A mai trecut un an, plin de lansări interesante, controverse şi noutăţi în zona smartphone. Am pierdut seria Nexus, dar am câştigat modelele Pixel, am pierdut din grosimea muchiilor, dar am câştigat camere duale în faţă şi spate. E momentul să supunem la vot "telefonul anului 2016" şi tu, cititorul Mobilissimo.ro poţi ajuta la deciderea lui.
Evident vom realiza şi noi, redactorii Mobilissimo.ro, câte un top personal al celor 10 telefoane care ne-au marcat în ultimele 365 de zile, dar vă ascultăm şi părerile voastre. Puteţi să votaţi în sondajul de aici pentru a decide cine pleacă acasă cu coroana, cine surprinde, ce companie a decăzut şi cine este un new entry de succes.
Lista noastră de propuneri include zeci de modele, ba chiar sărim peste sută lejer şi puteţi adăuga şi voi un model trăznit, ca Nextbit Robin să zicem în secţiunea "altele". Răspunsurile vor ajuta la finalizarea unui top 10 de telefoane ale acestui an, ce va fi publicat pe Mobilissimo.ro pe data de 28 decembrie la ora 21.
A fost un an cu siguranţă interesant şi cea mai mare lipsă din top e cea a flagship-ului de toamnă Galaxy Note 7, retras de pe piaţa din cauza bateriei explozive. Xiaomi Mi MIX a apărut pe final de an, uimind pe toată lumea prin design şi fiind un handset în ediţie limitată, dar pe bună dreptate, pentru că e o operă deosebită de creaţie inginerească.
Huawei a urcat parcă mai mult ca oricând în acest an, cu modele de top cu camere duale şi designuri arătoase, o colaborare cu Porsche Design, parteneriat cu Bang & Olufsen pentru tableta MediaPad, dar şi importantul parteneriat cu Leica pentru camerele duale de pe modelele sale cele mai importante. Oppo şi Vivo au început să fie în top 5 şi chiar să devanseze Huawei în China, iar LG a început să intre într-un con de umbră, după ce nu a ştiut să gestioneze modularitatea pe G5.
LG V20 a venit să mai spele puţin din păcate. HTC şi-a revenit puţin cu HTC 10 şi câteva modele midrange, dar drumul spre succes e tare lung pentru ei. ASUS a confirmat că succesul lui ZenFone 2 nu a fost întâmplător şi a rezolvat toate problemele sale, transformându-le în atuuri pe seria ZenFone 3. OnePlus 3 a oferit la rândul său o revanşă excelentă pentru OnePlus 2 şi am văzut şi un atac la baioneta al telefoanelor ieftine cu specificaţii bune din China.
Deja e banal să vedem un telefon cu 4 GB RAM sub 200 de dolari în ziua de azi. Apple a inovat cu porţia şi deşi suntem într-un an de schimbare de prefix pentru numele iPhone, am primit mai degrabă un upgrade de generaţie "S". Apropo de "S", Samsung rămâne cu excelentele Galaxy S7 şi S7 Edge şi ele inovând cu porţia dar oferind nişte atribute ce nu au putut fi egalate de rivali în restul anului, mai ales baterie şi captura low light, dar si designul.
Puteţi consfinţi aceste ascensiuni şi decăderi prin votul vostru aici, marcându-vă preferaţii în top. Să triumfe cel mai bun!