Fitbit Versa 4 Review: ceas de fitness discret, o scuză pentru a îţi crea obiceiuri bune şi mai sănătoase

3.388 ori
<b>Fitbit Versa 4 Review: ceas de fitness discret, o scuză pentru a îţi crea obiceiuri bune şi mai sănătoase</b>A trecut ceva vreme de la ultimul ceas testat şi parcă m-am cam lăsat pe tânjeală cu fitness-ul de la o vreme. Ei bine în ultimele 3 săptămâni am tot folosit un Fitbit Versa 4, care tocmai a primit şi un update important, care îi aduce apeluri

A trecut ceva vreme de la ultimul ceas testat şi parcă m-am cam lăsat pe tânjeală cu fitness-ul de la o vreme. Ei bine în ultimele 3 săptămâni am tot folosit un Fitbit Versa 4, care tocmai a primit şi un update important, care îi aduce apeluri la încheietură şi plăți cu Google Wallet. Produsul costă aproximativ 1000 de lei şi este un ceas compact de fitness, cu care poţi face plăți, cu notificări, senzor de puls şi SpO2. Impresii şi detalii despre el găsiţi mai jos.

Design

Sunt foarte mofturos când vine vorba despre ceasuri: anumite curele îmi irită pielea, nu îmi place cum se închid anumite curele, mai ales cele metalice cu zale detaşabile şi nu îmi plac ceasurile masive când vine vorba de monitorizare a somnului. Versa 4 e compact şi uşor, la doar 40 de grame. Nu l-am simţit atunci când l-am purtat în timpul somnului, deci e o veste bună.

În mare designul e similar cu al lui Versa 3, doar că acum butonul lateral e unul fizic şi nu unul capacitiv. Cu o apăsare intrăm în aplicaţiile ceasului, cu una dublă intrăm într-o zonă de shortcuts şi dacă îl ţinem apăsat activăm Alexa. Ceasul e fabricat din aluminiu, iar cureaua e din silicon. Corpul are format Squircle: adică pătrat cu colţuri rotunjite. 

E un design discret, cu muchii destul de groase ale ecranului încât să nu apeşi aiurea pe ecran. Rezistă la apă la 50 de metri adâncime şi are o modalitate de închidere a curelei over/under, în stil Apple Watch: treci cureaua prin primul ochi şi apoi prin al doilea, după îl ancorezi în orificiu. Avem două curele la pachet: una medie şi una lungă. 

Sunt 4 variante de culoare, iar dispozitivul măsoară 11.2 mm în talie, rezonabil aş spune. Cadranul are 40.5 mm.

Display

Ecranul de aici este un OLED de 1.58 inch, cu rezoluţie de 336 x 336 pixeli şi e acelaşi ecran de pe Versa 3 în mare. E foarte luminos, chiar şi cu luminozitatea dată la minim, are culori vii şi plăcute şi panoul touch e foarte responsiv. Se vede excelent în orice condiţii, şi în bătaia soarelui.

Baterie/autonomie

Încep cu încărcarea: a durat 1 oră şi 20 de minute, chiar am testat asta. Avem încărcător magnetic la pachet, cu cablu (cam scurt) USB-A. Pe hârtie ni se promit 6+ zile de autonomie, dar cu Always On Display şi GPS pornit la sportul de afară, am ajuns pe la 3 zile mai degrabă. Poate 4, cu mai puţin GPS.

Există şi încărcare rapidă, care după 12 minute îţi asigură o zi de funcţionare. În principiu eu am prins lejer 3-4 zile.

Software şi funcţii diverse

Nu avem un wear OS aici, ci un aşa numit Fitbit OS, care permite conectarea lejeră la terminale cu Android sau iOS. Navigarea se face prin swipe-uri: cele laterale permit alternarea între widget-uri, swipe în sus te duce la notificări şi în jos la Quick Settings. Swipe-ul lateral în aplicaţii are rol de Back. Am preluat apeluri de pe telefon via Bluetooth şi s-au auzit... rezonabil, pentru un ceas, iar microfonul şi-a făcut şi el treaba bine. 

Aş sublinia şi că avem notificări cu suficient spaţiu pe ecran pentru a citi un scor de meci la Cupa Mondială şi câteva cuvinte dintr-un comentariu pe Facebook. Ce nu avem totuşi este suport Wi-Fi sau un player muzical. Am putut totuşi face plăți via Google Wallet, plăti contactless la POS în magazin. Avem şi funcţie Meteo, timere şi alarmă, dar şi Find My Phone. 

Sănătate şi fitness

În sfârşit un ceas care nu mă panichează! Pulsul tău maxim este 220 minus vârsta, deci la mine este 184. La unele ceasuri testate de mine ajungem la 180-190, ceea ce nu e recomandat şi nu e sustenabil, probabil nici real. La 180 ar trebui să simt cum flutură inima în piept ca o pasăre captivă în cuşcă, ca un colibri. În realitate abia ce transpirăm mai intens puţin.

Fitbit Versa 4 a avut acelaşi puls măsurat ca şi mecanismul de pe bicicleta mea eliptică Kettler: 150-160 în momentele de intensitate maximă la cardio. Pe la un 90-100 la mers intens şi în jur de 65-79 în repaus. Din păcate SpO2 este măsurat doar când dormi, ca şi numărul de respiraţii pe minut, dar tot e bine, ca reper. Aş fi dorit să îl pot măsura oricând vreau totuşi... La fel şi temperatura, sau mai degrabă variaţia ei, tot doar în somn. 

fitbit versa 4

Poţi măsura şi Daily Readiness, dar asta abia după 14 zile. E practic nivelul de energie cu care poţi începe ziua şi câtă energie ai pentru sport. Nivelul de stres se măsoară, sau mai degrabă îl introduci tu din aplicaţia de pe telefon, deci nu e foarte relevant. Stăm mai bine pe destresare şi wellness, cu exerciţii ghidate de respiraţie.

Mai avem şi detalii despre calorii arse, paşi făcuţi, etaje urcate şi Vo2Max dacă te uiţi cu mai mare atenţie la sesiunile de fitness. Apropo putem crea şi un traseu pe harta cu sesiunea noastră de jogging sau mers pe bicicletă. 40+ moduri de sport sunt disponibile pe acest ceas, de la yoga la HIIT, de la bicicleta eliptică la mers pe jos, spinning, canoe, golf şi pilates. Păcat că nu are detalii ca seturi şi repetări la exerciţii cu greutăţi, bazine la înot şi ture la jogging. 

Foarte important: aşa cum face şi Apple Watch şi Fitbit Versa 4 va monitoriza ritmul cardiac, vânând fibrilaţia atrială. Ea provoacă ritm neregulat al inimii şi poate trimite cheaguri spre creier sau artere înfundate, provocând un AVC sau infarct. 

Fitbit Premium şi somn

Când cumperi un Versa 4 primeşti 6 luni de abonament Fitbit Premium. El oferă extra metrici şi ghidaje pentru o viaţă mai sănătoasă. În aplicaţia mea de pe iPhone am găsit video-uri explicaţie, o comunitate, badge-uri pentru praguri atinse, precum 10.000 paşi 3 zile la rând. Avem şi ceva numit "Active Minutes", ştiţi voi reclama de la TV care vă tot recomandă "minim 30 de minute de activitate fizică pe zi". Aici sunt mai degrabă 40-50 recomandate. 

fitbit versa 4

În ce priveşte somnul, putem seta ceasul să fie mai sensibil sau normal când monitorizăm cum dormim. Microfoanele pot detecta sforăitul şi apoi vedem fazele somnului în aplicaţie: REM, somn uşor şi somn profund, dar şi perioadele de trezire. Primim câte un scor pentru fiecare. Cele mai importante sunt REM şi somn profund, perioadele când scade pulsul cel mai mult, când creierul se curăţa şi se întipăresc amintirile şi se definitivează învăţarea.

fitbit versa 4

După o perioadă îţi poţi alege şi un avatar, un animal al somnului. Am avut grafice detalaite în aplicaţie, care mi-au arătat exact când m-am trezit în timpul somnului, cât timp şi cam la ce oră ating REM. Chiar sunt mulţumit cu monitorizarea somnului şi mă mir că am un somn bunicel. A prins chiar şi o aţipeală pe la 7 seara, deşi cred că era doar o siestă după o masă copioasă. 

Atenţie şi la faptul că nu avem EKG aici, e drept cam greu de înghesuit într-un corp aşa mic. 

Aplicaţia Fitbit de pe telefon

De aici facem update-uri şi schimbăm watch face-ul, cu diferite look-uri: analogic, clasic, animat, minimalist şi alte sute. Unele sunt cu plată, altele gratuite. Poţi vedea o tonă de informaţii utile pe unele watch face-uri, inclusiv viteza vântului, numere prime, SpO2 şi alte date relevante. Ai şi widgeturi (tiles) pe care le reordonezi, dar şi cele câteva aplicaţii tipice unui ceas Fitbit de genul.

Toate activităţile sportive sunt concentrate în zona Today, un hub pentru tot ce faci într-o zi, inclusiv apa consumată, mâncare (poţi adăuga într-un jurnal), kilograme pierdute şi alte câteva. Era să uit: avem şi reminder pentru sedentarism şi am aflat două lucruri: ai nevoie de 40 minute de sport pe zi pentru a compensa un stil de viaţă sedentar şi trebuie să faci 200 de paşi la fiecare oră de stat jos. 

Verdict

Pro

  • confortabil, chiar şi în timpul somnului, uşor
  • excelent la monitorizare somn şi puls
  • 6 luni Fitbit Premium gratuit
  • ecran luminos, responsiv
  • notificări
  • senz de puls precis
  • preluare apeluri
  • plată cu Google Wallet
  • watch face-uri arătoase
  • buton fizic mai comod decât cel capacitiv de pe Versa 3

Contra

  • autonomia putea fi mai bună
  • SpO2 şi temperatura măsurate doar în somn
  • fără aplicaţii third party
  • fără player muzical
  • fără Wi-Fi
  • fără extra detalii la workout
  • fără EKG

Concluzii: 

Fitbit Versa 4 mi-a schimbat câteva obiceiuri legate de somn, de stat pe scaun şi chiar şi de fitness. Toate acestea discret şi mă refer şi la motoraşul său cu vibraţii, cât şi la greutatea sa redusă. Lipsa de intruziune este atuul său, dar şi confortul. Are tot ce îi trebuie pentru fitness şi mulţi metrici legaţi de somn dacă te lupţi cu insomnia. Senzorul de puls e în sfârşit precis şi notificările sunt suficient de vizibile.

Nu se duce în zona "nebunilor după fitness" cu tabele după tabele şi cifre după cifre, ci tine graficele şi metricii într-o limită "civilă". Câtă vreme dobândeşti câteva obiceiuri mai bune şi mai ales rezolvi problema cu somnul, zic că Fitbit face o treabă bună. Iar plată cu ceasul e cireaşa de pe tort. 

Fitbit Versa 4, prețuri actualizate:

Fitbit Versa 4 Review: 

Fitbit Versa 4
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×