Am avut ocazia să testez smartwatch-ul Garmin Instinct Solar, care mi-a lăsat impresia că este un purtabil diferit, ce vizează un public țintă și nu încearcă să fie mai mult decât trebuie să fie. La prima impresie pare un ceas digital simplu, însă acesta este smart, integrează funcții inedite, într-o construcție solidă care oferă rezistență inclusiv la șocuri și poate fi scufundat în apă de până la 100 m.
Design/Display/Construcție
Culoarea este cea care iese în evidență la primul contact cu dispozitivul. Am avut varianta “Flame Red” iar această denumire am ajuns să o înțeleg doar după câteva zile de utilizare. Este o culoare specială, vibrantă, ce iese în evidență mai ales în natură. Tot aici am observat-o și eu, culoarea ce până în acel moment era un banal portocaliu, a devenit brusc utilă. Astfel că, în eventualitatea în care m-aș pierde în pădure, contrastul dintre ceas și mediul înconjurător ar fi vizibil de la câțiva metri.
Corpul smartwatch-ului măsoară 15.3 mm în grosime și este fabricat dintr-un polimer ranforsat cu fibre speciale tratate chimic și prezintă pe laterale cele 5 butoane fizice prin care putem accesa toate funcțiile și meniurile ceasului. Butoanele sunt ușor de apăsat, iar textura dură oferă o manevrabilitate sporită. Nu mi-a fost deloc greu să le găsesc, inclusiv în întuneric. În plus, Garmin Instinct Solar aduce și rezistență la apă de până la 100m (10ATM).Mi-a plăcut mult și cureaua, chiar dacă este fabricată din silicon, aceasta dispune de perforații pe toată lungimea sa, contribuind la o aerisire eficientă.
Garmin Instinct Solar cântărește 53g, iar ecranul măsoară 0.9 inch în diagonală și are o rezoluție de 128x128 px. Avem inclusă aici și protecție Gorilla Glass și dispune și de retroiluminare pentru utilizarea în lumină scăzută la o simplă apăsare de buton.
Ecranul, poate părea o alegere bizară, însă acesta integrează funcția cheie a acestui smartwatch- încărcarea solară. Garmin a folosit o sticlă specială numită “Power Glass” prin care se realizează această încărcare. Astfel, în aplicația dedicată Garmin Connect, putem observa timpul și durata expunerii acestuia la Soare. Ceasul are și avantajul always on, în lumină solară neavând nevoie de retroiluminare.
La capitolul conectivitate, bifăm Bluetooth și ANT+ prin care se realizează actualizarea datelor în aplicația dedicată. Garmin nu-și uită trecut, drept urmare excelează pe partea de navigare. Avem GPS /Galileo /GLONASS. De asemenea, funcțiile termometru, altimetru și busolă. Din păcate, nu primim NFC pe acest model. Pe lângă încărcarea de la soare, avem și încărcare clasică printr-un port proprietar al Garmin.
Interfață și experiența de utilizare
M-am obișnuit destul de ușor cu dispozitivul, însă la început experiența se poate dovedi puțin confuză prin faptul că acesta nu are ecran tactil. Butoanele și meniurile, odată ce sunt învățate, permit o utilizare destul de facilă. Conexiunea cu dispozitivul a fost neîntreruptă și am primit toate notificările importante, chiar am și răspuns câtorva mesaje primite pe Messenger sau Whatsapp. Sunetul dispozitivului este și el destul de catchy la primirea unei notificări. Din păcate, nu avem fețe pentru ceas disponibile prin aplicația Connect IQ Store, dar cele 12 interfețe de care dispune smartwatch-ul sunt personalizabile și ne permit să afișăm informațiile de care avem nevoie.
Funcțiile non-fitness se pot accesa printr-o lungă apăsare pe butonul CTRL. Prin intermediul meniului accesat, putem opri dispozitivul, controla muzica de pe telefonul mobil, retroiluminarea, activa modul DND, vizualizarea fusului orar, precum și modul de economisire a energiei (battery saver). În timp ce funcția de economisire a energiei este activă, conexiunea dintre telefon și ceas se va opri, la fel și funcțiile de măsurare a pulsului sau nivelului de oxigen. Autonomia crește însă în acest caz cu 300%, GPS-ul funcționând și în acest mod.
Performanță și tracking
Garmin Instinct Solar integrează doar 16 MB de memorie, însă se dovedesc suficienți pentru a face față tuturor task-urilor de zi cu zi. Pe acest model, autonomia este pusă în lumina reflectoarelor. Garmin afirmă că acesta poate rezista până la 54 de zile de utilizare, cu condiția ca ceasul să fie expus la Soare cel puțin 3 ore pe zi. Eu nu am putut testa acest lucru în puținul timp petrecut cu el, însă am atins 10 zile de utilizare continuă, cu toate funcțiile activate și cu mai puțină expunere solară. În principiu acest lucru pare realizabil, mai ales că avem disponibil și modul de economisire a energiei. De asemenea, există o mulțime de opțiuni pentru urmărirea activităților.
Activități:
- Alergat
- Alergat pe bandă
- Drumeții
- Cățărări
- Bicicletă
- Bicicletă fitness
- MTB
- Înotat în pișcină
- Open Water
- Ski
- Snowboarding
- Caiac
- Antrenament de forță
- Cardio
- Stepper
- Urcat scări
Precum și modul Tactical, vânătoare sau pescuit, funcții pe care nu le-am mai văzut pe alte smartwatch-uri. De asemenea, ceasul detectează activitatea sportivă și înregistrează automat progresul. Avem și monitorizare continuă a pulsului și putem seta alerte în cazul unui ritm cardiac anormal. Smartwatch-ul include și un senzor SpO2 pentru măsurarea nivelului de oxigen din sânge. În afară de aceste funcții, poate înregistra nivelul de stres și de energie. Am testat purtabilul cu toate funcțiile activate, obținând rezultate apropiate de realitate când vine vorba de puls sau nivelul de oxigen. Cu toate acestea, monitorizarea stresului și a nivelului de energie nu mi s-a părut că funcționează foarte exact. Am avut zile când nu eram stresat sau obosit, ceasul afișând contrariul. În orice caz, accesând meniul de activități, funcția Yoga ne propune un exercițiu de respirație pentru relaxare.
Una dintre funcțiile principale și care caracterizează perfect firma Garmin este funcția de navigare. Aceasta ne permite să salvăm locațiile ușor și exact doar prin apăsarea îndelungată a butonului “GPS”. Avem mai multe opțiuni aici, ne putem crea trasee personalizate sau să explorăm fără griji, iar dacă ne rătăcim să activăm una dintre locațiile salvate. Pe lângă asta, ceasul dispune și de altimetru prin care putem observa și colecta date cu privire la altitudinea față de nivelul mării, dar și față de o locație salvată.
Avem și integrare a aplicației Strava prin intermediul Garmin Connect. Acesta este un serviciu pe bază de abonament, ce permite realizarea de trasee pentru alergat, mers pe bicicleta, role etc.
Aplicația Garmin Connect
Am conectat purtabilul în mai puțin de 5 minute fără a avea nevoie de manual de utilizare sau instrucțiuni. Totuși, aplicația Garmin Connect mi-a oferit toate detaliile necesare.
În ecranul principal integrează toate opțiunile pentru fitness și mod de viață. Putem vedea grafice detaliate despre datele obținute în urma monitorizării și avem și challenge-uri ce mi s-au părut interesante, mai ales că la terminarea unuia primim un badge. Pare-că încearcă să ne facă să ne depășim limitele, să avansăm și să distribuim progresul cu prietenii, însă nu într-un mod intruziv.
În secțiunea superioară regăsim dispozitivele conectate, astfel, putem accesa setările ceasului din aplicație. În prim plan, pe rândul de sus se află opțiunea de intensitate solară care ne arată durata expunerii acestuia la Soare. Din acest meniu mai putem adăuga răspunsuri personalizate pentru aplicațiile de mesagerie sau apeluri, seta alarma și alte opțiuni mai ușor de realizat pe un ecran mai larg.
Concluzii
Un utilizator obișnuit cu un smartwatch ce deține mai multe aplicații, plată NFC, un ecran viu colorat s-ar putea obișnui greu cu acest ceas. După cum am spus și în introducere, simt că Garmin a vizat un public țintă prin intermediul acestui dispozitiv purtabil. Chiar dacă poate afișa toate notificările, autonomia este una de invidiat și vine cu monitorizarea pulsului și a nivelurilor de oxigen, nu este un smartwatch pentru toată lumea. Îl văd la încheietura sportivilor de performanță, oamenilor care merg în drumeții, vânătorilor sau poate chiar backpack-erilor.