Prezentare Garmin Forerunner 965 - Smartwatch de top pentru sportivi, cu o autonomie remarcabilă, de până la 23 de zile

3.460 ori
<b>Prezentare Garmin Forerunner 965 - Smartwatch de top pentru sportivi, cu o autonomie remarcabilă, de până la 23 de zile</b>Pe masa mea de teste, sau mai bine zis la încheietura mea, a ajuns recent un smartwatch de top din seria Forerunner de la Garmin. Este vorba despre Forerunner 965, model ce pune la bătaie o construcție premium ce implică butoane și ramă din titan

Pe masa mea de teste, sau mai bine zis la încheietura mea, a ajuns recent un smartwatch de top din seria Forerunner de la Garmin. Este vorba despre Forerunner 965, model ce pune la bătaie o construcție premium ce implică butoane și ramă din titan, display AMOLED color, bine protejat, dar și o autonomie de invidiat, de până la 23 de zile.

Are și NFC pentru plăți contactless, Always On Display, o mulțime de senzori, funcții avansate de monitorizare a sănătății și a activităților sportive. L-am testat în ultima săptămână, iar acum a venit momentul să vorbim despre ce oferă Garmin Forerunner 965.

Unboxing

Experiența de unboxing e familiară, mai ales dacă ți-au mai trecut prin mână smartwatch-uri și / sau alte produse Garmin. Ceasul vine într-o cutie de culoare gri care prezintă designul său, numele produsului, câteva informații cheie cu privire la specificații și dotări. Pachetul conține smartwatch-ul Garmin Forerunner 965, un cablu de alimentare cu port proprietar și documentație (ghid de pornire rapidă, manual de utilizare). 

Design

Am fost destul de surprins să constat că smartwatch-ul Garmin Forerunner 965 e disponibil în 3 variante de culoare: galben cu accente negre, alb cu accente gri și negru cu accente gri, ultima fiind cea care a ajuns la mine. Produsele premium sosesc de obicei în nuanțe exclusiviste, ceva mai sobre. Exact acest lucru pare că se întâmplă și în acest caz, deși putem achiziționa și curele de altă nuanță separat, după bunul plac. 

Avem de-a face cu un smartwatch orientat spre sportivi profesioniști, rezistent și excelent finisat. Cureaua e realizată din silicon moale la atingere și e prevăzută cu perforații pe toată lungimea sa, lăsând pielea să respire. L-am folosit zi și noapte și nu l-am simțit greu sau inconfortabil la mână și nici transpirația nu a apărut. În cazul în care vrei să schimbi acest accesoriu, se potrivesc curele de 22 mm, apropo.

Corpul său are 52 de grame și rezistă la apă în regim 5ATM (până la 50 de metri adâncime). Dacă tot vorbim de corp, avem în componența sa un material familiar și anume polimer ranforsat cu fibre. În jurul display-ului însă, găsim un inel solid, fabricat din titan. Lateral se află și butoane fabricate tot din titan, robuste și confortabile la apăsare.

Apropo, aceste butoane joacă un rol activ în controlarea smartwatch-ului. Sunt foarte utile în cazul în care te afli în apă în timpul antrenamentului de înot sau alergi și vrei să acționezi precis o funcție / opțiune.

Am mai observat că în setări există și posibilitatea de a personaliza experiența. Astfel, putem alege alte scurtături la apăsarea îndelungată a butoanelor. Putem selecta o activitate preferată, lanternă, wallet pentru plăți contactless, alarmă, toate la o apăsare de buton.

Display și interacțiune

Avem aici un display AMOLED luminos și viu colorat, de 1.4 inch în diametru, cu rezoluție de 454 x 454 pixeli. E ușor curbat, în regim 2.5D, arată și se simte excelent, fiind foarte responsiv. Avem și o lentilă de protecție aplicată peste acest panou - Corning Gorilla Glass DX

Pe lânga faptul că protejează ecranul împotriva zgârieturilor, această soluție oferă și un strat antireflex pentru panou. Se simte în utilizarea normală, în lumina directă a soarelui, display-ul rămânând lizibil. Am remarcat și faptul că nu prea prinde amprente, chiar am fost surprins în primele momente de folosință de acest lucru.

Luminozitatea poate fi setată pe 3 trepte, iar ceasul dispune și de funcție Always On Display. Există multe fețe pentru ceas preinstalate, dar putem descărca noi modele prin intermediul aplicației Garmin Connect (folosind un smartphone). 

Recent am testat și smartwatch-ul Forerunner 265. Nu simt o diferență la nivel de interacțiune în cazul „fratelui său mai mare”, însă. Forerunner 965 permite control prin swipe-uri, iar pentru extra-precizie avem butoane laterale.

Interfața se bazează pe widget-uri pe care le putem derula cu swipe de sus în jos, care ne prezintă informații cu privire la puls, somn, nivel de oxigenare al sângelui, notificări, alerte. Putem folosite și butoanele fizice pentru derularea acestor pagini. 

Iată cum decurge interacțiunea:

  • Homescreen - Acesta e personalizabil și poate afișa dată, ora, pedometru, indicator baterie, goal-uri în materie de fitness
  • La o apăsare lungă a butonului din stânga sus accesăm zona de setări rapide
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, mijloc, pentru a accesa întreaga zonă de setări
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, jos, pentru a accesa un shortcut (player muzical, de exemplu sau Garmin Pay)
  • Apăsare scurtă pe butonul din dreapta sus pentru a accesa zona de antrenament rapid
  • Butonul din dreapta jos are funcție „Back / înapoi”

Toate aceste gesturi și informații despre control sunt prezentate amplu de către Garmin într-un tutorial, atunci când setezi smartwatch-ul în aplicatia Connect. Funcția Always On Display (AOD) e frumos integrată aici. Există o animație subtilă care face trecerea între modul de utilizare normal și acesta. De asemenea, noaptea se va activa „Sleep Mode”, luminozitatea fiind redusă pentru protejarea ochilor.

Funcții

În cazul acestui smartwatch avem parte de o mulțime de opțiuni. Avem notificări instant atunci când ceasul e conectat la un smartphone cu Android sau iOS. Plățile se realizează facil, prin Garmin Pay, dacă configurezi acest serviciu, ai timer, alarmă, iar smartwatch-ul dispune și de mod GNSS cu GPS, GLONASS, GALILEO și poziționare cu mai multe frecvențe, pentru o localizare exactă. 

Există și o funcție SOS deosebit de utilă, ceasul detectând în cazul în care avem un accident. Astfel, va putea să trimită un mesaj SOS cu locația ta actuală. Totuși, nu avem eSIM, deci funcția de urgență va funcționa doar dacă avem un smartphone conectat la ceas. Locația se va trimite printr-un mesaj text, SMS. 

Funcția de localizare e folosită și pentru a crea hărți, iar ceasul poate fi sincronizat cu Strava grație integrării directe din aplicația mobilă. Astfel, îti poți crea trasee pentru bicicletă sau alergat și să îți vizualizezi progresul pe hartă.

Aplicații

Sunt două aplicații de care avem nevoie pentru a accesa toate funcțiile oferite de Garmin Forerunner 965. Prima este Garmin Connect, iar prin intermediul său conectăm ceasul la smartphone. E disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store. 

A doua aplicație e Connect IQ și vom fi invitați să o descărcăm atunci când accesăm prima aplicație. Prin intermediul său descărcăm watchface-uri third-party, cât și aplicații. Unele sunt gratuite, altele cu plată. Există aici și opțiunea „Face It”, prin intermediul căreia îți poți crea un watch face după bunul plac.

Avem aici aplicații care îți permit să salvezi locația mașinii parcate, calculator, aplicații pentru fitness și sănătate de la alte companii, dar și jocuri. Tot prin intermediul Connect IQ putem instala pe smaratwatch aplicații pentru streaming muzical / podcast-uri precum Spotify, Deezer, Runcasts sau TRAXX.

Apropo, dacă tot vorbim de muzică, poți încărca pe smartwatch și melodii pentru a le asculta în mod offline, folosind un laptop / PC. Ai 32 GB de stocare și poți conecta la ceas căști wireless rapid și facil.

Revenind la Connect IQ, aplicația este împărțită în 5 secțiuni:

  • Ziua mea - cu detalii despre parcursul zilei (date despre puls, energie, stres, calorii, respirație, activitate, greutate, hidratare) + un istoric pentru ziua precedentă
  • Competiții - te poți înscrie la competiții sportive și întrece cu prietenii
  • Calendar - cu detalii despre activitățile desfășurate în fiecare zi
  • Flux Știri
  • Altele - activități, statistici sănătate, setări și altele 

Odată conectați aici, vom parcurge procesul de setup și vom putea  crea un profil de utilizator cu date personale (data nașterii, înălțime, greutate). Ulterior putem seta un obiectiv zilnic și să creem activități sportive manual dacă cumva nu există în lista celor predefinite. Există și un „antrenor virtual” care ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivul zilnic, treptat crescând gradul de efort fizic.

Am descoperit în cazul acestui model că putem să creem trasee pentru alergat sau bicicletă folosind harta din aplicație. Alegem distanța pe care dorim să o parcurgem, selectăm locația de pornire, iar după parcurgerea traseului vom vedea și statistici. 

Aș reveni puțin și la funcția dedicată plăților contactless. Garmin Forerunner 965 e echipat cu NFC, iar opțiunea Garmin Pay poate fi setată din aplicația Connect. Când dorim să utilizăm un card bancar pentru plată trebuie să ținem apăsat pe butonul fizic din stânga sus și să selectăm opțiunea card. Putem seta și un PIN scurt pentru extra-protecție dacă dorim. Iată și băncile din România care permit plata prin Garmin Pay:

  • Alpha Bank: VISA
  • Banca Comerciala Romana (BCR): MASTERCARD
  • Banca Comerciala Romana (BCR): VISA
  • Banca Transilvania: MASTERCARD
  • Banca Transilvania: VISA
  • CEC Bank: VISA
  • Curve: MASTERCARD
  • First Bank: VISA
  • Genome: VISA
  • Orange Money: VISA
  • Raiffeisen Bank: MASTERCARD
  • Raiffeisen Bank: VISA
  • Revolut: MASTERCARD
  • Revolut: VISA
  • Wise: MASTERCARD
  • Wise: VISA

Sănătate și fitness

Forerunner 965 e un smartwatch de top din portofoliul Garmin. Evident, există aici o mulțime de senzori care sunt folosiți pentru monitorizarea activității sportive și a sănătății purtătorului. Acest ceas poate monitoriza în mod continuu pulsul și putem seta alerte în cazul unui ritm cardiac anormal. Totul se realizează prin intermediul senzorului Garmin Elevate de generația a 4-a.

Primim și altimetru barometric care detectează poziția în funcție de nivelul mării. Tot el e folosit pentru a detecta atunci când urcăm sau coborâm scări. Există și busolă electronică, giroscop, accelerometru, termometru și senzor Pulse Ox care măsoară și nivelul de oxigen din sânge (SpO2).

Ceasul poate monitoriza calitatea somnului, caloriile consumate, iar pe baza tuturor acestor parametri va afișa și nivelul de stres și energie. În fiecare dimineață suntem întâmpinați de o „recapitulare” a zilei precedente și vom fi informați cu privire la nivelul de energie estimat pe baza timpului de odihnă pus în balanță cu activitatea sportivă. Avem și indice HRV (variația pulsului), pentru a înțelege cum face față corpul tău provocărilor fitness.

Pe timpul zilei avem alerte de sedentarism, ceasul sugerând din oră în oră că e timpul să ne mișcăm de pe scaun în cazul în care stăm prea mult la birou. Putem seta și remindere pentru băut apă.

Printre funcțiile sportive regăsim:

  • Multisport
  • Ciclism
  • Mers
  • Alergat
  • Bandă de alergat
  • Înot
  • Golf
  • Schi
  • Snowboard
  • Antrenament de forță
  • Cardio
  • Yoga
  • Pilates
  • Exerciții de respirație
  • Bicicletă eliptică
  • Stepper
  • Gimnastică
  • Arte marțiale

Se remarcă printre aceste activități sportive modul „Multisport” sau „Triathlon”, excelent pentru sportivii de performanță care participă la acest fel de evenimente. Smartwatch-ul va înregistra automat progresul într-o astfel de cursă care implică alergare, înot și ciclism.

Pentru a ne antrena înainte de un eveniment sportiv avem și „Virtual Racer”. Prin intermediul său putem parcurge trasee personalizate, să salvăm și să comparăm progresul. Vor fi afișate informații cu privire la distanță, timp și ritm pe bază de GPS.

În plus, există profiluri preîncărcate de recreere în aer liber:

  • Drumeţie montană
  • Alpinism
  • Schi
  • Snowboard
  • Schi fond
  • Snowboarding în afara pistei
  • Schi clasic XC
  • Schi XC
  • Vâslire cu padela pe placă
  • Canotaj
  • Kayaking
  • Snowshoeing
  • Cartografiere
  • Navigaţie
  • Tenis
  • Pickleball
  • Padelă
  • Disc
  • Golf
  • Căţărare în interior
  • Bouldering

Autonomie

Recunosc, sunt foarte mulțumit și plăcut impresionat de autonomia oferită de acest model. E un ceas inteligent cu o mulțime de funcții sportive și GPS, iar bateria reușește să ofere până la 23 de zile de autonomie. Valoarea mai scade dacă folosim GPS, GNSS și ascultăm muzică, dar mă îndoiesc că le vom folosi 8-9 ore în fiecare zi. Iată și detalii:

  • Mod ceas inteligent - până la 23 de zile
  • Mod GNSS numai cu GPS - până la 31 de ore
  • Mod GNSS SatIQ (AutoSelect) - până la 22 de ore
  • Mod GNSS cu toate sistemele (precizie sporită) - până la 19 ore
  • Mod GNSS numai cu GPS și cu muzică - până la 10.5 ore
  • Mod GNSS SatIQ + muzică - până la 9.5 ore
  • Mod GNSS cu toate sistemele + muzică - până la 8.5 ore

Avem și un încărcător magnetic în pachet care încarcă rapid ceasul, timpul de alimentare fiind de aproximativ o oră. Folosim acest cablu și pentru conectarea la PC / laptop și încărcarea de melodii pentru ascultare offline.

Concluzii

Garmin Forerunner 965 este un smartwatch dezvoltat pentru sportivi de performanță. Modul de folosire îmi amintește de o combinație dintre gama Venu și Instinct, însă experiența oferită este una originală. Avem posibilitatea de a bloca ecranul tactil în timpul activităților sportive, pentru a nu-l atinge din greșeală atunci când monitorizăm activitățile, iar butoanele pot fi personalizate după bunul plac.

Primim un corp robust, materiale premium și un display foarte luminos. Avem o mulțime de opțiuni pentru monitorizarea activităților și chiar moduri dedicate pentru competiții sportive.

Dacă ești sportiv și te pregătești pentru un astfel de eveniment sau chiar un triathlon, Forerunner 965 ți-ar putea fi un companion de nădejde. Îți poți seta obiectivele, iar în câteva săptămâni îți vei depășii condițiile prin acel mod de antrenament progresiv. Ai și integrare cu Strava în cazul în care îți e mai ușor să cauți sau să creezi trasee de alergare / ciclism.

Garmin Pay e la posturi în cazul în care îți uiți portofelul acasă și vrei să îți cumperi apă sau un baton proteic înainte de antrenament. Dacă îți dorești un smartwatch cu o autonomie de invidiat, un design arătos și o mulțime de funcții avansate pentru monitorizarea sănătății și a activităților sportive, acest smartwatch ți se potrivește.

Preț și disponibilitate

Garmin Forerunner 965 e disponibil la următorii retaileri din online:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×