Insta360 One X Review: Cameră foto/video 360 pentru amintiri unice din vacanțe, ba chiar și pentru vlogging + Giveaway

3.226 ori
<b>Insta360 One X Review: Cameră foto/video 360 pentru amintiri unice din vacanțe, ba chiar și pentru vlogging + Giveaway</b>Așa cum vă anunțam pe final de an 2019, în redacția Mobilissimo a ajuns pe masa de teste un device mai special. Este vorba despre Insta360 One X, o cameră foto/video 360 pe care am avut ocazia să o testez

Așa cum vă anunțam pe final de an 2019, în redacția Mobilissimo a ajuns pe masa de teste un device mai special. Este vorba despre Insta360 One X, o cameră foto/video 360 pe care am avut ocazia să o testez în ultima săptămână și pe care v-o oferim la giveaway. Detalii despre concurs aveți aici, iar în rândurile de mai jos aflați mai multe despre cameră, experiența de utilizare și vedeți câteva mostre video.

Unboxing și Design

Primul pas pe care îl bifez este desigur unboxing-ul și aflați că am primit aici o versiune ce vine însoțită de un selfie stick “invizibil” și un card microSD de 32 GB. În cutie veți găsi în prim-plan micuța cameră Insta360 One X, câteva manuale de utilizare/instrucțiuni rapide, o husă catifelată în care să țineți camera și să o protejați de praf sau zgârieturi. Tot în cutie se mai află cablul de încărcare.

Insta360 One X

Acum că am lămurit cum se prezintă la capitolul accesorii, trecem la design. Ei bine, aflați că această cameră 360 vine într-un corp compact cu greutate de doar 115 grame (incluzând bateria detașabilă). Carcasa dispozitivului adoptă o textură mată care mi-a plăcut mult pentru feeling-ul oferit și care în timpul cât am folosit-o a contribuit și la un grip foarte bun.

Insta360 One X

Există aici un micuț ecran pe care vor fi afișate detalii despre baterie, conexiune și tipul de filmare iar mai jos apar două butoane. Cel mare va fi folosit pentru startul capturii și selectarea elementelor din meniu, în vreme ce butonul circular mai micuț va fi utilizat pentru a naviga prin meniul camerei 360. Bateria se introduce în lateral și are o ușiță dedicată pentru compartiment, iar jos se găsește slotul SIM. Tot pe corpul camerei mai avem și două LED-uri ce se iluminează în diferite culori în funcție de task-ul realizat (încărcare, filmare, standby).

Camera include și un microfon, iar în zona inferioară un filet pentru montură trepied, selfie-stick sau alte accesorii. Nu uităm de portul microUSB plasat lateral (nu USB-C din păcate...) și folosit pentru alimentarea bateriei și conectarea la PC. Acesta nu dispune de vreo protecție, fiind expus la praf, umiditate.

Dotări hardware

Este important să trec în revistă și dotările pe care le aduce această cameră, începând desigur cu senzorii folosiți aici. Aceștia sunt în număr de 2 și avem de-a face cu module Sony CMOS 1/2.3” de 18 mpx, diafragmă F2 și lentile cu unghi wide la 200 grade. Micuțul display este de tip LCD și bateria este o unitate de 1050 mAh care potrivit producătorului oferă autonomie de până la 60 minute în funcție de modul de filmare.

Insta360 One X

Bifăm aici și prezența unui slot SIM și a conexiunii Wi-Fi prin intermediul căreia se poate conecta camera la smartphone-ul Android sau iOS. Aflați și faptul că Insta360 One X oferă stabilizare de imagine FlowState (giroscop pe 6 axe) pentru capturi fluide și fără tremur chiar și în momentele pline de acțiune. Pe partea de conectivitate există și suport Bluetooth.

Mostre 360 și impresii

Motivul principal pentru care veți achiziționa o asemenea cameră este clar filmarea la 360 grade, cu toate că device-ul este capabil să realizeze și fotografii la o calitate de 18 megapixeli (6080 x 3040 pixeli). Am avut camera la dispoziție pentru un timp limitat astfel că nu am avut ocazia să o folosesc într-un peisaj mai special, ci doar prin oraș. Vedeți aici o serie de mostre video 360 realizate la rezoluție 5.7K@30fps (exportate în 4K) și aflați că Insta360 One X permite și filmarea 4K la 50fps, ba chiar și 3K la 100 fps.

Există și diferite moduri de captură precum video 360 standard, time-lapse, bullet time, HDR video, dar și modul live-streaming 360. Am preferat să filmez captură video 360 standard. Filmările pe timp de zi arată fantastic și rezultatul îl puteți vedea aici. Nici pe noapte lucrurile nu stau rău, iar un lucru pe care l-am apreciat foarte mult a fost stabilizarea foarte bună chiar și în ipostaza când filmam din mașină cu selfie stick-ul extins aproape la maxim și pe o vreme cu mult vânt în program.

Din aplicația Android/iOS dedicată se poate vedea captura în timp real, descărca pe telefon materialele realizate, dar și afla detalii despre modul de utilizare într-o secțiune plină cu tutoriale. De asemenea, există și un editor plin de unelte pentru materialele foto/video realizate și tot de aici se poate alege și aspectul imaginii în care să fie salvat proiectul. Sunt opțiuni pentru optimizarea celor două cadre lipite pentru a se compune cadrul 360, dar și posibilitatea de a bloca direcția filmării. Conținutul poate fi savurat pe un headset VR sau pe un ecran obișnuit și aflați că există și o aplicație dedicată pentru PC pentru editarea mai amănunțită a capturilor.

Toate bune și frumoase, singura obiecție fiind aceea că uneori aplicația nu permite descărcarea anumitor materiale filmate și stocate pe cardul microSD dintr-un motiv anume (probabil erori). Din câte am aflat, se pare că software-ul pe Android este mai problematic comparativ cu ce se oferă pe iOS. Nu uit de selfie stick-ul invizibil” oferit cadou în această perioadă la achiziția camerei, un accesoriu ce ajută mult în crearea unor cadre imersive. Printr-o tehnică software, selfie stick-ul dispare din cadru. Revenind la aplicația mobilă, aflați exportarea materialelor pe telefon se va face la maxim 4K. Pentru export 5.7K va trebui să utilizați software-ul dedicat disponibil pe PC.

Pentru a vedea ce poate cu adevărat această cameră (într-un decor mai propice, de vacanță) vă recomand să urmăriți acest material realizat de către publicația The Verge. 

Concluzie și puncte pozitive/negative

Am ajuns și la sfârșitul acestei prezentări și este momentul pentru concluzii. Cum nici un dispozitiv nu este perfect, am trasat mai jos atât punctele pozitive, cât și pe cele negative pe care le-am întâlnit. Filmarea 5.7K la 360 grade este “cireașa” de pe tort aici alături de stabilizare desigur. Și accesoriile numeroase pot fi considerate un plus aici, cu toate că va fi nevoie să cheltuiți extra bani. Mi-a plăcut și faptul că această cameră este ușor de utilizat, astfel că nu am avut nevoie să citesc instrucțiunile pentru a pune totul în funcțiune.

Insta360 One X

Cât despre aspectele negative, trebuie să consider bateria sau mai bine zis autonomia sa drept una modestă. Nu m-ar fi deranjat ca această cameră să fie un pic mai lată sau înaltă pentru a găzdui o baterie mai mare, dar nu așa stau lucrurile. Filmarea la rezoluție 5.7K consumă rapid energia și cu toate că acumulatorul se poate înlocui rapid on-the-go, e nevoie de achiziția extra a 3-4 baterii de rezervă pentru a vă asigura că veți surprinde toate momentele cheie dintr-o zi. Și prețul este un element pe care trebuie să îl aveți în vedere pentru că această cameră nu este chiar accesibilă publicului larg.

Insta360 One X

Consider prețul cam mare cel puțin raportat faptului că nu o văd o cameră pe care personal nu aș utiliza-o zi de zi. Dacă sunteți pe cale să vă creați un canal de YouTube pentru vloguri atunci situația se schimbă pentru că aveți o cameră ideală. Cu selfie stick-ul “invizibil” la pachet va părea că cineva vă filmează în aventura voastră prin jungla urbană sau în vacanțe. Din aplicație puteți edita materialele video pentru a le posta în mod standard, non-360, din unghiul dorit. Am descoperit și că unii au numit această cameră drept o “dronă pe băț” și tind să le dau dreptate.

Puncte pro:

  • Filmare 5.7K
  • Stabilizarea FlowState
  • Varietate accesorii
  • Ușurință de utilizare

Puncte negative:

  • Preț nu pentru toate buzunarele
  • Autonomia modestă
  • Mici probleme cu aplicația mobilă

Disponibilitate

Aflați că această cameră intitulată Insta360 One X este disponibilă acum la vânzare pe site-ul 360.ro la prețul promoțional de 1.999 lei. La achiziție primiți bonus și selfie stick-ul magic care separat ar fi costat 79 lei. Găsiți tot pe această platformă și alte pachete promoționale ce includ camera 360, sau accesorii dedicate în funcție de activitățile voastre (skate, ski, ciclism).

Apropo de giveaway, încă vă mai puteți înscrie, câștigătorul urmând a fi ales pe data de 31 ianuarie. Detalii și condiții de participare aici

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×