Tot ce a făcut greşit Elon Musk în ultima săptămână: jurnalişti banați pe Twitter, Spaces închis, probleme cu UE, ONU

22.955 ori
<b>Tot ce a făcut greşit Elon Musk în ultima săptămână: jurnalişti banați pe Twitter, Spaces închis, probleme cu UE, ONU</b>În ultimele 3 zile Elon Musk a reuşit iar să fie subiect de discuţii, după ce a închis la grămadă o sumedenie de conturi ale jurnaliştilor de pe Twitter. Aparent era vorba despre cei care îi monitorizau zborurile şi practicau "doxxing"

În ultimele 3 zile Elon Musk a reuşit iar să fie subiect de discuţii, după ce a închis la grămadă o sumedenie de conturi ale jurnaliştilor de pe Twitter. Aparent era vorba despre cei care îi monitorizau zborurile şi practicau "doxxing", dar au fost şi victime colaterale. Ulterior a discutat cu ei pe Spaces, discuţia a degenerat şi Musk a blocat funcţia Spaces pentru toţi utilizatorii Twitter. UE a ameninţat deja că ia măsuri contra sa. Avem şi alte detalii despre ce a mai făcut Musk în ultimele zile.

Jurnalişti banați pe Twitter

Totul a început joi seara, atunci când Elon Musk a blocat conturile a câţiva jurnaliști de top, inclusiv unii de la BBC şi CNN. E bizar să vedem asta întâmplându-se, mai ales de la un om care susţine că a cumpărat Twitter pentru a restabili libertatea de exprimare. Acum el cenzurează presa. Printre cei suspendaţi se număra Donie O'Sullivan de la CNN, Ryan Mac de la The New York Times şi Drew Hardwell de la The Washington Post. 

Mai sunt şi alţii iar criteriul ar fi simplul fapt că au acoperit viaţa personală a lui Musk şi deplasările sale din ultima vreme. Întrebat de ce a făcut asta, Musk a citat practica de doxxing, adică partajarea locaţiei în timp real a unei persoane, punând în pericol viaţa sa. Musk a mai tras sfori şi pentru suspendarea unor servere de Mastodon, rival Twitter, o reţea de socializare descentralizată, plus suspendarea contului Mastodon de pe Twitter. Cea mai mare problemă o avea Elon cu contul @ElonJet, care tot scria despre zborurile sale cu avionul, plecări, sosiri, destinaţii exacte.

Spaces

Povestea a continuat vineri, când Musk a acceptat să discute cu jurnaliştii banați pe Spaces, adică un fel de Clubhouse al celor de la Twitter. E un fel de chat room audio, dar discuţia a degenerat acolo. Elon a început să se certe cu jurnaliştii şi apoi a închis serviciul Twitter Spaces pentru toată lumea, pentru întregul Twitter. 40.000 de persoane au ascultat discuţia de pe Spaces. 

Implicarea UE şi ONU

UE şi ONU au criticat publicat suspendarea jurnaliştilor şi au promis sancţiuni. Oficialii europeni au declarat că aici e vorba clar despre cenzură, iar vineri, Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pe probleme de transparență şi valori a avertizat Musk că Twitter va primi sancţiuni în UE. Regulile UE spun că orice companie Big Tech trebuie să îi explice utilizatorului european de ce i-a suspendat contul şi să îi ofere o şansă de a contesta decizia. Amenzile s-ar putea ridica la 6% din veniturile anuale. Şi guvernul german a criticat măsurile şi deciziile lui Elon Musk. 

Musk s-a răzgândit

Sâmbătă, pe 17 decembrie, Elon Musk a anulat interdicţia jurnaliştilor şi le-a dat conturile înapoi. Ce e drept Musk făcuse un sondaj pe Twitter, întrebând lumea dacă să anuleze suspendările sau nu. Cum 58.7% din urmăritorii săi au zis da şi erau 3,6 milioane de voturi, el i-a deblocat pe jurnalişti. O parte dintre reporteri au declarat totuşi că nu vor reveni pe Twitter, mai ales că au avut postări înlăturate.

Cât despre Spaces, Musk a dat vina pe un bug care trebuia reparat. Tot ce e clar de aici e că Elon Musk nu e chiar "îngerul libertăţii de exprimare" pe care îl credea lumea.

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×