Cameră
Secretul sta mai mult în Teleprompter şi Multi Cam
Ştiţi părerea mea despre oamenii care fac poze şi filmează, mai ales cu tablete de 12 inch. La iPad Mini mai înţelegeam... cumva. În fine, aici măcar avem hardware mai ţeapăn pentru captură. Vorbesc despre o cameră de 32 de megapixeli frontală, una decupata sus în muchie şi nu în ecran, cu deschidere F/2.2 şi filmare FHD.
Video-review Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, secțiunea Cameră
În spate se afla o cameră principală de 50 de megapixeli, cu deschidere F/1.8 şi PDAF, dar şi o cameră Bokeh de 2 megapixeli, cu deschidere F/2.4. Filmează 4K în 60 FPS şi are şi blitz LED la pachet. Interfaţa camerei include opţiuni că scanare documente, Teleprompter, HDR, Portrait, Night, captura la 50 de megapixeli, Short Video şi Dual Video.
Plus un Director Mode, care suportă captura Multi Cam, cu multiple telefoane şi tablete. Calitatea foto/video e undeva maxim la nivel de Galaxy A33 sau Redmi Note 13 să zicem.
OS, UI & Apps
Xiaomi Focus Pen şi multitasking că pe Windows
Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 ne-a sosit cu stylus la pachet, dar nu şi cu tastatură, din păcate. Rulează Android 14 cu HyperOS aplicat peste, succesorul lui MIUI. Widgeturile au rămas cam la fel, dar avem diferit e acel taskbar din zona de jos a ecranului.
Video-review Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, secțiunea OS, UI & APPS
Include aplicaţii deschise des, dar şi recent. De acolo putem declanşa aplicaţii în multitasking/split screen. O veste bună e că avem cititor de amprente integrat în butonul Power şi o amplasare foarte comodă a sa, în stânga sus când ţii tableta în landscape. Decizie inspirată! E un cititor de amprente rapid şi precis, nimic de rău de spus aici.
Cu swipe în jos din stânga ecranului accesăm notificări, iar din dreapta Quick Settings. În continuare mă enervează că nu mai găsesc shortcut de Settings în Quick Settings. Ferestrele au 3 puncte sus, care declanşează aspecte de multitasking, precum redimensionarea de ferestre, schimbarea celor două ferestre din split screen între ele şi altele de gen.
Cel mai din stânga homescreen e pentru News Feed. Setările includ ferestrele plutitoare, dar şi modul Workstation, care imită Windows cu "X" pentru a închide ferestre şi mai multe ferestre redimensionabile pe ecran, pentru aplicaţiile deschise. Avem şi Conference Tools, unelte pentru apeluri video şi videoconferinţe, cu înfrumuseţare şi subtitrări.
Există şi Xiaomi Interconnectivity, care îţi permite să te conectezi via NFC şi nu numai la tablete, telefoane, căşti, ceasuri Xiaomi. Poţi partaja conţinut între ele, notiţe, poze, notificări, clipboard.
Şi iată-ne şi la Xiaomi Focus Pen... un stylus care mi-a depăşit aşteptările. Are buton dedicat pentru scris, unul pentru captură de ecran şi unul cu rol de pointer. Poţi începe să iei notiţe şi desenezi direct pe ecran dacă ţii apăsat butonul de pe stylus, iar cel de screenshot îţi permite să alegi o zonă a ecranului pentru o captură de ecran, pe care o poţi edita din mers.
Butonul 3, cel "pointer" numit de mine e de fapt Spotlight, care încercuieşte şi indică zonele de interes din text. Poţi folosi funcţia şi că pointer laser într-o prezentare Powerpoint totuşi. Stylusul are şi rol de control al camerei de la distanţă, e comod şi uşor de folosit, stă bine în mână, se conectează magnetic la tableta şi se încarcă în zona de sus.
Are şi nişte shortcut-uri speciale cu care poți adăugă spaţii şi şterge mai facil. Mi se pare un rival pe măsura lui Apple Pencil şi Samsung S Pen, ba chiar îi apreciez extra butoanele.
Husa oferită la pachet mi se pare comodă, elegantă şi utilă şi are şi cel "flaps", pe care îl poţi ridica să tragi o privire la ecranul tabletei. În rest gamerii au parte de Game Turbo, cu opţiuni de tuning de performanţă, avem şi management de resurse în App Manager, aplicaţie de luat notiţe Notes, care recunoaşte scrisul de mâna cu stylusul şi îl transformă în text digital, dar şi Mi Canvas, cu care desenezi cu multiple peniţe şi foloseşti şi rigle.
Interfaţa e personalizabilă cu fonturi, teme, wallpaper-uri, iar tableta va primi 3 ani de actualizări Android.
Plusuri și minusuri
Părți pozitive
- - construcţie solidă
- - corp comod de ţinut în mână şi folosit
- - stylus excelent la desenat, scris, alte sarcini, pointer, subliniat, control cameră
- - multitasking eficient
- - ecran luminos
- - fără breton
- - încărcare foarte rapidă
- - difuzoare plăcute că acustică
- - cititor de amprente
Părți negative
- - autonomia putea fi mai bună
- - fără versiune 4G/5G
- - fără certificare IP
- - fără ecran AMOLED
- - HyperOS nu e un salt uriaş de la MIUI
Concluzii
La final de zi Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 este o alternativă mai ieftină a lui Samsung Galaxy Tab S9+, care face 85% din ce face şi acel model. Stylusul m-a surprins plăcut prin versatilitate şi butoanele utile. Şi mai mult m-a surprins încărcarea ultra rapidă, record greu de bătut de orice altă tabletă. Se descurcă şi la gaming şi are chiar şi multitasking în stil Windows.
E bună pentru conferinţe, prezentări, apeluri video. Poţi face multe cu tableta asta în deplasări, mai ales dacă îţi iei şi tastatura. E o tabletă bună pentru corporatişti, dar aş vedea şi ceva sarcini creative desfăşurate pe ea şi unele artistice.
Video Review
Note
- Design9,2/10
- Display9/10
- Hardware8,7/10
- Baterie7,5/10
- Connectivitate9/10
- Multimedia10/10
- Cameră8/10
- Benchmark-uri9,5/10
- Temperatură10/10
- OS, UI & Apps9/10
- Preț8,5/10
- Total8,95/10