În ultimele luni am testat mai multe perechi de căști wireless. Aș putea spune că au devenit o necesitate, având în vedere că tot mai multe smartphone-uri, fie ele midrange sau flagship, vin fără jack de 3.5 mm. Ei bine, OnePlus încearcă să își diversifice oferta de ceva timp și dacă în trecut era cunoscut drept un producător cu un portofoliu format doar din telefoane de top, în ultimii ani au apărut ușor-ușor și modele midrange și chiar low-end în ofertă.
Primul terminal care a ieșit clar în evidență a fost OnePlus Nord, un model ce aducea în atenția noastră conceptul unui „super high midrange”. A prins destul de bine la public, iar ulterior s-a ramificat, debutând modele chiar mai ieftine sub aceeași gamă Nord. Pare-că OnePlus s-a hotărât să ofere fanilor Nord și accesorii care să se potrivească cu telefoanele lor.
Primul produs non-smartphone din această gamă sunt căștile OnePlus Nord Buds care ajungeau la mine în urmă cu câteva săptămâni. Le-am folosit în această perioadă, iar acum a venit timpul să vă împărtășesc detalii cu privire la experiența audio oferită de acestea.
Unboxing
Căștile sosesc într-o cutie de culoare neagră, cu accente albastre, nuanțe specifice gamei de telefoane Nord. La interiorul său vom mai găsi căștile pe nuanța Black Slate, dar și o altă cutie de culoare verde care conține două perechi de dopuri din silicon de mărimi diferite, un cablu de alimentare USB-A la USB-C, dar și un sticker cu un emoticon „plictisit”.
Avem o experiență de unboxing plăcută care cumva mă duce cu gândul spre studenți sau elevi, exact target-ul companiei când vorbim de gama Nord.
Design
Căștile și cutiuța de alimentare vin pe nuanța Black Slate. Vorbim despre un negru mat, plăcut la atingere în cazul case-ului. Totuși, căștile au zone lucioase care adună rapid amprente. Cutiuța adoptă o formă ovală privite de sus, dar are margini drepte și se simte bine la atingere. Aș fi preferat totuși să fie puțin mai mică, deși încape în buzunar fără probleme în cazul meu.
Fiecare cască cântărește doar 4.77 grame, iar cutiuța de transport cântărește 50,3 grame. Căștile stau comod în urechi și nu sunt intruzive pe canalul auditiv. În spatele carcasei vom găsi o mufă de încărcare USB-C, dar și un buton pentru a face pairing.
În partea din față se află un LED care indică starea căștilor. El luminează cu verde atunci când căștile sunt încărcate, cu roșu atunci când se încarcă sau sunt descărcate și alb intermitent când le punem în modul pentru împerechere.
Avem și protecție IP55, dar doar pentru căști.
Tehnologie
Nord Buds aduc drivere dinamice de 12.4 mm și se conectează la smartphone-uri prin Bluetooth 5.2. Au suport Dolby Atmos în cazul telefoanelor compatibile, aduc microfoane duale și au tehnologie de anulare a zgomotului prin AI în timpul apelurilor. Din păcate, nu avem aici tehnologie de anulare activă a zgomotului de fundal (ANC).
Fiecare cască are parte de control tactil pe lateral, pentru a răspunde la apeluri, a pune pauză, a porni sau a schimba melodiile dintr-un playlist. Primim și Pro Gamer Mode aici care reduce latența, ajungând la doar 94 ms. Mă impresionează faptul că avem încărcare rapidă aici, doar 10 minute de alimentare oferind 5 ore de playback video. Spun că mă impresionează întrucât am testat și căști mai scumpe care nu aveau așa ceva.
Merită menționat că driverele au titan în componența lor, iar OnePlus spune că aceste căști vor livra un bas bogat. Vă spun de pe acum că acesta chiar există, dar vor detalia experiența acustică în secțiunea dedicată.
Autonomie
Cutiuța de transport are o baterie de 480 mAh, iar fiecare cască beneficiază de o unitate de 41 mAh. O încărcare completă aduce 30 de ore de autonomie, iar fiecare cască, după testele mele, ar aduce între 6 și 7 ore de playback audio la un volum de 50-60%.
Evident, nu avem ANC aici, de aici și autonomia generoasă. Vă spuneam că sunt impresionat și de încărcare întrucât 10 minute de alimentare rapidă aduce 5 ore de playback audio. O încărcare completă de la 0 la 100% durează însă peste o oră. În cazul unui regim de utilizare moderat (2-3 ore pe zi) ar trebui încărcate doar o dată pe săptămână.
Experiență audio
Evident, ajungem si la cea mai importantă secțiunea din această recenzie. E posibil să știți deja din review-urile precedente că eu sunt un utilizator mediu când vine vorba de căști. Le folosesc zilnic pentru 1-2 ore de playback audio, în general seara. Totuși, în acest caz, am simțit căștile OnePlus Nord Buds foarte confortabile, așa că le-am utilizat ceva timp și la birou în timp ce lucram.
O surpriză plăcută a fost sunetul. Avem parte de un volum generos, iar driverele de 12.4 mm chiar livrează ceea ce ne promite OnePlus. Vorbim despre un bas generos și destul de pronunțat. Sunt delimitate bine și înaltele față de sunetele joase și avem parte de claritate. Vă reamintesc că nu avem ANC aici, dar anularea pasivă a zgomotului își face treaba excelent, căștile ancorându-se destul de bine în urechi.
La început nu am fost mulțumit de microfoane, dar ulterior am primit un update care a mai rezolvat din probleme. Cu toate acestea, într-un mediu zgomotos calitatea audio în timpul apelurilor nu impresionează, interlocutorii având uneori dificultăți în a mă înțelege. Pare-că sunetul e OK într-un mediu nu foarte zgomotos. Am activat și Pro Gamer Mode și am jucat câteva meciuri de PUBG Mobile cu aceste căști, iar experiența a fost una plăcută.
Software
Sunt obișnuit cu software-ul celor de la OnePlus întrucât folosesc o pereche de Buds Pro de ceva timp. La fel ca în cazul acelui model, telefoanele OPPO și OnePlus au parte de control dedicat direct în zona Bluetooth din setări.
În schimb, eu am folosit OnePlus Nord Buds alături de un smartphone Galaxy S21 Ultra, iar pentru a accesa opțiunile căștilor și pentru a le actualiza am folosit aplicația „HeyMelody”. Merită menționat că ea e disponibilă atât în Play Store, cât și în App Store.
Aplicația nu oferă prea multe opțiuni. Putem vedea aici nivelul de încărcare pentru cutiuța de transport, dar și pentru fiecare cască în parte și avem o opțiune numită Sound Master EQ. E de fapt un egalizator care aduce modurile Balanced, Bold, Serenade și Bass. Primim și posibilitatea de a ne personaliza sunetul după bunul plac prin opțiunea „Custom”. Evident, tot din aplicația HeyMelody putem actualiza software-ul căștilor.
Verdict
Pro:
- Căști confortabile, ușoare
- Pairing rapid
- Alimentare rapidă
- Autonomie generoasă
- Bas mai mult decât OK
- Sunet echilibrat
- Pro Gamer Mode își face treaba bine la gaming
- Egalizator în aplicație
Contra:
- Design OK, dar zonele lucioase atrag multe amprente
- Aș fi preferat o carcasă de dimensiuni mai mici
- Nu au ANC
- Microfoanele nu se descurcă foarte bine într-un mediu zgomotos
Pentru suma la care se comercializează vă pot spune că OnePlus Nord Buds impresionează plăcut. Deși n-ar părea la prima vedere, sunt foarte confortabile, iar sunetul livrat aici este mai mult decât OK. Avem drivere dinamice generoase care livrează un bas excelent, în special pe modul „Bass” din aplicație, evident.
Sunt căști pe care le-aș vedea potrivite pentru elevi și studenți, acesta fiind de fapt și target-ul companiei. Livrează o experiență OK per total, dar nu am fost tocmai mulțumit în cazul apelurilor în zone zgomotoase ale orașului. Chiar dacă nu avem ANC, intră în ecuație anularea pasivă a zgomotului care face o treabă excelentă. Le-aș recomanda și sportivilor, fiind comode și greu de pierdut din neatenție la sală sau în timpul sesiunilor de alergare.
Vă reamintesc că acesta e primul produs non-smartphone din gama Nord, iar pentru prețul lor (229 lei) nu aș putea avea alte pretenții. Se vede că OnePlus a dorit să ofere o pereche de căști cu design inedit, ușor de recunoscut de către fani, cu un sunet peste medie și o autonomie excelentă la o sumă accesibilă.
OnePlus Nord Buds, prețuri actualizate: