Am început anul 2023 prin testarea unui aspirator. E vorba despre Xiaomi Handheld Vacuum Cleaner G11, model vertical care promite o putere mai mare de aspirare față de predecesor. Testam varianta G10 în urmă cu aproape doi ani și pare că succesorul său aduce un design mai ergonomic, la prima vedere, iar accesoriile aflate în cutie s-au înmulțit. L-am folosit preț de câteva zile, iar acum a venit momentul să vă prezint experiența oferită de acest aspirator compact.
Unboxing și accesorii
Remarc faptul că Xiaomi și-a îmbunătățit experiența de unboxing. Aspiratorul sosește acum într-o cutie compactă, iar toate accesoriile sunt așezate cu tact și bine protejate în timpul transportului. Pe lângă aspirator, garanție și manualele de utilizare, iată ce găsim în cutie:
- Baterie
- Duză de podea
- Tub alungit
- Stație de andocare pentru perete
- Accesorii pentru montarea stației de andocare
- Accesoriu pentru spații înguste
- Duză cu perie
- Perie cu role electrică
- Încărcător
- Perie principală
Din câte puteți observa, e păstrat designul minimalist în cazul tuturor accesoriilor. Tubul alungit e fabricat din aluminiu, însă majoritatea accesoriilor sunt fabricate din plastic. Peria principală și peria cu role sunt accesorii smart, electrice. Cea principală aduce o turbină rotativă cu perii. Are și un rol, evident, aceasta reușind să nu se încurce în firele de păr provenite de la animale. Cealaltă perie electrică are dimensiuni mai mici și este folosită împotriva acarienilor.
Ea lovește suprafața țesăturilor și aspiră acarienii din praf. Duza cu perie e utilă pentru curățarea perifericelor, iar duza cu fantă poate fi introdusă în locuri strâmte, greu accesibile, precum spațiul prezent în cazul canapelelor. Revin mai jos cu scenariile de folosire întrucât sunt variate și merită o doză mai mare de atenție.
Design
Acum că ne-am familiarizat puțin cu accesoriile, e timpul să discutăm și despre designul aspiratorului Xiaomi Handheld Vacuum Cleaner G11. Acest model adoptă un design simplist și e complet modular, componentele fiind ușor de schimbat la nevoie, la fel cum se întâmplă în cazul aspiratoarelor robot.
Primim un display TFT color care afișează modurile de operare, un buton pentru schimbarea acestor moduri, dar și un buton prin care accesăm modul continuu de curățare. Acesta din urmă ne permite să luăm degetul arătător de pe „trăgaciul” din față, întrucât în mod normal, aspiratorul e activ doar când îl ținem apăsat.
Puțin mai jos de această zonă există și un buton de evacuare a prafului. Odată apăsat, compartimentul de colectare se ridică ușor din poziția sa, iar fanta de ieșire este deschisă. Astfel, golești compartimentul fără ați murdări mâinile. Designul facilitează și descărcarea electrostatică, prevenind praful să se lipească de compartimentul de depozitare.
Xiaomi a inclus aici și un filtru HEPA și dacă nu mă înșel, e fix cel regăsit și în cazul predecesorului. Asta înseamnă că îl poți înlocui cu ușurință, fiind un consumabil ușor de găsit pe piață. El îndepărtează până la 99.97% din particulele de 0.3 microni. După cum era de așteptat, primim în pachet și o baterie care se detașează de corpul aspiratorului. Vestea bună că ea are mufă de alimentare proprie, astfel că o poți alimenta chiar dacă nu e atașată de aspirator.
Ajungând la designul accesoriilor, probabil cel mai utilizat capăt pentru aspirarea podelei va fi peria cu turbină rotativă. Ea poate aspira atât covoare, cât și podele, indiferent de suprafață. Vine cu două roți mari în partea din spate și două mai mici în partea din față, facilitând mișcarea acesteia pe diverse suprafețe. Totodată, articulațiile se mișcă sus-jos și stânga-dreapta, permițând astfel aspirarea în diferite unghiuri, în funcție de nevoie. Intră chiar și în locuri înguste, sub șifonier sau sub dulapul din bucătărie.
Turbina rotativă de la interior este prevăzută cu perii, capul oferind o curățare mai eficient. De asemenea, poate tăia automat părul încâlcit provenit de la animalele de companie. Acest capăt e util pentru curățarea covoarelor cu fir înalt, mediu sau scurt, podelelor de lemn și a plăcilor ceramice. Pentru curățarea saltelelor și a canapelelor se recomandă peria electrică pentru acarieni. Aceste două accesorii sunt inteligente, detectând suprafețele și ajustând automat viteza de aspirare. Astfel, e extinsă durata de viață a bateriei.
Aspiratorul se transformă rapid într-unul de mână dacă detașăm tubul alungit. Îl simț ușor la mână, deși are 4.15 kilograme, greutarea sa fiind bine distribuită, astfel că se poate manevra facil indiferent de scenariul de utilizare. Atașarea celorlalte capete permite aspirarea canapelei, scaunelor din mașină și avem chiar un accesoriu tip “spadă” pentru accesarea locurilor foarte înguste. Totuși, doar cele două accesorii despre care am vorbim mai sus sunt inteligente, viteza de aspirare fiind ajustată în funcție de suprafața de lucru.
Specificații
Xiaomi Handheld Vacuum Cleaner G11 este în prezent unul dintre cele mai puternice și eficiente aspiratoare verticale din portofoliul companiei. El aduce un motor de 500W care permite 120.000 RPM. Puterea de absorbție generată aici ajunge până la 185 AW. Bateria detașabilă are 3000 mAh, iar autonomia ajunge până la 60 de minute în modul eco. Iată și specificațiile sale:
- Voltaj: 25.2
- Putere: 500W
- Putere aspirare: 185AW
- Motor: brushless
- Timp încărcare: 3.5 ore
- Recipient praf: 0.3 litri
- Baterie: 3000 mAh
- Ecran: TFT Color
- Tip aspirare: uscată
- Moduri: Auto / Eco / Turbo
- Filtru HEPA lavabil, în cinci straturi
- Tehnologie anti încâlcire a firelor de păr
Performanță și autonomie
Am utilizat Xiaomi Handheld Vacuum Cleaner G11 aproximativ două săptămâni și vă pot spune de pe acum că el face o treabă excelentă. În majoritatea cazurilor e nevoie de o singură trecere pentru a curăța suprafața dorită. După cum spuneam și mai sus, peria inteligentă determină suprafața de lucru și ajustează puterea astfel încât autonomia să nu aibă de suferit. De exemplu, modul auto oferă în jur de 15 minute de utilizare, în timp ce modul Turbo îți oferă doar 8 minute de aspirare.
Există și modul Eco, însă puterea e destul de redusă, iar pe acesta l-aș recomanda doar în cazul unui menaj ușor, precum aspirarea câtorva firimituri. Ne salvează faptul că avem aici o baterie cu port propriu de alimentare + un stand care permite încărcarea a doi acumulatori concomitent.
În cutie vei primi doar o baterie însă, cea de a doua trebuie achiziționată separat. Chiar dacă autonomia nu este tocmai generoasă, aspiratorul e comod în folosire, puternic și eficient. Astfel, într-o locuință în care se face curățenie aproape zilnic, întreținerea devine floare la ureche. Peria electrică ajută foarte mult, aspiratorul aproape că se ghidează singur, efortul din partea utilizatorului fiind minim.
În plus, dacă deja deți un aspirator robot, Xiaomi Handheld Vacuum Cleaner G11 poate fi văzut ca o extensie pentru acesta. Îl poți folosi pentru a ajunse cu ușurința în locuri mai înguste, greu accesibile pentru un model robot.
Spre final, am păstrat autonomia pentru fiecare accesoriu în parte:
Cap de perie principal, electric:
- Autonomie: 35 de minute mod eco / 15 minute mod auto / 8 minute mod turbo
- Scenarii de utilizare: Covoare cu fir înalt / mediu / scurt, podele din lemn, plăci ceramice
Perie electrică pentru acarieni:
- Autonomie: 50 de minute mod eco / 25 minute mod auto / 10 minute mod turbo
- Scenarii de utilizare: Saltele, canapele
Duză cu perie (cea îngustă):
- Autonomie: 60 de minute mod eco / 30 de minute mod auto / 5 minute mod turbo
- Scenarii de utilizare: Mese și scaune, interioare de mașini, tastaturi, perdele
Duză cu fantă (îngustă):
- Autonomie: 60 de minute în mod eco / 30 de minute mod auto / 5 minute mod turbo
- Scenarii de utilizare: Sertare, spații între canapele, tavane, dulapuri
Aspiratorul aduce și o stație de andocare. Suportul pentru depozitare și încărcare trebuie atașat de un perete însă, folosind accesoriile din pachet. Îmi place faptul că recipientul de colectare e acum amplasat orizontal. Astfel, dacă cumva apeși din greșeală pe butonul care îl acționează, murdăria nu va ajunge pe podea.
Concluzii
Ca orice alt aspirator vertical, Xiaomi Handheld Vacuum Cleaner G11 este un model util în cazul în care dorești să faci curat rapid. Aduce un motor puternic și de multe ori e nevoie de o singură trece pentru a curăța suprafața dorită. Totuși, într-o locuință modernă, nu înlocuiește un aspirator robot, mai ales din punct de vedere al confortului, întrucât acela e complet autonom. În schimb, îl văd ca o extensie pentru un aspirator robot. Folosind un model vertical poți ajunge în colțuri, în spații greu accesibile sau înguste, chiar și pe tavan.
Într-o locuință de dimensiuni mai mici, o garsonieră sau un apartament de două camere, Vacuum Cleaner G11 ar putea înlocui un aspirator clasic. Autonomia rămâne discutabilă, dar măcar acum avem variante. Astfel, dacă nu se potrivește cu nevoie noastre, putem achiziționa încă o baterie de rezervă și să încărcăm concomitent acumulatorii interschimbabili.
Apreciez în cazul acestui model ușurința de utilizare, dimensiunile compacte și greutatea bine proporționată. Totodată, butonul pentru aspirare continuă fără a ține apăsat pe „trăgaci” e util și contribuie la confortul utilizatorilor. Nu aș trece cu vederea nici modularitatea sa, fiecare componentă fiind ușor de înlocuit la nevoie, la fel cum se întâmplă în cazul aspiratoarelor robot.
Deși prețul nu e tocmai mic, acest aspirator poate fi văzut ca o investiție pe termen lung, util dacă ești în căutarea unui model ce poate fi folosit în scenarii variate, atât pentru casă, cât și pentru a face curat în mașină.
Preț și disponibilitate
Xiaomi Handheld Vacuum Cleaner G11 e disponibil la următoarele magazine din online: