Cei de la Garmin au prezentat în cadrul târgului de tehnologie IFA Berlin 2022 noi purtabile. Iată că la scurt timp de atunci, au sosit la mine două noi smartwatch-uri din seria Venu. Când vorbim despre line-up „Venu”, ne referim în general la smartwatch-uri ușoare, orientate spre utilizarea de zi cu zi, la sală, în oraș sau acasă.
Timp de aproximativ două săptămâni am utilizat astfel modelele Garmin Venu SQ 2 și SQ 2 Music, ceasuri ușoare, cu GPS, Garmin Pay pentru plăți contactless și autonomie generoasă. A venit acum momentul să descoperim ce mai aduc acestea și care ar fi punctele lor PRO. Am toate informațiile mai jos.
Unboxing & Design
Avem aici două smartwatch-uri cu design identic în proporție de 100%. Ce e diferit? Varianta SQ 2 Music are conectivitate Wi-Fi și stocare internă pentru salvarea a până la 500 de melodii pentru ascultare offline. În rest, primim corpuri din aluminiu anodizat și capace realizate dintr-un polimer ranforsat cu fibre. În urmă cu 2 ani testam și prima generație Venu SQ Music și va pot spune că deși materialele de construcție au rămas la fel, succesorul său e mai bine finisat.
Și experiența de unboxing a rămas neschimbată. Avem parte de cutii de culoare gri aici, de mici dimensiuni. Vom găsi aici smartwatch-ul Garming SQ 2 / SQ 2 Music, manual de utilizare, ghid de pornire rapidă, un cablu proprietar pentru alimentare și...cam atât. O experiența de unboxing extrem de rapidă și familiară.
Corpul ceasului măsoară 38 de grame, iar el aduce și o curea standard, 20mm, realizată din silicon. Garmin comercializează și brățări after-market, dacă dorești altceva. Îmi place însă nuanța brățării standard în cazul variantei Music. Se numește Metallic Mint și arată tare bine în lumină naturală. Vă reamintesc că nu sunt fan al purtabilelor cu carcasă pătrățoasă, însă Garmin Venu SQ 2 e destul de compact și îmi stă bine la încheietură.
În plus, e atât de ușor față de smartwatch-ul pe care îl port de obicei, încât de multe ori am uitat că îl port și chiar m-am speriat la un moment dat, crezând că l-am pierdut. Ceasul vine și cu rezistență la apă în regim 5ATM (până la 50 de metri).
Display
Predecesorul smartwatch-ului aducea un display IPS LCD de mici dimensiuni, cu margini groase în jurul ecranului. Aici însă avem parte de un display AMOLED mai generos. Vorbim despre un panou de 1.41 inch aici, color, cu rezoluție de 360 x 320 pixeli, protejat Corning Gorilla Glass 3. Practic, rezoluția s-a dublat față de varianta anterioară, primim un display mai mare și de calitate, OLED.
Avem senzor de lumină ambientală, așa că luminozitatea poate fi trecută pe „Automat” pentru conservarea energiei. E un display foarte luminos și nu am întâmpinat probleme privind vizibilitatea în lumină naturală. Predecesorul avea funcție AOD, dar Garmin nu recomanda să o folosim, el având panou IPS, autonomia având de suferit grav.
În schimb, Venu SQ 2 aduce panou AMOLED și funcție Always on Display. E binevenită, deși eu nu obișnuiesc să folosesc această opțiune pe smartwatch.
Hardware și conectivitate
Garmin nu dezvăluie de obicei informații privind hardware-ul smartwatch-urilor sale. E la fel și în acest caz, nu am găsit detalii privind CPU-ul, memoria RAM sau stocarea. Știm doar că ceasul are suficientă stocare pentru a salva 800 de ore de antrenament, chiar dacă nu e conectat la un smartphone. De asemenea, varianta Music poate salva până la 500 de melodii pentru redare offline.
Avem însă detalii legate de conectivitate. Ambele modele au NFC pentru plăți contactless și GPS pentru determinarea locației în aer liber. Versiunea Music are și WiFi, așa că ne putem conecta contul de Spotify pentru a asculta muzică chiar dacă nu ne aflăm lângă smartphone.
Primim și funcții de siguranță și monitorizare, ceasul detectând incidentele în timpul activităților selectate. Totuși, nu avem parte de conectivitate 4G, ceasul reușind să trimită mesaje doar contactelor selectate prin intermediul smartphone-ului din dotare.
Autonomie
Multe smartwatch-uri din portofoliul Garmin aduc de fețe de ceas animate și tranziții interesante în meniu. Totuși, Garmin Venu SQ 2 nu dispune de așa ceva, conservarea energiei aflându-se în prim plan. Durata de viață este de 11 zile în cazul utilizării normale, conectat la smartphone, fără GPS.
Totuși, dacă alegem să utilizăm smartwatch-ul în mod GNSS numai cu GPS, autonomia ajunge la doar 26 de ore. Dacă alegem modul GNSS cu toate sistemele de localizare active, autonomia scade mai mult, ajungând până la 20 de ore de utilizare. Merită însă menționat că avem parte de o îmbunătățiri aici față de varianta anterioară. De exemplu, Venu SQ Music aducea o autonomie de 6 zile, iar folosirea GPS-ului ne ducea la un total de doar 6 ore.
Avem și funcție de economisire energie. Nu adaugă prea mult la capitolul autonomie, ajungând la 12 zile de funcționare. Totuși, iată ce se întâmplă când o activăm:
- Watch Face-ul trece în Low Power mode
- Timpul de afișare al display-ului se comută pe „Scurt”
- Funcția WiFi este dezactivată
- Luminozitatea ajunge la minim
- Funcțiile muzicale sunt dezactivate
- Funcția de detecție a mișcării e dezactivată
- Senzorul PulseOx este dezactivat
- Mod gesturi: dezactivat
Audio
Vorbim în acest capitol al recenziei despre varianta Garmin Venu SQ 2 Music. După cum vă spuneam mai sus, el are parte de conectivitate WiFi, iar odată setat, vom fi invitați să ne adăugam contul de Spotify, Deezer sau Songlate. Prin intermediul acestor servicii putem descărca albume pe ceas pentru a asculta muzică offline.
Totodată, putem conecta căști la acest model, astfel că ne putem lăsa smartphone-ul acasă în timpul sesiunilor sportive. Am conectat la ceas o pereche de căști OnePlus Buds Pro și am ascultat muzică prin Spotify. Nu am simțit diferențe la nivel de acustică față de smartphone.
OS & UI
Am testat multe smartwatch-uri Garmin și deja știam cum trebuie să procedez pentru configurarea ceasului. Am instalat aplicația Garmin Connect și am urmat pașii afișați pe ceas pentru configurare. Dacă nu ai aplicația instalată vei fi ghidat spre descărcarea sa, folosind un cod QR. Procesul decurge rapid. Îți creezi un cont, iar apoi vei adăuga date personale (greutate, înălțime, vârstă) pentru determinarea activității cât mai prompt.
După finalizarea procesului de configurare dăm de un OS familiar. Ceasul aduce două butoane în partea dreaptă, dar comenzile tactile sunt importante în cazul navigării prin UI. O singură apăsare a butonului superior ne dă posibilitatea să selectăm activitățile sportive preferate pentru pornire rapidă. O apăsare lungă ne duce spre funcțiile standard disponibile pe Venu SQ 2:
- Power / închidere
- Luminozitate
- Blocare
- Mod „Nu deranjați / Do Not Disturb”
- Conectare căști (Bluetooth)
- Conectare smartphone (Bluetooth)
- Plăți prin Garmin Pay
- Aplicație pentru muzică (Spotify / Deezer / Songlate)
O singură apăsare a butonului fizic din partea inferioară ne duce „înapoi”, având funcție „Back”. O apăsare mai lungă ne duce într-un meniu prin care putem selecta watch face-ul, zona de alarme, cronometru și timer și istoricul activităților sportive. Dând swype din acest meniu accesăm și zona de setări de unde putem modifica ordinea „widget-urilor” sau a scurtăturilor. De asemenea, putem modifica de aici luminozitatea, activa modul Battery Saver și să accesăm setările de siguranță / monitorizare.
Avem și un magazin de aplicații numit Garmin IQ Store. De aici putem instala Spotify, Deezer sau Songlate pentru audiții, dar și câteva aplicații și chiar jocuri simple (precum 2048). Totuși, selecția e destul de săracă. Am menționat mai sus acele „widget-uri” folosite pentru a naviga prin UI.
Aflați pe homescreen putem da swipe în sus sau în jos pentru a le accesa. Avem două zone: prima afișează notificările și vremea, iar a doua detalii privind activitatea sportivă. Aici vom găsi informații privind pulsul, nivelul de oxigen din sânge, detalii privind hidratarea, indicele de stres, respirația și date despre somn.
Din păcate, smartwatch-urile nu au microfon pentru preluarea apelurilor și nici difuzor. Astfel, vom fi alertați cu privire la notificări doar prin vibrații și evident, prin intermediul afișajului. Putem prelua / respinge apeluri, însă. Totuși, dacă căștile pe care le folosim sunt conectate la smartwatch, nu vom putea să comunicăm. Trebuie să conectăm căștile la smartphone pentru a face acest lucru.
Fitness și sănătate
Garmin Venu SQ 2 monitorizează pulsul continuu și putem seta alerte în cazul unui ritm cardiac anormal. Avem aici un nou senzor pentru monitorizare numit Garmin Elevate Gen4, de asemenea, modelul anterior având Gen3. Din păcate, nu primim altimetru barometric aici, însă avem senzor SpO2 pentru măsurarea nivelului de oxigen din sânge, iar ceasul înregistrează și nivelul de stres și energie.
Pentru tracking este folosit accelerometrul și GPS-ul din dotare, pentru măsurarea distanței mai precis. Există și o listă lungă de activități pe care Venu SQ 2 pe poate monitoriza. Avem chiar și funcții Golf aici. Iată activitățile:
- Mers
- Alergat
- Antrenament HIIT
- Bicicletă
- Tenis
- Bandă de alergat
- Înot
- Golf
- Ski
- Snowboard
- Antrenament de forță
- Cardio
- Yoga
- Pilates
- Exerciții de respirație
- Bicicletă eliptică
- Stepper
- Gimnastică
- Arte marțiale
Ceasul ne va sugera din oră în oră că e timpul să ne mișcăm de pe scaun, dacă stăm prea mult la birou. De asemenea, putem seta și remindere pentru băut apă, dacă nu o facem destul de des. Dacă activăm modul GPS atunci când facem sport, vom putea vedea traseul parcurs pe hartă în aplicația Garmin Connect, grație integrării cu Strava.
Plusuri & Minusuri
Am ajuns și la partea de plusuri și minusuri. Ei bine, e clar că noua generație Venu SQ 2 aduce multe upgrade-uri față de variantele anterioare. Cu toate acestea, sunt câteva minusuri dacă alege acest smartwatch. În primul rând, nici SQ 2, nici varianta SQ 2 Music nu beneficiază de speaker pentru redarea notificărilor. Ne bazăm doar pe vibrații și semnale vizuale, pe display.
Totodată, față de alte modele din portofoliul Garmin, aici nu avem altimetru barometric. Prin urmare, nu avem nici excerciții care să monitorizeze urcarea sau coborârea scărilor, de exemplu. Sunt însă și multe puncte PRO aici. În comparație cu varianta anterioară, Venu SQ2 aduce un design mai rafinat, display generos AMOLED, iar rezoluția s-a dublat. Avem plăți prin Garmin Pay, foarte important, iar autonomia a crescut simțitor.
Per total, Garmin Venu SQ 2 și SQ 2 Music sunt ceasuri pe care le poți purta cam în orice scenariu. Au parte de design catchy, unisex și le poți folosi atât la sală, cât și într-o excursie sau chiar la servici cu succes. Varianta Music se adresează oamenilor care doresc să se deconecteze, de câteva ori pe săptămână de cotidian, prin sport, jogging sau sală, acompaniați de smartwatch-ul care joacă rolul de MP3, în acest caz.
Minusuri
- Fără altimetru barometric
- Fără speaker și microfon pentru alerte / apeluri
- Stocare limitată
- OS Lite, fără animații sau watch face-uri Live
Plusuri
- Display AMOLED de calitate, luminos
- AOD
- Opțiune Garmin Pay pentru plăți contactless
- Autonomie excelentă, de până la 11 zile (predecesorul ajungea la 6 zile)
- Senzor HR nou Garmin Elevate Gen4
- Funcție Battery Saver (predecesorul nu avea)
- Protecție Corning Gorilla Glass 3 pentru display
- Curele disponibile în nuanțe atractive
Preț și disponibilitate
Vei găsi smartwatch-ul Garmin Venu SQ 2 în oferta următorilor retaileri:
Vei găsi smartwatch-ul Garmin Venu SQ 2 Music în oferta acestor retaileri: