A venit şi marele moment al disponibilităţii lui Samsung Galaxy S22 Ultra în magazine şi aş zice momentul pe care fanii Galaxy Note îl aşteaptă de un an şi jumătate. Să recunoaştem, acest telefon are mai mult ADN de Galaxy Note decât de Galaxy S şi combină cele două serii într-un "best of". Are şi stylus în fanta dedicată, are cameră cu zoom optic 10X, are Nightography, modul DeX pentru productivitate şi un ecran cu Extra Brightness.
Nu mai vorbim despre designul mai elegant, mai angular şi mai business să zicem. Deoarece am avut ocazia să mă joc cu el câteva zile, cred că pot sublinia în mod competent cam 5 chestiuni care vor ridica sprâncenele oricărui fan Note... dar şi Galaxy S şi pot face produsul tentant.
1. S Pen şi funcţiile aferente
Am pus această funcţie prima observând popularitatea sa în rândul comunităţii Mobilissimo, după un sondaj. Stylus-ul S Pen se află de această dată într-o fantă dedicatăîn telefon şi nu separat ca la Galaxy S21 Ultra sau Galaxy Z Fold 3. Stylus-ul este un S Pen superior, cu latență de doar 2.8 ms şi dacă ne raportăm la cea de 9 ms a lui Galaxy Note 20 Ultra sună impresionant saltul. Inputul se face instant, am trecut dincolo de pen on paper, m-aş aventura să zic "intenţie pe hârtie" său "gând pe hârtie" mai în glumă mai în serios.
Stylus-ul va fi folosit pentru desenat, scris de mână (transformabil în text editabil), subliniat şi încercuit, luat notiţe pe lockscreen, dar şi pentru a controla camera de la distanţă. Ţinând apăsat pe butonul stylus-ului puteţi alterna între camere, da zoom, trece între moduri ale camerei, doar cu mişcări ale mâinii.
La fel folosind o serie de gesturi precum unele în formă de V, de Epsilon şi alte simboluri faceţi capturi de ecran, executaţi o comandă, Back, Home şi altele de gen. Poate cel mai mare avantaj al acestui stylus este... granularitatea controlului pe care îl ai asupra interfeţei şi meniurilor din aplicaţii, ceva pe care nu poţi pune preţ dacă ai degetele cârnăciori. Este şi telecomandă pentru playerul muzical apropo.
Cu latență de 2.8 ms şi inputul instant, aş zice că s-a cam ajuns la maximul în acest domeniu al accesoriilor pentru scris, desenat, luat notiţe.
2. DeX
Samsung DeX îţi permite să transformi telefonul în înlocuitor de PC, conectându-l la un monitor, tastatură, mouse. De vreo 2 ani încoace nu mai ai nevoie de un dock special pentru a face asta, ci este de ajuns să ai un smart TV sau monitor cu suport Miracast, totul se petrece wireless. Funcţia DeX pornea la drum în 2017 şi a evoluat mult de la debut. Odată conectat via wireless la ecran ai o experiență familiară desktop şi mă refer aici la ferestre redimensionabile, funcţionalitate drag and drop şi chiar aceleaşi scurtături ale tastaturii pe care le ştim de la Windows.
Wireless DeX on TV e gândit ca o experienţă second screen şi mă refer aici la faptul că poţi folosi telefonul tău... ca un telefon în vreme ce el pune în mişcare interfaţa DeX pe TV sau monitor. Asta este genial pentru prezentările PowerPoint sau pentru a viziona clipuri, dar poţi şi lucra pe monitor în vreme ce aştepţi un apel pe telefon, citeşti un mail sau altele de genul. Galaxy S22 Ultra poate deveni touchpad pentru navigare mai uşoară într-o prezentare spre exemplu.
Toate aplicaţiile Samsung de bază sunt optimizate pentru DeX, se pot redimensiona după pofta inimii şi avem şi suport pentru funcţii ca right clock. Samsung are şi parteneriate şi sunt aplicaţii Microsoft Office suportate, Adobe Acrobat reader, Photoshop Sketch, Gmail, Chrome şi multe altele. Nu mai vorbesc de cele de tip desktop virtual.
3. Bixby Routines
În ce îl priveşte pe Bixby, aş dori să amintesc de funcţia Bixby Routines, care se poate dovedi foarte utilă pentru utilizatori. Bixby Routines foloseşte machine learning pentru a învăţa preferințele tale şi acţiunile predictibile. E practic o modalitate de a automatiza funcţii ale telefonului şi comenzi date de tine, fără să îţi mai baţi capul.
Iată exemple:
- dezactivarea Fast charge atunci când se încarcă telefonul noaptea
- deschiderea Spotify şi oprirea WiFi atunci când telefonul se conectează la mașină via Bluetooth (puteți economisi energie astfel)
- switch pe power saving mode când bateria ajunge la 15%
- oprirea încărcării când bateria este la 85%
Poţi seta manual aceste Routines, în funcţie de locul în care te afli şi activităţile pe care le faci (la muncă, acasă, în maşină, în vacanţă). Totodată poţi denumi şi grupa comenzi în aceste zone în Bixby Routines. Inteligența telefonului te scuteşte de câteva apăsări în plus zilnic şi pe termen lung se adună.
4. Camera în contextul apelurilor video Google Duo, recunoaşterii de text
Aici vă pot vorbi mult despre setup-uri hardware, despre camera principală de 108 MP sau cea cu zoom optic 10X, dar ştiţi deja detaliile. Vreau să mă refer la faptul că puteţi lua text direct din imagini acum, dacă tot ne axăm pe productivitate. Mi se pare o funcţie vitală pentru studenţi şi cei din mediul corporate. Apoi AI-ul, acel mecanism de recunoaşterea a scenelor e mai discret şi mai puţin intruziv în experienţă.
Aş aminti şi de faptul că Samsung Galaxy S22 Ultra poate încadra până la 10 persoane într-o filmare, gestionând în mod excelent focalizarea pe aceştia. Şi dacă suntem pe zona de filmări cu persoane, la apelurile video avem noi efecte de blur şi de încadrare a feţei pe ecran la apeluri prin Google Duo. De altfel Samsung are parteneriat cu Google aici.
Mai mult de atât, poţi da share apelului tău video pe un televizor, dar şi face screen sharing şi să te uiţi la seriale împreună cu prietenii, să vedeţi poze împreună sau chiar să vă jucaţi cu cei mici, desenând pe o serie de şevalete digitale predefinite. Google Duo suportă şi partajare cu cei din apel de documente, poze, Samsung Notes, Google Maps, YouTube şi multe altele.
Camera mizează mult şi pe Nightography, deci acum poţi face fotografii superioare după lăsarea nopţii cu oricare dintre camerele de la bord. Avem şi Night Portrait, pentru Bokeh-uri după apus, dar şi un haios Portrait pentru animale de companie, care reda o textură fabuloasă a blănii. Şi că tot am scris mai sus de AI, poate acum recunoaşte fiecare fir de păr separat într-un selfie, pentru o decupare mai bună a persoanei.
De zoom nu mai zic nimic, aflaţi în review ce şi cum!
5. Suport extins la 4 ani, One UI 4.1 cu extra securitate şi Privacy
Odată cu această generaţie de produse, mă refer aici la Galaxy S22, Samsung îţi oferă 4 ani de actualizări Android, deci S22 trece de la Android 12, la 13, 14, 15 şi chiar 16. Are şi 5 ani de actualizări de securitate promişi, deci nu trebuie să îţi faci griji cu privire la malware. Astfel putem spune că Samsung a ajuns din urmă Apple, crescând ciclul de viaţă al produselor sale flagship.
Galaxy S22 Ultra se bucură şi de One UI 4.1, care oferă o experienţă personalizabilă, prin care preiei culori de bază din wallpaper şi le aplici în meniu. Nu uităm de securitate, cu soluția Samsung Knox la posturi, care permite separarea datelor personale de cele de la muncă. Putem crea un Secure Folder la nevoie şi avem şi Samsung Pass care va scăpa de parole pentru aplicaţii, site-uri şi servicii, accesate acum prin amprentă sau deblocare facială.
Cei care au criptomonede beneficiază de Blockchain Keystore, unde îşi ţin NFT-urile şi monedele. Samsung a mizat mult pe confidenţialitate şi intimitate şi acum când o aplicaţie accesează camera şi microfonul, apare un icon verde pe ecran indicând asta. Avem şi un istoric al ultimelor aplicaţi care au accesat GPS, cameră, microfon, în ultimele 24 de ore sau 7 zile.
Pentru multitasking avem split screen, aplicaţii plutitoare pe ecran, dar şi bara Edge cu shortcut-uri spre aplicaţiile preferate.
La final:
Seria Note trăieşte, reîncarnată în Galaxy S22 Ultra! Vine cu un design de monolit, sobru, dar mai jucăuş ca nuanţe decât S20 Ultra şi S21 Ultra. E gata pentru a lua notiţe, a desena şi sublinia, pentru videoconferinţe cu colegii de muncă, dar şi pentru lucrul cu ecrane mari prin DeX.
Scrisul tău de mâna devine notiţe digitale editabile, iar scrisul din poze la fel, cu ajutorul AI-ului. Artiştii wannabe au şi o modalitate de exprimare prin desen, iar de securitate şi confidenţialitate se ocupă One UI 4.1 cu Knox şi zona Privacy. Iar cei 4 ani de actualizări sunt bineveniţi.
Îl găsiți aici.
Revenim cu review!