LG OLED evo 55C3 Review: Un televizor excelent pentru savurat filme și seriale din confortul casei, ba chiar și jocuri next gen (100Hz, VRR, ALLM, G-Sync)

4.135 ori
<b>LG OLED evo 55C3 Review: Un televizor excelent pentru savurat filme și seriale din confortul casei, ba chiar și jocuri next gen (100Hz, VRR, ALLM, G-Sync)</b>Vara testăm televizoare și nu orice fel de televizoare, ci unele OLED menite să îți transforme living-ul într-o adevărată sală de cinema. Cel mai nou astfel de model ajuns în redacția Mobilissimo este LG OLED evo 55C3, adică varianta

Vara testăm televizoare și nu orice fel de televizoare, ci unele OLED menite să îți transforme living-ul într-o adevărată sală de cinema. Cel mai nou astfel de model ajuns în redacția Mobilissimo este LG OLED evo 55C3, adică varianta din 2023 a seriei OLED evo, cu diagonală de 138 cm și cele mai noi soluții hardware la interior.

A ajuns la mine în urmă cu aproximativ 2 săptămâni, l-am instalat imediat iar acum a venit și momentul recenziei sale detaliate prin intermediul căruia vei afla ce are de livrat acest super televizor.

Unboxing și instalare 

Primul pas de făcut atunci când îți ajunge televizorul LG OLED evo 55C3 este sigur să te ocupi de unboxing. Ideal ar fi să ai o mână de ajutor, dată fiind diagonala mare a variantei de față și anume 138 cm. Poți și singur, cum m-am descurcat eu, dar cu două persoane la treabă termini mult mai repede. La fel ca multe alte televizoare de asemenea diagonale și acest LG vine cu o cutie specială care se detașează de bază pentru a expune televizorul și astfel a-l ridica mai ușor.

În pachet vei găsi tot ceai nevoie, de la manualele de utilizare, la șuruburile necesare instalării standului și până la cablul de alimentare, plus nelipsita telecomandă, în cazul de față fiind vorba despre un Magic Remote. Standul este compus din 3 piese și recunosc faptul că am căutat pe YouTube un tutorial video pentru a mă dumiri cu privire la modalitatea corectă de instalare, pentru că în primă fază am făcut totul greșit. 

Am găsit un astfel de clip postat chiar de către LG, explicat pas cu pas și am finalizat procesul cam în 10-15 minute cu tot cu unboxing-ul. Așa cum spuneam, o mână de ajutor ar fi binevenită pentru că ai ceva de lucrat singur.

Odată ce ai instalat standul nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să pui televizorul pe masa sa dedicată. Televizorul se poate monta direct pe un soundbar, ceea ce poate fi util.

Mai ai de introdus bateriile în telecomandă (le primești la pachet) și să conectezi cablul TV, HDMI-ul consolei și ești gata pentru a experimenta lumea OLED cu LG 55C3. 

Design

Din punct de vedere vizual televizorul LG de față devine piesa de rezistență din living-ul tău, având muchii foarte înguste, o siluetă subțire și un stand metalic arătos care îl scoate în evidență. Despre instalarea standului am vorbit în rândurile de mai sus și despre componența sa, având 3 părți care îl alcătuiesc, astfel că nu doar arată bine ci și oferă rezistența necesară pentru a suporta greutatea televizorului care nu este de neglijat, ajungând la 16 kg cu tot cu stand.

LG OLED evo 55C3

Legat de dimensiuni, televizorul cu tot cu stand ajunge la 1222 x 757 x 230 mm, astfel încât să îți face ceva calcule înainte de a-l achiziționa și a te asigura că va încăpea cum trebuie pe masa TV dedicată. Dacă nu vrei să folosești standul, există și posibilitatea de a-l monta pe perete, fiind suportat aici standardul VESA 300 x 200 mm.

LG OLED evo 55C3

LG 55C3 arată cu adevărat modern, iar faptul că dispune de muchii atât de înguste ajută la imersiune mai mare. Este și extrem de subțire dacă îl privești din lateral, iar ceva care îmi place tare mult este că poți accesa rapid conexiunile, cu toate că elementele de conectivitate sunt plasate în stânga televizorului și nu în dreapta cum eram obișnuit de la alte modele.

Nu trebuie să te chinui să ajungi prin spatele televizorului pentru a conecta vreun cablu, pentru că le ai pe toate la dispoziție în stânga. Ceva atipic remarcat este faptul că avem cablul de alimentare integrat în spatele televizorului și nu detașabil, deci atenție la acest aspect atunci când vei scoate TV din pachet. 

Imagine

Așa cum spuneam și în introducere, televizorul de față este unul OLED ceea ce din start sună tentant pentru pasionații de tehnologie. OLED este echivalent cu un negru adânc și culori vibrante, iar fix asta livrează și modelul de față. Avem varianta de 55 inch, iar panoul se laudă cu o rată de refresh nativă de 100Hz și cu rezoluție 4K Ultra HD de 3840 x 2160 pixeli. 

Totul este propulsat de procesorul Alpha 9 AI 4K Gen6, care se ocupă cu rafinamentul imaginii și a sunetului totodată. Avem și panou de nouă generație, care folosește pixeli auto-iluminați. Aceștia strălucesc și mai puternic decât înainte asta grație unui algoritm special de amplificare a luminii de care se ocupă procesorul mai sus amintit.

LG OLED EVO 55C3

OLED înseamnă totodată și faptul că producătorii precum LG pot crea televizoare atât de subțiri, fără nevoia unor straturi multiple de retroiluminare și filtre de culoare. Aici avem doar 3 astfel de straturi (TFT/OLED, Color  Refiner, Polarizer & Glass), în timp ce un LCD ajunge la 8 astfel de elemente în total.

Vorbeam de negru intens, pe care televizorul LG îl obține prin intermediul pixelilor auto-iluminați, astfel că ne burucăm de un contrast puternic și de detalii dezvăluite pe care de obicei nu le observăm. Se nasc imagini clare și definite iar negrul este chiar negru, nu acea nuanță albăstruie pe care o știm de la LCD-uri. Bifăm aici și 100% fidelitate a culorilor și 100% volum de culoare iar ca tehnologii avem și compatibilitate cu NVIDIA G-Sync, AMD FreeSync Premium, suport VRR și Dolby Vision, fiind un televizor ideal și pentru gaming.

Tot ca tehnologii și funcții listez următoarele: AI Super Upscalling 4K, AI Brightness Control, Filmmaker Mode, Dynamic Tone Mapping, OLED Motion, AI Picture Pro, HDR (Dolby Vision, HDR10, HLG), suport High Frame Rate 4K 120fps (HDMI, RF, USB), Pixel Dimming. Sunt prezente și 10 moduri de imagine printre care poți naviga de la personalizat, vivid, standard, eco, cinema, sport, game, film maker,  Expert (cameră luminoasă), Expert (cameră întunecată).

Legat de acel wizard de personalizare, vei urma un set de întrebări la care ești rugat să bifezi 2 preferințe de imagini din mai multe exemple, astfel încât televizorul să creeze un mod de imagine potrivit gusturilor tale. În setări mai ai și o mulțime de ajustări pentru luminoziate, zgomot, culoare, claritate, iar ceva ce eu dezactivez de fiecare dată la un TV este TruMotion, care face cadrele prea cinematice, cele în mișcare rapidă. 

Mai ai și moduri Comfort, Theatre, Kids Care, iar în secțiunea OLED Panel Care găsești o funcție de "curățare" pixeli, un toggle prin care imaginea se va mișca din când în când pentru a se evita burnin-ul plus alte soluții utile. O suită completă atunci când vine vorba de setări și personalizarea conținutul vizual, iar fiind un OLED te vei bucura de o calitate superioară și de detalii cât cuprinde. 

Îmi place și rata de refresh superioară plus tehnologiile aferente gaming-ului, pentru că m-am jucat pe perioada testării și pe o consolă PlayStation 5, astfel că televizorul LG 55C3 a fost un companion de vis care a completat experiența pe deplin. 

Sunet

Următorul aspect care te-ar putea interesa în mod special este sunetul, cu toate că recomandarea mea și a tuturor este aceea de a investi și într-un soundbar care să completeze imaginile superbe pe care le vei savura pe acest televizor. Dacă vrei să te bazezi pe acustica televizorului, nu o să fi dezamăgit pentru că aici LG pune la bătaie un sistem de difuzoare 2.2 îndreptate în jos, cu putere totală de 40W, adică dublu față de un TV obișnuit.

Ai suport Dolby Atmos, AI Sound Pro (Virtual 9.1.2 Up-Mix), Clear Voice Pro, LG Sound Sync, Mod partajare sunet, ieșiri audio simultane și suport pentru codecurile audio AC4, AC3(Dolby Digital), EAC3, HE-AAC, AAC, MP2, MP3, PCM, WMA, apt-X. Pe televizor vei avea multe moduri de sunet, printre care AI Sound Pro, Game Optimizer, Music, Sports, Clear Voice Pro, Cinema sau Standard. În AI Sound Pro vei avea și ajustare automată a volumului, ceea ce nu recomand, astfel că ideal ar fi pe standard și setarea unui volum echilibrat pentru a nu fi surprins de trecerea rapidă. 

Revenind la soundbar, dacă alegi unul de la LG vei avea și o funcție specială prin care difuzoarele televizorului tău vor lucra în tandem cu cele de pe bara de sunet pentru a crea sunet de concert în 3 dimensiuni. Din câte văd, cei de la LG recomandă achiziția soundbar-ului LG SC9S care se potrivește perfect cu seria LG OLED C, primul soundbar din categoria sa care dispune de tehnologie IMAX Enhanced și canale triple. Este un model 3.1.3, cu putere de ieșire totală RMS de 400W.

Conectivitate

Opțiunile de conectivitate sunt variate pe LG 55C3, iar un capitol la care televizorul stă foarte bine sunt intrările HDMI, 4 la număr, de tip 4ea (suportă 4K 120Hz, eARC, VRR, ALLM, QMS), HDMI 2.1. Avem Simplink (HDMI CEC), eARC pe HDMI2, intrare USB v2.0, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, intrare Ethernet pentru conexiuni și mai rapide, plus Slot CI,  SPDIF (ieșire audio optică) și intrare RF (antenă/cablu).

LG OLED evo 55C3

Ai toate opțiunile de care ai nevoie, iar porturile HDMI 2.1 sunt ideale pentru a-ți conecta soundbar-ul și consola, astfel că te bucuri și de acele tehnologii mai sus enumerate, precum VRR sau ALLM. 

Software și interacțiune

Din punct de vedere software am avut parte de o surpriză, asta prin prisma faptului că nu am mai navigat pe un televizor LG de ceva timp, astfel că am avut ocazia să interacționez cu versiunea webOS 23 care s-a schimbat destul de mult în comparație cu TV-ul LG de 108 cm pe care îl are sora mea de mai bine de 3-4 ani. Interfața este mult mai colorată și modernă, iar navigare se face foarte lin de la un card la altul.

Da, am rămas pe acel stil de carduri care este folosit pe mai toate OS-urile TV, iar dacă ar fi să aleg un favorit sigur ar fi webOS grație prezentării, fiind urmat la scurtă distanță de Tizen OS și pe locul 3 Android TV care mi se pare destul de basic și fără un element de atracție vizuală. Ca funcții speciale, televizorul LG de față are recunoaștere inteligentă a vocii, suport AirPlay 2, control vocal, browser web, vizualizare multiplă, mod Galerie Artă, setări familie, aplicație de smartphone LG ThinQ plus compatibilitate pentru cameră USB. 

Interfața de utilizare este împărțită în 3 zone, cea principală care include următoarele:

  • TV Live
  • Home Office (poți folosi Remote PC și utiliza soluții business, unele având nevoie de un mouse + tastatură conectate la TV)
  • Game (gaming în cloud pe GeForce Now, streaming, listare jocuri de pe consolă)
  • Music (recomandări audio, YouTube Music, Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, sau redare de pe telefon, USB)
  • Home Hub (locul de unde administrezi intrările HDMI, conexiunile mobile/Bluetooth, conectezi device-uri IoT)
  • Sports Alerts (vei avea informații pentru echipa favorită, meciuri, rezultate, parcurs)

Aceste segmente sunt bine evidențiate și ai o mulțime de opțiuni de încercat, inclusiv pentru pasionații de gaming, sport sau office. Mai jos urmează caruselul de carduri cu aplicațiile instalate, pe lista celor preinstalate fiind clasicele Netflix, Disney+, Skyshowtime, Prime Video, YouTube, Twitch și încă alte câteva mai puțin cunoscute.Le poți rearanja, descărca altele din store, iar la final de listă găsești din nou secțiunea Home Hub, plus Art Gallery pentru atunci când vrei ca televizorul să afișeze o operă de artă în standby.

Nu în ultimul rând mai jos ai secțiunea Trending cu filme și seriale populare, plus zona Now Streaming unde vezi recomandări de pe Prime Video și YouTube, dar nu și de pe alte rețele de streaming dintr-un motiv sau altul, asta deși eram conectat la Disney+, Netflix și Skyshowtime.

Acum că ne-am lămurit cu software-ul, interacțiunea urmează la rând, iar pentru asta ne bazăm pe telecomanda Magic Remote inclusă la pachet, care sincer să fiu a rămas cam în urmă din punct de vedere al design-ului. Deși nu este pe atât de grea precum pare la prima vedere, este o telecomandă groasă și are greutatea distribuită în zona inferioară acolo unde se află bateriile AAA, 2 la număr.

Ai un grip bun, dar telecomanda este destul de alunecoasă și îți va cădea din pat, precum mi s-a tot întâmplat și mie. Aș fi preferat o telecomandă mai compactă, fără zona numerică, poate păstrând acea rotiță scroll care este chiar utilă în unele scenarii. Magic Remote e predispusă și la zgârieturi dat fiind finisajul glossy, iar ca butoane, oferă și comenzi rapide pentru Netflix, Disney+, Alexa, Rakuten TV și Prime Video. În final depinde de fiecare și de preferințe, dar eu unul aș fi vrut să văd ceva mai compact la pachet. 

Impresii

Iată că am ajuns și la partea finală, cea de impresii în care vă voi spune ce cred despre acest televizor după mai bine de 2 săptămâni de utilizare zilnic. LG OLED evo 55C3 a venit la scurt timp după un alt televizor OLED testat de la un brand rival de pe piața TV, tot de 138 cm și de asemenea, parte din gama pe 2023, astfel că am avut ocazia să fac o comparație între ce a avut de livrat modelul LG și celălalt. Primul aspect pe care îl punctez este design-ul modern, acel stand metalic care îi aduce un punct la capitolul premium cât și accesibilitatea, iar prin asta mă refer la amplasarea intrărilor, mult mai convenabil și ușor de accesat HDMI-urile, intrarea optică TV și altele, fără să te chinui să conectezi tot soiul de cabluri prin spatele televizorului.

Asamblarea a fost ceva mai anevoioasă, dar odată ce ai TV pus pe stand te poți bucura complet de experiența OLED și trebuie să mă crezi pe cuvânt că LG OLED evo 55C3 livrează pe măsura așteptărilor și a prețului ce-i drept, pentru că nu este nicidecum un televizor ieftin. Calitatea OLED se reflectă prin aspecte precum culori vibrante (check), acel negru adânc (check) plus luminozitate sporită, iarăși check. Imaginile arată spectaculos vizionate pe panoul folosit aici de LG și nici nu avea cum să fie altfel, cum LG activează pe această piață de mai bine de un deceniu.

Poți controla orice mic aspect al experienței vizuale, alege din numeroasele moduri predefinite sau urma acel configurator prin care vei crea un mod personalizat după bunul plac. Sunt impresionat de luminozitate pe acest LG OLED evo 55C3, de numeroasele opțiuni oferite în setări și desigur de culorile afișate care sunt "vii", trăiesc și spun o poveste în pixeli pe care o vei savura direct de pe canapea alături de prieteni sau familie urmărind serialul sau filmul preferat.

Nu am găsit nici măcar un punct slab la capitolul imagine pe care să îl notez aici, iar legat de comparația cu modelul TV rival amintit mai sus, aș da un +1 televizorului LG, fiind foarte foarte apropiate ca și calitate. OS-ul este un alt element care face din experiența LG TV una memorabilă, un webOS foarte fluid și rapid, doldora de funcții, de la gaming în cloud, Home Hub, conectare Office și multe alte setări în care să te afunzi pentru a configura fix un univers audio-video tipic ție. Ai și multitasking pentru a urmări conținut simultan, streamuri audio, acces la un magazin de aplicații și chiar un magazin de "tablouri" digitale.

Am fost plăcut impresionat și de sunetul cu suport Dolby Atmos, deși dacă vei cheltui atâția bani pe TV, sunt sigur că vei vrea și un soundbar pe măsură care să completeze imaginea livrată de panoul OLED. Ce nu mi-a plăcut atât de mult a fost telecomanda, cumva rămasă în timp, groasă și greoaie, alunecoasă și cu multe butoane (numerice) de care nu prea ai nevoie. O alternativă compactă mi-ar fi plăcut să văd la pachet și nici atât de fascinat nu sunt de navigarea prin mișcarea acelui pointer pe ecran, asta doar părerea mea.

Și la jocuri este un As LG OLED evo 55C3, astfel că l-am pus la treabă alături de o consolă PS5. În final, nu pot decât să recomand acest televizor celor care vor pachetul complet imagine-sunet-software, fiind un dispozitiv care îți va face privirea să zâmbească savurând seriale și filme ca la cinema. Ușor-ușor începe să se mai așeze și prețul și consider că evo 55C3 este un televizor de urmărit, de pus la favorite dacă ținta ta este un TV OLED nou-nouț care să aibă integrate cele mai noi tehnologii la pachet. 

Preț și disponibilitate

Există și o ofertă specială la achiziția televizorului LG OLED 55C3, cu ocazia aniversării a 10 ani de la prezența televizoarelor LG OLED pe piață. Astfel, dacă vei cumpăra un OLED C3 sau G3 de la LG până la data de 31 august 2023, vei avea 3 ani de garanție (2 ani + 1 an garanție extinsă), consultanță specială la domiciliu (timp de 3 luni de la data achiziției), reparație gratuită pentru panoul OLED deteriorat (timp de 3 luni de la data achiziției, poți beneficia, o singură dată de un serviciu gratuit de reparare a daunelor externe ale panoului), cât și de reinstalarea gratuită a produsului OLED montat pe perete.

O ofertă clar de luat în seamă, iar ce îmi surâde cel mai mult este garanția extinsă la 3 ani. Iată de unde cumperi și cât costă LG OLED 55C3:

  • eMAG: 8499 lei (-15% extra reducere până pe 24 iulie folosind codul "televizor", ajungi la 7225 lei)
  • Altex: 8499 lei
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×