Chuwi Vi8 este prima tabletă dual boot aflată în teste la Mobilissimo.ro, iar acest model aparţine unei firme din China, cu care suntem familiarizaţi de ceva vreme. Terminalul debutat la final de an 2014, dotat cu Windows 8.1 la bord, apoi o versiune dual boot apărea la începutul acestui an. Produsul costă doar 84 de dolari la Gearbest.com, iar taxele vamale pentru ţara noastră se ridică la 100 de lei.
Un avantaj mare aici e faptul că acest device vine cu licenţă Office la pachet. Avem de-a face aici cu o tabletă cu ecran de 8 inch şi care măsoară 8 mm în grosime. Terminalul cântăreşte 310 grame şi are o carcasă solidă din plastic. Ca design şi format acest model aminteşte de un ASUS VivoTab Note 8 şi e orientat mai degrabă spre utilizarea în portret decât în landscape. Remarcăm aici şi marginile groase ale ecranului şi trebuie spus că Vi8 oferă o aderență bună.
Tableta are colţuri rotunjite şi o folie deja montată pe ecran. În zona frontală se află camera, butonul Windows şi senzorii, iar în spate regăsim camera principală şi difuzorul. În zona superioară se află jackul audio, portul microUSB şi cel mini HDMI, în vreme ce jos nu avem nimic. În stânga regăsim slotul microSD, în vreme ce în dreapta se afla butonul On/Off şi butoanele de volum, toate cu feedback OK, dar oferind o senzaţie de fragilitate.
Aş spune că designul acestui produs este bun pentru preţul plătit şi carcasa e chiar solidă pentru o tabletă de sub 100 de dolari. În ce priveşte hardware-ul, tableta pune la bătaie un display de 8 inch, un IPS LCD cu diagonală de 8 inch şi rezoluţie de 1280 x 800 pixeli. La interior se află un procesor quad core Intel Atom Z3537F de 1.8 GHz (64 bit), cu GPU Intel HD Graphics Gen 7, 2 GB RAM DDR3 şi 32 GB stocare. Din aceştia 8 GB sunt dedicaţi lui Android şi 13 lui Windows 8.1.
Slotul microSD de la bord oferă suport pentru carduri de până la 64 GB. Chuwi Vi8 dispune de o cameră principală de 2 MP şi frontală de 0.3 MP, iar în ce priveşte conectivitatea, oferă suport WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, microUSB 2.0 şi mini HDMI. Avem la bord şi G Sensor, iar bateria este o unitate de 5000 mAh (Li-Ion), care pe hârtie asigura 5 ore de playback video.
Încărcătorul este unul de 5V şi 2A. La testul nostru de playback video HD în bucla, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins 5 ore şi 58 de minute de playback, ceea ce e în regulă având în vedere preţul. Suntem sub ASUS VivoTab Note 8, cu ale sale 8 ore şi 40 de minute, dar nu cu mult în spatele lui Nexus 7 2013 şi ale sale ore. Am depăşit în schimb Evolio Go Fun 3G, care atinge 4 ore şi 22 de minute, dar şi Allview Viva H7 Life, ce oferă 4 ore 25 de minute de playback.
La testul PCMark, ce simulează utilizarea continuă a bateriei, am atins 3 ore şi 29 de minute de utilizare, fiind astfel peste Evolio Go Fun 3G, ce atinge 2 ore şi 34 de minute, dar sub medie totuşi. Încărcarea durează 2 ore şi 58 de minute, fiind mai rapidă decât în cazul lui Allview Viva H7 Xtreme, care are nevoie de 3 ore şi 35 de minute pentru a fi la 100% şi suntem cu puţin sub ASUS VivoTab Note 8, care are nevoie de 2 ore şi 40 de minute de încărcare.
Am remarcat şi că nu există opţiuni Power Save aici, din păcate. Aş spune că bateria este rezonabilă, dacă luăm în calcul preţul şi că putem urmări 3 filme de lung metraj consecutiv pe acest device. Pe partea de acustică ne întâmpină un singur difuzor, cel din spate, iar playerele sunt cele stock din Android, respectiv Xbox Music în Windows 8.1. Experienţa audio ne aduce un volum nu prea ridicat, iar difuzorul se aude spart şi fără bas, plus e uşor de acoperit pe o suprafaţă plată.
Notele înalte şi chitara se aud rezonabil. Egalizatorul este cel stock în Android, cu opţiuni pentru genuri muzicale şi 5 slidere personalizabile. Per total experienţă a fost neimpresionantă, iar la testul cu decibelmetrul am atins 71.6 dBA în faţă şi 72.5 dBA în spate. Rezultatele sunt slabe, chiar şi faţă de un model dezamăgitor la capitolul audio, precum Allview Viva H7 Xtreme, cu 74.3 dBA şi suntem clar şi sub Xiaomi Mi Pad, ce atinge 83.3 dBA.
Ecranul de 8 inch, cu rezoluţie de 1280 x 800 pixeli e verigă slabă aici. Acest IPS LCD oferă culori realiste, dar luminozitatea e o problemă, ca şi contrastul. Pentru playback video folosim galeria pe Android şi Xbox Video pe Windows 8.1. Revenind la experienţa ecranului, el oferă unghiuri largi de vizualizare şi e aproape imposibil de citit în bătaia soarelui într-o zi însorită.
Nu avem protecţie Gorilla Glass, dar avem parte de o folie de protecţie aplicată din fabrica pe acest model, care a blurat captura noastră la microscop. Aceasta a dezvălui pixelii RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 153 LUX, una din cele mai scăzute valori măsurate până acum. Până şi Allview Viva H7 Life, care nu era o tabletă luminoasă atingea 201 LUX.
LG G Pad 8.3 atingea 260 LUX, iar recent testatul ASUS Transformer Book T100 Chi ajunge la 281 LUX. În concluzie ecranul a fost sacrificat de dragul unui preţ mai scăzut. În zona de setări avem opţiunea Intel Smart Video, care reduce zgomotul imaginii şi elimina artefactele. Camerele de tableta nu primesc prea multă atenţie, ceea ce se întâmplă şi aici. Folosim un senzor de 2 MP, ce generează imagini neclare, blurate şi fără prea multe detalii.
În Android avem funcţii precum panorama, expunere, localizare, timer, mărime, balans de alb şi scene, iar în Windows avem la dispoziţie doar Timer şi expunere. Camera e neglijabilă, iar pentru editare foto avem opţiunile stock. Trecând la performanţă, am realizat că după 15 minute de jucat Riptide GP2 ajungem la 44 de grade Celsius, deci acest model se cam încălzeşte la gaming.
Browserul folosit pe Android e cel stock, care e cam lent, dar avem şi alternativa Chrome. Tastatura stock e relativ comodă, dar cea de pe Windows 8.1 e mai bine spaţiata şi mai generoasă. La fel şi Internet Explorer e mai rapid decât browserul din Android. Şi acum să trecem la benchmark-uri, cu menţiunea că am comparat aici un terminal cu procesor Intel Atom Z3735F quad core cu un Snapdragon 600 şi un Intel Atom Z3740 quad core, dar şi cu un octa core MediaTek MT8392.
Iată rezultatele:
Chuwi Vi8 câştiga 7 din 11 bătălii şi în unele teste e aproape de iPad Mini Retina (Basemark 2: 96 vs. 1170), ceea ce e respectabil. Rezultatele sunt chiar surprinzător de bune, aş spune, iar tableta nu are lag, nici în Android şi nici în Windows 8.1. Jocurile rulează fără probleme pe acest model. În privinţa software-ului, aflaţi că tableta rulează Android 4.4.4 şi Windows 8.1 în regim dual boot. Puteţi face trecerea între ele apăsând un buton în zona dropdown din Android şi un buton în taskbarul din Windows.
Android oferă o experienţă standard, cu două porţiuni dropdown sus, una pentru notificări şi una pentru Quick Settings, cea din urmă incluzând şi funcţia Screenshot. În landscape apar şi butoane virtuale de volum, iar widgeturile sunt de tip stock. Multitasking-ul e neschimbat, iar zona de Setări e singură ce primeşte o schimbare de UI, cu iconuri colorate şi jucăuşe.
Aici putem adăuga încă un utilizator, regla setările HDMI, calibra senzorul şi altele. Avem la dispoziţie şi un widget plutitor pe ecran, folosit pentru accelerarea sistemului, dar acesta fiind în chineză, nu am înţeles mare lucru din ce face. Pe lista de aplicaţii preinstalate se afla Baidu, File Manager, Lpal (comenzi vocale pentru diferite funcţii), e-reader-ul Reading Joy HD în chineză, WiFi Receiver, Tencent Video şi 2 aplicaţii în chineză.
Trecerea de la Android la Windows 8.1 durează 40 de secunde în medie, iar din Windows 8.1 în Android în jur de 50 de secunde. Windows 8.1 vine cu Office inclus, activabil până în decembrie şi oferă obişnuitele gesturi: închidere a unei ferestre cu swipe în jos, snap pentru două ferestre, împărţind ecranul în două, swipe în sus pentru opţiuni extra, swipe lateral pentru trecerea între aplicaţii şi swipe de la dreapta la stânga pentru bara Charms.
Nu sunt prea multe aplicaţii preinstalate aici şi avem pachetul obişnuit Bing, OneDrive, Maps, OneNote, Skype şi putem instala şi rula aplicaţii x86 în mod desktop. Menţionăm şi că tableta vine la pachet cu cablu USB OTG şi are port mini HDMI, deci se poate conecta la televizor.
Şi acum a venit momentul verdictului!
Iată aspectele Pro:
- preţ atractiv
- fără lag
- Office la pachet
- carcasă solidă din plastic
- două sisteme de operare la bord
- benchmark-uri bune
- suportă jocuri 3D fără probleme
- 32 GB stocare
- mini HDMI
- fără bloatware
- baterie rezonabilă
Şi aspecte Contra:
- ecranul are luminozitate scăzută
- difuzorul are volum slab
- uşoară supraîncălzire
- puţin spaţiu de stocare pe Android
- câteva aplicaţii în limba chineză
Chuwi Vi8 primeşte nota 9 pentru design, un 8.2 pentru hardware şi un 9.5 pentru OS şi UI, plus un 10 pentru preţ. Media acestora este de 9.17 din 10, acest produs din China fiind o surpriză plăcută şi servind excelent pentru divertisment şi productivitate portabilă. Terminalul costă doar 84 de dolari la Gearbest şi nici măcar construcţia să nu e dezamăgitoare, dar ecranul şi difuzorul au fost sacrificate. Performanţa rămâne solidă.
Chuwi Vi8 Review