Aspiratorul robot Roborock Q8 Max+ a ajuns în casa mea într-o perioadă foarte aglomerată la muncă, iar prin aglomerat mă refer la valul de reduceri Black Friday pe care le-am acoperit. Au fost extra ore de lucru, iar aspiratorul a venit când nu se putea mai bine pentru că după o zi lungă de stat la birou era cam greu să mai găsești timpul necesar și pentru curățenie.
Micuțul Roborock Q8 Max+ a făcut curățenie în locul meu cât timp eu eram la cumpărături, iar la întoarcere ce îmi mai rămânea de făcut era să șterg praful. Este doar un spoiler din cât de util se dovedește a fi un astfel de produs, iar în rândurile următoare îți povestesc tot ce trebuie să știi despre Roborock Q8 Max+.
Apropo, ai timp până pe 13 noiembrie să cumperi aspiratorul la prețul special de 1999 lei (redus de la 2449 lei) de Black Friday pe Altex.ro.
Unboxing
Roborock Q8 Max+ trebuie să fie aspiratorul sau poate chiar produsul cu cel mai dur ambalaj văzut până acum, asta pentru că în stilul matrioska avem o protecție tip cutie în cutie. Mă așteptam ca imediat de deschid capacul cutiei să găsesc aspiratorul și accesoriile, dar de fapt acestea se află în a doua cutie realizată dintr-un carton la fel de dur care protejează produsul ideal pe timpul transportului. Ar primi un standard de certificare militară pentru curierii din România dacă ne uităm la cât de bine este protejat produsul de la interior.
Dar destul cu ambalajul, să vedem ce avem la interior. Găsim întâi un ghid rapid care îți oferă o privire de ansambul cu privire la conținutul pachetului. Găsești baza, aspiratorul robot, dock-ul de încărcare și alimentare, plus modulul mop cu lavetă preinstalată, cât și cablul de alimentare, plus un extra sac pentru stocarea prafului.
Ești învățat aici și cum să instalezi dock-ul, ideal fiind să îl plasezi pe o podea dură și plată din lemn, gresie sau alt material rigid, lipit de perete și cu aproximativ 30 cm loc liber în față, stânga și dreapta. Ai și ghid despre aplicație, dar despre aceasta discutăm mai târziu în cadrul recenzie.
Design
Din punct de vedere vizual mai toate aspiratoarele robot se aseamănă, asta prin formatul circular pe care îl adoptă. Producătorii se pot juca însă cu suprafața de sus, iar aici Roborock a decis să ofere o abordare cu tonalitate duală, un negru glossy pe o treime din suprafață și un negru mat în rest. Acel finisaj în care îți poți vedea chipul precum într-o oglindă arată tare bine, dar să știi că praful se va aduna destul de rapid aici.
Găsim sus butoanele de control, iar mai jos apare un cod QR sticker pe care îl folosești pentru a descărca aplicația și înregistra noul tău aspirator robot. Îmi place să văd că lateralele aspiratorului nu adoptă finisajul glossy pentru că aici s-ar fi adunat și mai mult praf în timpul procesului de curățenie.
Ca dimensiuni aspiratorul măsoară 96.5 mm înălțime, 350mm lățime și 353 mm lungime. Dock-ul are 305 mm în față, 440 mm pe lateral și înălțime de 448 mm. Dock-ul este foarte modern și la prima vedere îți dă impresia că ai un purificator de aer. Chiar, cum ar fi implementarea unui sistem de purificare aer într-un dock de aspirator robot? Ar fi cazul să brevetez asta.
Stația cu pricina are un mâner interesant în zona superioară pe care îl folosești pentru a avea acces la sacul de praf. Rezervorul dedicat de pe aspirator se eliberează rapid și vei avea o notificare audio pentru când se întâmplă asta. Aici vei alimenta cu apă pentru spălarea cu mop și totodată vei scoate rezervorul pentru a goli apoi apa murdară.
Un design modern per total, iar dacă ar fi după mine, atunci clar aș alege varianta pe alb, pentru mai puțin praf vizibil pe suprafața sa.
Instalare și aplicație
Procesul de instalare este foarte simplu și ai nevoie doar de aplicația mobilă Roborock pe care o descarci rapid pe Android sau iOS folosind camera telefonului tău și scanând acel sticker de pe aspirator care include codul QR. Înainte de toate vei poziționa stația de golire și alimentare precum în ghid (vezi mai sus), conectezi cablul de alimentare și ești gata).
Mergi apoi în aplicația instalată, scanezi încă o dată acel cod QR pentru a adăuga rapid aspiratorul, configurezi rețeaua WiFi și ai terminat. Vei avea un ghid de pornire rapidă care te învață cum să te pregătești înainte de procesul de curățenie, în mare fiind vorba despre deschiderea ușilor, ridicarea obiectelor de pe podea (jucării, sticle de apă, ridicarea cablurilor) și tot de aici poți seta perioada DND când poți dezactiva golirea pentru că acest proces este cam gălăgios și nu vrei asta atunci când doarme cel mic de exemplu.
Acum urmează cartografierea casei tale, un proces care nu ia mai mult de 10 minute (pentru un apartament de 2 camere) și care a fost extrem de intuitiv. Aspiratorul are un pachet de senzori care “văd” cu precizie interiorul casei tale și obstacolele din cale, iar apoi ai opțiuni dedicate pentru a seta numele camerelor, tipul de podea, ca mai apoi să adaugi și obiecte de mobilier precum pat, canapea, comodă TV, masă, etc..
Aplicația Roborock este foarte ușor de folosit chiar și dacă ești la primul tău aspirator robot, toate opțiunile fiind puse la îndemână pentru acces rapid. La deschidere aplicației ai o privire de ansambul cu aspiratorul tău, detalii despre încărcare, posibilitatea de a seta fluxuri de lucru (scenarii automatizate), în stânga jos ai notificări, iar în dreapta profilul tău de unde poți asociat un difuzor inteligent Google Home, Google Assistant, Alexa sau Siri pentru comenzi vocale.
Mai apoi vei selecta butonul Enter din dreapta ecranului pentru a ajunge la funcțiile principale unde găsești opțiunil de curățare jos. Fie alegi curățarea înregii case, fie o cameră anume, sau chiar și o zonă (de exemplu vrei să aspiri doar covorul). Vezi și traseul ultimului proces de curățare, ai detalii hartă (editare), plus moduri de curățare jos, unde ai
- Mod curățare - Silențios - Echilibrat - Turbo - Max - Max+
- Nivelul apei - Oprit - Mică - Medie - Mare - Personalizat
- Traseu - Puternic - Standard
De asemenea poți selecta și ordinea de curățenie, rând pe rând în funcție de camerele dorite, iar la mine încep din bucătărie spre holul de la intrare, apoi living, hol baie, plus dormitor. Odată ce instalezi pad-ul mop ai și opțiuni de combinare curățare (aspirare + mop) sau doar aspirare.
Funcții și tehnologii
Acum e momentul să descoperim și ce dotări, plus funcții și tehnologii ne rezervă acest model Roborock Q8 Max+. În primul rând la ce mă uit eu ințial este puterea de aspirare, un uimitor 5500Pa, upgrade de 30% de la Q7 Max (4200Pa). Avem acum două role pentru dublă putere, acesta fiind un alt upgrade de la predecesor. De asemenea, aspiratorul se laudă cu abilitatea de a capta cu 20% mai mult păr de pe covoare decât Q7.
Legat de acele perii din cauciuc duale, acestea se rotesc reciproc și astfel sunt mai eficiente în a prinde părul, praful și alte particule de pe podea, fie că este vorba despre parche, gresie sau chiar covoare. Totodată folosind aceste perii duble cu mișcare contra-rotativă, aspiratorul Roborock Q8 Max+ evită eficient încurcarea părului în timpul curățeniei.
Așa cum spuneam mai sus, poți aspira și spăla cu mop în același timp, cu ajustare a fluxului de apă. Aspiratorul se descurcă excelent în a evita obstacolele, detectând pericolele înainte să ajungă la acestea, iar totul se întâmplă cu ajutorul tehnologiei Reactive Tech care folosește lumina structurată pe post de riglă pentru a măsura distanța dintre un obiect din fața aspiratorului robot și aspiratorul în sine.
Despre cartografiere am vorbit deja, dar ce mai trebuie specificat este că poți adăuga și zone No-Go, adică acele locuri problematice în care aspiratorul ar putea rămâne blocat. Nu vrem cu siguranță ca robotul de aspirare să cadă pe scări, iar cu această funcție setăm o graniță pe care nu o poate depăși. Eu am setat în jurul unor cabluri din spatele biroului pentru a evita eventuale neplăceri.
Apropo, poți seta și direcția în care aspiratorul va curăța casa, iar pentru necesitățile zilnice pți opta pentru un mod Fast Cleaning de curățare rapidă pentru eficiență sporită. Legat de stația de golire automată, ai până la 7 săptămâni în care nu trebuie să îți faci griji cu privire la golirea sacului de praf în care acesta este colectat. Mai mult de atât, periile duale se curăță una pe alta în timpul procesului de golire automată. Avem și filtru aici, atât pe aspirator la rezervorul de praf, cât și pe stație.
Bifăm un rezervor de praf de 470ml, navigare LiDAR și așa cum spuneam și mai sus, există posibilitatea de a control aspiratorul prin control vocal.
Impresii
La final de zi ți-ai luat o grijă de pe umeri, iar eu unul am programat aspiratorul Roborock Q8 Max+ să îmi curețe casa în fiecare zi la ora 17:00, aproape de finalul programului de muncă, iar cât timp eu am fost la cumpărături sau la plimbare, aspiratorul s-a ocupat de curățenie și am găsit casa lună. Dacă ar fi să aleg un punct forte pe lângă puterea de aspirare foarte mare, ar fi navigația LiDAR și tehnologia Reactive Tech prin care se evită obstacole. E fix cum indică și producătorul, obiectele de mobilier, jucăriile sau orice altceva ai uitat pe jos, vor fi detectate din timp de aspirator și evitate cu precizie.
Are și un sistem tip airbag pentru a proteja aspiratorul, pe un soi de mecanism arc frontal, iar acolo unde alte aspiratoare robot anterior testate aveau de furcă atunci când se apropiau de cele două fotolii din living-ul meu (cu brațe de susținere plate jos), Roborock Q8 Max+ a trecut peste acestea fără probleme, insistând să curețe și în acele locuri lângă canapea unde se afla unul dintre scaune. Aș fi fost tentat să pun o zonă no-go știind că acele picioare tip prag i-ar putea da probleme aspiratorului, dar nu a fost cazul de așa ceva. A trecut cu brio și peste alte praguri, a urcat pe covor fără nici pic de probleme, iar aspirarea a fost foarte eficientă.
Nici nu am simțit nevoia să urc la un nivel de putere mai mare, aspiratorul fiind setat de la început pe modul Echilibrat. Este ideal pentru o curățenie zilnică, iar dacă ai nevoie de mai mult poți urca până la MAX+ pentru a duce aspirarea la modul extrem. Și aplicația trebuie lăudată pentru cât de bine sunt așezate toate la îndemână, la fel și cartografierea. Ca autonomie, un plin ajunge pentru un apartament cu 2 camere cu puterea pe mediu, ba chiar mai rămâi cu energie. În modul Quiet urcă până la 240 de minute.
Apreciez minimalismul stației de încărcare/golire automată, faptul că stai fără griji aproape 2 luni până să golești sacul de praf și tot ce îți rămâne este să mai ștergi cu o lavetă aspiratorul pentru a oferi vizibilitate senzorilor și desigur să ștergi praful de pe suprafețele mobilierului. Este un mare ajutor la casa omului, iar când vrei să reîmprospătezi parchetul, nici o grijă, pentru că intră în funcțiune mopul care se descurcă bine în a spăla podeaua.
La final de testare am rămas în minte cu 3 aspecte, putere de aspirare, tehnologie de evitare eficientă a obstacolelor și o aplicație super intuitivă. Este și punctul 4 de adăugat pe listă - cel mai mic preț din acest an din perioada Black Friday.
Preț și disponibilitate
Pentru că vorbeam despre preț, în perioada 7 - 13 noiembrie aspiratorul este disponibil cu o reducere de 18% doar pe Altex.ro, redus de la 2449 lei la 1999 lei ceea ce îl face și mai atractiv.