Camera unui telefon nu va egala niciodată performanța DSLR-urilor! Vă pasă?

1.734 ori
<b>Camera unui telefon nu va egala niciodată performanța DSLR-urilor! Vă pasă?</b>Am un unchi, fost fotograf de nunţi din vremurile când îţi preparai singur revelatorul şi fixatorul şi stăteai cu orele în baie în lumina roşie să poți vedea ce acum ni se pare de la sine înţeles, adică rezultatul a ceea ce ai fotografiat..

Am un unchi, fost fotograf de nunţi din vremurile când îţi preparai singur revelatorul şi fixatorul şi stăteai cu orele în baie în lumina roşie să poți vedea ce acum ni se pare de la sine înţeles, adică rezultatul a ceea ce ai fotografiat. În paranteză fie spus, cei mai tineri nici nu-şi pot închipui să nu vizualizeze rezultatul unui selfie instant, dar voi reveni la acest subiect puţin mai târziu. Spuneam că am un unchi, Gusti îl cheamă, care mi-a insuflat pasiunea pentru fotografie de mic, atunci când mi-a dăruit un aparat foto Smena 8 , ce a fost urmat de un Zenit ET cumpărat din propriile economii şi cu care am capturat cele mai frumoase momente şi amintiri personale - poate tocmai acesta e și motivul pentru care n-am avut inimă să renunț la el (îl vedeți mai sus).

De la acel Smena şi până la cele mai noi telefoane cu fel şi fel de tehnologii integrate, au trecut 35 ani şi mă bucur că am putut urmări evoluţia atât a aparatelor foto, cât şi a telefoanelor despre care vă povestim zilnic aici, totodată aflați că între timp am fost şi eu fotograf la nunţi o perioadă (2008 - 2009) şi am avut ocazia să cunosc puterea unui SLR, atât digital cât şi clasic - pe film, deci pot să confirm că prin puterea complexității şi a obiectivului, acestea ne permit să realizăm fotografii unice, limitate doar de fantezia săracă, ele oferindu-ne o gamă de setări şi de accesorii atât de largă, încât rezultatul obţinut poate fi infinit. Apoi avem parte de post-procesare, adică Photoshop şi laboratoare foto specializate, care ne trag pe hârtie culoarea, dacă nu ne mulţumim cu ea în format digital. 

Şi totuşi! Avem nevoie de aceste dispozitive? 

Nu! Mai exact nu marea majoritate dintre noi! 

Trăim vremuri când într-o zi el sau ea fac mai multe selfie-uri decât mi-au făcut părinţii la botez! Nu e un lucru rău, nu mă înţelegeţi greşit, au posibilitatea, de fapt avem posibilitatea şi ne folosim de ea. Spuneam la început că cei mai tineri nici nu-şi pot închipui să nu poată vizualiza rezultatul unui selfie imediat ce acesta a fost făcut. Aş plusa cu faptul că li s-ar părea extrem de ciudată şi situaţia în care nu l-ar putea împărtăşi rapid pe Facebook, Instagram, Snapchat, sau de ce nu, pe Tinder! 

Numai închipuiţi-vă un moment lumea de azi fără telefoane deştepte, fără camerele acestora, cum v-aţi descurca cu un DSLR sau un compact, cât timp v-ar lua să daţi share la un album foto, sau să postaţi un beautified pe reţeaua de socializare! Complex, aşa-i?

Şi-apoi de la Nokia N93, primul camera-phone desăvârşit şi până acum au trecut doar 10 ani, iar fotografia de pe mobil a devenit tot mai DSLR like, în ciuda faptului că există o cârcoteală continuă pe această temă, cum că TELEFONUL NU VA EGALA PERFORMANŢA UNUI DSLR NICIODATĂ! Mai mult ca sigur nu, dar e pe-aproape şi atât e suficient pentru majoritatea dintre noi.

Ce e mai grav, e ca un Nikon, un Canon sunt înţepeniți în trecut şi adoptă politica struţului, exact cum au procedat Polaroid, Minolta, Nokia, Palm, BlackBerry şi alte companii ce au refuzat evoluţia. Au existat doar câteva promisiuni şi încercări tardive cu sistem de operare Android, fără succes, evident! 

În România se vând în jur de 20.000 de DSLR-uri şi 50.000 de DSC-uri (compacte) anual, cifră în continuă scădere de ani buni, numai citiţi declaraţiile Canon de anul trecut şi de anul acesta şi să jucăm jocul “găsiţi 3 diferenţe”! Doar interlocutorul diferă.. şi totuşi care e soluţia pentru ei, că nouă clar nu ne pasă!

În opinia mea ar trebui să renunţe la a mai produce DSC-uri şi să pornească colaborări de genul Hasselblad & Lenovo/Motorola, în care să ofere module foto pentru telefoane, sau să vină cu soluţii proprii pentru telefoane, pe modelul Sony şi să continue dezvoltarea DSLR-urilor doar pe segmentul profesionişti/hobby. Evident e nevoie de un reset şi în cazul hardware-ului şi software-ului acestor aparate, deoarece ele arată şi funcţionează ca telefoanele de pe vremea Symbian. Treaba e cu concedieri masive şi restructurări, dar cu cât se va întâmpla mai târziu, cu atât va fi mai grav!

În fine! Cert e că majoritatea dintre noi preferă telefonul când vine vorba de fotografie şi practic nu ne pasă că SLR-ul digital nu poate fi egalat sau întrecut de iPhone, P9, Galaxy S, G5 sau Sony Xperia XZ - cel puțin în privința calității fotografiei! Ba mai mult, între timp şi unchiul Gusti postează de pe un Samsung pe Facebook, deci..

Pace vouă! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×