După ce m-am bucurat de noul OLED Samsung cu panou mat, a venit rapid și modelul Samsung The Frame LS03D de 65 inch care la rândul său dispune de tehnologia anti-reflex. După cum bine știți, The Frame este un televizor despre stil, având capabilitatea de a se transforma într-un adevărat tablou în standby. Am acest model de mai bine de o săptămână și acum vine momentul impresiilor și recenziei sale complete!
Unboxing și instalare
Fiind un televizor de mare diagonală, asta înseamnă că și pachetul este unul pe măsură și o sa ai nevoie de ajutor la instalare. În stilul multor televizoare din ultimii ani și aici avem o cutie care se va ridica la unboxing, fiind păstrată baza. Găsești manualele de utilizare, telecomanda, cablul de alimentare, cablul OneConnect, picioarele pentru stand plus desigur cutia One Connect Box. Ai de asemenea inclus și suportul Slim Fit Wall Mount dacă pfereri să instalezi televizorul pe perete.
Legat de instalare, dacă alegi standul clasic cu cele două piciorușe, va trebui să le instalezi în spatele televizorului, cu mențiunea că acestea sunt ajustabile, astfel că poți ridica televizorul la o înălțime mai mare pentru a permite soundbar-ului să fie amplasat sub cu ușurință (intervalul de reglare înălțime este de 25mm).
Cu o mână de ajutor lângă, vei ridica televizorul pentru a-l pune pe comoda TV dedicată, asta după ce ai conectat capătul cablului One Connect. Apoi conectezi și celălalt capăt la One Box și restul de cabluri (alimentare, HDMI, cablu) și ești gata de vizionat.
Design
The Frame înseamnă că televizorul pe care tocmai ce ți l-ai comandat a fost conceput pentru a arăta ca o ramă subțire de tablou. Samsung chiar numește acest look “Modern Frame Design” care descrie un TV elegant, minimalism și modern pentru ca televizorul să se potrivească de minune în decorul casei, fix precum un tablou. The Frame înseamnă totodată și o ramă detașabilă, iar opțional poți alege diferite stiluri și culori pentru televizorul tău. La mine a ajuns varianta cu ramă pe negru, dar există și pe alb, plus variante ce imită lemnul de diferite culori.
Dacă vrei să duci design-ul la următorul nivel poți alege să folosești acel Slim Fit Wall Mount pentru a instala televizorul pe perete. Opțional mai există și variantele Auto Rotating Wall Mount - un suport rotativ pentru perete, sau Auto Rotating Stand - stand de podea care îți permite să rotești ecranul pe orizontal sau vertical. Mai există și Studio Stand, un stand de tip șevalet.
Imagine și hardware
Am atins și partea de imagini, iar așa cum se poate vedea și în lista de dotări de mai jos, lucrăm aici cu un panou QLED de65 inch adică 163 cm. Oferă rezoluție 4K Ultra HD de 3840 x 2160 pixeli, livrează rată de refresh de 50Hz și are avantajul finisajului mat. Poți uita de reflexii și nu mai e nevoie să tragi draperiile pe timpul zilei atunci când vrei să te bucuri de serialul preferat.
Ca tehnologii avem aici Quantum HDR, AI Upscale, HDR10+ Adaptiv, contrast dual LED, Real Depth Enhancer, Supreme UHD Dimming, Smart Calibration, Filmmaker Mode și bifăm și Motion Xcelerator pentru gaming. QLED este la posturi aici, adică Quantum Dot, care afișează nuanțe vibrante cu volum de culoare de 100%. Ajută aici și procesorul Quantum 4K pentru optimizare în mod inteligent. Bifăm și EyeComfort Mode, iar ceva la care îți recomand să ai mare grijă este amprentele, mai ales dacă schimbi rama televizorului.
Trebuie spus că acest panou oferă culori autentice validate de PANTONE, astfel că reproduse culorile operelor de artă cu înaltă fidelitate. Modul artă este ceea ce scoate în evidență acest model The Frame și poți avea opere de artă afișate în standby pe televizor, fiind disponibile atât titluri gratuite, cât și contra cost. Sunt Accesează peste 2.500 de opere de artă și fotografii în Art Store. De asemenea, poți avea și propriile fotografii încărcare prin funcția My Photo.
Televizorul are senzor de luminozitate prin care detectează lumina din cameră și optimizează automat luminozitatea ecranului și tonul de culoare, pentru un aspect autentic al operelor de artă. Totodată The Frame va porni automat pentru a-ți prezenta opera de artă atunci când simte că ai intrat în încăpere și se oprește când părăsești camera pentru a economisi energie. Tot aici mai trebuie spus că poți alege dintre 5 fundaluri mate și 16 culori în spatele fotografiei sau operei de artă pentru a personaliza afișarea.
Specificații:
- Panou: 50 inch/165 cm, rezoluție 4K, 50Hz, ecran Mat
- Procesor: Quantum Dot 4K
- Tehnologii: HDR10+, AI Upscale, HDR, Contrast Dual-LED, Supreme UHD Dimming, Motion XCelerator, Filmmaker Mode
- Audio: Dolby Atmos, 20W, Q-Symphony, OTS Lite, Adaptive Sound Pro
- OS: TizenOS
- Funcții smart: Multi-View, Ambient Mode, AirPlay, Daily Plus, Mirroring
- Funcții gaming: ALLM, Game Motion Plus, Surround Sound, Dynamic Black EQ, HGiG, Mini Map Zoom
- Tunare/difuzare: DVB-T2CS2, Tuner analogic, CI+, TV Key
- Conectivitate: 4x HDMI, 2x USB-1, 1x Ethernet, RF, RS-232C, Slot CI, WiFi 5, Bluetooth 5.2, Anynet+ HDMI-CEC, eARC, One Connect
Sunet
Din păcate aici lucrurile nu se mai prezintă atât de spectaculos precum era cazul la modelul OLED 2024 amintit în introducere, asta pentru că ne mulțumim doar cu un sistem audio 2.0 cu ieșire de 20W (RMS), adică 2 difuzoare fiecare cu putere de 10W, cam ce găsim pe mai orice televizor în aceste zile. Se adaugă tehnologii precum Dolby Atmos, OTS Lite, 360 Audio, Adaptive Sound, Voice Amplifier Pro și ce îmi place cel mai mult este Q-Symphony.
Cu ajutorul Q-Symphony am combinat sunetul televizorului cu un soundbar impresionant de la Samsung, mai precis un HW-Q990D, cu 11.1.4 canale, putere de 656W, Bluetooth, WiFi, Subwoofer wireless și boxe spate. Este un soundbar care te va cufunda în sunet, cu ajustare pentru spațiul în care îl ai plasat, iar la vizionarea de filme și seriale îți dă frâu liber puterii pe care o ascunde într-o corp masiv, care abia a reușit să încapă pe comoda TV. Are și un preț pe măsură de 4999 lei, dar își merită cu vârf și îndesat investiția, camera ta devenind sală de cinema.
Conectivitate
Aici ai avantajul acelei soluții numită One Connect Box unde toți conectorii de care ai nevoie sunt integrați într-o cutie alături de componentele principale, modalitate prin care tu ca utilizator ai acces mai rapid la porturi și prin care Samsung poate reduce drastic grosimea televizorului. Între cutie și TV există un cablu dedicat de conectare, iar apoi tu vei conecta Box-ul la priză. Mai departe îți conectezi HDMI-ul consolei, soundbar-ului, cablul Digi și celelalte dispozitive pe care le mai ai în jur.
Suita de conectivitate este cu de toate și bifăm rând pe rând următoarele: 4x HDMI, 2x USB-1, 1x Ethernet, RF, RS-232C, Slot CI, WiFi 5, Bluetooth 5.2, Anynet+ HDMI-CEC, eARC, One Connect. Primești tot ce ai nevoie aici și apreciez enorm accesibilitatea la porturi. Adio cu mișcat televizorul de pe comodă pentru a ajunge la un HDMI sau USB, ceva care pentru mine contează enorm. Legat de cutie, aceasta nu mai este așa slim ca la modelul OLED dar se integrează cu ușurință în decorul tău modern.
Software și interacțiune
Lucrurile mi-au fost foarte familiare în materie de software în cazul acestui Samsung The Frame LS03D, asta pentru că experiența este identică celei de pe OLED-ul S95D. Avem TizenOS în versiunea 2024, iar așa cum spuneam și în recenzia anterioară, aceasta este de departe cea mai reușită versiune a sistemului de operare de până acum, totul rulând atât de fluid și rapid încât realizezi tot ce îți propui dintr-o mișcare. Doar ai aprins televizorul și ajungi imediat unde îți dorești, fie că este YouTube, Netflix sau altă platformă de streaming preferată.
Interfața este curată și bine aranjată, cu zona Discover, un slide al aplicațiilor recente și apoi zona de stream-uri live de la furnizorul tău de cablu. Ai mai jos lista de aplicații, recomandările Netflix, către continuarea serialelor deja începute, iar și mai jos găsim recomandări Amazon Prime Video, Disney+, YouTube, Sweet.TV, VOYO.ro, Focus Sat și în final broswer-ul web.
În bara din stânga ai Căutare, mod Artă, zona Daily+ cu opțiuni IoT (poți accesa dispozitivele tale smart incluse în aplicația SmartThings, crea rutine, Workspace, Microsoft 365, workout tracker pentru antrenamente de acasă, mod Multiview). Legat de interacțiune, te vei folosi aici de telecomandă, fiind un model TM2360S slim, compact, cu grip îmbunătățit și prezent aici pe alb. Ai buton power on/off, buton multifuncțional setări/123/asistent vocal, buton microfon, pad direcțional, buton back, home, play/pauză, toggle volum sus/jos și pentru canale TV.
De asemenea mai găsești butoane dedicate pentru Netflix, Sweet TV, Disney+ și Prime Video. Telecomanda are microfon și vine cu încărcare solară, astfel că dacă o ții la lumină se va alimenta singură. Eventual ai port USB-C.
Impresii
Partea finală este rezervată impresiilor și aș zice aici că televizorul spune din numele său categoria de public căruia îi este destinat - pasionații de artă care vor ceva mai mult decât un simplu televizor în living. Cu acel Art Mode ecranul devine șevalet, mai ales dacă alegi și un stand dedicat prin care opera de artă afișată este în centrul atenției. De această dată ajută ENORM și panoul mat, anti-reflex și te bucuri de tablouri celebre fără ca soarele să îți strice experiența.
Samsung The Frame LS03D este și despre ramă, pe care o poți schimba pentru a se potrivi cât mai mult cu un tablou, rame extra fiind disponibile opționale. Sunt și multe stand-uri opționale după cum spuneam mai sus, în funcție de preferințele tale, inclusiv unul rotativ. Hardware-ul livrează pe măsură și nu am văzut deloc diferențe între OLED-ul anterior testat și acest QLED în materie de performanță, fără blocaje și un TizenOS care rulează atât de smoooooth.
Am fost încântat și de imaginea livrată, după o serie de modificări în zona de setări, pentru a se potrivi stilului meu de vizionare. Îmi plac nuanțele vibrante redate, iar negrul se apropie de nivelul unui QLED, fără riscul de burn-in, cu toate că nici pe la OLED nu se mai pune în ultima vreme problema de așa ceva. Am fost mulțumit de luminozitate, de numeroasele funcții și setări livrate, cât și de OneConnect Box care pentru mine este un avantaj major pentru a avea acces la toate porturile.
Constratul este mulțumitor aș zice, deși cei mai pretențioși vor găsi neajunsuri la acest capitol. Pentru scopul pentru care a fost creat, The Frame LS03D reprezintă un echilibru ideal, un televizor pentru artiștii care vor să își admire operele ori de câte ori intră în casă. Panoul mat face toți banii și mi-ar plăcea să văd mai multe televizoare cu acest tip de tehnologie.
Preț și disponibilitate
O veste bună care cu siguranță te va bucura dacă vrei și sunet de calitate este aceea că încă mai ai ocazia să primești un soundbar HW-S801B (3.1.2, 330W) cadou la achiziția acestui televizor de pe Samsung.ro. Este fix soundbar-ul slim pe care îl am și eu, un setup dispozitiv pentru muzică și filme super captivante. Dacă predai un TV vechi prin Rabla mai ai 400 lei reducere. Găsești televizorul aici!