ASUS ZenBook A14 (UX3407) Review: Laptop-ul de sub 1 kg cu autonomie de 2 zile de muncă, plin de AI, NPU și materiale premium

1.296 ori
<b>ASUS ZenBook A14 (UX3407) Review: Laptop-ul de sub 1 kg cu autonomie de 2 zile de muncă, plin de AI, NPU și materiale premium</b>Pășim în anul 2025 cu dreptul atunci când vorbim despre laptop-uri, pentru că apar și pe plan local noutățile anterior anunțate în cadrul târgului de tehnologie CES 2025. Facem astfel cunoștiință cu ASUS ZenBook A14, un laptop

Pășim în anul 2025 cu dreptul atunci când vorbim despre laptop-uri, pentru că apar și pe plan local noutățile anterior anunțate în cadrul târgului de tehnologie CES 2025. Facem astfel cunoștiință cu ASUS ZenBook A14 (UX3407), un laptop creat pentru portabilitate maximă și autonomie spectaculoasă. L-am testat în ultima săptămână, iar de astăzi vine oficial în România la un preț de 7849 lei la precomandă în eShop-ul ASUS. 

Unboxing 

Laptop-ul ASUS ZenBook A14 a sosit la mine la scurt timp după ce testam varianta ZenBook S 14 (UX5406S), astfel că am descoperit unele elemente comune aici, inclusiv la partea de unboxing. Îmi place să văd laptop-ul protejat serios pentru transport, astfel că avem atât o cutie exterioară pe post de ambalaj, iar înăuntru se află ZenBook A14 într-o cutie dedicată și solidă.

Găsești un compartiment în care este inclus cablul de alimentare și adaptorul, ai și manuale de utilizare, plus un accesoriu pe care rar îl vezi oferit la pachet alături de laptop-uri, o husă cu material moale soft touch la interior și piele (posibil ecologică) la exterior, pentru transport fără risc de zgârieturi și astfel ții laptop-ul și departe de praf.

Design

Ca design, laptop-ul arată foarte sleek și odată ce îl ridici din cutie îți dai seama că este ceva special. ASUS ZenBook A14 cântărește doar 970 de grame! Doar atât! Este meritul materialului numit Ceraluminiu dezvoltat de către inginerii ASUS, acesta fiind cu 30% mai ușor și de 3x ori mai rezistent decât aluminiul.

ASUS ZENBOOK A14

Trece prin numeroase teste de rezistență și am listat mai jos câteva:

  • pentru testarea rezistenței la zgârieturi, laptop-ul este plasat într-un tambur rotativ alături de chei și monede
  • pentru testarea rezistenței la șocuri, laptop-ul este scăpat de la 50 cm
  • pentru testarea rezistenței la uzură, materialul este supus la fricțiune de 18000 de ori în același loc pentru a se asigura că nu există ștergeri ale culorii

La mine a ajuns varianta Iceland Gray (Gri), dar există și modelul Zabriskie Beige (bej) pentru cei care vor o nuanță mai deschisă, inspirată din natură. Laptop-ul emană eleganță, iar în cazul în care te întrebai, da, poți deschide capacul cu un singur deget, fără a susține zona inferioară cu cealaltă mână.

ASUS ZENBOOK A14

Materialul Ceraluminiu oferă protecție anti-uzură, anti-zgâriere și anti-pete, rezistă și la șoc, vibrații, la temperaturi ridicate sau scăzute, fiind meritul certificării MIL-STD-810H aici. ASUS a făcut o treabă excelentă la capitolul design, cu un ZenBook A14 elegant, business și extrem de ușor, unde mai pui că ascunde și o mulțime de dotări high-end, dar despre asta mai târziu în recenzie. 

Display

Fiind un laptop premium, asta înseamnă că și ecranul este unul spectaculos, un OLED chiar. Panoul de față are 14 inch, oferă rezoluție de 1920 x 1200 pixeli, oferă aspect 16:10 și livrează un raport corp-ecran de 90%, având muchii foarte înguste după cum se poate vedea și în imaginile din cadrul acestei prezentări. ASUS numește ecranul un NanoEdge Display și într-adevăr este o plăcere să vezi imagini și să lucrezi pe acesta.

Avem un contrast de 1,000,000:1, luminozitate de 600 nits în peak și se poate ajunge la 0.0005 nits de luminozitate pentru negrul adânc. Bifăm și acoperire 100% DCI-P3, suport HDR, certificare VESA DisplayHDR 600 True Black și Dolby Vision pentru culori precise și contrast dynamic superior.

ASUS ZENBOOK A14

ASUS vine și cu soluția OLED Care-in pentru prevenirea burn-in-ului, iar în cazul în care acest fenomen se întâmplă în perioada garanției, vei avea o înlocuire gratuită de ecran, o promisiune a calității ASUS. Desigur, există și acele funcții de reducere a emisiilor de lumină albastră. 

Din setări poți schimba spectrul de culori, de la setarea nativă ultra-vivid, la sRGB sau DCI-P3, sau Display P3. Panoul livrează tehnologii care iată acoperă și nevoile creatorilor de conținut, editorilor foto/video care au nevoie de afișarea imaginilor la acuratețe maximă. 

Hardware, performanță, autonomie

Pe partea de dotări stăm foarte bine pe acest laptop, iar pe scurt, configurația de la mine a sosit cu procesorul Snapdragon X Elite X1E78100, are 1 TB stocare SSD PCIEG4, 32 GB RAM LPDDR5X și ecran OLED WUXGA de 14 inch, pe culoarea Iceland Gray. Hai să vedem cum arată toate dotările:

Specificații:

  • Culori: gri, bej
  • OS: Windows 11 Home, Windows 11 Pro
  • Procesor: Snapdragon X Elite
  • Grafică: Adreno GPU
  • Procesor neural: Qualcomm Hexagon NPU (până la 45TOPS)
  • Display: 14 inch, WUXGA (1920 x 1200 pixeli), OLED, 0.2 ms, 60Hz, 600 nits peak HDR
  • RAM: 16/32 GB LPDDR5X
  • SSD: 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 / 512 GB M.2 
  • Sloturi extindere: 1x M.2 2280 PCIe 4.0x4
  • Porturi: 1x USB 3.2 Gen2 Type-A (10 Gbps), 2x USB 4.0 Gen3 Type-C (suport display/PD), 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x 3.5mm combo
  • Tastatură: backlit chiclet, 1.3mm travel
  • Touchpad: precision
  • Cameră: FHD, IR, Windows Hello
  • Audio: difuzor cu tehnologie Smart Amp, microfon
  • Conexiune: WiFi 7 tri-band, Bluetooth 5.4
  • Baterie: 70WHrs, 3S1P, 3-celule, Li-Ion
  • Adaptor: Type-C 90W AC
  • Greutate: 0.98 kg
  • Dimensiuni: 310.7 x 213.9 x 13.4mm
  • Aplicații: StoryCube, MyASUS, ScreenXpert, GlideX
  • Certificare: MIL-STD-810H
  • Răcire: heat pipe cu upgrade + ventilatoare duale din aluminiu ușor

Cu un asemenea hardware task-urile de productivitate sunt îndeplinite cu succes, iar laptop-ul pur și simplu zboară prin programe office, zeci de pagini deschise în browser, fără cel mai mic lag sau stutter. Este prima dată când folosesc un laptop Windows ARM și chiar sunt impresionat de ce poate, ca performanță. L-am pus la un GeekBench 6, iar rezultatele vorbesc de la sine, cu 2410 puncte single-core și 14547 puncte multi-core.

Procesorul Snapdragon X Elite de aici este un 12-core, cu 12 thread-uri și tactat la 3.42 GHz. Puterea este de până la 45W Însoțit de 32 GB RAM precum în configurația de față livrează performanță excelentă și pentru a completa experiența avem parte și de autonomie deosebită, fiind și punctul forte pentru laptop-urile Windows ARM. Pe hârtie avem 29 de ore de autonomie de la bateria de 70Wh de la interior.

ASUS ZENBOOK A14

Avem suport pentru încărcare super rapidă, având un adaptor de 90W inclus în cutie. Cele 29 de ore date de producător se raportează la playback video offline, la fel cum realizăm și noi testele de playback pe smartphone-uri. L-am folosit pe ASUS ZenBook A14 zi de zi la muncă pentru redactarea de articole, browsing web, redare audio, video, ceva editare foto light în Photoshop și alte aplicații dedicate, pe o conexiune WiFi și cu luminozitatea pe la 50%, iar autonomia livrată a fost cam de 2 zile de muncă, cu 8 ore zilnic, dar fără a face sacrificii după cum am listat mai sus. Laptop-ul a fost setat pe Balanced apropo. Cifrele sunt cu mult peste ce am obținut cu un laptop "normal" unde a doua zi trebuia din nou conectat la priză pentru alimentare.

ASUS ZENBOOK A14

ASUS ZenBook A14 te scapă de grija constantă de a rămâne fără baterie, iar scenariile sunt numeroase în care ai nevoie de laptop-ul din geantă și poate nu ai o priză prin preajmă. Două zile de muncă în scenariul mai sus prezentat eu spun că sună excelent. Unde sunt sacrificii sunt la nivel de grafică, laptop-ul de față fiind destinat task-urilor office, ideal pentru lucrul de la birou și mai puțin pentru editori video, graficieni, care au alte opțiuni la dispoziție. 

În momentul de față am bateria la 71% cu WiFi on, 50% luminozitatea, iar estimarea este de 9h 26m. Pentru muncă și consum multimedia ASUS ZenBook A14 este excelent, unde mai punem la calcul și funcțiile AI și aplicațiile. ASUS a inclus multe la acest capitol, inclusiv Copilot+PC, cu NPU dedicat ce poate realiza până la 45 TOPS (operațiuni pe secundă). 

Ai Live Captions, Recall, Cocreator, Generative Fill și Erase în Paint, Click to Do, Restyle Image, Image Creator, Super Resolution în Photos, Windows Studio Effects V2 și căutare în Windows îmbunătățită. Eu am folosit mult GlideX - aplicație ce îți permite să proiectezi ecranul smartphone-ului pe laptop, să îți folosești smartphone-ul sau PC-ul ca ecran secundar, sau să folosești un set de tastatură + mouse pentru a controla multiple device-uri sau PC-uri.

Poți face și transfer de fișiere, realiza apeluri și primi mesaje de pe telefon pe PC. Poți folosi camera telefonului pe post de webcam, ai și Remote Access PC de la distanță, App Streaming. Sunt o mulțime de funcții pe care le livrează această aplicație și m-a ajutat foarte mult la muncă. 

Tastatură, conectivitate

Laptop-ul ASUS ZenBook A14 vine cu o tastatură chiclet cu travel de 1.3mm și m-am familiarizat rapid cu procesul de typing, iar aici ajută mult și finisajul soft touch la atingere, care fac ca degetele tale să plutească pe deasupra tastelor care sunt bine spațiate și retroiluminate pentru momentele în care vrei să lucrezi și pe timp de noapte. Apropo, tastele promit rezistență la pete.

ASUS ZENBOOK A14

Este o tastatură pe care este o plăcere să scrii și la fel de precis este și touchpad-ul, generos și rapid pentru a rezolva task-uri on-the-go fără să mai scoți mouse-ul Bluetooth din geantă.

ASUS ZENBOOK A14

Ca și elemente de conectivitate ne bucurăm aici de 1x USB 3.2 Gen2 Type-A pentru transfer de date de până la 10 Gbps. Avem și 2x porturi USB 4.0 Gen3 Type-C cu suport pentru display/power delivery (până la 40 Gbps pentru date). Pe listă mai punem și 1x HDMI 2.1 TMDS și un combo Audio Jack 3.5 mm. Avem de asemenea și Bluetooth 5.4 plus WiFi 7e. tri-band. 

Impresii

Am ajuns și la finalul recenziei, pentru un laptop impresionant din multe puncte de vedere. Ce trebuie stabilit din start este faptul că nu este deloc un laptop pentru gaming, editare foto/video avansată, ci un laptop office, de muncă, menit să livreze performanță de top în echilibru cu o autonomie fantastică. M-am pus în publicul țintă aici, iar pentru jobul meu este perfect. Aici includ editare text, redactare, consum video/audio, lucrul în aplicații precum Photoshop și cu multiple dispozitive mobile pe care le testez. GlideX îmbunătățește conectivitatea și încarc totul direct pe laptop, am funcții foarte utile la doar un deget distanță și pe partea de AI livrează chiar de toate, avantajat desigur de către NPU-ul integrat.

ASUS Zenbook A14 este un laptop inedit și e greu să îți imaginezi cum poate face toate aceste lucruri într-un corp de sub 1 kg. Ai ecran OLED, procesor 12-core capabil de multitasking și performanță ridicată, mult RAM și stocare, plus o baterie care îți livrează 2 zile de autonomie la lucru. Ce poți să vrei mai mult de atât? Desigur, mai apar și unele puncte slabe, precum ecranul care la suma cerută putea fi 120Hz și nu 60Hz, sau capabilitățile grafice. Prețul este măricel la debut dar cu un public țintă bine stabilit, eu sunt de părere că vor fi mulți doritori, mai ales pentru ce oferă ca autonomie. 

Preț și disponibilitate

Laptop-ul este disponibil la precomandă în eShop-ul ASUS și are preț de pornire de 7849 lei. Îl găsești și pe eMAG aici

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×