În ultimul timp am testat aici la Mobilissimo multe căști wireless, iar pe masa mea au sosit de curând două noi purtabile audio interesante. Este vorba despre Technics AZ40 și Technics AZ60 NC, căști wireless TWS cu design similar in-ear dar cu diferențe la nivel de performanță. Technics, în cazul în care aveți nevoie de un reminder, este un brand japonez parte din corporația Panasonic, care lansează produse sub acest nume încă din 1965. Am avut pe piață produse Technics până în 2002, după care brandul era pus în standby în 2010 și renăscut în 2015 atunci când erau lansate pickup-uri high-end.
Acum asistăm iată și la debutul de căști wireless Technics pe piață, iar modelele AZ40 și AZ60 NC reprezintă primele căști wireless ale brandului pe care punem mâna aici în redacție. Așa cum spuneam și mai sus, ele sunt similare din punct de vedere vizual, dar există și diferențe, cea mai mare fiind reprezentată de prezența unui sistem de anulare a zgomotului pe varianta AZ60. Eu le-am testat în ultimele săptămâni și astăzi vă vorbesc despre experiența avută.
Unboxing și design
Și cutiile căștilor Technics AZ40 și AZ60 NC sunt asemănătoare, iar la interior găsim un cablu de încărcare cu input USB Type-A și output USB-C. Avem 4 seturi de dopuri din silicon pe varianta AZ40 (XS, S, M și L, cele M fiind atașate pe căști), iar pe AZ60 primim și mai multe perechi de dopuri, 7 la număr după cum urmează: XS1, XS2, S1, S2, M, L, XL. Și aici cele M sunt deja atașate din pachet.
Cât despre design, acestea sunt identice, optând pentru acel format care implică introducerea în ureche invers decât s-ar întâmpla cu o pereche de căști clasice precum AirPods să spunem. Modelul AZ60 are o cutiuță cu greutate de 45 grame, iar greutatea căștilor este de aproximativ 7 grame. Căștile AZ40 au greutate de 5 grame și vin însoțite de o cutiuțță care cântărește aproximativ 30 grame.
Alte diferențe sunt remarcate la nivel de culoare, căștile fiind disponibile pe următoarele nuanțe:
- AZ40: negru, argintiu, rose gold
- AZ60: negru, argintiu
Specificații Technics AZ40
Există diferențe la nivel de specificații și încep prin a vă spune că modelul AZ40 vine echipat cu drivere de 6mm, 6 microfoane individuale. Pune accentul pe reducerea zgomotului produs de vânt și avem tehnologia JustMyVoice care amplifică și izolează cuvintele în timp ce reduce zgomotul din jur. Căștile au conectivitate Bluetooth 5.2 cu suport A2DP, AVRCP, HSP și HFP, iar la nivel de codec-uri am bifat SBC și AAC. De asemenea, aici avem certificare IPX4 pentru rezistență la contactul cu apa.
Căștile dispun de moduri Natural Ambient pentru streaming natural și Attention care face ca vocile să fie mai ușor de utilizat. Din aplicația dedicată Technics Audio Connect poți ajusta profilul de sunet și există și suport multi-device, astfel că putem avea căștile conectate la două dispozitive Bluetooth simultan. Poți interacționa cu Amazon Alexa sau Siri după preferințe.
- AZ40: drivere 6mm, 6 microfoane, Bluetooth 5.2, SBC, AAC, certificare IPX4, autonomie căști 7.5 ore, autonomie cutiuță 25 ore
Specificații Technics AZ60 NC
Mai departe avem varianta Technics AZ60 care vine cu drivere de 8mm, 8 microfoane individuale și cu tehnologia JustMyVoice pentru apeluri clare. Și aici există certificare IPX4, conectivitate Bluetooth 5.2. Un extra vine la nivel de codec-uri suportate, unde avem SBC, AAC și LDAC. O altă diferență importantă este reprezentată de către tehnologia de anulare a zgomotului de fond. Este o soluție ANC care combină anularea de zgomot Dual Hybrid cu procesarea analog și digitală pentru streaming de înaltă fidelitate.
Există aici diferite moduri pentru Noise Cancelling, precum Natural Ambient care livrează un sunet mai natural similar cu experiența de streaming de la o boxă de exemplu. Celălalt mod este Attention care reduce zgomotul extern nedorit pentru a auzi mai clar vocile, perfect pentru atunci când vrei să auzi anunțurile făcute într-un aeroport de exemplu.
Din aplicația de mobil Technics Audio Connect poți împerechea rapid căștile, ajusta anularea de zgomot și setările de sunet după preferințe. Mai există pairing Multipoint care ne permite să avem căștile conectate la două device-uri Bluetooth în același timp. Există de asemenea și suport pentru asistenții vocali Amazon Alexa și Siri.
- AZ60: drivere 8mm, 8 microfoane, Bluetooth 5.2, SBC, AAC, LDAC, certificare IPX4, Noise Cancelling Hybrid, autonomie căști 4.5 ore (NC activat, LDAC) / 5 ore (NC dezactivat, LDAC), autonomie cutiuță 16 ore (NC activat, LDAC) / 17 ore (NC dezactivat, LDAC)
Autonomie
Un factor important care contribuie la alegerea unei perechi de căști wireless este constituit de autonomie, iar aici lucrurile se prezintă foarte bine din câte pot spune acum că am testat ambele variante AZ40 și AZ60. Modelul mai accesibil din duo poate ajunge la un playback de până la 25 ore (AAC) alături de cutiuța cu baterie integrată, iar căștile în sine oferă până la 7.5 ore autonomie (AAC), suficient pentru a le lua câteva zile bune în drum spre muncă și folosi câte o oră sau 2 fără grija încărcării.
AZ60 pe de altă parte pun la bătaie și suportul pentru codec-ul LDAC, situație în care cifrele diferă, unde mai punem la socoteală și faptul că avem parte de anulare hybrid a zgomotului de fond. Aici avem până la 4.5 ore autonomie cu NC activ și LDAC, sau 5 ore cu NC dezactivat și LDAC. Autonomia în regim LDAC ajunge la până la 16 ore cu NC activat alături de cutiuța de purtare sau 17 ore cu NC dezactivat.
Pot spune că am atins valori apropiate de cele menționate aici de producător, dar cu mențiunea că rezultatele pot varia de la un utilizator la altul, cel mai important aspect fiind volumul setat. La un volum de 50-60% vă puteți aștepta la cifrele mai sus menționate. Apropo, există și funcție de încărcare rapidă, astfel că după 15 minute de alimentare căștile AZ40 vor oferi 9 ore de playback audio, iar AZ60 aproximativ 7 ore autonomie.
Impresii
Calitatea sunetului este bună, avem și bass pentru cei care preferă joasele, dar trebui să avem grijă cu ele, deoarece nu e recomandat să ne duduie pe timp îndelungat direct în ureche la volum înalt. Eu recomand folosirea puterii volumului la maximum 70%. Dinamica sunetului este păstrată constant de altfel, atăt la volum scăzut, cât și la unul mai înalt, adică nu dispar Hz din spectru la nivele diferite de putere.
Poate mi-aș fi dorit niște înalte mai clare, dar nu e rău totuși. Anularea zgomotului de fond este okay și avem și transparență bună, cu amplificarea zgomotului din exterior. Recomand cu căldură acestă funcție în zone intens circulate de mașini. Pe de altă parte eu prefer modul default, adică fără vreo implicare tehnologică la ascultare. Per total Technics nu se dezice de renumele său și aduce ceea ce așteptăm de la el. Precechile de căști Technics AZ40 respectiv Technics AZ60 NC sunt bune de cumpărat. Le recomandăm.
Preț și disponibilitate
Căștile Technics AZ40 și AZ60 sunt deja disponibile pe plan local și le găsiți la următoarele prețuri: