Am testat Kingston XS1000 - Un SSD extern compact și ușor, cu o capacitate de 2 TB, pentru stocare și transferuri rapide de fișiere între dispozitive

2.584 ori
<b>Am testat Kingston XS1000 - Un SSD extern compact și ușor, cu o capacitate de 2 TB, pentru stocare și transferuri rapide de fișiere între dispozitive</b>Au avansat destul de mult mediile de stocare în ultimii ani. În urmă cu 15-20 de ani aveam stick-uri USB de 2-4 GB pe care le foloseam pentru a încărca muzică, filme, poate chiar jocuri, iar hard disk-urile din PC-uri cu greu ajungeau la 40-80 GB

Au avansat destul de mult mediile de stocare în ultimii ani. În urmă cu 15-20 de ani aveam stick-uri USB de 2-4 GB pe care le foloseam pentru a încărca muzică, filme, poate chiar jocuri, iar hard disk-urile din PC-uri cu greu ajungeau la 40-80 GB. Ei bine, acum au apărut pe piață tot felul de soluții moderne, compacte, cu capacități de stocare ridicate. O astfel de soluție am testat și eu. 

Proaspăt lansat pe piața din România, a ajuns pe masa mea de teste SSD-ul compact Kingston XS1000. Lungimea sa e mai mică decât a unui card de credit, vine cu interfață USB-C și oferă o capacitate de stocare generoasă, de 2 TB. L-am testat în ultimele zile și acum a venit momentul să vă prezint și câteva impresii. Mai jos am toate detaliile!

Unboxing / Design

Este un produs mic din punct de vedere al dimensiunilor, deci a sosit într-o cutie la fel de compactă. Pe baza informațiilor aflate pe aceasta aflăm că avem de-a face cu un model ce oferă 2 TB de stocare, cu port USB Type-C 3.2 Gen 2, oferind viteze de transfer de până la 1050 MB/s. În pachet găsim un cablu USB-C la USB-A. Mă surpinde puțin, recunosc, mă așteptam să primim unul USB-C la USB-C.

Kingston XS1000 este un SSD extern compact, fabricat din aluminiu și policarbonat ici-colo (pe margini). Cântărește doar 28.7 grame și măsoară 69.54 x 32.58 mm, având o talie de 13.5 mm. Lângă portul USB-C aflat la unul dintre capete apare și un LED de stare care se va aprinde în momentul în care conectăm SSD-ul la PC / laptop. 

Specificații Kingston XS1000

  • Interfață: USB-C 3.2 Gen 2
  • Viteze: Până la 1.050 MB/s la citire, 1.000 MB/s la scriere
  • Capacitate memorie: 1 TB / 2 TB
  • Greutate: 28.7 grame
  • Construcție: metal + plastic
  • Temperatură de operare: 0-40°C
  • Compatibil cu: Windows 10, Windows 11, macOS, Linux, ChromeOS, Android, iOS / iPadOS
  • Garanție/Suport: Garanție limitată de 5 ani cu suport tehnic gratuit

Performanță

Am mai abordat subiectul în trecut, dar este necesar să discutăm puțin despre standardele USB înainte de a vă dezvălui vitezele obținute de mine. E important de menționat modul în care funcționează schema de nomenclatura a standardelor USB. Organizația care se află în spatele schemelor de denumire ale acestora se numește USB Implementors Forums (USB-IF)

Kingston XS1000 este un SSD portabil ce aduce un port USB-C 3.2, vitezele maxime de transfer ajungând până la 1050 MB/s (scriere / citire). Totuși, pentru a ajunge la aceste viteze vei avea nevoie și de un dispozitiv compatibil, cu port USB 3.1 în acest caz. Acea variantă poate susține viteze de până la 1250 MB/s, de două ori mai mari decât în cazul USB 3.0.

Am primit alături de SSD un laptop cu un astfel de port USB 3.1 pentru a testa viteza și într-adevăr, am reușit să obțin rezultate apropiate de 1000 MB/s, uneori chiar peste. Am rulat teste folosind CrystalDiskMark 8.0 și am simulat transferul de clipuri Full HD și 4K folosind AJA System Test. Am obținut în medie 870-1020 MB/s atât la scriere, cât si la citire, în ambele programe benchmark.

Merită însă menționat că viteza porturilor USB-A este limitată, iar pentru a obține aceste viteze ai nevoie de un cablu USB-C la USB-C. Dacă ai un smartphone de nouă generație pe acasă, cu siguranța vei găsi un astfel de cablu compatibil.

Personal, folosesc un laptop ceva mai vechi, ce are port USB-A 3.0, astfel că maximul pe care l-am putut obține folosind cablul din pachet (USB-A la USB-C) a fost de 625 MB/s. Majoritatea laptopurilor și PC-urilor din zilele noastre beneficiază totuși de standarde ceva mai noi, deci viteza se va apropia cu siguranță de cei 1050 MB/s promiși dacă dispozitivul tău e capabil și folosești un cablu USB-C la USB-C compatibil.

Cel de-al doilea test a fost ceva mai practic, am transferat fișiere ce însumează puțin peste 10 GB de pe laptop, pe SSD. Timpul pentru mutarea acestor fișiere a fost de 34 de secunde. Nu pot spune că am întâmpinat probleme, totul a decurs normal, la o viteză mai mult decât rezonabilă.

Dacă ai un cablu USB-C la USB-C la îndemână poți folosi SSD-ul extern și pentru a transfera rapid fișiere de pe smartphone, pe laptop / tabletă sau desktop. E o soluție de luat în calcul dacă ai multe fotografii / clipuri video pe telefon și vrei să le salvezi într-un loc sigur și să le accesezi facil la nevoie. 

Astfel de SSD-uri externe sunt foarte utile și pentru fotografi / videografi, oameni care lucrează cu fișiere de dimensiuni mari și au nevoie de o capacitate de stocare ridicată. Kingston XS1000 se poate dovedi deosebit de util dacă ai multe fotografii și / sau filmări 4K sau 8K de transferat dintr-un loc în altul. 

Impresii

Adevărul e că mă bucur să văd cum au avansat soluțiile de stocare în timp. Știu că mulți aleg cloud-ul pentru salvarea fișierelor, dar având în vedere costurile și limitările aduse de servicii precum Google Photos, parcă un astfel de SSD e o soluție bună care îți păstrează în siguranță amintirile timp îndelungat. 

Kingston XS1000 e un SSD portabil ce iese în evidență în primul rând prin dimensiunea sa compactă, dar și prin vitezele de scriere / citire oferite. Îmi place să caut și puncte negative în cazul produselor pe care le testez. În acest caz un dezavantaj ar fi faptul că nu avem criptare hardware, bazându-ne doar pe software pentru a ne proteja datele la nevoie. Totdaotă, ciudat e că nu primim port USB-C la USB-C în pachet, deși vom avea nevoie de așa ceva pentru a obține vitezele promise, de până la 1000 MB/s.

Mică precum un breloc de chei, unitatea XS1000 servește drept companion de încredere pentru backup-uri și transferuri rapide între dispozitive, însă.

Iată și prețurile de comercializare pentru Kingston XS1000:

Magazin1 TB2 TB
eMAG382 lei589 lei
PC Garage322 lei529 lei
IT Arena306 lei507 lei
evoMAG335 lei555 lei
IT Galaxy325 lei539 lei
ForIT308 lei510 lei
*Pentru mai multe prețuri puteți consulta site-ul compari.ro.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×