Am terminat anul 2020 testând căşti şi începem 2021 tot cu căşti. E vorba despre o pereche true wireless Oppo Enco X, cu preţ de 135 de euro pe Amazon.de care livrează în România. Acestea sunt căşti wireless in-ear cu acustică Dynaudio, disponibile pe alb sau negru. Au fost anunţate în octombrie 2020, tocmai au ajuns în România şi am petrecut câteva săptămâni cu ele în urechi, făcând sport, plimbându-mă şi folosindu-le şi la interior. Concluziile le aflaţi mai jos.
Video-review Oppo Enco X
Cine este Dynaudio?
Dynaudio este o companie daneză fondată în 1977 şi care îşi construieşte difuzoarele folosind propriile drivere. Are şi o ramură dedicată monitoarelor profesionale pentru boxe de studio sau concerte. Produsele lor sunt instalate în peste 10.000 de studio-uri de înregistrări din toată lumea. Printre partenerii săi se numără... Bugatti şi cu asta am zis tot.
Oppo ne-a introdus în segmentul TWS cu căştile Enco de anul trecut, de la care am reţinut basul şi preţul accesibil. Acum luăm contact cu Enco X.
Unboxing şi design
În cutie se află căştile, un cablu USB-C, dopuri de rezervă şi manualul. Căştile sunt fabricate din plastic, aduc cu Apple AirPods şi au dop din silicon. Au corp mai scurt decât majoritatea modelelor din 2020, iar corpul lor prinde irizaţii de curcubeu în bătaia soarelui, cel puţin în varianta albă. Avem şi certificare IP54 pentru rezistenţa la apă şi praf. O cască are greutate de 4.8 grame, iar cutia de transport şi încărcare are 42.5 grame.
Cutia are port USB-C şi LED care arată nivelul de încărcare. E destul de compactă, ovală (aduce cu un săpun parcă) şi încape uşor în buzunarul de jeanşi. Input-ul se face prin zona tactilă exterioară a fiecărei căşti. Căştile stau comod în ureche, discrete, iar irizaţia va fura priviri.
Tehnologie
Aşa cum scriam mai sus, avem tehnologie Dynaudio la bord, plus un design coaxial dual driver. Avem în faţă un driver de 6 mm pentru înalte şi în spate un driver dinamic (triplu strat, compozit), de 11 mm pentru medii şi joase. Fiecare cască are două speakere şi primim şi suport pentru codecul LHDC (care nu e foarte des suportat), care îţi garantează extra detalii ale sunetului faţă de transmisia SBC/AAC.
Căştile au şi un cip dual core şi microfoane duale la bord, care ajută la anularea de zgomot, dar permit şi să activezi un Transparent Mode cu care laşi anumite sunete ambientale să se audă. Pentru apeluri se folosesc 3 microfoane pentru anulare de zgomot, iar conexiunea la telefon se face via Bluetooth 5.2.
Baterie/autonomie
O cască are baterie de 44 mAh, iar cutia una de 535 mAh, pentru un total de aproximativ 25 ore de autonomie. O cască îţi oferă cam 5 ore de playback audio la volum mediu şi fără ANC activat. Pierzi o oră, o oră şi jumătate cu ANC. Încărcarea se face în 2 ore şi avem şi suport pentru încărcare wireless. Dacă asculţi 1-2 ore de muzică pe zi poţi avea o săptămână şi jumătate lejer de autonomie.
Experienţă acustică şi control
Controlul căştilor se face prin zona tactilă exterioară, folosită pentru a schimba piesa, răspunde la apeluri, activa asistentul virtual. Cu swipe în jos sau sus pe corpul vertical al căştii poţi creşte sau scădea volumul. Pairing-ul se face foarte uşor şi rapid, cu atât mai uşor dacă ai un telefon Oppo, care le detectează imediat.
Am ajuns şi la aspectul cel mai important: cum se aud căştile? Experienţa este intensă, imersivă, anularea de zgomot blochează tot ce ai în jur. Volumul e foarte ridicat, basul e foarte puternic, peste orice alt model Oppo de până acum şi multe căşti provenite din China. Anularea de zgomot e totală, poţi avea pe cineva lipit de tine vorbind şi nu îl vezi auzi. Înaltele se aud satisfăcător în piesele rock şi EDM, iar vocile sunt calde în filme şi expresive în hip-hop.
Şi la jocuri avem explozii, acceleraţii şi pumni perfect redate şi fără delay. Poţi folosi aplicaţii ca Hey Melody (Play Store), pentru a configura căştile şi a le actualiza. Poţi asocia acţiuni gesturilor ca dublă apăsare, apăsare lungă, swipe în jos sau sus. Apăsarea triplă în general activează asistentul virtual.
Există 4 moduri aici pentru ANC: Off, Weak, Strong şi Transparent. Anularea standard scapă de majoritatea sunetelor deranjante din jur, iar cea Strong scapă de tot ce te poate perturba, consumând mai multă baterie. Transparent lasă unele sunete să treacă: voci, claxoane şi altele vitale.
Atenţie la senzaţia de presiune din ureche aferentă anulării de zgomot şi acestui tip de design. Apelurile telefonice se aud clar, vântul nu afectează deloc microfoanele, iar persoana de la celălalt capăt al apelului m-a auzit perfect.
Concluzie
Oppo Enco X au bas, ANC şi volum comparabile cu cele mai bune căşti pe care vi le puteţi imagina acum pe piaţă, din zona True Wireless. Basul nu îneacă totuşi alte frecvențe şi totul se aude satisfăcător. Căştile sunt confortabile la fitness şi nu numai şi au destulă autonomie. Experienţa completă cu tot cu LHDC poate fi savurata dacă ai un Oppo Find X2 Pro la îndemână spre exemplu.
Primiţi acustică Hi-Res şi veţi auzi piesele de pe Tidal aşa cum au fost menite să se audă. Există şi suport Bluetooth Low Latency, deci totul va fi bine sincronizat. Le putem recomanda cu încredere audiofililor de weekend, dar şi celor pasionaţi.
Prețuri: