Impresii despre lansarea lui Samsung Galaxy S8 şi Galaxy S8+: inovaţia stă în micile detalii și în look, dar care e selling point-ul?

1.062 ori
<b>Impresii despre lansarea lui Samsung Galaxy S8 şi Galaxy S8+: inovaţia stă în micile detalii și în look, dar care e selling point-ul?</b>Spre deosebire de Apple Samsung nu a vorbit despre cifre de vânzări sau frecvente de procesor azi pe scenă odată cu lansarea lui Galaxy S8 şi S8+. A mizat mai degrabă pe noutatea reală şi chiar dacă a folosit superlative, lucrurile au fost păstrate în..

Spre deosebire de Apple, Samsung nu a vorbit despre cifre de vânzări sau frecvențe de procesor azi pe scenă odată cu lansarea lui Galaxy S8 şi S8+. A mizat mai degrabă pe noutatea reală şi chiar dacă a folosit superlative, lucrurile au fost păstrate în limite normale la capitolul "PR Talk". Urmărind cu atenţie maximă ora de lansare Samsung şi câteva prime hands-on-uri mi-am format şi câteva impresii despre noile produse, pe care le aflaţi mai jos.

Ce am reţinut eu în special din ora de prezentare e că S Health te scapă de vizita la doctor. În vreme ce Apple a inovat pe partea de monitorizare a pacientului după externare, Samsung oferă acum în aplicaţia S Health o funcţie prin care poţi contacta direct un doctor, care îţi va da sfaturile, indicaţiile şi poate chiar tratamentul necesar.

Evident aceasta nu e singura inovaţie. Oficialii de pe scenă au subliniat şi sosirea lui Infinity Display, care aderă la acelaşi curent de gândire inspirat de motto-ul "Unbox your phone". Ideea nu e de a "scoate din cutie" un telefon, ci de a îi elimină marginile, limitările. E interesant că Samsung s-a ferit să vorbească despre aspect ratio şi probabil nu e o coincidenţă, fiind un aspect similar cu cel de pe LG G6. În acest caz e vorba despre 18.5:9 totuşi şi nu 18:9.

Samsung Galaxy S8 şi Galax S8+ au diagonale mult mai mari decât predecesorii S7/S7 Edge, trecând la 5.8 inch 6.2 inch, dar asta nu se cunoaşte, cel puţin judecând după primele hands-on-uri şi felul în care stau în mâna utilizatorului. Butonul Home trademark a dispărut şi dacă mă iau după reacţiile oamenilor de pe Facebook, publicul e cam dezamăgit de acest lucru.

Totuşi dacă acel buton Home virtual cu feedback tactil imită destul de bine inputul butonului vechi nu va fi o lipsă chiar aşa mare. Apple a reuşit asta anul trecut cu acel buton Home nou şi nu văd de ce nu ar face-o şi Samsung. Acolo unde dispare un buton apare altul şi e vorba de cel fizic dedicat lui Bixby.

Mi s-a părut bizar că nu am avut un demo amplu legat de asistentul virtual, ci doar i-am văzut listate funcţiile. Am observat totuşi cum e capabil să îşi dea seama cui trebuie să trimită o captură de ecran cu o hartă înainte de o întâlnire spre exemplu. Asistentul e destul de inteligent încât să simtă contextul în care e folosit şi să identifice ce înseamnă fiecare "acela", "el", "lui" sau "pe acela". Ştie şi să distingă între persoanele care vor primi mail de la voi, luând decizia în funcţie de calendarul vostru. Bixby e capabil şi de căutare inteligentă folosind camera şi detectarea de imagini.

Şi ca să se clarifice misterul: Galaxy S8 şi S8+ au procesoare Exynos 8895 şi Snapdragon 835 de 10 nm, destul de bune încât să pună în mişcare un înlocuitor de PC. În tandem cu docul DeX Samsung Galaxy S8 devine înlocuitor de PC, cam cum a făcut Microsoft cu acel Continuum. În ecuaţie intră evident şi un monitor, tastatura şi mouse şi orice ar spune oricine, mi s-a părut greoaie navigarea şi editarea PowerPoint din prezentarea Samsung. Încă mai rumeg această inovaţie şi nu m-am hotărât dacă are viitor sau nu.

Android pare "golaş" pe acel ecran mare. Designul lui Galaxy S8 şi Galaxy S8+ e arătos, dar doar dacă îţi plac telefoanele cu muchii ultrasubţiri şi zone mari din sticlă. Cunosc şi persoane care preferă să se ţină de muchii mai groase la gaming şi care pur şi simplu nu folosesc muchiile curbate şi funcţiile lor Edge, să zicem. O veste bună e că primim căşti AKG la pachet, care separat ar costa 99 de dolari şi staţi liniştiţi, pentru că jackul audio e aici.

La capitolul "lucruri mai puţin roz", nu vedem acea captură de 1000 FPS a camerei, ce apărea în zvonuri şi nici difuzoare stereo, din păcate. Se revanşează Samsung la consumul de media cu suport HDR10 pentru ecran, dar nu şi Dolby vision totuşi. Despre cameră s-a vorbit extrem de puţin şi am înţeles că la baza conceptul Dual Pixel de pe S7 rămâne pe poziţii, dar cu software capabil să captureze multiple expuneri, prin Multiframe Processing.

Ideea aminteşte de acel HDR+ de la Google, iar deschiderea camerei principale a rămas la F/1.7. Parcă se simte mai pregnant update-ul camerei frontale, cu rezoluţie de 8 MP şi focalizare automată, plus detectare inteligentă a feţei. Securitatea a fost un punct important în prezentarea lui S8 şi lucrurile devin paranoice aici. Folosim recunoaştere de iris, recunoaştere facială, scanner de amprente, Samsung Pass şi Secure Folder. Parcă pur şi simplu sunt prea multe şi presimt că se va pierde mult timp cu ele, asta dacă nu ne mulţumim cu o singură metodă de autentificare.

Interfaţa are noi iconuri şi acest TouchWiz are o temă marină şi simboluri ce amintesc de Grecia Antică sau... Stargate. Primim şi funcţionalitate Edge şi Multi Window mode, dar la baza softul nu pare să aducă modificări chintesenţiale cum face un nou release iOS sau Android de exemplu. Samsung pare a fi încheiat o trilogie cu Galaxy S8, el fiind concluzia logică după S6 şi S7 şi ca atare a încheiat cu o fundă şiretul reprezentat de buclele inovaţiilor modelelor trecute.

S-au asigurat că toată lumea e fericită, e destulă inovaţie, telefonul arată bine, bateria şi camera sună bine şi avem şi un asistent virtual în rând cu lumea. Ce îi lipseşte lui Galaxy S8? Un selling point mai clar. Ceva să mă facă să zic: îl cumpăra pentru AIA, doar pentru AIA! Rămâne să vedem care e acel element  în zilele viitoare.

Cele două telefoane pot fi deja precomandate, iar câte o listă cu magazinele online și operatori ce-l distribuie găsiți aici pentru S8 și aici pentru S8+.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×