HUAWEI FreeBuds 5i Review: Un upgrade serios față de FreeBuds 4i, atât la ergonomie, cât și la funcții și utilizabilitate

5.545 ori
<b>HUAWEI FreeBuds 5i Review: Un upgrade serios față de FreeBuds 4i, atât la ergonomie, cât și la funcții și utilizabilitate</b>După ce a fost inventat smartphone-ul, niciun alt telefon nu a mai fost la fel. Același lucru s-a întâmplat și cu smartwatch-urile și căștile audio fără fir. Mai întâi wireless, apoi true wireless. Și s-a creat o piață întreaga pentru aceste

După ce a fost inventat smartphone-ul, niciun alt telefon nu a mai fost la fel. Același lucru s-a întâmplat și cu smartwatch-urile și căștile audio fără fir. În primă fază, au apărut căștile wireless, iar apoi au apărut căștile true wireless. Aceasta a creat o piață întreagă pentru aceste dispozitive. Există căști wireless pentru sport cu rezistență la transpirație, există căști wireless pentru audiofili, pentru profesioniști, pentru cei care fac naveta, pentru școală și așa mai departe.

Discutăm despre cea mai nouă pereche de căști true wireless de la Huawei, numite FreeBuds 5i. Acestea sunt o versiune îmbunătățită a modelului de anul trecut, FreeBuds 4i, care a fost primit foarte bine, dar care avea o listă de neajunsuri pe care cei de la Huawei pare că le-au eliminat complet. FreeBuds 5i sunt o variantă nou-nouță lansată la începutul lui Ianuarie, împreună cu o suită de alte produse Huawei și care intră pe un segment de piață destul de concurențial cu produse de la mulți alți producători.

Design

Ca design avem o carcasă din plastic mat foarte plăcut la atingere dintr-un material ce mă duce cu gândul la o pietricica găsită pe malul unui rău, undeva. Una pe care vrei să o duci acasă și să o ții amintire. Avem căștile disponibile în 3 variante de culoare: negru, alb sau albastru, cum sunt cele pe care le-am primit la review.

Și dacă ar fi să aleg, personal, aș alege fix varianta asta de culoare pentru că pare cea mai interesantă și mai exclusivistă. Căștile propriu-zise sunt tot din plastic, însă unul lucios, în antiteză cu materialul carcasei exterioare. Acestea arată ca niște acadele frumos pictate însă din cauza texturii, sau a lipsei ei, sunt destul de greu de scos din carcasă. Cel puțin pentru mine.

Specificații 

Ca specificații, trebuie să menționăm faptul că aceste căști sunt certificate HiRes și LDAC, ceea ce înseamnă că sunt pregătite pentru fișiere audio de calitate înaltă, dacă și sursa de unde ascultați este pregătită pentru asta. Au o autonomie teoretică de 4 ore după 15 minute de încărcare și 28 de ore de autonomie totală, dacă luăm în calcul și acumulatorul din carcasa acestora.

Căștile vin cu un mod ANC, adică anularea zgomotului de fond îmbunătățită față de versiunea anterioară. Au o anulare maximă de 42 de db pentru zgomotul ambiental, ceea ce ar trebui să însemne că zgomotul de motor de avion, ventilatoare sau altele de acest gen ar trebui să fie anulate aproape complet. Deci, dacă sunteți în căutarea unei opțiuni de căști pentru călătorii, acestea ar putea fi una dintre cele mai bune opțiuni din punctul de vedere al raportului calitate-preț în acest moment.

HUAWEI FreeBuds 5i Review

Avem conectivitate Bluetooth 5.2, ceea ce înseamnă că putem conecta două surse la aceleași căști, cum ar fi un telefon și o tabletă sau două telefoane în același timp. Căștile au și suport pentru conectivitate duală, ceea ce înseamnă că dacă dai drumul la o melodie pe telefon, apoi o pauzezi și pornești un clip pe tabletă, nu va trebui să faci nimic din setări, ci sunetul va trece dintr-o parte în alta fără probleme.

De asemenea, căștile au certificare IP54 pentru apă și praf, ceea ce înseamnă că nu sunt rezistente la apă, dar suportă stropiri accidentale. Căștile sunt foarte ușoare și se simt confortabil în urechi. Am testat cu Tips-urile care au venit montate pe ele și nu a fost nevoie să apelez la cele din cutie, deși mai există și alte dimensiuni.

Tot în cutie am primit și un cablu USB-C pentru încărcarea carcasei, un manual de instrucțiuni și garanție. Nu am simțit senzații ciudate cu ele în urechi, nu deranjează și nu cad, ceea ce este foarte important. În cazul meu, am avut probleme cu alte perechi de căști.

Aplicația 

Căștile se pot conecta cu aproape orice dispozitiv care suportă Bluetooth. Puteți face acest lucru cu sau fără aplicația dedicată AI Life, pe care am găsit-o pe iOS, dar nu și pe Google Play Store. Avantajul utilizării căștilor cu aplicația este faptul că aceasta oferă o serie de funcții interesante, cum ar fi scanarea urechilor pentru a vedea dacă sigiliul oferit de căști este suficient pentru o audiție bună, redarea unui sunet prin căști dacă nu le găsiți în jurul vostru și schimbarea modurilor de ascultare, dar și ajusatarea egalizatorului.

Căștile au modul de anulare a zgomotului de fond, modul de conștientizare sau „transparency” cum se numește la alții. Am testat modul de atenuare a zgomotului și funcționează destul de bine. În modul de conștientizare, trebuie menționat că dacă vorbiți cu cineva, vă veți auzi și pe dumneavoastră și este puțin ciudat.

În modul ANC, puteți selecta între variantele Cozy, General și Ultra, teoretic, ultima accentuând efectul de anulare a zgomotului de fond. Nu pot să spun că am simțit o diferență semnificativă. Tot în aplicație, puteți vedea și autonomia rămasă pentru fiecare cască în parte și pentru carcasă, ceea ce mi se pare foarte util.

Căștile au și funcția de detectare inteligentă, care va pune melodia pe pauză atunci când scoateți una din căști din ureche, dacă cineva vă întrerupe audiția și va relua automat atunci când le puneți înapoi.

Funcții:

Mi se pare că aceste căști excelează la capitolul control și funcții prin atingere. Aplicația vă permite să configurați aceste puncte de control, dar eu am fost mulțumit cu configurația pre-setată:

  • Dubla atingere înseamnă că puteți răspunde sau închide un apel sau da play/pauză
  • Atingerea lungă înseamnă controlul modului de atenuare a zgomotului de fond. Practic, puteți trece de la "cu" la "fără" ANC prin ținut degetul mai mult timp pe cască
  • Dubla atingere poate însemna și următoarea melodie sau cea anterior sau trezirea asistentului vocal

Daaar... ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că aceste căști au controlul volumului direct integrat prin glisarea degetului în sus sau în jos pe cască. Deși pare logic, nu foarte multe alte căști similare au această funcție, chiar și la cele mai scumpe din domeniu există doar câteva excepții. Și, spre surpriza mea, acest control funcționează foarte bine. Astfel, nu mai trebuie să scoateți telefonul din buzunar pentru a regla volumul, ci puteți face acest lucru ușor și rapid direct de pe căști.

Sunet 

Chiar dacă opțiunile de personalizare a sunetului sunt limitate, aplicația oferă un EQ, dar acesta este destul de restrâns. Calitatea sunetului este foarte bună, comparativ cu alte perechi de căști mult mai scumpe. Bass-ul este prezent și frecvențele înalte sunt clare. Partea de mijloc poate fi puțin estompată, dar detaliile sunt suficient de bune.

Autonomie

În ceea ce privește autonomia, FreeBuds 5i poate ajunge la aproximativ 6 ore de ascultare cu atenuarea zgomotului de fond și peste 18 ore cu bateria carcasei. Poate însă să ajungă și până la 28 ore dacă scoatem ANC-ul din calcul. Carcasa oferă aproximativ două încărcări în cazul în care vă întrebați și timpul de încărcare al acesteia este de aproximativ o oră și jumătate cu încărcătorul de 20W, pe cablul USB-C.

Prețul

Am tot amintit că sunt o pereche de căști care la prețul acesta sunt foarte OK. Dar care este prețul lor. Ei bine, aveți link-uri mai jos de unde le puteți cumpăra. Ele sunt undeva în jurul a 400 lei. Însă dacă ați intrat pe Mobilissimo.ro în perioada asta și ați prins promoția celor de la Huawei probabil ați beneficiat și de voucher-ul de 10% pe care îl puteți folosi la achiziția acestor căști.

Verdict

Valoarea pachetului este la momentul actual foarte bună. Căștile oferă multe caracteristici importante la un preț accesibil comparativ cu alte opțiuni de pe piață. Anularea zgomotului este bună, dar nu excepțională. Modul de conștientizare este util, iar faptul că se pot conecta două surse simultan și controlul volumului direct de pe căști sunt caracteristici foarte apreciate.

HUAWEI FreeBuds 5i Review

Punctele negative ar fi lipsa unor setări mai complexe pentru reglarea calității sunetului și faptul că încă nu există o aplicație oficială pentru Android. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să fie rezolvat în curând.

Punctele forte sunt toate cele menționate anterior.

HUAWEI FreeBuds 5i, prețuri actualizate:

HUAWEI FreeBuds 5i, video-review: 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×