iPad Mini Retina este o tabletă de 7.9 inch anunțat de Apple în toamna anului 2013 și urmașul faimosului iPad Mini, al cărui posesor sunt de altfel. Astfel, pot spune că sunt în măsură să fac un review detaliat noului iPad Mini, având mereu în minte comparația cu predecesorul său. Haideți deci să purcedem la analiză!
Acest produs este primit în teste de la evoMAG.ro, care vinde tableta la prețul de 1.879 lei, în versiunea de 16 GB. Avem de-a face cu o tabletă care păstrează în linii mari același design ca și predecesorul său, cu câteva mici modificări. Tableta măsoară 7.5 mm în grosime, fiind astfel mai groasă decât talia de 7.2 mm a lui iPad Mini 1. Noul venit este și mai greu, cântărind 331 de grame, față de 308 cât avea predecesorul. Lungimea și lățimea au rămas neschimbate, iar pentru cei care se întreabă cum facem diferența între un iPad Mini 1 și iPad Mini 2, e foarte simplu.
Vă uitați în spate sus și căutați dacă există 2 orificii de microfon sau unul. iPad Mini Retina are 2, iar predecesorul unul. Acest device are corpul fabricat din aluminiu, iar fațada acoperită cu sticlă. Aderența sa este bună, iar terminalul e ușor de folosit cu o singură mână, atunci când este cazul. Difuzoarele stereo se află jos, flancând portul Lightning, iar tableta oferă o comoditate deosebită și e ușor și de transportat.
Per total designul este unul premium și trecem acum la hardware. iPad Mini Retina oferă un display de 7.9 inch, un IPS LCD cu iluminare LED și rezoluție Retina, adică de 2048 x 1536 pixeli. Densitatea sa este de 324 ppi, iar ecranul e acoperit cu un strat oleofobic. La interior se afla un procesor 64 bit Apple A7 dual core de 1.3 GHz, cu GPU Power VR G6430.
Produsul vine cu variante de stocare de 16, 32, 64 sau 128 GB și este dotat cu 1 GB RAM, adică dublu față de iPad Mini 1. Pe partea de conectivitate avem Bluetooth 4.0, WiFi cu antenă duala Mimo, LTE (în versiunea 4G), GPS (în versiunea celulară), iar dotările mai includ și accelerometru, giroscop cu 3 axe, busola și coprocesorul de mișcare M7. în spate se află o cameră de 5 MP, iar în zona frontală una Facetime de 1.2 MP. în cele din urmă, bateria este o unitate de 23.8 Wh, un upgrade serios față de cea de 16.5 Wh de pe iPad Mini 1. La testul nostru aceasta baterie Li-Polymer a atins 10 ore și 8 minute de playback HD continuu, cu WiFi pornit și luminozitate la 50%.
Performanța e apropiată de cea a lui iPad Air, care atinge 11 ore, dar sub cea a lui iPad Mini 1, care atinge 11-12 ore. Rivalii Android nu prea au multe de spus aici, cu LG G Pad 8.3 ajungând la doar 7 ore și 40 de minute. iPad Mini Retina se încarcă în 3 ore și 40 de minute, ceea ce e cam mult, dar totuși la un nivel tolerabil. Prindeți lejer 2 zile de utilizare moderată a acestui device.
Trecând la aspectul acustică, difuzoarele oferă un volum ridicat, sunet clar și bas bun, iar ele nu sunt acoperite nici când ținem tableta cu mâna aproape de ele în landscape. Acest model are volum mai scăzut decât iPad Air, dar se aude mai tare și mult mai clar decât iPad Mini 1. Punând tabletele una lângă alta, cu aceeași melodie, vi se va părea că iPad Mini 1 se aude înfundat, deci evoluția e clară. Pe partea de video/ecran, ne întâmpină o unitate IPS LCD de 7.9 inch, cu rezoluție de 2048 x 1536 pixeli, claritate foarte bună și unghiuri largi de vizualizare.
Culorile sunt vii, nu avem pic de suprasaturare și nici o problemă cu funcționarea în bătaia soarelui. Testând nivelul luminozității, am atins 412 unități LUX pe alb, adică foarte luminos și 5 unități LUX pe negru, adică negrul nu e prea adânc pe acest device. Aflați că Nexus 7 2013 rămâne în continuare campion, cu 500 de lux, dar la utilizarea de zi cu zi, veți avea toată luminozitatea de care aveți nevoie pe iPad Mini Retina.
Pixelii săi sunt de tip RGB Stripe, iar textul se vede excelent și fără zoom pe paginile web. Ecranul este foarte bun, culorile sale sunt realiste, deci nici o obiecție aici. Camera de 5 megapixeli din spate a fost testată în detaliu, iar în mare este la fel ca și cea de pe iPad Air și iPad Mini 1. Singură modificare reală a primit-o camera frontală, cu un senzor mai mare, care se comportă mai bine în condiții low light. Printre opțiunile camerei se numără și HDR, video, Photo și Square, după cum se vede în video review.
Camera e foarte rapidă și vine și cu opțiunea AE/AF lock, care va permite să alegeți o parte a imaginii și să alegeți o focalizare și expunere specială pentru acea parte. Culorile pozelor realizate cu această cameră sunt realiste, deși puțin cam nesaturate, iar luminozitatea este OK. HDR-ul este eficient, iar această cameră se bate de la egal cu foarte lăudata camera de pe Nexus 7 2013.
Captură video se realizează cu rezoluție Full HD la 30 FPS și rezultă un fișier media cu bitrate de 17 Mbps. Captură audio este mono, iar focalizarea surprinde prin faptul că nu are nici o problemă, lucru care se întâmpla până și la modele de top de telefoane ca LG G2 sau Nexus 5. Până și stabilizarea digitală este destul de OK la această cameră, care vine cu deschidere F/2.4 și lungime focală de 3.3 mm, pentru cei care vor detalii tehnice.
Trecând la gaming și performanță, produsul Apple atinge 36 de grade Celsius după 15 minute de gaming și are darul de a se încinge rapid, dar și de a se răci foarte rapid. Ea nu vă va deranja deloc prin temperatura după sesiuni lungi de gaming, căldura fiind la un nivel rezonabil. Am realizat și un test comparativ al timpului de bootare, iPad Mini 2 bootând în 20 de secunde, în vreme ce Mini 1 are nevoie de 30 secunde. Am testat și viteza conexiunii wireless pe această tabletă, dar și pe precursorul său. Aici am avut o surpriză, deoarece iPad Mini 1 atinge 28 Mbps la download, iar iPad Mini Retina doar 19.72 Mbps, în vreme ce la upload se comporta aproape identic, cu 2 Mbps în favoarea noului model.
Am realizat și benchmark-uri pe iPad Mini Retina și am decis să îl compar cu iPad Mini și cu iPad Air. Astfel, în 3DMark am atins 14.629 puncte cu cel mai nou Mini, în vreme ce vechiul model ajunge doar la 2673 puncte, iar iPad Air atinge 14.740 puncte. în GFX Benchmark am ajuns la 26 FPS cu iPad Mini Retina în testul off screen, cu mult peste cele 3.5 FPS ale predecesorului și foarte aproape de cele 27 FPS ale lui iPad Air.
în GeekBench 3 am obținut 1347 puncte în testul single core și 2525 în cel multicore, din nou cu mult peste iPad Mini (262/497) și aproape de scorurile de 1481/2697 ale lui Air. Linpack ne-a adus aproape la egalitate cu iPad Air, cu 967 Mflops față de 1000, în vreme ce în BrowserMark 2.0 am obținut 3478 puncte, cu 100 sub iPad Air. și performanțele din Sunspider au fost bune cu 425 ms față de 426 ms cât avea Air.
Evoluția la punctaje este uriașă față de primul iPad Mini, dovada clară a creșterii performanțelor. Rețineți și că iPad Air are un procesor cu frecvența de 1.4 GHz, iar iPad Mini Retina are același CPU, dar cu frecvența de 1.3 GHz. Browserul se mișcă și arăta foarte bine pe iPad Mini Retina, iar scroll-ul e foarte lin. Am făcut și o scurtă trecere în revistă a schimbărilor aduse de iOS 7.1, printre care și câteva noi iconuri precum cele de la shutdown, suportul CarPlay, notificări FaceTime mai bine organizate și opțiuni că Button Shapes în zona Settings.
​
și Siri poate interpreta acum fraze mai lungi, dacă ținem butonul Home apăsat. La finalul recenziei am trecut în revistă aplicațiile preinstalate și cele de productivitate disponibile gratuit, de la Pages la Numbers și de la iMovie și iPhoto la Garage Bând. Suita este gratuită și disponibilă pe terminalul vostru la achiziție, cu mențiunea că aplicațiile trebuie descărcate din App Store.
și acum să tragem și câteva concluzii despre iPad Mini Retina!
Iată aspectele sale Pro:
- subțire și ușor
- foarte puternic
- ecran excelent
- audio foarte bun, mai ales față de iPad Mini 1
- cameră bună pentru o tabletă
- jocurile arată fantastic
- aplicații gratuite pentru productivitate oferite de Apple
și aspectele Contra:
- baterie mai slabă cu 1 sau 2 ore la playback video față de iPad Mini 1
- captură audio mono atunci când filmăm
- negrul ecranului nu e atât de adânc
- fără Touch ID, în ciuda așteptărilor
- se încinge puțin și destul de ușor
iPad Mini Retina primește nota 9.6 din 10 pentru design, 9.7 pentru hardware și un 9.5 pentru OS și UI. Nota finală este de 9.6 din 10, iar tableta este excelentă pentru cei care au nevoie de aplicații, jocuri și web browsing. Cei care vor să consume muzică și filme trebuie fie să se obișnuiască cu iTunes, fie să aibă și un terminal Android sau laptop la îndemână. Mulțumim evoMAG.ro pentru produsul oferit in teste! [FORUM]
Preț actualizat iPad Mini Retina aici.