Povestea începe în 2006, chiar anul fondării Mobilissimo.ro, atunci când zvonurile legate de un posibil telefon mobil Apple erau la ordinea zilei. Pe atunci smartphone-urile se numeau PDA-uri, iar internetul pe mobil era în era EDGE. Telefoane ca Nokia Communicator făceau furori, iar BlackBerry, Palm și HP erau zei în domeniu.
De ce merg înapoi în timp cu 8 ani când vreau de fapt să scriu despre experiența mea de o lună cu Windows Phone? Ei bine, pentru că trebuie să aflați și contextul, pentru a simți greutatea concluziilor ce le voi scrie în ultima parte a editorialului! Cum spuneam, prin 2006 scriam aproape zilnic despre zvonuri legate iPhone, iar acesta avea să se lanseze la un an depărtare, în 2007, atunci când regretatul Steve Jobs a prezentat primul smartphone Apple, într-un keynote ce avea să facă istorie.
Practic acela a fost momentul când nu doar eu, ci toată lumea tânjea după iPhone, iar exclusivitatea AT&T pentru SUA îl făcea extrem de greu de procurat, iar în România ajungea la prețuri astronomice. Țin minte că primul iPhone “în carne și oase” l-am văzut în mâna unui manager de la CIT Grup, în Timișoara. A fost o experiență remarcabilă și memorabilă!
și atunci a început! A început ura față de fructul oprit. Publicând informații zilnice despre iPhone și ne având acces la acesta, am ajuns să îl detest, să fiu supărat pe el, astfel că atunci când s-a lansat pe plan local în 2008, l-am ignorat!
Am ales să cumpăr un HTC Touch Diamond - pe atunci cel mai temut rival al lui iPhone. A fost primul meu telefon non Nokia, de asemenea primul meu smartphone în purul sens al cuvântului. în timp am prins afinitate pentru brandul HTC și nu ezit în a recunoaște faptul că a stat la baza unor achiziții ulterioare, cum ar fi și cea a lui Nexus One, celebrul Android care a fost în opinia mea motorul dezvoltării aceștui sistem de operare. Practic a fost primul smartphone Android care prin aspect, interfață, funcții și aplicații a reușit să rivalizeze cu iPhone-ul celor de la Apple.
Nu voi zăbovi mult la acest capitol, deoarece Android e ultra cunoscut și știm cu toții cât de facil este când vine vorba de funcționalitate, personalizare și servicii integrate. Amintesc doar că l-am achiziționat în 2010 și a fost chiar primul Nexus One din România - importat pe acea vreme de către Arobs Transilvania. I-au urmat Samsung Galaxy Nexus și HTC One anul trecut.
Așa! Cum spuneam și în titlul acestui editorial, am devenit un Androider convins din 2010 până încoace, mai precis până în data de 7 aprilie, atunci când în urma unei oferte de nerefuzat a operatorului Vodafone, am achiziționat la prelungire de contract un Nokia Lumia 925, la un preț mai mult decât acceptabil, la numai 399 lei. Inițial l-am cumpărat doar ca telefon secundar și pentru a avea la nevoie un Windows Phone pentru teste și prezentări, însă s-a întâmplat să trebuiască să renunț la al meu One pentru câteva zile, trimițându-l lui Alex pentru o comparație cu One M8! Când acesta a sosit înapoi, eram deja aprofundat în experiența Windows Phone și am hotărât să îl folosesc exclusiv timp de o lună, pentru a-mi putea forma o părere obiectivă asupra ce poate oferi acest sistem de operare în comparație cu Androidul cu care eram obișnuit!
Windows Phone - Primul Contact
E mult spus primul contact, deoarece e departe de a fi primul telefon cu acest sistem de operare care îmi trece prin mâna, totuși, cunoașteți probabil acea senzație când știi că acel ceva este al tău și numai al tău! Deci! Primul contact a fost unul pur tehnic, am introdus micro-SIM-ul în telefon și în timp ce am pornit configurarea, am semnat actele de cumpărare. Ce a urmat, a fost ca un “petting”, unul presărat cu scene de gelozie (din partea telefonului bineînțeles), pentru că deși am avut senzația aceea de înflăcărare, ce doar noul ți-l poate aduce, am simțit lipsa unor tabieturi înrădăcinate în subconștientul meu de utilizator de Android.
Ce mi-a plăcut
Camera în special! Aceasta este peste ce oferă Android în acest moment. Este cu adevărat easy to use, iar setările pe auto facilitează fotografierea rapidă și la calitate foarte bună. Ce e de remarcat, e butonul special pentru cameră, care este util atunci când dorești să pornești telefonul direct în captură foto, pentru a surprinde un moment cât mai rapid.
M-a surprins plăcut și faptul că am găsit și în Windows Phone integrarea funcțiilor ce facilitează comunicarea dintre aplicații și aici mă refer în special la funcția share, care permite trimiterea informațiilor sau fișierelor dintr-un program - via altele compatibile, către o destinație anume, cum ar fi: mail, twitter ori facebook, de exemplu.
O experiență plăcută e și Internet Explorer, care spre deosebire de versiunea desktop, reușește să egaleze experienta oferită de browserul Webkit de pe Android.
Navigarea este încă un lucru pozitiv, ba chiar un atu aș zice, ce în cazul Nokia, prin Nokia HERE, este în acest moment peste ce oferă orice altă alternativă, de pe oricare alt sistem de operare!
Deși nu mă așteptam, am găsit mai toate aplicațiile pe care le-am utilizat pe Android, și pentru Windows Phone, chiar dacă unele sunt doar knock off-uri sau alternative la cele originale. Astfel avem BoxFiles sau CludSix pentru DropBox, un Nextgen Reader pentru Feedly și alte zeci de aplicații pentru cele lipsa dezvoltate de Google. Dar despre acestea, puțin mai încolo, la aspecte negative și la concluzii.
Cum spuneam, avem o sumedenie de aplicații originale, printre care aș enumera Twitter, Instagram, Pinterest, Facebook, CamScaner, eBay, Paypal, Evernote, Endomondo, Flipboard, LinkedIn, Facebook Messenger, Plex, Seenow, SoundHound, Tapatalk, TuneIn Radio, Vine, Zedge, TeamViewer și altele. Aș fi tentat să spun că nu există lipsuri din acest punct de vedere, dar aș minți dacă aș face acest lucru. Voi dezvolta subiectul puțin mai încolo și voi argumenta.
Pe parte de comunicare se ridică la nivelul așteptărilor, mail, sms, apel, Skype, totul funcționează impecabil, ba chiar animațiile aplicației mail sunt cele mai cool - dacă pot să spun așa - din câte cunosc. Nu voi detalia aici, deoarece nu am avut probleme în a mă folosi de ele, chiar dacă am adăugat mai multe conturi Google, toate se sincronizează bine, atât cu contactele, cât și cu calendarul, iar mail-urile le primesc aproape instant. Voi detalia însă în continuare ce nu mi-a plăcut, ce mi-a lipsit!
Ce nu mi-a plăcut
Google! Nu mi-a plăcut lipsa aplicațiilor dezvoltate de Google. Mi-au lipsit în special Google Drive, Gmail, YouTube, Google Music și Google+. Chiar dacă există alternative la fiecare, acestea nu se ridică la nivelul celor originale și nu pot suplini toate funcțiile ce le oferă acestea, asta și în codițiile în care personal sunt un power user. Am simțit o frustrare ori de câte ori am fost nevoit să le folosesc. Practic am fost nevoit să intru remote via TeamViewer pe PC, ca să pot să rezolv problemele.
în afară de aplicațiile Google și restul aplicațiilor generice ori sunt beta, ori dau senzația că ar fi. Chiar simți faptul că dezvoltatorul se ocupă doar în timpul liber de ele. Sunt bineînțeles și excepții, dar senzația, în mare, asta e!
Apoi Windows Store… Off! E cel mai mare dezavantaj în opinia mea! Sugestiile de aplicații rămân aceleași zile la rând. în cazul în care cauți o aplicație anume, vor apărea în rezultate zeci de aplicații ale unor așa ziși developeri, care bineînțeles se folosesc fără nici cea mai mică remușcare de siglele originale ale developerului de drept, la fel și de numele acestora. E ca și cum ar trebui să cauți pe cineva cu tricou roșu într-o mare de oameni cu tricouri roșii… în caz de update, mulți dezvoltatori nu se sinchisesc să comunice în ce a constat update-ul în cauză, iar descrierile aplicațiilor uneori lipsesc cu desăvârșire.
în cazul jocurilor e grav. în afară de unele titluri arhicunoscute cum ar fi seria Asphalt, Fifa, sau Angry Birds de la Rovio, greu găsești hit-uri de moment ce fac furori în App Store sau Play Store. Microsoft are de lucru deci în a convinge marii domeniului că e loc de profit și pe WP.
Practic punctele negative, cum observați, gravitează în jurul a ce înseamnă aplicații și jocuri, deci ceva ce nu ține direct de voința Microsoft! Accentuez acest lucru, în intenția mea de a introduce următorul subiect ce vi-l voi prezenta și pe care intenționat l-am lăsat la final!
Interfața și sistemul de operare
Da, l-am lăsat la final, deși normal ar fi fost să încep chiar cu acesta, am avut însă un motiv întemeiat să vorbesc despre acest subiect în încheiere. în timp ce mă complăceam cu interfața anostă a Modern UI de pe Windows Phone 8, Microsoft a anunțat și lansat Windows Phone 8.1 - ce-i drept, deocamdată doar pentru developeri, însă am considerat că merită efortul financiar și am purces la crearea unui cont de dezvoltator prin achitarea taxei aferente, astfel am avut acces la proaspăt lansatul WP8.1.
și acum vedeți minune! îmi place! îmi place la nebunie! Odată cu fundalul transparent pentru tile-uri și posibilitatea setării ului wallpaper, interfața a devenit una prietenoasă, personalizabilă, iar adăugarea unei noi coloane pe verticală permite o organizare aproape ca pe Android. Tile-urile devin încet încet widgeturi, iar posibilitatea redimensionării acestora, dau variațiuni infinite de customizare a look-ului homescreen-ului.
Să nu mai vorbesc despre apariția Action Center în Windows Phone 8.1, care în opinia mea, datorită acestei noi funcții, tocmai a luat bacalaureatul!
Cortana! Da, este un asistent virtual, care cel puțin în ceea ce privește recunoașterea vocală, este peste rivalii Siri și Google Now. Chiar și romgleza mea de Timișoara a reușit să o interpreteze corect și să o înțeleagă cuvânt cu cuvânt. Pe parte de servicii nu stă la fel de bine, dar dacă e să fim corecți, nici Google și nici Apple nu se pot lăuda cu servicii foarte bine puse la punct pentru România.
Mai departe există o sumedenie de setări ale sistemului de operare și ale funcțiilor acestuia, ce permit spre exemplu personalizarea lockscreen-ului cu funcții meteo via aplicații third party, facebook sau wallpapere personale. De asemenea puteți seta ore de liniște, timp în care telefonul nu vă va deranja somnul și astea sunt doar câteva dintre aceste setări.
Tastatura virtuală a fost și până în acest moment una foarte bună, însă odată cu funcția swipe (care e funcțională deocamdată, din păcate, doar pentru limba engleză), a devenit un înlocuitor eficient pentru Swiftkey de pe Android. Sincer, am numai cuvinte de laudă pentru experiența oferită de Windows Phone 8.1 și consider că această platformă, în acest moment, oferă o perspectivă mult mai bună dezvoltatorilor de aplicații decât în trecut! Personal mă aștept să văd un boom în următorii doi ani pentru Microsoft în ceea ce privește WP pe parte de aplicații și poate astfel chiar și Google ar înceta să ignore utilizatorii de Windows Phone și ar aduce flotila de aplicații lipsă. între noi fie spus și Google știe că odată lansate aplicațiile acestora în Windows Store, va însemna întregirea cercului pentru Microsoft, în concluzie, nu vom vedea prea curând întâmplându-se acest lucru!
Câteva concluzii la final
Nu e grea trecerea de la Android la Windows Phone, lipsurile sunt puține, deși le veți simți din plin când nu veți găsi aplicația cu care v-ați obișnuit pe Android. Jocuri ioc… Pe parte de UI, odată cu posibilitatea personalizării, OS-ul nu mai e plictisitor, ba chiar experiența nouă vă va înviora (cel puțin asta a fost senzația mea). Multiplele setări și funcții aplicabile, cu siguranță vor fi apreciate de către cei care migrează către acest sistem de operare. Practic avem în acest moment baza pusă pentru o dezvoltare mai rapidă, iar Microsoft poate spera într-o adoptare mai rapidă a acestui sistem de operare, ceea ce va impulsiona cu siguranță piața de aplicații Windows/ Windows Phone.
în final, sunt sigur că aveți curiozitatea dacă am schimbat macazul sau nu, ei bine, nici eu nu știu! Deocamdată voi continua să utilizez Lumia 925, în special pentru camera și poate voi reveni la One-ul care așteaptă nedumerit de o lună să-l bag în seamă. Cert e că cine râde sau ia în derâdere Windows Phone în acest moment, râde a pagubă!