Prezentare Garmin Instinct 2 Solar - Smartwatch robust cu alimentare solară, acum cu funcție NFC pentru plăți și upgrade-uri față de predecesor

2.028 ori
<b>Prezentare Garmin Instinct 2 Solar - Smartwatch robust cu alimentare solară, acum cu funcție NFC pentru plăți și upgrade-uri față de predecesor</b>Garmin este un producător ce a reușit să își câștige popularitatea la nivel global prin dezvoltarea tehnologiilor de navigare și a dispozitivelor GPS. În ultimii ani compania s-a extins, alegând să intre și pe piața smartwatch-urilor, primul său purtabil

Garmin este un producător ce a reușit să își câștige popularitatea la nivel global prin dezvoltarea tehnologiilor de navigare și a dispozitivelor GPS. În ultimii ani compania s-a extins, alegând să intre și pe piața smartwatch-urilor, primul purtabil din portofoliul său debutând în 2015.

Iată că recent a ajuns la mine și unul dintre cele mai noi modele din portofoliul producătorului. Este vorba despre un model robust, foarte rezistent - Garmin Instinct 2 Solar. L-am folosit preț de câteva zile, iar acum sunt pregătit să vă ofer impresiile mele cu privire la acesta. Găsiți toate detaliile în rândurile de mai jos.

Unboxing

După cum ne-a obișnuit Garmin, avem parte de o experiență de unboxing simplă. În cutie găsim doar documentația, un cablu scurt de încărcare și evident, ceasul Garmin Instinct 2 Solar. Ca reproș am însă faptul că nu se află în pachet un accesoriu pentru detașarea brățării, acest lucru realizându-se destul de greu.

Design

E posibil să fi remarcat că în urmă cu un an am testat și predecesorul acestuia, Garmin Instinct Solar. Ei bine, în cazul noului model nu se schimbă prea multe din punct de vedere al designului, feeling-ul rămânând similar. Avem deci un dispozitiv ce cântărește 53 de grame și măsoară 45 x 45 x 14.5 mm. A sosit la mine pe nuanța Tidal Blue, un albastru foarte atractiv. Punem la socoteală și faptul că e culoarea cel mai rar întâlnită în natură, așa că în eventualitatea în care m-aș pierde în pădure, contrastul dintre ceas și mediul înconjurător ar fi vizibil de la câțiva metri depărtare.

După cum spuneam, ca feeling nu e foarte diferit față de predecesor. Avem parte de o curea fabricată din silicon aici, iar corpul ceasului este fabricat dintr-un polimer ranforsat cu fibre, fiind deosebit de rezistent inclusiv la șocuri mecanice. Garmin Instinct 2 Solar aduce și rezistență la apă de până la 100m (în regim 10ATM), iar pentru control folosim cele 5 butoane integrate pe laterală. Acestea au la exterior o textură dură ce oferă o manevrabilitate sporită, dar rămân ușor de apăsat. 

Cureaua este confortabilă și asemeni modelului anterior, sosește cu perforații pe toată lungimea sa, aducând o aerisire eficientă. Apare însă și o schimbare față de predecesor, faptul că brățara poate fi înlocuită cu alta de 22 mm ca mărime.

Merită menționat că în cazul de față vorbim despre varianta de 45mm, dar în acest an Garmin a lansat și un model de 40mm unisex, pentru cei cu o încheietură mai subțire. Despre modelul Instinct 2s Solar însă, vom vorbi într-o recenzie separată.

Display

Nu văd deosebiri la nivel de display față de varianta anterioară. Avem aici un panou monocromatic ce beneficiază și de retroiluminare la nevoie, în condiții de lumină scăzută. Este un display de 0.9 inch în diagonală, cu rezoluție de 176 x 176 pixeli, la care se adaugă un mic panou circular în partea dreaptă, acolo unde vor fi afișate informații precum data, pulsul în timpul activității sportive și altele.

Fiind varianta Solar, Garmin a inclus aici o sticlă specială numită „Power Glass”, care oferă smartwatch-ului posibilitatea de a fi încărcat prin expunerea la Soare. Putem spune că avem aici și un fel de „always on display”, fiind vorba despre un panou transreflectiv, vizibil în cazul unei surse de lumină. 

Hardware

Garmin Instinct 2 Solar are parte de 32 MB de memorie, dublu față de predecesor. Avem însă un sistem de operare simplist, nefiind nevoie de resurse mari pentru a funcționa în parametri optimi.

Baterie

În cazul smartwatch-urilor Garmin vorbim în general și despre o autonomie excelentă. Modelul Instinct 2 Solar nu face excepție de la această „regulă nescrisă”, aducând un minim de 28 de zile de funcționare în mod smartwatch fără a pune la socoteală încărcarea solară care l-ar duce chiar până la 100 de zile. 

Nu am reușit să testez autonomia complet în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție în perioada de testare, însă dacă pornim GPS-ul autonomia scade drastic, ajungând doar până la 30 de ore fără încărcare solară. L-am activat astfel pentru a testa durata de încărcare pe fir. Astfel, în aproximativ două ore a ajuns de la 0 la 100%, folosind pentru alimentare portul laptopului.

Vă pot spune totuși că Garmin oferă valori destul de exacte când vine vorba de autonomie. Ele arată cam așa:

  • Mod smartwatch - autonomie de 28 zile, nelimitat cu încărcare solară
  • Mod ceas cu economisire baterie activă - până la 65 zile / nelimitat cu încărcare solară
  • GPS activ - până la 30 de ore / 48 de ore cu încărcare solară
  • GPS activ cu funcție de economisire energie activă - 70 de ore / 370 de ore cu încărcare solară
  • GPS activ, mod expediție - până la 32 de zile autonomie / nelimitat cu încărcare solară

Pare ușor exagerat termenul „nelimitat”, fiind vorba despre condiții ideale de iluminare, de până la 50.000 de LUX timp de 3 ore pe zi în aer liber. E important însă de știut că poate ajunge până la 28 de zile de funcționare în mod smartwatch, așa cum cred că va fi folosit de mulți, cu ceva extra grație încărcării solare.

Conectivitate

Față de varianta anterioară, Garmin Instinct 2 Solar aduce un upgrade de luat în seamă. E vorba de NFC. Astfel, prin intermediul serviciului Garmin Pay putem face plăți contactless facil. Avem însă parte și de conectivitate Bluetooth, ANT+, GPS, Galileo și GLONASS, pentru o localizare precisă de fiecare dată.

Conectat la smartphone poate chiar detecta eventuale accidente și să notifice persoanele apropiate și bineînțeles, autoritățile, cu privire la locația actuală și numele purtătorului. Este o funcție extrem de utilă, atât pentru sportivii de performanță, cât și pentru cei lipsiți de experiență care se aventurează pe trasee montane complexe, de exemplu.

Audio

Smartwatch-ul are un difuzor integrat, însă el este aici doar pentru a ne alerta atunci când primim notificări sau apeluri, cât și pentru alarmă. Nu avem microfon, iar sunetele de notificare nu pot fi modificate. Avem însă posibilitatea de a schimba profilul, în cazul în care dorim ca ceasul să vibreze în urma acestor acțiuni sau să oprim atât sunetul cât și vibrațiile.

Merită menționat că avem și un profil ușor de programat, prin care alegem un interval orar în care vom primi alerte. Totodată, vom putea răspunde la mesaje și alerte folosind un mesaj predefinit sau unul personalizat, ales prin intermediul aplicației mobile.

OS & UI

În cazul acestui smartwatch avem parte de un OS și o experiență de utilizare mai specială. Asta se datorează faptului că nu avem un display tactil, controlul realizându-se prin intermediul butoanelor fizice aflate în lateral. Astfel, printr-o apăsare a butonului CTRL ajungem în meniul funcțiilor non-fitness. De aici putem opri dispozitivul, controla playerul muzical atunci când suntem conectați la smartphone, activa modul DND, vizualiza fusul orar și a activa modul de economisire al energiei. Tot aici găsim funcția NFC, cronometrul și alarma. 

În partea stângă, pe lângă CTRL se află și butoanele „MENU” și „ABC” prin care vom derula elementele din listă, urmând să le selectăm folosind butonul „GPS” din partea dreaptă. Butonul „SET” funcționează drept home/back. Poate fi puțin complicat de folosit la început, dar recunosc că am reținut modul de funcționare de la predecesor, pe atunci înțelegând cum funcționează cam în două zile de utilizare.

Apropo, ceasul se conectează la smartphone prin intermediul aplicației „Garmin Connect”, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Sosește cu câteva fețe pentru ceas preinstalate care pot fi inclusiv personalizate. Astfel, putem alege să fie afișate detalii legate de expunerea la Soare, pașii parcurși sau altitudine.

În rest, avem parte de un UI simplist, bazat pe liste când vine vorba de alegerea activităților, cu un meniu circular pentru aplicațiile preinstalate. Merită menționat faptul că acum avem posibilitatea de a descărca widgeturi și fețe de ceas personalitate din magazinul Connect IQ Store. Varianta precedentă nu avea această opțiune.

Fitness & Sănătate

Ca de fiecare dată, Garmin a inclus în cazul modelului Instinct 2 Solar o mulțime de senzori, funcții și moduri sportive. Regăsim aici un senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac precis, o busolă electronică, accelerometru, giroscop, termometru și faimosul senzor Pulse OX. Nu uităm nici de altimetrul barometric care ne spune la ce altitudine ne aflăm în timp real și nici de senzorul SpO2 aflat la posturi pentru măsurarea nivelului de oxigen din sânge. Ceasul detectează activitatea sportivă și înregistrează automat progresul, el fiind sincronizat și afișat în aplicația mobilă. 

Putem seta remindere pentru a consuma o anumită cantitate de apă pe parcursul zilei, iar ceasul ne va îndemna spre a face o serie de exerciții fizice când stăm mai mult de o oră fără să ne mișcăm. Avem și integrare a aplicației Strava prin intermediul Garmin Connect. Acesta este un serviciu pe bază de abonament ce permite realizarea de trasee pentru alergat, mers pe bicicleta, role etc. Avem în aplicație provocări și badge-uri care ne îndeamnă să ne depășim propria performanță sportivă, cât și a prietenilor. 

Ceasul afișează rata respiratorie în timpul exercițiilor fizice, poate opri / porni automat cronometru în funcție de viteză în cazul antrenamentelor, iar din aplicație pot fi descărcate și planuri de antrenament. Avem și o mulțime de activități ce pot fi monitorizate aici, existând inclusiv funcție „Golf”. Iată sporturile:

  • Bicicletă
  • Mers
  • Alergat
  • Bandă de alergat
  • Înot
  • Golf
  • Snowboard
  • Antrenament de forță
  • Cardio
  • Yoga
  • Pilates
  • Exerciții de respirație
  • Bicicletă eliptică
  • Stepper
  • Gimnastică

Există și o serie de activități pe care nu le vedem prea des în cazul smartwatch-urilor, dar utile când vine vorba de acest model dedicat activităților extreme. Iată-le:

  • Drumeţii
  • Escaladă
  • ciclism de interior
  • căţărat pe stânci
  • Schi
  • Snowboard
  • Schi XC
  • Canotaj
  • Caiac
  • Pescuit
  • Vânătoare
  • Activităţi tactice

Plusuri & Minusuri

Iată aspectele Pro:

  • Robust
  • Confortabil
  • Autonomie excelentă
  • Beneficiază de alimentare solară
  • Față de predecesor, oferă plăți prin NFC
  • Watch Face-uri personalizabile
  • Curea interschimbabilă
  • Oferă posibilitatea de a răspunde la mesaje
  • Monitorizează precis activitățile fizice

Și cele Contra:

  • Controlul se poate dovedi o provocare în primele zile de folosire
  • Nu beneficiază de playback audio
  • Funcționalitate smart limitată
  • Fără accesoriu pentru detașarea brățării în pachet

Concluzii

Garmin Instinct 2 Solar nu doar că se vrea o variantă îmbunătățită a predecesorului, ci și este. Față de varianta anterioară, nu îl mai simt ca un produs atât de nișat, nemaifiind neapărat dedicat cu preponderență sportivilor de performanță. Are câteva minusuri față de un smartwatch tipic și e posibil să vă obișnuiți greu cu acest purtabil dacă veniți de pe un model cu display viu colorat, aplicații și watch face-uri la discreție.

Noul model este mai atractiv față de predecesor grație funcției NFC prin intermediul căreia putem face plăți contactless. Autonomia este acum chiar mai generoasă, iar monitorizarea pulsului, a somnului, a nivelurilor de oxigen sau de stres și urmărirea activității fizice se realizează prompt.

Va rezista și la căzături fără probleme și chiar până la o adâncime de 100 de metri sub apă. Este smartwatch-ul aventurierului și al celor pasionați de drumeții. Îl văd în continuare potrivit pentru backpack-eri, ei fiind cei ce au nevoie de o autonomie generoasă și un dispozitiv rezistent indiferent de condițiile de mediu. 

Preț și disponibilitate

Garmin Instinct 2 Solar, prețuri actualizate:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×