Topul smartphone-urilor flagship din 2022, în viziunea mea, a fost deja prezentat. Acum a venit momentul să tragem linie și să vă dezvălui și care au fost modelele midrange / high-midrange lansate în acest an care mi-au atras atenția. Din punctul meu de vedere, terminalele din această categorie au fost mai interesante ca niciodată în acest an.
Avem în clasament modele de gaming accesibile, selfie-phone-uri excelente, dar și telefoane care s-au bucurat de oferte prea bune pentru a nu fi menționate. Am ales însă telefoane sub 2000-3000 lei, chiar și mai ieftine, întrucât nu consider că un model midrange poate fi vândut la o sumă mai mare, trecând deja în aria „pretențiilor de flagship”.
Iată deci care ar fi preferințele mele în materie de smartphone-uri midrange / high midrange pe anul 2022:
10. Motorola Edge 30 Neo
Locul 10 este ocupat de Motorola Edge 30 Neo, probabil singurul smartphone compact cu adevărat accesibil de pe piață. La debut costa aproximativ 2000 lei, doar că mulți l-au cumpărat pentru doar 999 lei prin intermediul unor cupoane de reduceri. M-a impresionat întrucât în variantă de bază aduce 8 GB de memorie RAM, display OLED de 6.28 inch și un procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G.
Este un model compact și ușor de utilizat cu o singură mână. Nu impresionează neapărat la construcție, fiind fabricat din plastic, dar aduce o baterie de 4020 mAh, se încarcă foarte rapid, la 68W și are chiar difuzoare stereo și încărcare wireless. Mai mult, senzorul pentru amprente e amplasat sub ecran și clar cei ce l-au prins la sub 1000 lei s-au ales cu un chilipir bine închegat. Are chiar USB Type-C 3.1 și suportă Ready For, oferindu-ți acces la o interfață desktop odată conectat la un smart TV / monitor extern.
9. realme 9 Pro+
Țin minte ca realme 9 Pro+ m-a impresionat la debut în primul rând datorită faptului că sosea cu un corp fabricat din sticlă și un design sidefat, foarte atractiv. Dacă te uiți pe lista de dotări, nu sună rău, iar prețul său era bun încă de la debut. Telefonul oferă un display Super AMOLED de 6.4 inch, refresh rate de 90Hz și un CPU capabil - MediaTek Dimensity 920. Are cameră de 50 MP cu OIS și filmează 4K.
Are difuzoare stereo, senzor pentru amprente optic, chiar jack de 3.5 mm pentru căști și se încarcă rapid. Am mai spus-o și în cazul flagship-urilor, o spun și acum, îmi place interfața realme UI întrucât oferă multe posibilități de personalizare și e intuitivă. Telefonul a primit recent chiar și Android 13, iar dacă îl prinzi sub 1400 lei, e un deal bun.
8. Huawei nova 10 Pro
Un alt smartphone care impresionează prin designul său este Huawei nova 10 Pro. Aduce un display OLED curbat de bună calitate, generos și luminos, cameră selfie duală și încărcare foarte rapidă, la 100W pe fir. Probabil s-ar fi clasat mai sus în topul meu dacă prețul era puțin mai mic, însă încă costă aproape 3000 lei.
El vine cu un setup foto capabil în partea din spate, iar odată cu acest model am observat că alternativele la Google Play Store și Services încep să fie mai viabile, App Gallery primind o mulțime de aplicații populare în ultimele luni.
7. vivo V23 5G
Un selfie-phone mai accesibil, un terminal pentru vloggeri și influenceri, asta este vivo V23 5G. El livrează o construcție premium și aduce un spate cameleonic, care își schimbă culoarea la contactul cu razele solare. Țin minte că autonomia sa este excelentă, iar display-ul impresionează plăcut, fiind luminos, chiar dacă există acel notch de dimensiuni generoase în partea frontală.
Totuși, el găzduiește unul dintre cele mai bune setup-uri foto existente pe un model midrange și se bate de-a binelea cu flagship-uri în cazul capturii selfie. Aduce un difuzor gălăgios, încărcare rapidă și foarte multe efecte, filtre, opțiuni, inclusiv de postură și șabloane pentru selfie-uri. În Europa rulează Funtouch OS, o interfață intuitivă care integrează câteva funcții utile, oferind utilizatorilor inclusiv posibilitatea de a-și extinde memoria RAM.
6. Honor 70
Smartphone-urile Honor sunt văzute de mulți ca o alternativă pentru modelele Huawei, ele sosind însă cu servicii Google și Play Store la pachet. Honor 70 a primit un hands-on în cadrul IFA, în toamna acestui an, iar ulterior o recenzie detaliată din partea noastră. El vine cu un design elegant, construcție premium, având un display curbat generos în partea frontală, refresh rate crescut și o cameră campion în cazul capturii Macro și Clouseup. A scăzut și prețul între timp, aduce o autonomie satisfăcătoare, încărcare rapidă, o cameră principală la nivel de flagship (senzor personalizat Sony IMX800), filmări 4K bine stabilizate.
5. Samsung Galaxy A53
Samsung pare că nu a încercat în acest an să ofere smartphone-uri „premium” la prețuri mari și specificații midrange. În schimb, Galaxy A53 merită cel puțin locul 5 pentru ceea ce oferă. Vorbim despre 4 ani de actualizări majore de Android și 5 ani de update-uri de securitate. Rar vezi așa ceva în cazul telefoanelor midrange.
În plus, specificatiile nu sunt rele și a avut parte de un preț foarte bun de Black Friday în acest an. Aduce certificare IP67, fiind rezistent la apă și praf, un display Super AMOLED de 6.5 inch cu refresh rate de 120Hz și rezoluție FUll HD+, iar la interior se află un procesor Exynos 1280. În spate primim un setup foto quad, cu senzor principal de 64 MP, iar în față o cameră selfie de 32 MP, excelentă pentru social-media.
Per total, un smartphone midrange echilibrat care sosește la un preț prea bun pentru a nu fi inclus în acest top.
4. Huawei Pocket S
Nu a ajuns încă în Europa, dar mi-a atras atenția Huawei Pocket S. E vorba despre un smartphone pliabil mai accesibil. El aduce designul elegant al lui Huawei P50 Pocket, lansat în decembrie 2021, doar că la interior găsim hardware midrange. Un procesor Snapdragon 778G, 8 GB RAM și până la 512 GB de stocare. Are panou OLED generos, cu refresh rate de 120Hz, iar la exterior un display circular pentru afișarea notificărilor.
Mi-ar plăcea să văd mai multe pliabile similare pe piață în viitor. De multe ori un CPU midrange își poate face treaba excelent în cazul unei utilizări normale, iar prețul scade considerabil. Telefonul vine și cu încărcare rapidă la 40W, dar și alimentare wireless la 5W. Aduce și u nsenzor foto de 40 MP în spate și filmează 4K.
3. Google Pixel 6A
Inițial nu am acordat prea multă atenția smartphone-ului accesibil al celor de la Google. Pixel 6A mi-a stârnit interesul abia după votul în orb realizat de popularul Youtuber Marques Brownlee (MKBHD). Se pare că senzorul său foto reușește să captureze imagini excelente, învingând chiar cele mai scumpe flagship-uri din acest an la acest capitol.
L-am văzut la câțiva retaileri din România, dar nu știu exact dacă e comercializat oficial în țara noastră. Cu toate acestea, îl găsești în jurul sumei de 2000 lei și primești un smartphone cu certificare IP, display OLED de 6.1 inch și difuzoare stereo. Primește actualizări foarte rapid, vine cu un OS curat și stabil, iar sub capotă descoperim un cipset Tensor, cel regăsit și în cazul flagship-urilor din seria Pixel 6.
2. Nothing Phone (1)
M-a convins și Carl Pei în acest an, cu primul smartphone din portofoliul noii sale companii - Nothing Phone (1). Nu impresionează prin hardware, dar surprinde într-un mod neașteptat de plăcut prin sistemul de iluminare integrat în spate. Vorbim despre interfața „Glyph” care aduce jocuri de lumini captivante atunci când primești apeluri / notificări sau pui smartphone-ul la încărcat.
Amintește de un iPhone ca design, având muchii plate și colțuri rotunjite, dar asta nu pare să deranjeze pe nimeni. Vine cu o cameră foto cu OIS în partea din spate, CPU midrange pur-sânge, Snapdragon 778G+ 5G și are baterie de 4500 mAh. Se încarcă destul de rapid, la 33W pe fir sau la 15W wireless și oferă și alimentare wireless inversă pentru alte dispozitive. Recent am aflat că va primi curând Android 13, iar compania chiar se ocupă de actualizări, urmând să aducă o mulțime de îmbunătățiri odată cu interfața Nothing OS 1.5.
Nici prețul nu e rău, având în vedere că de Black Friday a fost listat pentru 1999 lei. Dacă va mai scădea și în 2023, clar devine un best-buy.
1. realme GT Neo 3T (Dragon Ball-Z Edition)
Ocupă locul 1 în topul meu un smartphone cu personalitate...anime. realme GT Neo 3T (Dragon Ball-Z Edition) sosea pe masa mea de teste în toamna acestui an și m-a surprins plăcut. A rămas în amintirea mea drept un „telefon pentru gamerii cu buget redus”. Nu mă așteptam ca realme să îl aducă în România, dar el a sosit și vă pot spune că arată și se simte într-un mare fel, aducând construcție de flagship ce implică sticlă în partea din spate.
E subțire, ușor și chiar dacă vine cu un display curbat, e excelent la gaming, având la interior un CPU vedetă de la Qualcomm - Snapdragon 870. Panoul e luminos și responsiv, iar odată ce am conectat un controller Razer Kishi, s-a transformat într-o consolă de buzunar, telefonul fiind capabil să ruleze emulatoare de PSP / PS2, Game Cube sau Nintendoo Wii.
La debut costa în jur de 2500 lei, dar ulterior a mai scăzut și chiar și la 2200-2300 lei, consider că este un best buy dacă îți dorești un smartphone cu personalitate anime care să facă față tuturor task-urilor zilnice, inclusiv gaming fără supraîncălzire.
Concluzii
Consider că segmentul midrange a avut parte de varietate, iar smartphone-urile lansate în acest an au fost cu adevărat memorabile. Avem un Nothing Phone (1) cu interfață Glyph tare interesantă, un camera-phone accesibil (Pixel 6A), smartphone-uri axate pe selfie și terminale de gaming mai accesibile ca oricând. Sunt și modele cu display-uri generoase, care livrează o experiență de vizualizare excelentă, dar au debutat în sfârșit și telefoane manevrabile în acest an, mai accesibile.
Nu știu exact la ce să mă aștept în 2023, dar aș zice că trend-ul va continua, iar producătorii vor încerca în continuare să preia cât mai multe dotări de la flagship-uri și să ofere terminale la prețuri competitive.