OK, momentul marelui debut de iPhone X e aproape aici, asta dacă nu cumva sunt reale zvonurile ce afirmă că va fi lansat ulterior, din cauza problemelor de producţie. Aţi auzit şi văzut deja totul legat de acest smartphone, primul iPhone cu ecran OLED, cu ecran edge to edge, fără buton Home, poate chiar fără Touch ID de data asta. Îl ştiam că iPhone 8, mai nou că iPhone X şi ceva îmi spune că nu va fi chiar hitul la care se aşteaptă fanii Apple. Am compilat tot ce ştim despre el, am adăugat şi o mare doză de GUT FEELING şi de experienţă de 9 ani ca redactor Mobilissimo.ro şi am scos din pălărie 10 motive pentru acest produs risca să fie un iPhone care eşuează. Reţineţi că este o opinie ce îmi aparţine şi nu e 100% împărtăşită de colegii de la Mobilissimo.
Unii ar spune că şi iPhone 5c sau SE au fost eşecuri, dar dacă îi întrebi pe cei de la Apple vor spune că s-au vândut bine. Hai să vedem totuşi care sunt perspectivele negative ale lui iPhone X.
1. Aparatul de hype şi marketing nu mai ţine
Publicul a cam început să se înveţe cu giumbuşlucurile de marketing, chiar şi cu cele Apple. Nu mai putem fi păcăliţi cu comparaţii, cu megapixeli şi giga de RAM, cu termeni de marketing, cu vreun X-Reality, Splendid, True Tone, dual pixel, Ion Glass sau alte nebunii. Vrem inovaţie pragmatică pe care putem pune degetul (la propriu dacă se poate).
Apple ar fi avut mare nevoie de un Steve Jobs şi faimosul său "câmp de distorsionare a realităţii"... În acest punct al evoluţiei Apple un nou clip cu fundal alb şi Jony Ive ar fi doar enervant, super enervant chiar.
2. Prea multe scăpări
iPhone 8 a avut exagerat de multe scăpări, fiecare dintre ele lovind în factorul surpriză al produsului. Parcă şi Galaxy Note 8 şi iPhone 7 au avut multe scăpări, dar nici chiar aşa totuşi. Aici am văzut până şi ceea ce părea a fi un video cu telefonul pornit şi funcţional, sfântul Graal al tuturor scăpărilor. Am văzut imagini cu componente, am dedus funcţii din firmware-ul lui Apple HomePod şi am plimbat senzorul Touch ID oriunde numai sub ecran nu.
Există o suprasaturare a site-urilor de specialitate cu informaţie despre iPhone X, semn că ştim totul şi în acelaşi timp nimic despre device.
3. Prea multe probleme de producţie
Parcă în fiecare săptămână mai apărea o problemă cu producţia lui iPhone 8, pardon X. Întâi am tot auzit că ecranele OLED dau multe rateuri, apoi că Samsung impune preţuri mari, ba că Apple nu reuşeşte să integreze cum trebuie senzorul Touch ID sub ecran. Apoi am auzit că unii producători de componente nu au livrat la timp şi Apple a trebuit să cumpere echipamentele şi să producă singură ce trebuie.
Informaţiile s-au tot scurs de la Foxconn, Samsung şi alţi parteneri şi nu sună deloc bine. Chiar dacă produsul va fi unul de succes, ar putea fi tras înapoi de cantitatea insuficienţă de unităţi, cum a păţit Galaxy S7 Edge dacă îmi amintesc eu bine, mult mai cerut de public decât se aştepta Samsung.
4. Zona superioară de la difuzor e oribilă
Am citit sute, dacă nu mii de ştiri care prezentau scăpări la nivel estetic pentru iPhone 8 şi încă nu am găsit vreun redactor care să zică "Wow mi se pare supertare ideea aceea cu zona întunecată şi mare pentru earpiece şi senzori, care lasă două "îmbucături de ecran" în dreapta şi stânga. Oare de ce nu sunt toate telefoanele aşa, Apple mărită-te cu mine şi fă-mi iCopii?!?!?!".
Vreau să cunosc un om care apreciază acea decizie estetică şi să îi strâng mâna, pentru a vedea dacă e real sau nu. Ai înţeles probabil că mie nu îmi place acest design ales de Apple, dar probabil se vor găsi milioane de oameni să îl aprecieze. Gusturi, gusturi...
5. Funcţii care vor sosi după lansare
Aici Apple are o scuză gata pregătită. Dacă iPhone X se lansează şi târziu şi castrat de funcţii, Apple va cita şi alte cazuri. Va aminti că iPhone 7 Plus a primit târziu Portrait pentru cameră şi că Galaxy S8 a primit târziu Bixby full. Iată o listă cu funcţionalităţi ce ar putea sosi după lansare: încărcare wireless, funcţii extra/noi ale camerei, Face ID pus la punct 100%, aplicaţii care să profite de presupusa zona de shortcut-uri contextuale din josul ecranului.
Ideea ar fi ca întârzierea să fie totuşi cât mai mică şi să nu fie chiar funcţii vitale. Mie încărcarea wireless mi se pare importantă, spre exemplu, mai ales dacă dai un accesoriu asociat la pachet, iar Apple are ani de recuperat fata de Samsung la acest capitol.
6. Preţ de 1200 dolari/1200 euro
Ştim cu toţii că iPhone-urile sunt scumpe, indiferent cât de multă dâre de mână ai. În România ajung şi mai scumpe, deci nici nu vreau să mă gândesc ce scoruri se vor practică. Umblă vorba în târg că iPhone X, că o ediţie specială şi rară ce este va avea un preţ piperat pe măsură. Dacă americanul îşi permite să dea 600 sau 700 de dolari din salariul său de 2000 sau 3000 de dolari, la 1200 de dolari va cam tuşi cardul sau Amex sau Mastercard.
Ce să mai vorbim de europeni, unde 1200 de euro îţi cumpără o vacanţă în orice capitală fancy de pe continentul nostru, câteva zile bune. Nu îmi fac griji că va exista cerere şi există şi perspectiva abonamentelor şi ratelor, dar având alternativă unor modele iPhone 8/7s, oare vor fi mai oamenii atât de dornici de o investiţie care în România le-ar aduce o maşină aproape OK la mâna a doua?
7. Fără touch id şi fără buton home după atâta timp
Aici e mai degrabă speculaţie, dar se cam merge în această direcţie, judecând după scăpări. De la iPhone 5s încoace utilizarea lui Touch ID şi a butonului Home a devenit o a doua natură pentru zeci, dacă nu sute de milioane de oameni. E drept că ne vom dezvăţa, dar inconfortul primelor zile şi săptămâni de utilizare de iPhone X va da naştere la multe plângeri, sunt sigur.
8. Instinct după atâţia ani
Aici aduc în discuţie factorul "instinct". Instinctul meu personal îmi spune că acest telefon ar putea fi un eşec. Are potenţialul să vândă multe unităţi, dar dacă e promovat ca o "ediţie specială", 10.000 de unităţi maxim pe lună, va fi doar un punctuleţ uitat în istoria de multe decenii Apple. Ceva îmi spune că nu o să găseşti iPhone X pe toate drumurile, la toate magazinele şi că numărul de unităţi vândute va fi foarte mic pe lângă alte flagship-uri Apple.
9. Prima cameră duală pe iPhone nu a rupt norii
Apple ar face bine să ne uimească total prin cameră duală de pe iPhone X. Prima sa cameră duală de pe iPhone 7 Plus nu a fost cine ştie, nu stabiliza chiar bine la video şi efectul Bokeh deşi plăcut în prima fază, e acum depăşit de rivalii că Galaxy Note 8. În mod interesant nu au scăpat prea multe detalii despre cameră, în afară de menţiunea unor noi rezoluţii şi frame rate-uri de filmare, plus opţiuni de iluminare şi blitz.
Pretenţiile publicului sunt până la cel după un Google Pixel excelent, HTC U11 superb, Galaxy S8 şi Note 8 care ne-au răsfăţat şi după ce mai toată lumea a început să folosească camere duale. Să vedem dacă Apple a "spart" reţeta stabilizării video cu succes pe camera duală...
10. Funcţia Face ID va fi uimitoare, până nu mai este...
Oricât de uimitoare ar fi funcţia Face ID, de precisă, de perfectă, capabilă să te recunoască şi cu telefonul pus pe masă, se vor găsi cârcotaşi. Se va găsi un bug, un hack şi dacă ar fi să ghicesc un scandal "gate" ar fi "Face ID Gate". La fiecare tehnologie nouă e un potenţial de probleme şi fie că e vorba de încălcarea intimităţii, de un hack care te trece de această autentificare sau pur şi simplu de bug-uri la funcţionare, sunt şanse ca aici să se surpe muntele de promisiuni Apple.
Evident, mă pot înşela, sunt om, am păreri formate în urma unor informaţii luate de pe web, ce pot fi mai mult sau mai puţin plantate de concurenţă. Fiecare dintre zvonurile de mai sus, cele negative mai ales mişcă acul la bursă pentru Apple zilnic cu miliarde de dolari. Sunt jocuri la care noi nu avem acces şi pe care nu le înţelegem, mai ales acum înainte ca iPhone X să fie lansat.
În condiţiile în care lumea a rămas fidelă lui Note 7 şi după ce exploda, ar fi nevoie de un "miracol negativ" să facă din iPhone X un telefon eşuat. Ştiu că asta contrastează cu tot ce am zis mai sus, dar ce ne facem dacă telefonul e apreciat şi nu poate fi cumpărat de nicăieri? Dacă Apple nu face faţă cererii deloc? Dacă partenerii nu livrează componentele la timp? Dacă e nevoie să fie retras un lot pentru un bug?
E Apple gata pentru aşa o lovitură? Haterii Apple ar zice "abia aştept să aflăm". Personal zic "abia aştept să progresăm şi să cumpărăm altceva decât fum şi oglinzi".