Xiaomi Robot Vacuum X10+ Review: Robotul de aspirare pe care îl vei primi cu brațele deschise în casa ta, cu stație de golire inclusă pentru și mai multă flexibilitate

3.199 ori
<b>Xiaomi Robot Vacuum X10+ Review: Robotul de aspirare pe care îl vei primi cu brațele deschise în casa ta, cu stație de golire inclusă pentru și mai multă flexibilitate</b>Xiaomi își actualizează constant portofoliul de aspiratoare robot iar printre cele mai noi modele disponibile îl avem și pe Xiaomi Robot Vacuum X10+, un model din zona flagship care se livrează alături de o stație de colectare praf/apă

Xiaomi își actualizează constant portofoliul de aspiratoare robot iar printre cele mai noi modele disponibile îl avem și pe Xiaomi Robot Vacuum X10+, un model din zona flagship care se livrează alături de o stație de colectare praf/apă și de încărcare, astfel că ușurează și mai mult munca ta.

Aspiratorul mișună prin apartamentul meu de câteva săptămâni și trebuie să recunosc faptul că este primul robot de acest tip care îmi calcă pragul casei, astfel că este primul contact cu tehnologia de față. Dintotdeauna am dorit să îmi cumpăr un robot de aspirare dar din varii motive am tot amânat achiziția.

Acum a venit Robot Vacuum X10+ în casa mea, ocazia perfectă pentru a descoperi ce livrează un asemenea produs și dacă într-adevăr merită investiția făcută. Modelul de față are și mop, aspiră tot soiul de suprafețe și are o multitudine de senzori care îl ajută să navigheze cu precizie prin casa ta pentru a evita obstacolele întâlnite în cale și pentru a te scuti de un task solicitant, curățenia.

Acestea fiind spuse, aș zice să trecem direct la recenzie și să descoperim împreună ce are de livrat Xiaomi Robot Vacuum X10+ și dacă acesta este dispozitivul pentru o curățenie totală precum indică Xiaomi în paginile promoționale!

Unboxing și design

Aspiratorul Xiaomi sosește într-o cutie babană, dată fiind și prezența unei stații de încărcare și golire. În pachetul masiv vei găsi pentru început aspiratorul în sine, stația de andocare, manualul de instrucțiuni, o perie laterală, o perie principală, cablu de alimentare și capacul periei principale.

Ai și un sac de praf de rezervă, 2 perii pentru mop, 2x lavete pentru mop și la interiorul stației de golire găsești și cele două recipiente de apă, negru cel în care se acumulează apa murdară după spălare și transparent cel în care vei ține apa curată. Un pachet cu de toate necesare pentru a demara un proces de curățare complet. 

Ca design aș zice că acest aspirator este în linie cu multe alte modele din portofoliul Xiaomi, fără modificări semnificative, iar dacă sunt unele, acestea sunt greu de observat cu ochiul liber, poate mai degrabă de un cunoscător. La mine a venit pe alb și dacă nu mă înșel, este și singura variantă de culoare disponibilă. Are un finisaj glossy în zona superioară și va aduna rapid praful care va fi vizibil, astfel că la câteva zile trebuie să îl ștergi cu o lavetă.

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Ca dimensiuni, acesta are o grosime de 350 mm, înălțime de 97 mm, iar stația de andocare măsoară 423 x 340 x 568 mm, fiind destul de notabilă, astfel că ar fi bine să îi găsești un loc mai izolat pentru a nu strica din stilul vizual al apartamentului tău. Aș asemăna stația de andocare cu un purificator de aer, atât ca design, cât și ca dimensiuni.

Instalare și aplicație

Așa cum spuneam și în introducere, este pentru prima dată când testez un robot de aspirare, dar cu toate acestea, procesul de setup și instalare nici că putea fi mai simplu. Ai nevoie de aplicația Xiaomi Home, de un cont de utilizator, după care poți începe procesul de înrolare aspirator în aplicație. Te vei folosi de butonul power on/off de pe aspirator pentru a-l porni, după care te vei conecta la rețeaua WiFi din aplicație și ulterior aspiratorul va fi detectat. 

Poți urma un ghid de folosire apoi, dacă vrei să fi purtat printr-un soi de tutorial, iar dacă dai skip nu îți rămâne decât să începi procesul de curățenie. Ai funcția de creare hartă din aplicație, poți adăuga pereți virtuali, seta zone restricționate pentru aspirare sau spălare cu mop și există și o vizualizare 3D pentru harta creată.

Aplicația îți va prezenta în zona superioară statusul aspiratorului (încărcare, curățare), iar mai jos ai o zonă cu detalii despre suprafața curățată, durata și nivelul de încărcare baterie. Apropo de hartă, aceasta se creează printr-un proces de scanare care durează aproximativ 10-15 minute în funcție de suprafață. În vizualizare 3D ai și opțiunea de a adăuga mobilier pentru o reprezentare mai corectă a casei.

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Revenind la interfață, mai jos după hartă vei vedea avea butonul de Start curățenie și două moduri de curățare (Standard, Custom). Mai jos ai - Aspirare, Aspirare + Mop, Mop, iar mai jos găsești și setări pentru puterea de aspirare, de la Silent, Standard, Strong (pentru covoare), sau Turbo (pentru covoare cu fire lungi). 

Mai departe ai zona de setări pe care o accesezi prin apăsarea butonului cu 3 puncte verticale din dreapta sus. Ai următoarele:

  • Colectare praf
  • Curățare pad mop
  • Uscare pad mop
  • Istoric curățare
  • Programare curățare
  • Perioadă DND
  • Administrare consumabile 
  • Listă hărți (maxim 3 hărți)
  • Editor camere (îmbinare, despărțire camere, redenumire)
  • Activare/dezactivare curățare AI
  • Reluare curățare după încărcare
  • Metodă curățare covoare (recunoaștere, evitare, doar aspirare fără spălare cu mop)
  • Mai multe funcții (Child lock, remote control, Find robot, time zone, notificări, limbă, volum)
  • Nume device
  • Administrare localizare
  • Gestionare device
  • Automatizare
  • Update firmware
  • Help & feedback
  • Extra setări

Așa cum indicam și în lista de mai sus, aplicația permite salvarea a maxim 3 hărți, care ar trebui să fie suficiente. Eu am creat inițial mai multe hărți, dar în final am revenit la una singură, după care am despărțit camerele și redenumit. Dacă vrei ca aspiratorul să curețe o anumită cameră sau parte din cameră poți trasa o zonă direct pe hartă. Am procedat astfel pentru a aspira doar în bucătărie de exemplu.

Funcții și tehnologii

Trebuie să știi și faptul că aspiratorul robot Xiaomi Robot Vacuum X10+ vine echipat cu o mulțime de tehnologii menite să eficientizeze procesul de curățenie, iar prima echipare imporantă este sistemul avansat de recunoaștere și evitare a obstacolelor 3D S-Cross AI care folosește navigația LDS și AI-ul pentru a repera obstacolele și a le evita în procesul de curățenie. Aici este implicată și o cameră de mare precizie care va identifica tot soiul de obiecte din jur, de la cabluri, șosete, papuci, ventilatoare, scaune, pantofi sau obiecte de mobilier. 

Pentru scanarea completă a camerei se folosește o tehnologie de navigație cu laser de ultimă generație și o tehnologie de scanare a mediului interior la 360 de grade, astfel încât vei putea cartografia rapid casa și planifica cu precizie traseul de curățare. 

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Aspiratorul va recunoaște covorul și ridica automat zona de mop, iar cu Asystent S-Mopping vei avea o contorizare inteligentă a apei care astfel asgură o posibilitate constantă de recordare. Cel mai interesant aspect în cazul lui X10+ este clar faptul că avem de-a face cu un robot de aspirare "all-in-one". Ce înseamnă asta mai exact este că nu va trebui să cureți tu manual mopul sau să golești recipientul de praf din aspirator, pentru că de aceste task-uri se ocupă stația de încărcare și golire.

Praful va fi colectat automat la terminarea unui ciclu de aspirare, se curăță și mopul și se mai oferă uscarea cu aer cald plus reumplerea apei. Poți chiar să programezi în avans frecvența de colectare a prafului și modul de aspirare pentru mai multă flexibilitate. Legat de curățarea mopului, avem aici o funcție de ștergere rotativă cu un jet puternic de apă care va clăti rezervorul de curățare și umezi rapid mopul. Apoi acesta se va roti și curăța murdăria la viteză mare, iar apoi se rotește iarăși pentru uscare (în aproximativ 2 ore cu economie de energie).

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Legat de mop, aș mai adăuga faptul că acesta este unul dublu, cu viteză mare de centrifugare de 180 rpm, setare de apă în 3 trepte. Ce mai trebuie să știi este că aspiratorul de față are putere de aspirare de 4000 Pa, condute de aer duble și faptul că recipientele de praf se pot goli în doar 10 secunde. Avem un sac de colectare de 2.5 litri pentru până la 60 de cicluri capacitate, iar la pachet mai ai un sac de rezervă.

Autonomia sa este de până la 2 ore iar pe partea de senzori avem senzor de cădere, de coliziune, radar, de perete, senzor tomberon, iar funcțiile sunt de aspirație, autoîncărcare, curățare podea, andocare automată, rezervor de apă controlat electronic și reluarea automată a prograsului de la ultima poziție. 

Impresii 

Am ajuns și la partea finală, cea a impresiilor, iar acesta fiind primul aspirator robot pe care l-am testat, clar că mi-a fost de mare ajutor prin casă toată această perioadă de testare. Am uitat de aspiratorul obișnuit care a rămas într-un colț uitat pe balcon, iar de curățenie s-a ocupat Xiaomi Robot Vacuum X10+, luând o grijă mare de pe umerii mei. Obișnuiam să aspir de 2 ori pe săptămână iar task-ul era unul solicitant, chiar și pentru cele 2 camere plus bucătăria, baia și holurile, dar cu X10+ totul a devenit mai ușor, mult mai ușor.

Încă de la prima instalare l-am pus la treabă, chiar și cu bateria aproape de epuizare, reușind să aspire ca un as întregul living fără probleme. A durat ceva până m-am pus la punct cu aplicația și mai ales cu hărțile, după ce în primă fază a fost un pic dificil să setez camerele în Xiaomi Home, mai degrabă holurile ce-i drept, cel dintre baie și dormitor fiind cel problematic, dar cumva după alte câteva scanări ale robotului în timpul procesului de curățare, a fost reperat și acesta și l-am putut delimita cu ușurință în aplicație astfel încât la nevoie să selectez camera dorită pentru aspirare.

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Mai mult de atât, aspiratorul după multe cicluri de curățare a detectat și celelalte încăperi pe care le-am omis special precum balconul (peste care nu se poate trece foarte ușor, având un prag de 10 cm, plus baia care la rândul său are un prag foarte înălțat. Aspiratorul a reușit să le scaneze și apar în aplicație cu toate că nu a "pășit" niciodată în aceste încăperi, de unde rezultă cât de avansat este sistemul de mapare.

Aplicația mi-a oferit toate funcțiile de care am avut nevoie și mi-a plăcut să pot programa direct de pe telefon intervalul de aspirare, în timp ce eu m-am putut ocupa de alte task-uri. L-am lăsat pe Xiaomi X10+ să aspire în timp ce eu am fost la piață sau cumpărături, iar la întoarcere totul era curat lună. Am folosit și funcția mop de care am fost la fel de impresionat, singurul dezavantaj fiind acela că nu poți adăuga detergenți de curățare, doar apă și atât. Spălarea cu mop poate fi controlată tot din aplicație cu setări aferente și aspiratorul are capabilitatea de a detecta covorul și a-l omite în procesul de spălare cu mop.

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Ajută foarte mult și stația de golire pe care o primești la pachet, iar tot ce ai de făcut este să umpli rezervorul dedicată cu apă și cam atât. De golirea prafului în sacul dedicat se ocupă aspiratorul și la fel și de apa murdară. Pad-urile mopului se curăță automat după o sesiune de spălare a podelelor și se și usucă dacă le vei păstra pe aspirator după proces. Din în când mai este nevoie să ștergi zona inferioară a aspiratorului cu un șervețel, cât și baza unde intră aspiratorul.

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Am uitat de grija curățeniei cu Xiaomi Robot Vacuum X10+ și tot ce mi-a rămas de făcut a fost să șterg praful. Ca elemente negative aș putea pune faptul că aspiratorul are momente random în care iese din baza de încărcare și intră iarăși, chiar și în toiul nopții. De asemenea, dacă ai scaune/fotolii cu o bază subțire din lemn, aspiratorul nu o va repera din prima și o va escalada în încercarea de a curăța și zona respectivă. Mă refer la fotolii precum cel de aici, care îi dau ceva bătăi de cap sistemului de recunoaștere. Cu diferitele cabluri întâlnite nu a avut deloc probleme, dar ceva ce a mai evitat a fost zona de la geam acolo unde a dat peste perdele mai lungi apropiate de podea.

Am fost de deplin mulțumit de aspirare, cu opțiuni diferite în funcție de suprafețele întâlnite, aspiratorul făcând o treabă mai bună chiar decât aspiratorul clasic pe covorul din living. În final rămâne problema costului pe care îl implică modelul de față, mai costisitor prin prisma stației de golire/alimentare pe care o include la pachet. Dar eu spun că merită, pe lângă faptul că vei scăpa de grija aspirării, nu mai trebuie să golești constant rezervorul de praf/apă de pe aspirator, pentru că stația inclusă se ocupă de această treabă.  

Preț și disponibilitate

Poți găsi aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum X10+ la următorii retaileri:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×