, iar textura pielii este realistă, dar şi fundalul arată destul de clar. Cu toate că am dat zoom în de câteva ori, calitatea selfie-ului a rămas bună.
Am testat şi diferitele viteze ale shutter-ului , mai ales la acea captura cu fântâna şi stropii au fost excelent surprinşi în aer. Pe timp de noapte am realizat fotografii cu blitz, scoţând în evidenţă culori arătoase, dar şi câteva cadre cu nuanţe gălbui. Am remarcat şi că opţiunea Night Mode creşte semnificativ claritatea fotografiilor, deşi le adăugă şi un soi de filtru gri/galben.
Blitzul este foarte bun şi nu arde fotografiile cum se întâmplă la alte terminale. Evident, acesta nu e vreun Xperia Z2 sau LG G3 sau iPhone 6 Plus, dar se descurcă la nivel de OnePlus One pe timp de noapte. Nu e nici departe de recent testatul Huawei P8, ceea ce nu e rău deloc. În concluzie, pe timp de zi suntem cu 10% sau 15% sub Allview X1 Xtreme, telefonul benchmark în zona capturii foto, având o calitate chiar peste Galaxy S5 la testele de anul trecut.
Al nostru e cu o jumătate de treaptă mai jos. Pe partea de captură video, cea mai mare problemă e formatul ales şi anume 3GPP în loc de MP4. Filmarea se realizează la rezoluţie Full HD, frame rate de 24 FPS şi bitrate de 14 sau 15 Mbps. Primul clip are stabilizare slabă, nivel de detalii nu prea bun şi e puţin cam întunecat pentru o zi însorită.
Al doilea clip a fost o dezamăgire, mai degrabă părând 480p decât 1080p şi având calitate slabă la zoom, dar acustică bună. Clipul 3 nu se descurcă prea bine cu vântul, dar are culori realiste, stabilizare în regulă şi focalizare fără cusur. Clipul 4 oferă o acustică de calitate şi nivel bun de detalii. Clipul 5 a implicat un test de stabilizare, care nu prea a fost trecut de acest telefon.
Clipul cu fântâna nu a reprezentat un stres deosebit pentru cameră, fiind trecut cu brio, fără motion blur şi fără pierdere de focalizare. Pe timp de noapte frame rate-ul sacade la 16 FPS şi bitrate-ul la 10 Mbps. Primul clip nocturn e un blur total, iar al doilea e pur şi simplu întunecat. Per total captura video e sub cea foto la capitolul calitate, stabilizarea e slabă, iar nivelul de detalii scade semnificativ la zoom.
Suntem sub OnePlus One şi Oppo Find 7 cu 30% la filmare, mai ales în lipsa capturii 4K, slow motion sau fast motion. Editarea se realizează cu filtre, opţiuni precum crop, straighten, rotate, mirror, expunere şi contrast. Am testat temperatura acestui model, astfel că după o sesiune de gaming de 15 minute cu jocul Riptide GP2 am atins 43 de grade Celsius, ceea ce înseamnă supraîncălzire, dar la atingerea terminalului nu s-a simţit neplăcut căldură.
În schimb la jocul UFC, care e mult mai solicitant decât Riptide, terminalul nu s-a încălzit. Browserul web al acestui handset putea fi mai rapid puţin, iar tastatura virtuală oferită aici este cea stock din Lollipop, bine spaţiata. Pe partea de telefonie avem funcţia Speed Dial, Blacklist, apeluri cu volum ridicat, semnal bun şi sunet clar.
Am remarcat şi că upload-urile via WiFi sunt lente, iar conectivitatea 4G era disponibilă doar pe un singur SIM. Hai să vedem cum stăm cu benchmark-urile! L-am comparat pe Allview X2 Soul Pro, cu X2 Soul şi Huawei P8. Este o bătălie a procesorului octa core 64 bit MediaTek MT6752, cu un procesor octa core MediaTek MT6592 şi cu un octa core Kirin 930 64 bit.
Iată rezultatele:
Performanţa profesorului de pe Allview X2 Soul Pro nu e departe de cea a unui Snapdragon 801 şi acest model câştiga 6 din 11 teste în faţa lui Huawei P8, dar şi 10 din 11 în faţa lui X2 Soul. Terminalul nu are absolut nici un pic de lag şi rulează Riptide GP2 fără probleme, dar şi jocul UFC fără pic de delay.
Allview X2 Soul Pro rulează Android 5.0 Lollipop cu câteva personalizări aplicate, dar păstrează experienţa de bază. Avem parte de o interfaţă plată, de Material Design şi de o abordare abstractă, cu puţin gloss. Contururile iconurilor sunt mai discrete, iar dacă ţineţi apăsat homescreen-ul veţi intra în zona de widgeturi, aplicaţii şi efecte.
Widgeturile arată binişor şi multe sunt unice, faţă de cele stock şi au chiar efecte 3D, precum cel de vreme. Zona de multitasking e afişată sub formă de carusel şi veţi face swipe pentru a închide aplicaţiile. Odată apăsat acel buton virtual cu 3 puncte veţi putea schimba tema launcher ului, edita desktopul, realiza o căutare, schimba wallpaper-ul sau setările desktopului (look/scroll/opţiuni).
Cu un swipe în jos pe ecran veţi accesa zona de notificări, care pot fi personalizate şi prioritizate pentru fiecare aplicaţie. Le puteţi seta pe cele mai importante să aibă prioritate. Spre deosebire de alte modele Android, acest device nu include Quick Settings în zona dropdown, ci declanşează acel meniu cu un swipe în sus, că pe iOS. Aici găsim şi o funcţie screenshot, dar şi shortcut-uri pentru lanterna, apelare falsă, calculator şi camera.
Setările includ gesturi smart dar şi fără atingere, prin fluturarea mâinii în faţa terminalului şi Suspend Button, widget plutitor cu butoane virtuale Android. Lista de aplicaţii preinstalate aici include Bitdefender Mobile Security, Calculator, Calendar, dar şi Chameleon, care poate folosi camera pentru a prelua 3 culori din imaginea capturată şi a realiza o temă, într-un sistem similar cu HTC Themes.
Alte aplicaţii incluse sunt Chrome, Compass, Drive, Facebook, File Explorer, Google+, Google Maps, Gallery, Hangouts, Notes, Photos, suita Play, Sound Recorder, System Manager, System Update, Theme, Torch, Weather, YouTube şi Zedge. Nu avem prea mult bloatware pe acest terminal. Şi acum e momentul concluziilor!
Iată aspectele Pro:
- design slim şi elegant
- margini concave
- Android 5.0 Lollipop la bord
- fără lag
- fotografiere de calitate
- baterie fantastică
- căşti foarte bune
- ecran luminos
- camera selfie bună
- fără bloatware
Şi aspectele Contra:
- doar 11 GB liberi din 16 GB şi fără slot microSD
- captură video doar 3GPP şi nu arată prea bine
- uşoară încălzire în cazul jocurilor
- elemente confuze de UI (Quick Settings cu swipe în sus, shortcut pentru app drawer foarte mic)
Allview X2 Soul Pro primeşte nota 9.6 pentru design, un 9.4 pentru hardware şi un 9.6 pentru OS şi UI. Nota finală este de 9.53 din 10, iar acest model are ca puncte de atracţie bateria excelentă, designul original, cameră bună la capitolul foto, dar şi preţul e destul de bun. Acesta ar putea fi ultimul telefon Allview pe care îl cumpăraţi pentru următorul an sau chiar 2 ani, atât de bună e calitatea sa. Ar trebui ca următorul model să fie prea bun, mai ales la captura video pentru a surclasa acest device. [FORUM]
Allview X2 Soul Pro prețuri actualizate:
Allview X2 Soul Pro Review