Am ajuns în luna decembrie și ne apropiem cu pași repezi de sărbători, concedii și zile libere. E acea perioadă din an în care pregătim cadouri pentru apropiați, tragem linie și ne facem deja planuri pentru următorul an. Avem mai mult timp de petrecut cu prietenii și familia și mai important dacă ești gamer, de jucat!
Ne-am gândit să venim astăzi în ajutorul vostru cu un articol „educațional” prin care vă explicăm cum puteți rula cele mai tari jocuri de PC pe detalii maxime folosind tehnologii precum DLSS, Ray Tracing și Reflex de la NVIDIA. Totodată, avem și câteva recomandări de achiziție pentru voi în cazul în care nu erați hotărâți spre ce PC sau laptop să vă îndreptați pentru a vă bucura la maxim de jocurile preferate.
Până la recomandări însă, începem cu e e mai important. Odată cu noile plăci grafice din seria RTX30, NVIDIA a inclus o mulțime de tehnologii noi care nu doar că fac jocurile să arate demențial, însă ele optimizează și performanța, ducând astfel la o experiență de gaming de top. Azi explicăm mai exact toate setările noi de care e posibil să fi auzit încă de la debutul noilor soluții grafice.
Ray Tracing
Fără doar și poate, dacă ești gamer de PC, sunt șanse mari să fi auzit deja de Ray Tracing (prescurtat și RTX). Aceasta este o tehnologie folosită și în cazul filmelor de animație care face ca lumina să fie reflectată în mediul virtual în același mod pe care îl experimentăm și în viața reală. Până să apară plăcile grafice NVIDIA GeForce RTX30 nu era posibil acest lucru, capacitatea de procesare a plăcilor fiind acum suficient de ridicată pentru a „debloca” această opțiune.
Avem mai sus și un video prin care puteți observa diferența între RTX OFF și RTX ON. Unul dintre titlurile care arată foarte bine cu Ray Tracing este noul joc Marvel, Guardians of the Galaxy. Undeva la jumătatea clipului veți observa reflexii mult mai realiste în cazul sticlei, de exemplu, iar spre final detaliile costumelor și a armurilor sunt mult mai bine evidențiate cu funcția RTX activată. Pe scurt, Ray Tracing controlează în timp real modul în care pică lumina pe obiecte și personaje, totul devenind mult mai realist.
NVIDIA DLSS
Noile plăci video NVIDIA GeForce RTX 30 sosesc și cu conceptul DLSS care ar fi de fapt o tehnologie anti-aliasing și de curățare a marginilor realizată prin intermediul inteligenței artificiale (AI) și a nucleelor Tensor. Apare și caracteristica numită variable rate shading prin care resursele necesare pentru randarea conținutului sunt minimizate, ducând în practică la o creștere a numărului de FPS-uri în titlurile suportate.
Ce înseamnă de fapt DLSS? Acronimul se traduce prin „Deep Learning Super Sampling”, fiind de fapt o metodă de anti-aliasing (AA) care utilizează nucleele Tensor pentru a procesa în timp real anumite obiecte, aducând un boost de performanță. Obiectele capătă prin această tehnologie margini mai regulate, cu aspect mai natural și totodată, FPS-urile pot crește semnificativ cu această opțiune activată. Bineînțeles, e nevoie de jocuri compatibile, iar diferența e mai accentuată în cazul în care vă jucați pe un ecran cu rezoluție 2K sau 4K.
NVIDIA Reflex
Ajungem și la așa-numita opțiune NVIDIA Reflex. Aceasta este o opțiune prezentă atât în cazul plăcilor grafice din noua generație RTX 30, cât și de cele mai vechi, începând cu seria GTX 900 chiar. Ce face mai exact? Este folosită în titluri multiplayer, oferind posibilitatea de a te bucura de o latență scăzută și având capacitatea de a reduce input lag-ul cu până la 80%.
Multe titluri care suportă această tehnologie sunt FPS-uri (First Person Shootere) ca: Apex Legends, Call of Duty: Vanguard, Call of Duty: Black Ops Cold War, Destiny 2, Deathloop, Fortnite, Ghostrunner, Rainbow Six Siege, Valorant, Overwatch, iar lista se mărește treptat.
Toate aceste tehnologii oferă astfel accesul la o experiență de gaming complexă, de top. Totuși, veți avea nevoie și de hardware pe măsură, după cum spuneam. Retailerul PC Garage a creat o pagină dedicată prin care oferă recomandări de laptopuri și PC-uri asamblate cu grafică RTX 30. Mai jos avem și sugestiile.
Ce PC-uri cumpărăm?
Pe lista cu PC-uri propusă de PC Garage regăsim 3 sisteme puternice și pe cât se poate de accesibile în contextul unei crize semiconductor care încă afectează producătorii de componente.
- PC Gaming Dragon - Este o unitate completă ce vine cu placă video GeForce RTX 3060 Ti (8 GB de memorie GDDR6), și procesor AMD Ryzen 7 5700G (3.8GHz - 4.6GHz Turbo). Vine cu 32 GB de memorie RAM DDR4 tactați la 3200MHz și suficientă stocare, având la interior atât un SSD de 500GB, cât și un HDD de 2 TB pentru a stoca o mulțime de jocuri.
- PC Gaming Arkay Intel Edition - Având tot grafică NVIDIA RTX 3060 Ti, avem de această dată un CPU Intel Core i5-11400, de generație nouă. Se alătură 16 GB de RAM DDR4 un SSD de 1 TB și are parte de un sistem de răcire pe bază de lichid.
- PC Work & Play Pixel Master - Avem și o variantă pentru cei ce lucrează și se joacă ocazional și au nevoie de o soluție mai business, fără prea multe luminițe RGB care să atragă atenția. Acest PC include o placă video NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti (8 GB DRAM GDDR6), un procesor AMD Ryzen 7 5800X (3.8GHz), 32 GB de memorie RAM DDR4, dar și suficientă stocare atât pentru proiecte, cât și pentru jocuri. Are un SSD de 500 GB și un HDD de 4 TB.
Ce laptopuri cumpărăm?
Nu puteau lipsi de pe lista cu recomandări laptopurile. În general ele sunt alegerea elevilor, studenților, dar și a celor ce lucrează și au nevoie de un setup ușor de transportat. În acest caz nu mai ai nevoie de monitor, iar alături de tehnologiile enumerate mai sus vei putea să joci o mulțime de titluri la calitate excelentă. Iată sugestiile:
- Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H - Acest model cu grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 3060 (6 GB) sosește cu un display de 16 inch, cu rezoluție 2K și refresh rate de 165Hz. Procesorul său este un AMD Ryzen 5 5600H, iar la acest ansamblu se adaugă 16 GB de RAM și un SSD de 512 GB. Are tastatură iluminată, construcție robustă și un sistem de răcire adecvat pentru cele mai complexe task-uri și jocuri.
- ASUS ROG Zephyrus G15 GA503QS - Avem și un laptop cu CPU și GPU de top în această listă. El vine cu placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 (8 GB VRAM), display de 15.6 inch cu rezoluție 2K și are refresh rate de 165Hz. Cipsetul de la interior este un AMD Ryzen 9 5900HS, are parte de 32 GB de RAM DDR4 și un SSD de 1 TB. Impresionează și prin sistemul de iluminare din spate care îți permite să îți personalizezi notebook-ul după bunul plac.
Tehnologiile noi pot fi derutante și sper că acest articol v-a fost de ajutor, înțelegând acum mai bine ce este și cum funcționează ray tracing-ul, DLSS-ul și NVIDIA Reflex. Sugestiile vin din partea PC Garage, un retailer care activează în România încă din 2005. Cei de la PC Garage au și o pagină dedicată unde veți găsi mai multe detalii despre noile tehnologii NVIDIA, dar și alte recomandări de achiziție. Pagina poate fi accesată de aici!