Garmin este un producător de tehnologii de navigare, dezvoltând de alungul timpului navigatoare concepute pentru diverse aplicații. În ultimii ani compania s-a concentrat intens și pe smartwatch-uri, dar în portofoliu au rămas echipamente de navigare pentru automobile, aviație, marină, de călătorie și echipamente sportive smart.
Ei bine, pe masa mea de teste a ajuns recent Garmin Edge 840, unul dintre cele mai noi ciclocomputere din oferta companiei. L-am montat rapid pe noua mea bicicletă, iar acum a venit momentul să povestim despre acest dispozitiv compact, cu GPS precis, care ar putea să te ajute să devi un biciclist de elită. Toate detaliile sunt în rândurile ce urmează.
Unboxing
Eu am primit varianta standard a dispozitivului, însă mai există un model care are parte de alimentare solară, la fel ca ceasurile robuste ale companiei din seria Solar. Sosește într-o cutie familiară dacă ai mai avut dispozitive Garmin. Experiența de unboxing e simplă și rapidă. În pachet vei găsi computerul de ciclism, suporturi (standard și proeminent), cablu USB-C la USB-A și documentație.
Design
Am făcut puțin research pentru a-mi da seama ce e diferit la acest model față de predecesor. Ei bine, modelul Edge 840 măsoară 57.8 x 85.1 mm și are 19.6 mm în talie. Nu sunt diferențe în cazul dimensiunii. Totuși, cântărește 84.8 grame, fiind cu aproximativ 5 grame mai greu față de predecesor. Avem parte de rezistență la apă în regim IPX7, iar în partea de jos vom găsi acum o mufă USB-C pentru alimentare. E probabil cel mai semnificativ upgrade sosit odată cu noul model,, predecesorul având conector microUSB.
Apar și mai multe butoane pe laterală în cazul noului model ale căror funcții le voi detalia mai jos. În rest, nu apar diferențe mari la nivel de design față de predecesor.
Garmin nu a specificat exact ce material e folosit pentru corpul aparatului, dar tind să cred că e vorba despre acel polimer ranforsat cu fibre, folosit și în cazul smartwatch-urilor robuste. În spate avem fix același sistem de atașare ca în cazul predecesorului. Nu e magnetic, se fixează în suportul proeminent pentru bicicletă fix prin rotirea dispozitivului. Suportul standard e reprezentat de acele benzi din cauciuc rezistente care se prind de ghidon, ținând ciclocomputerul.
Dispozitivul se simte solid în mână, clar va rezista și în cazul eventualelor căzături. Portul e acoperit, astfel că apa nu ar trebui să ajungă prea ușor la acesta. Avem în pachet și un șnur pe care îl putem atașa la aparat. Când folosim dispozitivul pe bicicletă îl putem lega și pe acesta de ghidon dacă dorim extra-protecție. Butoanele sunt confortabile și putem folosi Edge 840 cu o singură mână când vine vorba de navigare.
Display și interacțiune
Garmin Edge 840 aduce un display tactil de 2.6 inch în diagonală, cu rezoluție de 246 x 322 pixeli. Este un panou care oferă unghiuri de vizualizare excelente, luminos chiar și în bătaia directă a soarelui. Avem senzor de lumină ambientală aici, luminozitatea fiind reglată automat. Dacă alegem să dezactivăm această funcție putem ajusta nivelul pe 10 trepte (de la 0 la 100%).
Din câte am înțeles, Garmin a modificat interfață noului model. Avem aici un sistem de operare ușor de personalizat, iar experiența software e asemănătoare cu cea oferită de un smartwatch sau chiar smartphone. Putem controla toate funcțiile computerului de ciclism folosind doar butoanele integrate, însă acest model are panou tactil. Spre comparație, modelul Edge 540 nu dispune de un ecran tactil, acolo fiind limitați doar la controlarea prin butoane.
Revenind la experiența software, avem aici un ecran principal tip listă, cu 3 moduri predefinite similare cu widget-urile (road, mountain, indoor). Putem personaliza aceste moduri în funcție de activitatea pe care o desfășurăm, însă. Prin swipe-uri sus-jos accesăm un soi de widget-uri precum: navigare, istoric, notificări, vreme. Există un meniu pe care îl putem folosi pentru a personaliza complet experiență, să mutăm aceste opțiuni mai sus, mai jos sau să adăugăm altele noi.
De asemenea, dacă atingem un astfel de widget vom intra în aplicația cu pricina. De exemplu, dacă apăs pe „navigare” am posibilitatea să vizualizez harta, să aleg o cursă, să văd locațiile salvate sau să caut magazine, cafenele, parcuri, service-uri pentru bicicletă, chiar și toalete.
Aflați în meniul principal, putem da swipe și de sus în jos pentru a accesa profilul, setările dispozitivului, chiar acuratețea GPS. Aici vom vedea dacă suntem sau nu conectați la smartphone sau senzori externi pentru bicicletă, dar și procentajul bateriei. În partea de sus apar mereu informații privind conexiunea GPS printr-un simbol de semnal, exact ca la smartphone. În partea dreaptă e afișată ora locală, iar lângă ceas avem informații cu privire la temperatură.
Dacă alegi butoanele ca metodă preferată de navigare, experiența e similară cu a unui smartwatch Garmin, cu mențiunea că în partea de jos există butoane dedicate exclusiv curselor și mersului pe bicicletă. Astfel, în partea dreaptă, sus, există un buton power on / off. Mai jos de acesta avem două butoane (sus-jos) folosite pentru navigare. În dreapta se află un buton pentru selectarea acțiunilor, iar sub el butonul „back / înapoi”.
În partea de jos există un buton start / stop, prin care pornim sau oprim rapid ciclocomputerul atunci când vrem să înregistrăm progresul sportiv. Butonul din stânga te ajută să treci la următorul interval (lap).
Pare mai complicat să vă explic cum funcționează decât modul în care navigăm concret. Cert e că interfața e destul de prietenoasă, deși aș zice că e nevoie de un timp de adaptare de 1-2 zile dacă nu ai mai folosit un astfel de device.
Aplicație
Pentru conectare și sincronizare cu smartphone-ul folosim aplicația Garmin Connect. O știm de la ceasurile companiei care se conectează prin intermediul aceluiași software. E disponibilă pe Android și iOS, iar eu nu am întâmpinat probleme legate de conectare sau de sincronizare. În plus, putem accesa și magazinul de aplicații Connect IQ Store. Pentru acest dispozitiv putem alege noi layout-uri pentru statistici dacă dorim. Avem 32 GB de stocare, folosiți pentru salvarea de hărți, aplicații, trasee.
Mai există un program pe care îl putem instala pe PC / Mac. Se numește Garmin Express, iar el e folosit pentru sincronizarea și actualizarea hărților. Personal, nu am avut nevoie de acesta. În trecut același software se folosea pentru actualizarea sistemului de operare, însă acum am primit un update OTA care s-a realizat rapid întrucât ciclocomputerul se conectează la Wi-Fi. E mult mai rapidă și facilă gestionarea dispozitivului folosind smartphone-ul.
Revenind la aplicația mobilă, dacă ai conectat și un smartwatch Garmin, toate datele vor apărea la comun, dispozitivele fiind sincronizate concomitent. Astfel, chiar dacă nu ai alți senzori externi, poți verifica pulsul, nivelul de oxigen din sânge și alte informații legate de sănătate.
În aplicație vor apărea informații cu privire la traseele parcurse, sub formă de widget-uri. În rest, găsim aici 5 secțiuni, la fel ca în cazul smartwatch-urilor:
- Ziua mea - cu detalii despre parcursul zilei (date despre puls, energie, stres, calorii, respirație, activitate, greutate, hidratare) + un istoric pentru ziua precedentă
- Competiții - te poți înscrie la competiții sportive și întrece cu prietenii
- Calendar - cu detalii despre activitățile desfășurate în fiecare zi
- Flux Știri
- Altele - activități, statistici sănătate, setări și altele
Senzori și conectivitate
Pentru localizare Garmin Edge 840 are GPS, GLONASS, GALILEO, dar și GNSS care funcționează în mai multe benzi. Nici nu mă așteptam la surprize când vine vorba de localizare. Este un dispozitiv extrem de precis. Continuăm lista de senzori și bifăm prezența altimetrului barometric, foarte util dacă parcurgi trasee de deal / munte.
Există și magnetometru, giroscop pentru orientare, dar și accelerometru. Prin intermediul celui din urmă dispozitivul e capabil să calculeze distanța pentru exerciții la interior, fără a fi nevoie de un senzor de picior extern. Pe partea de conectivitate bifăm Bluetooth, ANT+ și Wi-Fi.
Merită menționat că pe toată perioada testării am avut la dispoziție un smartwatch Garmin și anume Forerunner 965 (a primit deja o recenzie detaliată). Am fost curios dacă putem conecta cele două dispozitive între ele. Ei bine, chiar putem.
În setările lui Edge 840 vom găsi opțiunea „Ecran extins / Extended display”. Putem conecta astfel ceasul inteligent la ciclocomputer, iar în timpul antrenamentelor vom vedea în timp real informații cu privire la sănătate (puls, nivelul de oxigen din sânge, body battery). Există și senzori externi vânduți separat sau la pachet. Dacă alegi această opțiune vei primi, pe lângă computerul de ciclism, senzor de viteză și de cadență, dar și un monitor HRM-Dual.
Accesoriile suplimentare se pot conecta din setările dispozitivului. Sunt utile dacă faci ciclism de performanță și vrei să îți monitorizezi cât mai exact timpii, vitezele, dar și sănătatea. Vei găsi detalii cu privire la accesoriile compatibile cu Garmin Edge 840 aici.
De asemenea, sunt și accesorii third-party care pot fi cuplate cu dispozitivulul, precum sistemul Shimano di2. Conectarea se realizează prin ANT+ și Bluetooth LE. Garmin Edge 840 se conectează și la biciclete electrice compatibile cu tehnologia ANT+ sau la Shimano Steps.
Autonomie și monitorizare
Știm deja de la smartwatch-uri că autonomia în cazul dispozitivelor cu GPS precis nu e tocmai generoasă. Totuși, în acest caz ciclocomputerul Garmin Edge 840 livrează 26 de ore de autonomie în modul intens. E vorba de timp de pedalare, cu funcția de navigare pornită. Eu zic că e mai mult decât suficient, chiar dacă vei decide vreodată să pedalezi de dimineață până seara.
Ajungem chiar la 42 de ore de funcționare dacă activăm funcția de economisire a bateriei. Acest model aduce port USB-C, motiv pentru care alimentarea se realizează facil, rapid, chiar și prin intermediul unui power bank dacă e nevoie, în „pauza de masă” dacă te afli la drum lung.
Apreciez mult modul de antrenament adaptiv. Odată setat un obiectiv, ciclocomputerul va sugera zilnic exerciții și ne va oferi indicații pentru a ne atinge țelurile în materie de fitness. Ideea e simplă. Scopul în mare al acestor antrenamente recomandate este de a te ajuta să îți îmbunătățești nivelul condiției fizice (VO2 max.) care se transformă treptat în capacitate de performanță aerobică.
Acest mod poate fi văzut ca un antrenor digital personal. Fiecare antrenament recomandat e conceput pentru a oferi un nivel de provocare potrivit. Sunt luați în considerare mulți parametri pentru a determina acest nivel, inclusiv timpul de recuperare al ciclistului pe baza informațiilor legate de somn (dacă folosești un smartwatch).
Antrenamentele recomandate se concentrează atât pe anduranță, cât și pe facilitarea recuperării. În alte zile se concentrează pe dezvoltarea la maxim a capacității de performanță aerobică, capacitatea de a tolera eforturi de intensitate ridicată, de a completa și repeta intervale dinamice sau pe viteză. Dacă urmărești acest plan, cu antrenamente programate, poți atinge rezultatul dorit în câteva săptămâni de pedalat.
Există și opțiunea ClimbPro aici care se folosește de altimetrului barometric integrat. Vei vedea pe GPS cât mai ai de urcat și înclinația pe care urci pentru a-ți putea măsura efortul. Merită menționat că această opțiune e disponibilă chiar dacă nu alegi un traseu predefinit.
E personalizabil și panoul din timpul pedalării, în funcție de profilul ales. Dacă alegem „Road” dispozitivul poate afișa până la 10 opțiuni, printre care:
- Viteză de deplasare
- Timer
- Distanță
- Calorii consumate
- Viteză medie
- Înclinație de urcare
- Ora
- Interval (Lap)
- Distanță interval
- Timp interval
Dacă alegem să pedalăm pe intervale, aparatul are funcție „Auto-lap”. Astfel, odată parcurși 8 kilometri (minim), vom trece la următorul interval. În timpul pedalării putem alege să vedem harta, înclinația de urcare, viteza, printr-un soi de widget-uri accesibile prin swipe stânga-dreapta. Am remarcat și existența unei funcționalități similare cu a smartwatch-urilor.
În timpul călătoriilor ni se va recomanda să facem pauze, să bem apă sau să mâncăm. De asemenea, toate notificările primite pe smartphone vor apărea pe ecran. Avem posibilitatea să le dezactivăm însă, dacă nu vrem să fim distrași în timpul pedalatului.
După salvarea sesiunilor de antrenament, în aplicație vor apărea grafice care ne prezintă toate aceste date precis și pe care le putem compara pentru a ne îmbunătăti anduranța. De asemenea, e salvat și traseul parcurs în timpul antrenamentului. Vom avea statistici avansate precum:
- Dinamica ciclismului
- Dinamică MTB
- Statistici Grit și Flow (efort, dificultate traseu)
- Detalii despre Stamina (pentru a ține sub control energia)
Hărțile Garmin sunt actualizate și exacte. Folosind funcția de căutare am găsit restaurante, cafenele și parcuri din orașul Ploiești. Dacă alegem un astfel de punct de interes vom fi ghidați pas cu pas spre locația dorită.
Funcții de siguranță
Garmin pune mare accent și pe funcțiile de siguranță. Astfel, dispozitivul e compatibil cu luminile inteligente Varia, pentru a vedea în întuneric și a fi văzut. Există și o funcție SOS, care detectează incidentele grave și va trimite un mesaj cu locația ta către contactele de urgență. Am mai văzut această opțiune și pe smartwatch-urile companiei. Trebuie doar să ai un smartwatch conectat la Edge 840.
Există și o alarmă pentru bicicletă securizată prin cod PIN. Vom fi notificați pe smartphone în cazul în care bicicleta este mutată. Cu toate acestea, funcționează doar dacă ne aflăm în apropierea sa. O funcție utilă și interesantă este LiveTrack, prin care apropiații îti pot monitoriza locația permanent atunci când dispozitivul e conectat la un smartphone cu acces la internet. Prin aceeași funcție pot fi asociate până la 50 de dispozitive Edge, iar locația cicliștilor va fi afișată pe hartă în timpul cursei, de exemplu.
Opinii
Dacă vrei să faci performanță și să îți depășești limitele în ceea ce privește ciclismul, Garmin Edge 840 este un dispozitiv excelent pentru tine. În mod clar se adresează cicliștilor avansați, care participă la maratoane și competiții triathlon. Acolo fiecare minut contează, iar performanța trebuie monitorizată constant. Dispozitivul îți oferă toate statisticile de care ai nevoie pentru a te autodepăși și a face performanță în acest sport.
GPS-ul e foarte precis, dar dacă pedalezi la nivel de competiție sunt recomandați și senzorii exteriori care se pot monta pe bicicletă. Garmin are un ecosistem bine pus la punct, așa că îți poți conecta și smartwatch-ul compatibil cu acest aparat pentru a monitoriza funcțiile vitale în timpul pedalatului. Per total, sunt mulțumit de acest gadget inteligent, care devine treptat un antrenor digital în toată regula și te poate pregăti pentru cele mai importante competiții din viața ta.
După cum spune și compania, o călătorie de peste o mie de kilometri începe cu un singur pas şi ceea ce faci astăzi contează când vine vorba de atingerea obiectivelor privind condiţia fizică şi performanţele.
Preț și disponibilitate
Eu am testat varianta standard, însă Edge 840 se comercializează în 3 variante, disponibile pe site-ul Garmin:
Poți verifica disponibilitatea și la alți retaileri din online folosind platforma COMPARI.