Ce trebuie să știi despre noua politică Google privind aplicațiile sale (GApps) și telefoanele din China sau cele cu ROM customizat

1.102 ori
<b>Ce trebuie să știi despre noua politică Google privind aplicațiile sale (GApps) și telefoanele din China sau cele cu ROM customizat</b>În cursul săptămânii trecute am aflat că cei de la Google au început blocarea accesului la aplicațiile din suita GApps pentru acele terminale ce vin fără certificare Android. Motivul acestei decizii a stat în spatele numeroaselor companii care

Săptămâna trecută cei de la Google au venit cu o veste neașteptată, aceea că vor bloca accesul telefoanelor necertificate Android la aplicațiile proprii din suita GApps, decizie luată ca urmare a numeroșilor producători chinezi ce sar peste pasul de certificare Android al produselor realizate. Astăzi apar informații extra despre modalitatea prin care Google încearcă să taie din elanul acestor companii și totodată despre cum afectează decizia utilizatorii de rând. Aflați totul din rândurile următoare.

Noua politică Google

În ce constă noua politică Google? Ei bine, după cum bine știți, producătorii de smartphone-uri Android trebuie să respecte anumite instrucțiuni definite de către Google pentru ca device-urile create să poată rula aplicațiile GApps cum se cuvine. Din păcate nu mulți producători s-au conformat și au ajuns să găsească un workaround pentru a vinde telefoane cu servicile Google.

Google

Acum, marele G pune capăt acestei practici prin blocarea accesului la aplicațiile din suita GApps pe telefoanele fără certificare. Asta înseamnă că posesorii unui astfel de telefon nu se vor mai putea loga în magazinul de aplicații Google Play și nici în celelalte titluri din suita GApps, asta pentru că dispozitivul deținut nu a îndeplinit regulile impuse de către Google.

Ce înseamnă acest lucru pentru telefoanele din China?

Multe telefoane produse de către companii B-Brand din China nu au certificare Android și asta înseamnă că de acum înainte cumpărătorii acestor smartphone-uri nu se vor mai putea bucura de accesul la Google Play și nici la celelalte aplicații create de către Google. De asemenea, trebuie precizat că deși utilizatorii pot instala aplicațiile Google sub formă de .apk din alte surse, ei nu vor avea acces la servicii în sine, fiind blocate de Google.

Ce înseamnă acest lucru pentru telefoanele cu ROM modificat (custom ROM)?

Pe lângă telefoanele fără certificare Android din fabrică sunt afectate într-o mică măsură și cele care rulează un ROM modificat, dar nu atât de grav după cum veți afla în continuare. În primă instanță comunitatea pasionaților de modificări ROM a fost alarmată la auzul acestei vești, dar într-un final se pare că lucrurile nu sunt chiar atât de rele pentru acești utilizatori care preferă să instaleze ROM-uri pe telefonul lor.

Se încadrează aici doar acele telefoane care au sosit din fabrică cu certificare Android și asupra cărora au fost realizate modificări la nivel software prin procesul de instalare al unui Custom ROM. Utilizatorii acestor dispozitive au posibilitatea de a depune o cerere prin care pot obține din nou acces la serviciile Google și la toate aplicațiile din suita GApps.

Cum pot rula totuși aceste telefoane aplicațiile Google?

În cazul în care vă numărați printre cei care au adus un ROM customizat pe telefonul Android certificat de către producător, aveți opțiunea a vă înregistra handset-ul și astfel obține din nou acces la tot ecosistemul Google. Procesul de înregistrare amintit săptămâna trecută a fost simplificat, astfel că acum aveți nevoie doar de ID-ul GSF (Google Play Service Framework Device ID) pe care îl veți introduce în pagina cu pricina ce poate fi găsită la această adresă.

ID-ul GSF poate fi obținut prin intermediul acestei aplicații (download) și el este necesar pentru înregistrare. Un lucru pe care nu mulți îl știu, este că de fiecare dată când se instalează un ROM modificat, se șterg toate datele de pe dispozitiv și se ajunge la generarea unui ID GSF nou de fiecare dată. Până astăzi Google limitase numărul de înregistrări posibile la doar 100, dar de acum limita este ridicată.

Un device poate fi înregistrat și re-înregistrat de câte ori se dorește, atât timp cât la bază deține certificarea Google. Această veste este numai bună pentru dezvoltatori și pasionații de modding software care pot ajunge să testeze câteva zeci de ROM-uri pe săptămână. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×