Ştiţi vorba aceea, "primul trilion de dolari se face mai greu".... După asta s-ar putea ghida Apple în următorii ani, acum că este cea mai valoroasă companie din lume şi din istorie. Întrebarea e ce urmează de aici încolo şi dacă Apple vrea să mai adauge un trilion la valoarea de piaţă, atunci avem noi câteva domenii coapte pentru nişte disruption în deceniile următoare. Le analizăm şi disecăm mai jos. Cine ar fi crezut că un business cu computere asamblate de 2 băieţi într-un garaj va ajunge aici?
1. Maşini
Din toate domeniile incluse de noi aici, acesta este cel mai fierbinte în acest moment, printr-o sumedenie de scăpări care indică faptul că Apple a revenit la planurile legate de o maşină proprie. O bună perioadă de timp Apple a furat ingineri de la Tesla şi i-a pus să muncească la Project Titan, care până la urmă nu s-a mai concretizat printr-o maşină, ci a fost reconvertit la o iniţiativă self driving. E vorba despre un sistem de şofat autonom, cuplat cu un HUD digital şi sistem de infotainment.
Între timp Apple a şi concediat sute de ingineri sau i-a mutat pe alte proiecte. Cert e că Project Titan nu se mai mişcă şi nu am văzut nici un semn că Apple ar pregăti vreo maşină în viitorul apropiat, în afară de câteva brevete de HUD pentru parbriz şi zvonuri.
Personal cred că Apple îşi permite să cumpere Tesla Motors, care valorează doar 55 de miliarde de dolari în acest moment. Elon Musk ar putea profita de achiziţie şi să înceapă să urce în ierarhia Apple, poate chiar ţintind postura de CEO. Ar fi greu spre imposibil ca Apple să îşi producă singură componentele de automobile şi cel mai greu va fi să obţină un parteneriat cu un producător de baterii, lucru cu care se luptă şi Tesla şi toţi giganţii auto.
Achiziția Tesla chiar nu pare absurdă, având în vedere ce sume se aruncă pe posturi TV, companii de producţie cinematografică sau producători de procesoare în ziua de azi. Tesla ar primi şi influxul de cash de care are atâta nevoie pentru a nu mai tot amâna maşinile sale şi ieşirea lor din linia producţie. Automobilul Apple ar trebui să fie cu adevărat ieşit din comun, să aibă şofat autonom de nivel 4 sau chiar 5, un sistem de navigare futurist, siguranţă infailbilă, protecţie anti hack şi o autonomie uriaşă. Şi dacă se poate să arate genial...
2. Sănătate
Apple a făcut deja paşi mari în zona de sănătate şi medicină, prin colaborarea cu marile clinici din lume pentru integrarea fișelor pacienţilor cu Apple Health. Deja adună o sumedenie de date vitale prin această soluţie de la foarte multe accesorii de fitness, medicale şi alţi senzori. Nu ar strica să înceapă să producă propriile cântare, termometre, tensiometre, fitness trackere chiar, sau să ofere device-uri care să provoace disruption în segment.
Problema cea mare e că nu te joci cu sănătatea omului şi nu poţi exagera cu preţurile. Trebuie să fie un device cu adevărat infailibil, salvator de vieţi, precis 100% şi aprobat de toţi doctorii care contează. Un soi de brăţară ultra high end, cu glucometru, tensiometru şi mulţi senzori vitali, care să fie compatibilă cu echipamentul din spitale.
3. Streaming, producţie video, casă de discuri
Apple are vreo 2-3 seriale deja, dar pe viitor ar putea face ca Amazon şi Netflix şi să îşi producă singură filmele şi serialele, unele mai de anvergură. Are nevoie de exclusivităţi, de actori cu nume mari şi eventual să cumpere 2-3 studiouri mari de producţie. Un studiu recent arată ca pe viitor muzica se îndreaptă spre integrare verticală, iar marii streameri ca Spotify ar putea deveni case de discuri, tăind sumele uriaşe luate de casele de discuri actuale şi oferind sume mai mari artiştilor.
Sau Apple ar putea face ca HBO şi Netflix şi să aştepte să se termine exclusivităţile şi să dea aceleaşi seriale ca rivalii, dar printr-o nouă modalitate de livrare, dacă se mai poate găsi ceva nou la streaming. Încă se caută reţeta aici. Nu ar strica şi o consolă de jocuri sau un studio de producţie de jocuri.
4. Roboţi
Dacă tot intră în zona auto şi are de produs zeci de milioane de device-uri pe trimestru, Apple ar putea cumpăra linii întregi de producţie, evident robotizate. Ba chiar ar putea produce şi proprii roboţi, încât să fie mai eficienţi, rapizi şi să nu mai depindă de giganţi ca Foxconn sau Pegatron. Doar cu un sprijin masiv din partea lui Trump şi o investiţie uriaşă vom vedea aşa ceva. Asta ar fi o lovitură incredibil de mare pentru chinezi şi taiwanezi şi nu cred că se va întâmpla prea curând.
5. AI
Apple e destul de timidă în abordarea pe partea de AI. În afară de Siri şi câteva funcţii legate de cameră sau de funcţionarea lui iOS, nu s-a atins de AI. Sunt sigur că în fundal se pregăteşte ceva impresionant, dar Google Assistant e cu ani lumină înainte deocamdată. E nevoie de un AI super competent, care să treacă testul Turing, să automatizeze locuinţe şi hoteluri, să administreze aeroporturi şi sisteme întregi de trafic urban. Cumva văd mai degrabă Microsoft venind cu aşa ceva decât Apple, nu ştiu de ce...
6. Explorare spaţială
Frontiera finală e spaţiul şi dacă o explorează şeful Amazon, Branson de la Virgin şi Elon Musk, e loc şi de Tim Cook, nu? Problema cu Apple e că livrează numai premium şi de abia am scăpat de NASA şi suprapreţurile sale uriaşe pentru navete. SpaceX reuşeşte să ofere servicii şi navete similare cu cele avute de NASA până acum la preţuri de câteva ori mai mici. Apple ar cere probabil mult mai mult şi la cel mai mic semn de eşec s-ar retrage din segment. Pe de altă parte acest domeniu vine cu tentaţia de a îţi lansa propria reţea de sateliţi şi propriul provider de Internet.
Ca să nu mai vorbim de minereuri obţinute din meteoriţi, de adunarea tuturor deşeurilor metalice ce plutesc în jurul Terrei sau de minerit pe Lună şi Marte. Ar fi materiale vitale pentru iPhone.
7. Arhitectură
Apple Campus-ul cel nou, cel la care a contribuit şi Steve Jobs cu viziunea sa ne-a arătat că Apple se poate apuca lejer de arhitectură. Panourile curbate din sticlă, sustenabilitatea 100% pe energie verde şi faptul că noul sediu a ajuns instant reper pentru turişti spune multe. Ca să nu mai vorbim de cum arată Apple Store-urile din toată lumea, care au setat standardul de reprezentanță tech.
Pe de altă parte probabil că firme de arhitectură contractate de Apple au venit cu aceste idei şi nu Apple în sine, deci e cu dus şi întors.
8. Energie verde
Dacă tot am menţionat mai sus achiziţionarea celor de la Tesla, poate că şi un Powerwall sau o variantă mai deşteaptă Apple ar fi în cărţi. Energia solară, eoliană, cinetică, reciclabilă, verde şi baterii cât mai eficiente sunt soluţii cruciale, după cum au arătat-o dezastrele din Puerto Rico şi criza de energie din Australia. Cum clima nu poate merge decât mai rău, vom vedea tot mai des probleme cu alimentarea. Iar grosul planetei stă pe linii de curent vechi şi e nevoie de un nou provider gigant, cu reţele solide şi care nu te lasă la greu, chiar şi în caz de dezastre.
Dacă a putut RCS&RDS, de ce să nu poată şi Apple?
Acestea ar fi domeniile în care aş vedea Apple activând în următoarele decenii şi dacă mai găsiţi altele vă aştept cu ele în comentarii. Nu avem garanţia că se va concretiza vreunul din ele. Uitaţi-vă numai la televizoarele Apple care apăreau în biografia lui Steve Jobs şi nici azi nu au devenit reale...