În urmă cu două săptămâni soseau la mine o mulțime de colete direct de la Xiaomi. Titlul e destul de sugestiv și bănuiesc că v-ați dat deja seama ce produse am testat în ultima perioadă. „Provocarea” Xiaomi: testarea unei mici părți din ecosistemul său: aspirator robot, clean station, purificator de aer, toate controlate de un smartphone Redmi.
Ne vom axa pe aspiratorul robot Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra și pe Auto-empty Station, având în vedere că purificatorul de aer Smart Air Purifier 4 Pro a primit deja o recenzie detaliată din partea colegului nostru, Claudiu (o găsiți aici). Iată însă mai clar ce cuprinde acest ecosistem testat de mine în ultima perioadă:
- Aspirator robot Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra
- Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra Auto Empty Station
- Purificator de aer Smart Air Purifier 4 Pro
- Smartphone Redmi Note 11 Pro+ 5G
Unboxing și design
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra
În martie testam un alt aspirator de la Xiaomi, modelul Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. După cum era de așteptat, avem în acest caz o experiență de unboxing similară. Varianta Ultra din serie sosește într-o cutie de culoare albă de dimensiuni relativ mici în raport cu aspiratorul. Toate accesoriile sunt bine așezate, iar în pachet de scoperim, pe lângă aspirator, o stație de încărcare dedicată, de dimensiuni mici, un rezervor de apă, o lavetă (mop) și cablul de alimentare pentru dock. Evident, nu lipsește de aici nici manualul de instrucțiuni.
Aspiratorul vine pe negru și aș zice că adoptă un design „clasic”. E suficient să-l vezi și știi cu ce ai de-a face, fiind vizibile cu ochiul liber influențele modelelor din trecut în cazul aspectului exterior. Acest model e disponibil doar pe negru, măsoară 35.3 x 30 mm, cântărește 8 kilograme și are o înălțime de 9.88 centimetri. Se află în partea de jos și două roți cu sistem de suspensie independent, o perie laterală și una turbo pentru curățare.
Vorbim despre flagship-ul în materie de aspiratoare robot de la Xiaomi, așa că primim și o mulțime de senzori aici: senzor de cădere, de coliziune, LDS pentru scanarea laser a camerei, senzor de accelerare, radar, senzor pentru perete, dar și unul tomberon. Tot în partea superioară avem două butoane, unul home/acasă și unul on/off. Practic, aspiratorul e echipat cu o mulțime de senzori diferiți care pot măsura distanța și înălțimea față de obiecte.
Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra Auto-empty Station
A sosit la mine și stația de curățare dedicată pentru acest model - Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra Auto-empty Station. Avem de-a face tot cu o cutie de culoare albă în acest caz. În ea se află, evident, stația de golire automată, doi saci de praf de capacitate mare (4L), dar și un alt recipient de praf compatibil cu aspiratorul Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra. Avem și aici manuale de utilizare, dar și un cablu de alimentare pentru această stație, după cum era de așteptat.
Merită menționat că dacă achiziționați Auto Empty Station, alimentatorul din pachetul aspiratorului intră în plan secund. Spun asta întrucât stația adoptă un rol dual: golește recipientul de praf al aspiratorului și îl și încarcă la nevoie. Stația de golire e fabricată din plastic cu finisaj mat, combinat cu unul cu finisaj lucios. Avem și o trapă în partea de sus pe care o deschidem atunci când vrem să înlocuim săculețul de praf.
Control și aplicație
După cum vă spuneam mai sus, am primit si un smartphone Redmi Note 11 Pro+ 5G pentru a accesa și controla funcțiile aspiratorului, dar și ale purificatorului. După configurarea telefonului am descărcat din Google Play aplicația Xiaomi Home (e disponibilă și pentru iOS, în App Store). Ca de fiecare dată, procesul de setup a fost rapid și nu am avut parte de probleme în ceea ce privește conectarea.
Aplicația a recunoscut automat gadget-urile din apropiere, iar apoi am fost ghidat pas cu pas prin procesul de setup. Am conectat aspiratorul la rețeaua mea WiFi de 2.4 GHz, iar ulterior am putut accesa funcțiile de care aspiratorul dispune direct în aplicație.
A fost recunoscut și purificatorul de aer și l-am conectat în același mod apoi. Aplicatia Xiaomi Home are un ecran principal de unde putem selecta gadget-urile pe care vrem să le controlăm și de unde putem observa starea lor (online / offline). Totodată, dacă preferăm Alexa sau Google Assistant, putem alege și această modalitate de control, însă eu m-am rezumat la Mi Home.
De aici putem opri sau porni aspiratorul doar printr-o simplă apăsare de buton, de la distanță. Avem opțiuni pentru schimbarea modului de curățare, putem seta un orar de funcționare zilnic și să vedem harta generată de aspirator, evident. Putem controla și manual aspiratorul dacă dorim acest lucru selectând opțiunea din meniul de setări (colț dreapta sus).
Funcții și caracteristici
Hardware Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra
- Dimensiuni: 353 x 350 x 98.8 mm (L x l x h)
- Greutate: 8 kilograme
- Putere de aspirare: 4000Pa
- Capacitatea containerului de praf: 550 mL
- Aspirare: umedă / uscată
- Suprafață aspirare: până la 240 de metri pătrați
- Baterie: 5200 mAh
- Autonomie: până la 180 de minute
Odată cu seria de aspiratoare Mi Robot Vacuum Mop 2, Xiaomi a inclus aici un sistem de navigație cu laser LDS de nouă generație, pentru o cartografiere rapidă. Vă pot spune de pe acum că scanarea încăperilor s-a realizat extrem de rapid. Odată pornit, Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra a făcut câteva „piruete” și deja aveam scanată toată bucătăria.
În plus, aveam ușa deschisă, acolo unde există un prag de aproximativ 20 de centimetri. Nu îl poate coborî, evident, însă am rămas surprins atunci când a scanat o parte din hol instant, pe aplicație fiind afișată în timp real harta. Practic, scanarea unei încăperi de aproximativ 12 metri pătrați a durat aproximativ 1-2 minute, iar corectarea hărții s-a realizat în timp ce am început aspirarea propriu-zisă.
Avem aici 4 opțiuni / trepte de aspirare: Silent, Standard, Strong, Turbo. De asemenea, dacă folosim mopul din pachet, putem alege și nivelul de apă consumat (Low / Medium / High). Primim posibilitatea de a aspira, de a utiliza mopul și a aspira sau de a aspira și a spăla concomitent. Găsim în partea superioară a aplicației și informații privind autonomia, timpul de utilizare și suprafață acoperită.
Vorbim despre flagship-ul în materie de aspiratoare robot de la Xiaomi. Astfel, nu aveau cum să lipsească opțiuni importante de aici. Putem adăuga pereți virtuali pentru a semnala zona care nu trebuie curățată și putem trimite aspiratorul într-o singură zonă care trebuie curățată la nevoie.
De asemenea, există posibilitatea de a alege setări individuale pentru fiecare cameră. Primim și cartografiere pe mai multe etaje, iar dacă nu aveți praguri mari precum are locuința mea, puteți selecta și ordinea de curățare a camerelor. Apropo, poate trece cu ușurință peste praguri și covoare de maxim 20 mm înălțime, fiind ajutat de acele roți cu sistem de suspensie independent.
Acest aspirator are o autonomie de aproximativ 180 de minute și poate curăța o suprafață de 240 de metri pătrați cu o singură încărcare. Odată descărcat, el va merge spre stația de încărcare în mod automat.
Iată și alte opțiuni prezente în aplicație:
- Istoric de curățare
- Lista hărților salvate
- Perete virtual / zona restricționată
- Editare suprafață
- Creare program de curățare
- Curățare de-a lungul marginilor
- Secondary cleanup / repetare curățare
- DND (mod nu deranjați, programabil)
- Creaza hartă
- Resetare hartă
Dacă vorbim despre baterie, avem aici o unitate de 5200 mAh, asemeni variantei Pro din serie. Am fost surprins însă să aflu că Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra nu are parte de un mop cu vibrații actustice. E mai silențios și deși nu avem vibrații, pot spune că și-a făcut treaba excelent pe parchet. Apropo, în pachet primim două mopuri fabricate din microfibră care asigură o împregnare uniformă a apei. Curățarea este eficientă, iar uscarea rapidă.
Obținem cam 3 ore de autonomie, dar doar pe modul „silent” și un flux de apă redus pentru funcția mop. Grijă în cazul obiectelor de mobilier însă. Dacă modelul Pro reușea să intre sub dulapul din bucătăria mea, varianta Ultra, cea de față, nu încape. Sunt aproximativ 11 centimetri de la podea la acest corp, deci bănuiesc că el ar reuși să intre doar sub obiecte de mobilier ce au o distanță de aproximativ 13-15 centimetri până la podea.
Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra Auto-empty Station
Vă spuneam mai sus că am primit și stația de curățare automată dedicată pentru modelul Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra. Ea are un sistem de golire cu două canale, pentru o curățare eficientă a recipientului pentru praf. Sacul de praf integrat aici are 4 litri ca volum, putând goli aproximativ 10 recipiente de praf standard.
Aspiratorul se va goli automat deîndată ce recipientul se umple. Totuși, în partea superioară avem un buton pe care îl putem apăsa oricând dorim să golim recipientul. Merită menționat că a trebuit să înlocuiesc recipientul pentru praf standard (cel din cutia aspiratorului) cu cel sosit în cutia stației de curățare pentru a putea folosi functia de golire automată.
Impresii
Aș zice că aspiratorul Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra este destinat locuințelor mari și foarte mari, reușind să curețe o suprafață de până la 240 de metri pătrați cu o singură încărcare. Din păcate, am încăperi destul de mici, iar aspirarea celor 3 camere și a holului s-a realizat în aproximativ 40-50 de minute pe treapta „Strong”. Am considerat că „Turbo” e prea mult pentru locuința mea, chiar dacă diferența de zgomot e infimă.
Îmi place mult stația de curățare și chiar dacă e destul de scumpă, merită investiția dacă aveți o locuință de dimensiuni mari. Aspiratorul poate fi facil programat și va face curățenie rapid în toate încăperile dacă aveți praguri mai mici de 2 centimetri ca înălțime. Se încarcă când are nevoie și se va curăța automat de până la 10 ori. Duce sarcinile de curățare la bun sfârșit, te scapă de efort și cred că poate face față cu brio nevoile unei întregi familii.
Puterea de aspirare mare (4000 Pa) este excelentă și pentru îndepărtarea părului de animale. Eu am testat aspiratorul în ecosistem însă și vă pot spune că aplicația Xiaomi Home este bine organizată și îți permite să controlezi facil orice gadget smart al companiei. În cazul meu, am înregistrat aici purificatorul de aer Smart Air Purifier 4 Pro și evident, aspiratorul.
Redmi Note 11 Pro+ 5G
Probabil sunteți curioși cum se descurcă și smartphone-ul Redmi Note 11 Pro+ 5G. Ei bine, pe lângă faptul că l-am folosit pentru a controla aspiratorul și purificatorul din aplicația Xiaomi Home, absolut toate fotografiile pe care le vedeți mai sus au fost realizate cu acest smartphone. Este un terminal cu adevărat inedit. El aduce un display AMOLED de 6.67 inch în diagonală, cu rezoluție Full HD+ și refresh rate de 120Hz.
Are baterie de 4500 mAh, iar alimentarea se realizează la 120W pe fir. Ajunge de la 0 la 100% în aproximativ 15 minute și nu sta rău nici la hardware. Vine cu 6 GB sau 8 GB RAM și 128 GB sau 256 GB stocare + un procesor MediaTek Dimensity 920 5G.
Am realizat fotografii de 108 MP folosind camera principală și acestea au o rezoluție de 12.000 x 9000 pixeli. Se află aici si o cameră ultrawide de 8 MP și una macro de 2 MP, iar în față avem cameră selfie de 16 MP.
Preț și disponibilitate
Puteți comanda aspiratorul Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra individual sau într-un bundle ce îți aduce și stația de curățare de pe Mi-Home.ro. Iată și prețurile: