Review Garmin Forerunner 265: Smartwatch cu ecran AMOLED pentru sportivi; Vine cu AOD și NFC, dar și cu autonomie de 10+ zile

2.038 ori
<b>Review Garmin Forerunner 265: Smartwatch cu ecran AMOLED pentru sportivi; Vine cu AOD și NFC, dar și  cu autonomie de 10+ zile</b>În această săptămână a sosit la mine un nou smartwatch. Este vorba despre un model pentru alergători, după cum îi spune și numele - Garmin Forerunner 265. El aduce un display AMOLED luminos, are și funcție AOD, ba chiar și NFC pentru plăți contactless

În această săptămână a sosit la mine un nou smartwatch. Este vorba despre un model pentru alergători, după cum îi spune și numele - Garmin Forerunner 265. El aduce un display AMOLED luminos, are și funcție AOD (Always On Display), ba chiar și NFC pentru plăți contactless. Când vorbim de gama Forerunner ne gândim la ceasuri ușoare, cu autonomie mulțumitoare și funcții speciale pentru alergători. L-am testat timp de câteva zile, iar acum a venit momentul să descoperim ce mai oferă acest nou ceas inteligent din portofoliul companiei. Am toate detaliile mai jos.

Unboxing

Dacă ne urmăriți, știți probabil că am mai testat smartwatch-uri Garmin. Totuși, e prima dată când sosește la mine un model din gama Forerunner. Nu apar multe noutăți la nivel de unboxing față de celelalte variante pe care le-am încercat. Primim o cutie de dimensiuni relativ compacte, cu un design deja „clasic”, adoptat de Garmin, fiind gri și prezentând detalii cu privire la smartwatch.

Pe lângă smartwatch, găsești în interiorul acestei cutii un cablu de încărcare de la USB-C la portul proprietar Garmin + documentație. De remarcat că Garmin nu renunță la portul său de alimentare, dar mă bucur să văd aici un port USB-C pe care îl putem conecta la laptop / PC sau la un încărcător de generație nouă.

Design

Ceasul Garmin Forerunner 265 e disponibil în mai multe nuanțe de culoare. Totuși, eu am primit aici varianta Aqua, cu accente negre. Mai există alb cu accente verzi, roz cu accente albe, negru cu accente gri sau verzi. Este un model cu design unisex, dar corpul său are 46 mm. Nu știu în ce măsură s-ar potrivi la încheietura unei domnișoare. Totuși, există și versiunea Forerunner 265s, de 42 mm. Aceea, cu siguranță va mulțumi și utilizatorii cu încheieturi ceva mai subțiri.

Cureaua este realizată din silicon, cu o textură mată pe interior, respectiv striații la exterior pentru a ține la distanță potențiale zgârieturi și praful. Avem și perforații pe toată lungimea sa, lăsând pielea să respire. Apropo, în cazul în care vrei să o schimbi, ea are 22 mm. Vă spuneam că gama Forerunner se manifestă prin modele cu o greutate redusă. Ei bine, acest model cântărește doar 46 de grame. De multe ori aproape că am uitat că îl port și e confortabil și în timpul somnului. Îți amintești de el, însă, atunci când primești notificări.

Corpul smartwatch-ului e fabricat dintr-un material familiar: polimer ranforsat cu fibre. E și suficient de subțire, având 12.9 mm în talie. Avem parte de certificare 5ATM, ceasul rezistând la o adâncime de până la 50 de metri. De remarcat că aici primim butoane atât în partea stângă, cât și în partea dreaptă. Îmi amintește de ceasuri din seria Garmin Instinct, acestea jucând un rol activ și în controlarea smartwatch-ului. Mulțumit de design, să vorbim și despre display.

Display și interacțiune

Garmin Forerunner 265 aduce un display AMOLED circular de 1.3 inch în diametru, cu rezoluție de 416 x 416 pixeli. În jurul panoului găsim și o margine de culoare neagră, pentru extra-protecție, fiind ușor ridicată deasupra ecranului. Luminozitatea poate fi setată pe 3 trepte, iar Garmin oferă în acest caz și funcție Always On Display. Avem o mulțime de watchface-uri deja instalate, dar poți descărca altele noi prin intermediul aplicației Garmin Connect, pe smartphone. 

Cum interacționăm cu smartwatch-ul? Ei bine, simt că Forerunner 265 e o combinație între gama Venu și cea Instinct. De ce spun asta? Avem un display AMOLED generos, care permite control prin swipe. Totuși, pentru extra-precizie, putem folosi butoanele laterale și mă refer la cele din partea stângă. Aș fi zis că nu le voi folosi, dar ca să vezi, ele chiar sunt utile, chiar dacă avem la dispoziție și controlul prin gesturi.

Interfața conține acele „widget-uri” pe care le putem derula cu swipe de sus în jos, care ne prezintă informații privind pulsul, somnul, nivelul de oxigenare al sângelui, dar și notificările. Putem folosi și butoanele fizice pentru derularea acestor pagini, însă. În meniu mai regăsim:

  • Homescreen - Acesta e personalizabil și poate afișa dată, ora, pedometru, indicator baterie, goal-uri în materie de fitness
  • La o apăsare lungă a butonului din stânga sus accesăm zona de setări rapide
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, mijloc, pentru a accesa întreaga zonă de setări
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, jos, pentru a accesa un shortcut (player muzical, de exemplu sau Garmin Pay)
  • Apăsare scurtă pe butonul din dreapta sus pentru a accesa zona de antrenament rapid
  • Butonul din dreapta jos are funcție „Back / înapoi”

Simt că e mult mai ușor de utilizat acest ceas, însă nu îmi dau seama de ce. Poți umbla rapid prin meniuri, poți chiar să personalizezi watchface-urile folosind doar smartwatch-ul.

Funcții

Garmin Forerunner 265 oferă pe partea de funcții o mulțime de opțiuni. Primim notificări instant atunci când e conectat la un smartphone Android sau iOS. Poți face plăți prin Garmin Pay dacă configurezi acest serviciu, ai timer, alarmă, iar smartwatch-ul dispune și de GPS.

Acum nu mai e folosit doar pentru a crea hărți cu traseele tale, existând și o funcție SOS utilă. Poți alege contacte spre care ceasul să trimită un mesaj SOS cu locația ta, în cazul în care are loc un accident nefericit în timp ce mergi pe bicicletă sau alergi. 

Din păcate, nu primim eSIM, ceasul trebuie să fie conectat la smartphone pentru ca funcția SOS să funcționeze. Locația se va trimite printr-un mesaj text, SMS. 

Aplicații

Sunt obișnuit deja cu aplicațiile Garmin prin care putem conecta și controla smartwatch-ul. E vorba despre două aplicații: Garmin Connect și Connect IQ. Prima ne ajută să conectăm ceasul la un telefon Android sau iOS. A doua este de fapt un magazin de unde putem descărca atât watchface-uri third-party, cât și aplicații. Unele sunt gratuite, altele cu plată. Există aplicații care îți permit să folosești GPS-ul ceasului pentru a marca locul unde ți-ai parcat mașina, de exemplu. Avem chiar și jocuri, 2048 fiind unul dintre ele. 

Aplicația mobilă îți permite sa îți creezi un profil de utilizator, cu date personale precum data nașterii, înălțime, greutate. Poți seta apoi un obiectiv și să creezi activități sportive manual, dacă cumva nu există pe lista celor predefinite. Avem și un soi de „antrenor” care ne ajută să ne îndeplinim obiectivul zi de zi, treptat crescând gradul de efort fizic. Sunt 5 secțiuni în această aplicație:

  • Ziua mea - cu detalii despre parcursul zilei (date despre puls, energie, stres, calorii, respirație, activitate, greutate, hidratare) + un istoric pentru ziua precedentă
  • Competiții - te poți înscrie la competiții sportive și întrece cu prietenii
  • Calendar - cu detalii despre activitățile desfășurate în fiecare zi
  • Flux Știri
  • Altele - activități, statistici sănătate, setări și altele 

Sănătate și fitness

Smartwatch-ul oferă tot felul de senzori, folosiți pentru a monitoriza activitatea sportivă, dar și sănătatea. Garmin Forerunner 265 monitorizează în mod continuu pulsul și putem seta alerte în cazul unui ritm cardiac anormal. Primim un nou senzor pentru monitorizare precisă, numit Garmin Elevate Gen4. Avem barometru, detectând când urcăm și coborâm scări sau urcăm pe deal / munte, folosind accelerometrul și GPS-ul pentru o precizie sporită.

Ceasul monitorizează și calitatea somnului, caloriile consumate, are chiar și termometru integrat. Pe lista de dotări amintim și un senzor SpO2 pentru măsurarea nivelului de oxigen din sânge, iar ceasul înregistrează constant și nivelul de stres și energie. Pentru tracking este folosit accelerometrul și GPS-ul din dotare, pentru măsurarea distanței mai precis.

Garmin Forerunner 265 oferă și alerte de sedentarism. Astfel, ne va sugera din oră în oră că e timpul să ne mișcăm de pe scaun, dacă stăm prea mult la birou. Putem seta și remindere pentru băut apă. Atunci când activăm modul GPS când facem sport, vom putea vedea traseul parcurs pe harta în aplicația Garmin Connect. Acest lucru se datorează integrării cu Strava.

Este un ceas pentru alergători, cu multe funcții pentru aceștia, dar lista de activități include:

  • Ciclism
  • Mers
  • Alergat
  • Bandă de alergat
  • Înot
  • Golf
  • Ski
  • Snowboard
  • Antrenament de forță
  • Cardio
  • Yoga
  • Pilates
  • Exerciții de respirație
  • Bicicletă eliptică
  • Stepper
  • Gimnastică
  • Arte marțiale

Autonomie

Garmin Forerunner 265 pune la bătaie o autonomie bună, iar dacă nu folosești GPS-ul, s-ar putea să uiți să îl încarci. În regim normal de utilizare, în modul smart, obținem până la 13 zile de autonomie. Avem și Always On Display însă, iar dacă îl activezi ajungi undeva la 5-6 zile. Dacă activezi GNSS numai cu GPS, autonomia obținută va fi de maxim 20 de ore. Dacă nu ești power user, cred că ajungi lejer la câteva zile de utilizare, deci.

În continuare, mi-ar fi plăcut să văd alimentare wireless pe acest model. Totuși, conectorul proprietar Garmin e reversibil, ușor de conectat, iar smartwatch-ul se încarcă destul de rapid. 

Impresii

Am mai spus-o și o zic și acum, Garmin Forerunner 265 pare o combinație dintre un model din gama Venu și unul Instinct. A ieșit ceva orginal, însă, un smartwatch care oferă atât control tactil, cât și scurtături prin intermediul celor 5 butoane laterale. Primim un corp robust, un design catchy, unisex, un display foarte luminos, inclusiv în bătaia directă a soarelui. 

Îmi place că avem și un speaker de această dată și nu ne bazăm doar pe vibrații pentru notificări sau pornirea unei activități sportive. Totuși, ceasul se conectează la WiFi individual, are Bluetooth, 8 GB de stocare și putem conecta căști Bluetooth la acesta.

Dacă îți place să faci drumeții, jogging sau chiar alergi la nivel profesionist, s-ar putea ca Forerunner 265 să fie pentru tine. Ajută mult integrarea cu Strava aici, aplicația prin care poți organiza trasee pentru alergare sau ciclism, îți poți vedea și salva progresul. Dacă cumva îți uiți portofelul acasă când mergi la jogging, îți cumperi apă folosind Garmin Pay, de la încheietura mâinii tale.

Preț și disponibilitate

Garmin Forerunner 265 e disponibil la precomandă și îl găsești la următorii retaileri:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×