Gamingul s-a dezvoltat imens în ultimii 10 ani. Astfel, din pasiune și dintr-o dorință de „evadare” din realitate preț de câteva ore, a ajuns să fie un job real pentru o mulțime de persoane. Vorbim în principal despre streameri, influenceri și chiar jucători de elită care au ajuns să participe la turnee mondiale, concurând pentru premii în valoare de câteva milioane de dolari. Mai sunt și creatorii de conținut, în speță YouTuberii, care au reușit să își transforme pasiunea într-un job de vis.
Recent a sosit la mine un dispozitiv mai special - Genesis Radium 600, un microfon ce se adresează în special acestei categorii de persoane care activează în mediul online. Aflăm în rândurile de mai jos care ar fi atuurile acestui microfon și dacă merită să îl achiziționați, fie că sunteți deja sau vreți să deveniți în viitor streamer sau YouTuber.
Unboxing
Genesis Radium 600 te va impresiona chiar înainte de a-l despacheta. De ce spun asta? Este un microfon livrat într-o servietă adevărată, din aluminiu, foarte bine prelucrată. Aduce chiar cu valizele în care sunt livrate sculele audio profesionale care costă mii de euro, doar că e mai mică și mai ușoară.
Bine, înainte să ajungem la această servietă avem și o cutie simplă de carton în care regăsim și doi bureți, fiind bine protejată în timpul transportului. La interiorul micii valize regăsim piesele necesare pentru montarea microfonului. Toate sunt fabricate din metal și sunt destul de grele, mai ales dacă ne refim la stand-ul circular din pachet. Ca să fie însă mai clar, iată ce vei primi dacă alegi să achiziționezi acest microfon:
- Microfon Genesis Radium 600
- Stand rotativ, reglabil pe înălțime
- Pop-filter
- Burete windscreen
- Cablu USB-B - USB-A pentru conectare (1.8 metri)
- Servietă de transport
Design și construcție
După cum spuneam, absolut toate componentele incluse aici sunt metalice și se simt foarte bine la atingere, chiar premium. Microfonul este fabricat din metal și aluminiu, iar pe corpul său, undeva în laterală, observăm logo-ul Genesis și numele microfonului puțin mai sus. Tot aici se află și simbolul (inima) care arată faptul că avem de-a face cu un model cu polaritate cardioidă.
Microfonul vine cu un pop-filter care ajută la eliminarea zgomotelor neplăcute din fundal și îl protejează pentru un timp îndelungat. Regăsim pe corpul microfonului și un jack de 3.5 mm pentru căști, un potențiometru pentru controlul sensibilității înregistrăii, dar și unul pentru controlul volumului redat în căști.
Odată montat acest ansamblu vei putea roti microfonul la 360 de grade, după bunul plac și vei putea regla și înălțimea facil. Îmi place faptul că avem butoane și potențiometre fizice pe corpul microfonului, nefiind practic obligați să facem modificări din software-ul pe care îl utilizăm pentru streaming sau înregistrare.
Mulțumit de construcție, să vedem și lista de specificații:
- Tip microfon: Condensator
- Conectivitate: USB, jack 3.5 mm
- Frecvență de răspuns: 30 - 18.000 Hz
- Sensibilitate: -36 dB
- Greutate: 408 grame
- Altele: buton Mute integrat, potențiometru pentru sensibilitate și volum
Tehnologie
Recunosc că a trebuit să fac puțin (mai mult) research pentru a înțelege care e treaba cu microfoanele și cum funcționează acestea în funcție de tip și tehnologie, pentru a vă oferi detalii cât mai exacte. Astfel, Genesis Radium 600 este un microfon condenser (condensator). În alte cuvinte, este un model de studio, mult mai sensibil față de cele dinamice.
Este rezistent, însă pot apărea probleme în cazul în care se acumulează praf în interior. Din acest motiv avem și un filtru pop-up la pachet. Pe lângă faptul că acesta elimină o parte din zgomotul de fundal, îl va proteja pentru un timp îndelungat.
Totodată, Radium 600 este un microfon cu polaritate cardioidă, după cum indică acel simbol în formă de „inimă” de pe corpul său. Această caracteristică denotă faptul că punctul sensibil de receptare este situat în partea din față. Astfel, captează foarte slab sunetul provenit din părțile laterale și aproape deloc pe cele provenite din spate.
Experiență de utilizare
Menționez că sunt începător când vine vorba de streaming și nu am o experiență vastă nici când vine vorba de microfoane. Putem spune deci că sunt „cobaiul perfect”, având în vedere că Genesis Radium 600 este un microfon ce se adresează creatorilor de conținut aflați la început de drum.
În cazul modelului de față experiența de conectare este foarte simplă totuși. Astfel, după ce despachetezi produsul și montezi elementele aferente stand-ului, doar conectezi cablul USB la PC. Proces de setup plug & play, cum s-ar spune. Eu am utilizat OBS pentru a testa cum se aude microfonul și dacă captura se realizează prompt.
Test audio Genesis Radium 600
Există însă mult mai multe programe care vă pun la dispoziție o mulțime de opțiuni și setări. Un prieten mi-a recomandat Audacity, un program open source destul de interesant, dar care se folosește mai mult în producția muzicală. Rămânem deci la OBS, program prin care am obținut un sunet clar, chiar natural aș spune, mai ales după ce am reușit să adaug și câteva filtre extra din software. De asemenea, fiind un microfon cardioid, izolează destul de eficient zgomotele din jur.
Eu am conectat și o pereche de căști direct la jack-ul microfonului pentru a-mi auzi vocea în timp ce vorbesc. După cum spuneam și mai sus, îmi place faptul că avem un buton fizic pentru mute pe corpul microfonului și sunt utile și cele două potențiometre pentru reglarea volumului și a sensibilității de captură.
După cum vedeți și în poze, eu folosesc un laptop și am un birou de dimensiuni reduse. Cu toate acestea, Radium 600 este un model destul de compact, baza având suficient loc lângă laptop, iar microfonul se ajustează facil. Menționez însă că poate fi achiziționat separat un stativ pentru microfon care vă va oferi chiar mai mult spațiu.
Concluzii
Aș zice că Genesis Radium 600 este o soluție pentru streamerii și creatorii de conținut în devenire. Captează în mod clar mult mai eficient sunetul față de o pereche de căști cu microfon, de exemplu. Nici prețul nu e rău având în vedere că echipamentul profesional de studio este foarte scump. Genesis vinde însă acest microfon la sub 500 de lei, chiar sub 400 de lei dacă prinzi o ofertă.
Iată unde îl vei găsi: