Review Noul iPad/iPad 3 - Retina Display și cameră foarte bună... În haine de iPad 2! (Video)

4.538 ori
<b>Review Noul iPad/iPad 3 - Retina Display și cameră foarte bună... În haine de iPad 2! (Video)</b>Atunci când a fost anunțat Noul iPad la începutul acestei luni, mulți au insistat asupra faptului că produsul nu are un nume mai pronunțat, precum iPad 3 de exemplu. Acum că au trecut controversele și consensul este să numim tableta cum dorim, de...

Atunci când a fost anunțat Noul iPad la începutul acestei luni, mulți au insistat asupra faptului că produsul nu are un nume mai pronunțat, precum iPad 3 de exemplu. Acum că au trecut controversele și consensul este să numim tableta cum dorim, de la iPad 3 la iPad HD, acest device ne-a sosit în teste și asta până să înceapă luna aprilie, exact cum am prezis atunci când tableta a debutat în magazinele din SUA pe 16 martie. Noul iPad ne-a fost oferit în teste de către MarketOnline.ro, care vinde terminalul la prețul de 2.579 lei.

Pentru a elimina din start orice dubii, unitatea noastră pentru test nu s-a supraîncălzit, deși am jucat și Angry Birds Space HD și Infinity Blade II ore bune. Rețineți totuși că device-ul s-a încălzit și asta doar în partea inferioară, dar nu exagerat și nu mai mult decât iPad 2, de exemplu. Astfel, e posibil ca problemele cu supraîncălzirea să fie izolate. Revenind la device-ul nostru, scos din cutie el arată exact ca iPad 2, dar diferențele apar imediat la capitolul dimensiuni. Avem de-a face cu o tabletă ce măsoară 9.4 mm în grosime și cântărește 652 de grame, deci mai grea și mai groasă decât iPad 2. Noul iPad este disponibil în variante de 16 GB, 32 GB și 64 GB, atât în versiunea WiFi, cât și cea WiFi + 3G (de fapt 4G, dar la noi în țara e mai subțire cu evoluția conectivității).

Noul iPad vine cu 1 GB RAM, un procesor dual core Apple A5X și un GPU quad-core care promite o grafică fantastică în jocuri, ceea ce se vede în special în Infinity Blade II. Totuși, testele comparative recente au arătat că și Tegra 3 face față cu brio duelului cu A5X, ba chiar oferă câteva efecte în plus, precum cel al stropirii cu apă în jocul Riptide. iPad 3 suporta conectivitate Bluetooth 4.0, WiFi și în SUA și țările în care e disponibilă tehnologia necesară și LTE.

noul iPad fotografiat din spate

în ce privește designul, observați că s-a păstrat spatele din aluminiu, marginile rotunjite și "în pantă", difuzorul discret integrat în spate, butoanele de volum laterale și cel de trecere în mod silențios și de blocare a orientării ecranului, butonul ON/OFF în partea superioară, jackul audio de 3.5 mm și în partea inferioară acel port proprietar pentru conectarea la alimentator și PC. în partea din spate avem camera iSight de 5 megapixeli, iar partea frontală, acoperită cu un strat de sticlă găzduiește ecranul Rețină Display, cu rezoluție de 2048 x 1536 pixeli, butonul Home și camera frontală.

Sub carcasa se ascunde o baterie de 42.5 Wh, o unitate Li-Polymer care asigură 10 ore de funcționare cu utilizare normală sau 9 ore pentru norocoșii care au acces la tehnologie 4G. Alte dotări includ un accelerometru, giroscop, busola digitală și iOS 5.1 drept OS. Varianta 3G/4G a tabletei oferă și un slot microSIM. în ce privește bateria, cu un iPad 3 încărcat la 10 dimineața am ajuns la ora 01:00 seara cu 30% din baterie, după o zi de jocuri, fotografiat, filmat cu tableta, download-uri, browsing web, deci zic că bateria își face treaba excelent.

Tastatura virtuala a noului iPad

De remarcat aici tastatura virtuală comodă, care include acum și un buton Dictation, care recunoaște destul de ușor cuvintele rostite. La capitolul playback audio tableta m-a mulțumit, având un volum, un bas puternic și reușind să nu vibreze în ciuda basului, spre deosebire de Motorola Xoom 2, care avea probleme la acest capitol. La playback-ul video m-am axat pe conținuturi 1080p de pe YouTube, de vreme ce numeroasele clipuri MP4 copiate pe iPad nu au fost recunoscute. Sunt sigur totuși că fanii Apple adevărați se vor conforma și vor converti fișierele video în formaturi compatibile...

Camera nului iPad

Noul iPad, camera

Trecând la cameră, descoperim un senzor foto/video fantastic, care mi-a depășit așteptările. Anul trecut am fost dezamăgit de iPad 2 și camera sa, mai ales în condiții de luminozitate scăzută. Ei bine, nu vă așteptați ca în acest an să faceți fotografii mai bune în casă, deoarece tableta nu dispune de bliț, dar măcar avem autofocus și focalizarea chiar funcționează de minune pe iPAd 3. Camera de 5 megapixeli vine și cu tap to focus, detectare facială și poate genera fotografii precum cea de mai jos:

Mostre foto noul iPad

în ce privește filmarea, Noul iPad suporta captura 1080p la 30 fps și folosește și un stabilizator de imagine la filmare. Mai jos aveți o mostră video:

Camera frontală este una VGA care suporta videoconvorbiri prin Facetime la 30 fps. Aveți o galerie completă de fotografii și câteva clipuri video realizate cu tableta avută în teste de la Marketonline și vedeți că noul iPad s-a comportat bine, dar nu uitați de factorul de ridicol care apare atunci când faci poze cu tableta în public. Nu vreți să știți ce priviri și replici am primit când testam tableta...

Trecând la iOS 5.1, opțiunea de multitasking a rămas la fel de eficiență, cu un dublu tap pe butonul Home pentru a declanșa zona de multitasking din partea inferioară a ecranului. Puteți ține apăsat pe iconul fiecărei aplicații care rulează în acel moment pentru a fi afișat câte un "minus" roșu, care va permite să închideți aplicația.

Browserul lui Apple iPad 3

Trecem la browserul web, unde descoperim o experiență fluidă și intuitivă, un sistem eficient și elegant de taburi, dar parcă e puțin cam greu să nimerești acel X cu care să închizi o anumită fereastră. în plus, datorită ecranului Retina Display, putem acum citi textul majorității paginilor web și fără pinch to zoom. Același Retina Display dă naștere unui playback video fantastic, cu o gamă de culori vii, detalii clare și fără pic de urmă de pixel pe display. în partea inferioară a ecranului se afla acea zonă "dock", care pe lângă galerie foto, Safari și Music include și funcția email. Am sincronizat contul meu de Gmail cu acest mail, pentru o experiență intuitivă, ce implică o listă de mailuri în partea stângă a ecranului și posibilitatea de a deschide fiecare mail în dreapta, pentru o privire mai amplă asupra sa. Sincronizarea mail-urilor se face rapid, iar aplicația este simplă și familiară dacă ați mai folosit vreun iPad sau iPhone.

Maps pe iPad

Tableta vine și cu un calendar care arată bine și este util și eficient, o aplicație Notes pentru luat notițe rapide, o funcție Reminders, dacă vreți să vi se amintească anumite sarcini sau evenimente și funcția Maps. După cum vedeți și în review hărțile arată bine, sunt detaliate, punctele de reper sunt ușor de găsit, iar nivelul de detalii este foarte bun. în plus, Street View nu a arătat niciodată atât de bine și este scos în evidență de Retina Display. în Gamecenter ați putut admira scorurile mele și lista de jocuri instalate, iar în aceeași aplicație aveți o listă de prieteni, astfel că vă puteți compara scorurile cu ale lor. Nu e chiar un Xbox Live, dar Game Center funcționează destul de OK.

WSJ pe noul iPad

Apoi avem iTunes și App Store, pe care deja le știți, cu mențiunea că App Store oferă și recomandări de aplicații cu suport pentru Retina Display. Am testat și funcția Genius, care ia în calcul preferințele voastre și aplicațiile instalate deja și va face recomandări. Apoi în Newsstand puteți descărca și citi reviste și ziare, unele chiar cu conținuturi interactive, precum clipuri video sau alte elemente media și cu posibilitatea de a integra experiența de citire a ziarului în cea de socializare prin Like sau Tweet.

Vă puteți și maimuțari în Photo Booth, folosind camera frontală și câteva efecte noi, sau puteți încerca noul iMovie, care acum include o funcție de trailere. Mi-a plăcut că noul iMovie adună toate clișeele din trailerele filmelor și vă oferă șabloane peste care să puneți poze și clipuri video. Avem personajul principal, scena de fugă, grupul de personaje, muzica de acțiune, deci o idee excelentă de a crea un trailer tip Hollywood din vacanță voastră la munte. Avem și un nou Garage Band care acum include și viori și alte câteva opțiuni de editare muzicală și noul iPhoto, care include numeroase opțiuni de editare foto și chiar și un gest touch, pornind de la marginea ecranului tabletei.

Angry Birds Space HD

Am testat și noul Angry Birds Space HD, ale cărui culori vii se văd excelent pe Retina Display și nu putem uita de Infinity Blade II, probabil cel mai faimos joc de pe iPad și iPhone. Acest titlu este un RPG care din câte am apucat eu să mă joc implică mai multe secvențe repetitive de luptă și nu prea mult free roaming. Totuși luptele arată excelent, se bazează pe swipe pentru lovirea adversarului și pararea de lovituri și folosește din plin tehnologia Unreal Engine.

Pentru socializare am folosit Twitter și Facebook, prima aplicație lăsându-mă cu impresia că este mai degrabă creată pentru utilizarea în mod portrait decât landscape. în landscape mi se pare că rămâne mult spațiu neutilizat pe ecran, iar opțiunile aplicații sunt înghesuite într-un colț al ecranului. Despre Facebook numai de bine, iar aplicația specială pentru iPad a fost creată personal de către Zuckerberg și o echipă specială a sa, sau cel puțin așa afirmă zvonurile. Aveți în partea dreaptă a ecranului toate opțiunile contului, în centru fluxul informațional de statusuri, poze și clipuri și în dreapta lista de prieteni cu indicatoare cu privire la statusul lor on sau offline.

Reitina display noul iPad

Am testat și aplicația Pages, un înlocuitor de Office Word, care oferă numeroase opțiuni de editare de text, de la o varietate mare de fonturi, la spațierea rândurilor, selecții de text, inserție de coloane și simboluri, Bold, Italic, underline, alinierea textului și numeroase alte opțiuni pe care le știți din Word. Avem și câteva template-uri atunci când creăm un document, de la scrisoare de intenție la CV, proiect de final de semestru și multe altele. Sunt convins că în combinația Pages + iPad, se poate găsi un înlocuitor excelent pentru un laptop cu Office Word.

și a venit acum și momentul concluziilor. Mi-a plăcut mult iPad 3, dar achiziția să nu are rost dacă ești posesor de iPad 2, asta vă spun de acum. Hai să vedem totuși și alte argumente.

Ce am apreciat la tablete a fost faptul că:

  • ecranul Retina arata fantastic, mai ales la playback video și în jocuri; textul se vede excelent când faceți web browsing
  • camera este foarte bună, în condiții bune de luminozitate
  • calitate audio și video ireproșabila
  • număr mare de aplicații disponibile, atât pentru iPad, cât și aplicații pentru Retina Display
  • găsiți tableta la prețuri accesibile la retailerii locali
  • procesorul grafică își face treaba foarte bine, iar jocurile se mișcă și arata excelent
  • sistem bun de multitasking și nu am avut parte de pic de lag
  • bateria tine 10 ore cu ușurință (utilizare standard, cu câteva ore de web browsing, jocuri, download, video)
  • sincronizarea rapidă cu iCloud și aplicațiile de anul trecut de la review iPad 2 au revenit și cu upgrade gratuit

și dacă mă întrebați ce defecte are tableta:

  • nu pot spune că simt o creștere în performanța și viteză când vine vorba de interfață
  • mai groasă și mai grea decât iPad 2
  • ecran foarte glossy și magnet de amprente (știu că există folii)
  • aș fi dorit ca Apple să fie mai versatili la playback-ul video pentru fișiere MP4
  • inovațiile nu sunt destul de mari să faceți trecerea de la iPad 2 sau de la un Transformer Prime

Cam atât am avut de spus despre noua tableta a celor de la Apple, un produs foarte bun, mai ales pentru cei care nu posedă o tabletă. încă o dată, posesorii de iPad 2 nu au motiv să cumpere un iPad 3, decât poate în cazul în care se aplică și la noi ideea de trade în și vei putea da la schimb iPad 2-ul și diferența din bani și apoi să cumperi noul iPad. Dar chiar și așa, justifică oare Retina Display, o cameră mai bună și un GPU performant achiziția? Răspunsul este DA pentru fanii adevărați Apple, DA pentru gameri, DA pentru cei care nu au o tabletă, DA pentru cei care au 99% din tabletele Android și NU pentru cei care au iPad 2 și ar putea aștepta până la iPad 4 mai degrabă și NU pentru cei care au deja un Transformer Prime cu Android 4.0 și accesoriu tastatura, de exemplu.

Preț noul iPad la MarketOnline.ro:

Recenzie video noul iPad:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×