Finalul de an vine cu un laptop spectaculos pe masa mea de teste și anume ASUS Zenbook S 14 (UX5406S) 2024, un ultrabook care te face să uiți de nevoia unei tablete. De ce spun asta? Pentru că este foarte compact, ușor și subțire, are materiale premium, performanță de top și pentru ca pachetul să fie complet, pune la bătaie un panou OLED tactil cât și un stylus pe care îl găsești în cutie. L-am folosit în ultima săptămână pentru muncă și acum este momentul să vă prezint și recenzia sa completă.
Unboxing și design
În stilul în care ne-a obișnuit ASUS, găsim aici o cutie din carton reciclat la interiorul cărora se află cutia principală mai premium să zic așa, dintr-un carton mai dur și colorat, unde găsești piesa de rezistență - laptop-ul. Există și un alt sertar să-i spunem unde ai cablul de alimentare, un adaptor Ethernet, un cablu USB-C micuț plus stylus cu diferite penițe de schimb. Și asta nu e tot, pentru că am mai găsit și o husă de piele cu material moale la interior, ideală pentru transport.
Design-ul nu are cum să nu îți placă și asta imediat ce îl scoți din cutia principală și remarci acele elemente geometrice ale capacului frontal. Ești apoi uimit de greutatea redusă și de cât de subțire este acest laptop în condițiile în care nu duce lipsă de dotări de top. Ai două variante de culoare inspirate din natură dintre care îți poți alege favorita, mai precis Scandinavian White și Zumaia Gray, cea din urmă fiind aplicată pe modelul de față.
Ce e atât de special la acest laptop este corpul complet metalic și capacul unic realizat din ceramică high-tech Ceraluminiu, rezistent și la zgârieturi. E prima dată dacă nu mă înșel, când aud de materialul Ceraluminium, folosit în industria aerospațială și a ceasurilor de lux. Se remarcă prin rezistență și finisajul mat, foarte plăcut la atingere și recomand să vezi laptop-ul într-un magazin pentru a-i admira textura și materialele.
Desigur, nu doar materialele fac o impresie plăcută, ci și dimensiunile, pentru că ASUS Zenbook S 14 are o carcasă de 1.1 cm grosime și greutate de 1.2 kg. S-a reușit acest record prin folosirea unui proces integrat de turnare combinat cu prelucrarea CNC. Bifăm iată un design elegant, ușor și durabil, care apropo, beneficiază de certificare militară MIL-STD-810H.
Display
Când lucrezi la laptop imaginea face toți banii, iar ASUS știe asta și tocmai de aceea a decis ca pe Zenbook S 14 să includă un ecran OLED de 14 inch cu muchii foarte înguste, luminozitate de 400 niți și rezoluție QHD, adică 3K. Pentru ca experiența să fie completă avem și rată de refresh de 120Hz. În cazul de față vorbim despre un panou ASUS Lumina OLED care este caracterizat prin imagini ultra-vivid, validat Pantone, cu gamă dinamică ridicată VESA Display HDR și certificare pentru emisii reduse de lumină albastră. Avem și Dolby Vision bifat.
Display-ul este într-adevăr spectaculos și este o plăcere să îl privești, fie că lucrezi (știu, nu e partea cea mai plăcută a zilei), fie că savurezi cel mai nou episod din serialul preferat pe NetFlix. Este luminos, îți aduce și acele tonuri de negru adânc iar dacă te prinde miezul nopții lucrând la un proiect sau lucrarea de licență, nu trebuie să îți faci griji, pentru că sănătatea ochilor tăi este pusă pe primul plan.
Hardware, performanță, autonomie
Pe laptop-uri ultra-subțiri așteptările sunt limitate atunci când vine vorba despre performanță, dar nu și aici pentru că ASUS Zenbook S 14 are un procesor Intel Core Ultra 7 258V la bord, 32 GB RAM LPDDR5X și 1 TB stocare SSD PCIEG4. Cu procesorul de față ai performanță de 47 TOPS UPN pentru task-uri AI de top, iar aici mă gândesc la asistența pentru productivitate, crearea de text și imagini și editare mai rapidă foto sau video.
De asemenea, atunci când iei în calcul un laptop subțire te gândești și la răcire, doar că ASUS ne livrează și la acest capitol, cu performanță silențioasă și eficientă. Avem sistem de răcire avansat care implică ventilatoare duale, cameră de vapori ultra-subțire și design cu grilă geometrică - ce permite un TDP optim de 28 wați fără accelerare, chiar și la task-uri solicitante. Ajută și grila cu design geometric ce include 2715 orificii de răcire prelucrate CNC care îmbunătățesc eficiența răcirii.
Avem TDP de până la 28W, grafică Intel Arc, soluția Intel AI Boost și o baterie de 72 Wh care îți oferă autonomie de dimineața până seara. Partea de AI este foarte importantă la un laptop de ultimă generație, astfel că pe acest ASUS avem și Copilot+ PC, o experiență AI de nivel următor cu asistență personalizată prin care nu ai un laptop, ci un companion suprem.
Sunt și soluții suplimentare de la ASUS menite să extindă productivitatea, precum MyASUS sau GlideX pentru partajarea de ecrane între dispozitive. Ca autonomie este fix cum spune și ASUS, pentru o zi de muncă. Ai până la 27 de ore de autonomie dacă ești super strict cu luminozitatea și modul de utilizare, dar dacă vrei luminozitate pe la 60-70%, WiFi, streaming audio și lucru în browser, aplicații, atunci te duci lejer la 10 ore, cum s-a întâmplat și la mine.
Ai și încărcare rapidă, ajungi la 60% în 49 de minute, astfel că nu e cazul de panică atunci când bateria scade.
Tastatură, audio
Îmi place mult tastatura și asta spre uimirea mea, pentru că trecând de la tastatura mecanică de la desktop pe care o folosesc zilnic la acest format cu travel scurt, mă așteptam ca adaptarea să fie mai lungă. Dar nu, m-am simțit ca acasă imediat și am înșirat litere pe ecranul OLED la fel de rapid precum pe tastatura mecanică. Tastele sunt bine spațiate, au finisaj plăcut la atingere și avem desigur retroiluminare aici, plus tastă Copilot.
Touchpad-ul este foarte generos și de regulă nu sunt fan al acestei interacțiuni, dar din când în când îmi mai apar pe masa de teste laptop-uri unde uit de mouse. Acesta este ideal pentru lucru în deplasare când nu mai scoți mouse-ul Bluetooth sau poate că nici nu ai spațiul necesar. Touchpad-ul este foarte precis, suportă gesturi multi-touch, sau chiar și gesturi inteligente de control volum, fast forward clipuri.
Conectivitate
Am ajuns și la conectivitate unde după cum era de așteptat, pe un corp atât de subțire nu era suficient loc pentru a veni cu o mulțime de porturi. Totuși eu zic că ai tot ce îți trebuie. Găsești pe Zenbook S 14 un port USB 3.2 Gen2 Type-A, 1x HDMI 2.1, 2x porturi USB-C cu Thunderbolt 4 și un combo jack 3.5 mm. Reamintesc și de adaptorul Ethernet pe care îl primești la pachet. Avem și WiFi 7 apropo!
Impresii
Concluzia e simplă aici. ASUS Zenbook S 14 este un laptop la superlativ și se adresează unui public țintă bine definit. Văd aici un student, un om de afaceri sau un jurnalist care are nevoie de un dispozitiv care să acopere și partea de tabletă, să permite și task-uri avansate, chiar și interacțiunea cu stylus la nevoie - și asta fără a adăuga extra greutate la fiecare funcție de pe lista de cerințe. ASUS a început prin proiectarea unei carcase subțiri din materiale de care poate că nu ai auzit până acum, cu gândul la durabilitate și la răcire.
Apoi a adus tot ce-i mai bun din domeniu și mă refer aici la ecranul superb OLED 3K 120Hz tactil, la procesorul Intel Core Ultra 7 și până la bateria neașteptat de "durabilă" pentru formatul de față. Zenbook S 14 este un flagship în zona laptop-urilor de 14 inch de pe piață, unde performanța se îmbină excelent cu design-ul premium și dimensiunile compacte.
Este practic tot ce mi-aș dori de la un laptop pe care să îl iau în deplasări, la evenimente de presă de unde să transmit informații cheie în timp ce noi produse sunt anunțate pe scenele de la MWC, IFA și alte show-uri tech ale momentului. Aprecierile publicului se văd și la recenziile lăsate de către cumpărători pe site-ul oficial ASUS și te invit să le citești și tu dacă ești curios.
Preț și disponibilitate
Găsești în această perioadă laptop-ul ASUS Zenbook S 14 (UX5406) 2024 laun preț promoțional, redus de la 9499 lei la 8199 lei.