Alături de seria de telefoane Edge 50 cei de la Motorola au lansat la mijloc de primăvară și căștile wireless Motorola Buds+ tunate de Bose. Acestea fac parte din segmentul mid-range dacă ne uităm la zona de preț în care au fost incluse și reprezintă un pas important pentru Moto, fiind oferită o acustică de calitate și un design comod. Le-am testat în ultimele săptămâni iar acum vine și recenzia.
Unboxing și design
Căștile sosesc într-o cutie compactă pătrată pe albastru pe care vei avea reprezentate căștile în sine, alături de câteva detalii cheie, precum sunetul Bose, capabilitățile audio și suportul Hi-Res. Imediat ce ridici capacul vei descoperi cutiuța de transport/încărcare la interiorul căreia se află căștile in-ear. Vei ridica și suportul din carton de la interior pentru a descoperi două sertare în care se află un mic cablu de alimentare de la USB-C la USB-A și dopuri din silicon de schimb, de diferite mărimi, având în total 3 mărimi: S, M, L.
Găsești desigur și manualul de utilizare care te poartă rând pe rând printre dotări și modalități de control. Cutiuța de purtare este compactă, are un finisaj texturat și este realizată din policarbonat. Vine cu port USB-C pentru încărcare și există și un LED de notificare aici. La interior găsești căștile atașate magnetic și ai și buton de pairing pentru conectarea la dispozitivele tale.
Modelul primim de mine este cel pe bej, dar văd că mai există și varianta pe verde Forest Gray. Nu există informații despre dimensiuni, dar atât tocul, cât și căștile au o greutate redusă, mai ales căștile, care sunt foarte confortabile chiar și la utilizarea prelungită.
Ca design căștile amintesc inevitabil de AirPods și au acel corp înclinat pentru o mai bună potrivire în ureche. Tija este scurtă și avem dopuri din silicon care ajută la anularea zgomotului de fond. Apropo, avem și design care respinge apa.
Tehnologie, control
Noile căști Motorola Buds+ vin echipate cu drivere dinamice duale 11mm woofe + 6mm tweeter, au sistem cu 3 microfoane și anulare de zgomot ENC, iar pe partea de conectivitate ne vom folosi de Bluetooth 5.3. Primim tuning Sound by Bose, iar cu Dolby Head Tracking vom experimenta sunet la calitate de studio, cu imersiune completă și aflându-ne în centrul streamng-ului audio.
Bifăm și suport Hi-Res Audio, Dolby Atmos, cât și ANC. Cât despre control, la fel ca multe alte căști wireless in-ear de pe piață din acest moment și Moto buds+ oferă control tactil, după cum urmează:
Casca stângă:
- dublu tap - play/pauză
- triplu tap - melodia anterioară
- tap prelungit - trecere printre moduri ANC/respingere apel
Casca dreaptă:
- dublu tap - play/pauză
- triplu tap - melodia următoare
- tap prelungit - trecere prin moduri ANC/respingere apel
Poți personaliza aceste gesturi de control și poți asocia de exemplu creșterea volumului printr-un dublu tap pe casca din dreapta, în timp ce pe stânga păstrezi play/pauză. Controlul tactil este intuitiv iar din aplicație te lămurești mai bine cum trebuie să procedezi pentru a te asigura că nu dai fail la atingeri. Ai un tutorial.
De asemenea, mai poți activa și detectare purtare, astfel că la scoaterea unei căști sau a ambelor, playback-ul va fi pus în pauză și reluat la purtarea căștilor.
Baterie
Ce îmi place cel mai mult la Motorola buds+ este faptul că oferă alimentare wireless și poți să uiți de micul cablu USB din pachet, pe care nu o să îl folosești niciodată probabil. Când vrei încărcare mai rapidă conectezi cablul de la smartphone. Cu 10 minute în cutiuță, vei avea 3 ore de playback pentru căști, cu ANC dezactivat.
Dacă vrei să folosești ANC-ul te vei bucura de câteva ore de playback, asta ținând cont și de faptul că ajungi pe la 60-70% volum și nu faci sacrificii de performanță, având activat și modul Hi-Res care mai consumă extra. Cu ANC dezactivat și la volum mai mic ai în total cam 8 ore de audiție. Cu ajutorul tocului de purtare ajungi la un total de 38 de ore, care sună fantastic.
Ca experiență am folosit căștile cu ANC activat sau pe mod Transparency, la volum de 60-70% și am activat și Hi-Res pentru a mă bucura de acustică de calitate, scenariu în care am ajuns aproape de 4 ore de playback, fix cât a durat zborul Marrakesh - Istanbul de la întoarcerea de la evenimentul Motorola din deșert.
Pentru o asemenea deplasare cu muzică, filme și poate ceva apeluri, eu zic că stăm bine. Sunt mai rare scenariile în care vei folosi căștile atât de mult timp continuu, astfel că nu vei simți autonomia slabă, căștile odihnindu-se în cutiuță și alimentându-se cât tu iei o pauză.
Aplicație
Pentru moment există aplicația Moto Buds doar pentru Android și am testat-o pe un Motorola edge 50 Pro. Conectarea căștilor se face foarte rapid și am fost întâmpinat de o mică actualizare software la început, care a durat câteva minute. În interfața aplicației vei vedea căștile Moto buds+ cu detalii despre statusul bateriei pentru casca stângă/dreaptă, dar nu și pentru tocul de purtare dintr-un motiv sau altul.
Mai jos ai Noise Control cu opțiunile Off, Transparency, Adaptive sau Noise Cancellation. Mai jos sunt setări pentru Sunet de unde poți activa Spatial Audio sau trece printre modurile Smart Audio, Music, Movie, Game, Podcast sau Custom dacă vrei să personalizezi experiența. Aici umbli la egalizator, bas și treble. Ai și Surround virtualizer și Volume Leveler. Egalizatoarele predefinite sunt Brilliant Treble, Bass Boost și Vocal boost.
Există și un Hi-Res Mode pentru audio la calitate high, iar în final ai și Gaming Mode. De asemenea, în aplicație mai găsești și opțiunea Dual Connection pe care o vei bifa dacă vrei ca noile tale căști Moto buds+ să se conecteze la două dispozitive. Ca extra aplicația mai oferă un Fit Test pentru a te asigura că folosești dopurile potrivite urechilor tale și există și o funcție Find my earbuds.
Sunet și concluzii
Recunosc am fost surprins de sunetul pe care îl livrează aceste căști, mai ales că Motorola nu s-a făcut prea remarcată în segment, cu seria VerveBuds din câte îmi amintesc sau variante foarte accesibile care nu impresionau la acest capitol. Să vii cu sunet Bose, Dolby Atmos, Hi-Res Audio și ANC la pachet aici după multe perechi de căști fără personalitate, clar este ceva ce trebuie apreciat.
Din start o să te bucuri de bas de calitate, mult mai pronunțat decât căștile pe care le folosesc în momentul de față de la un brand rival, iar sunetul are acea bogăție care îți cufundă simțurile acustice. La streaming-ul de muzică am ales să folosesc modul Smart Audio care face fix ceea ce scrie, echilibrează perfect toate setările pentru a te bucura de sunet de calitate în funcție de genul ascultat. Funcția de față identifică tipul de conținut și realizează ajustări automate pentru a livra cel mai bun sunet, fix ceea ce vă spuneam.
Am ales să folosesc și Hi-Res pentru extra potență audio, iar așa cu tehnologia aceea Dolby Head Tracking chiar te simți în mijlocul prestării muzicale, având primul loc în fața scenei. Am ascultat diferite genuri, de la rap, hip-hop, muzică electronică și până la variate genuri de rock iar Smart Audio a ajustat perfect audiția.
ANC-ul poate anula zgomote de până la 46 dB din jur și își face foarte bine treaba, în scenarii precum typing la o tastatură mecanică pe care nici o vei auzi dacă ai volumul pe la 50-60%. Vei fi mulțumit și de volum care nici la nivel maxim nu o să afecteze playback-ul, fără distorsiuni sau alte neajunsuri. Îmi place suportul pentru alimentare wireless, aplicația este intuitivă și ușor de găsit ceea ce cauți, iar dacă ar fi un dezvantaj, aș pune lipsa unui app dedicat pentru iOS, dar mă gândesc că vine curând.
Preț și disponibilitate
Căștile Motorola moto buds+ vor sosi pe piața locală la un preț recomandat de 699 lei și vom reveni cu update aici pe măsură ce le găsim listate la retailerii din România. Între timp le găsești pe Amazon DE cu livrare gratuită în România la prețul de 108.76 eur (541 lei).