Top 10 telefoane flagship în anul 2024 în viziunea lui Radu Iorga: Ultra-urile la putere, cu camere memorabile, pliabile extra STRONG (chiar şi triple)

4.604 ori
<b>Top 10 telefoane flagship în anul 2024 în viziunea lui Radu Iorga: Ultra-urile la putere, cu camere memorabile, pliabile extra STRONG (chiar şi triple)</b>Anul 2024 a fost cumva un reviriment al smartphone-urilor la capitolul inovaţie, după stagnarea pandemică şi post-pandemică. Companiile şi-au asumat mai multe riscuri şi dacă se temeau să aducă în mainstream rulabilele

Anul 2024 a fost cumva un reviriment al smartphone-urilor la capitolul inovaţie, după stagnarea pandemică şi post-pandemică. Companiile şi-au asumat mai multe riscuri şi dacă se temeau să aducă în mainstream rulabilele, ei bine au făcut-o cu triplu pliabilele. Au revenit cameraphone-urile (chiar dacă zoom-ul optic a făcut pasul în spate), am avut extra AI, de fapt o explozie de AI pe telefoanele noi, indiferent de brand. Şi acum a venit momentul pentru al meu top 10 de flagship-uri pe anul curent. Eu ţin seama mai ales de cameră, productivitate şi ecran generos. Se strecoară şi niscaiva gaming şi AI de data asta. Cum arată topul meu 10 vedeţi mai jos!

10. ASUS ROG Phone 9 Pro

Am decis să includ şi un telefon de gaming în acest top şi l-am ales pe cel mai bun. ASUS ROG Phone 9 Pro e atât de bun la gaming, încât îţi permite să te joci până şi pe ferestruica cu LED-uri de pe spate. Are o tonă de resurse, de la Snapdragon 8 Elite cel puternic, la cei 24 GB RAM şi 1 TB stocare. Plus butoane de gaming comode şi "comod" e cuvântul cheie, deoarece ASUS te lasă şi să încarci telefonul fără să te încurce, când ai ventilatorul pus sau în general, folosind portul USB-C de jos. Plus o cameră cu gimbal cu stabilizare excelentă. Plus cea mai bună interfaţă de gaming din industrie, Armoury Crate. S-a dus mai sus şi refresh rate-ul, la 185 Hz şi avem până şi AI în jocuri, care ia obiecte automat de pe jos, ne scoate din bătălii şi sare peste dialoguri interminabile. (Descoperi prețul eMAG aici)!

9. Motorola RAZR 50 Ultra

Moto RAZR 50 Ultra

Motorola RAZR 50 Ultra e poate singurul telefon pliabil cu clapetă care poate ţine piept unui Samsung Galaxy Z Flip6. E peste Xiaomi Mix Flip, HONOR Magic V Flip, prin numărul mare de aplicaţii care pot rula pe ecranul extern şi cât de bine o fac. Integrarea camerelor direct în ecranul extern e cea mai bună soluţie de pe piaţă, iar Snapdragon 8s Gen 3 e mai bine răcit şi mai puţin consumator de energie decât Snapdragon 8 Gen 3. RAZR 50 Ultra este primul telefon pliabil care integrează asistentul AI Google Gemini pe ecranul extern, oferind funcții avansate de interacțiune vocală și text.

Bateria e net peste rivali, cu 14 ore de utilizare continuă şi 25 de ore de playback video. Camera livrează în condiţii variate, inclusiv noaptea sau la filmare în mişcare. Şi cuta e mult mai bine ascunsă decât la HONOR sau Xiaomi. (Descoperi prețul eMAG aici)!

8. HONOR 200 Pro

Honor 200 Pro

HONOR 200 Pro s-a lansat cu tam-tam şi ştaif la Paris în vară. Fix înainte de Jocurile Olimpice. El a adus în mintea colectivă ideea că nu trebuie musai să te aliezi cu Leica, Hasselblad, Canon, Nikon, producători de lentile, camere, tehnologie optică pentru a scoate un telefon bun cu cameră. Aici avem rezultatul muncii parizienilor de la Studio Harcourt, care cu ajutorul HONOR şi-au convertit stilul foto unic de portret în algoritmi care te fac să arăţi ca pe coperta unei reviste.

Designul telefonul e inspirat de Gaudi, de arhitectura mediteraneană, iar ecranul, pe lângă faptul că e foarte luminos, îţi şi protejează ochii şi somnul. Bateria se încarcă la 50% în doar 15 minute şi ține aproape 24 de ore de binging de filme. Fotografiile realizate la Paris pe o zi cu nori sunt de-a dreptul superbe şi mai ales paleta largă de culori spune o poveste. Nu uităm şi de Magic Portal, care economiseşte secunde bune la trecerea de text şi poze între aplicaţii. (Descoperi prețul eMAG aici)!

7. Huawei Mate XT 

HUAWEI Mate XT

Ce a făcut Huawei aici mi se pare pur şi simplu fabulos. Îmi amintesc şi acum primele problemel ale lui Samsung Galaxy Fold, inevitabile pentru o primă generaţie de produs. Ei bine, Mate XT nu are probleme... Devine din telefon de 6.4 inch pliabil de 7.9 inch şi chiar tabletă de 10.2 inch. E arătos, cu acel spate acoperit cu piele, e revoluţionar prin design, e foarte subţire când e deschis complet şi are o cameră periscop cu zoom optic 5.5X cum nu au nici măcar rivalii non pliabili. 

E un killer de tablete şi încape în buzunar chiar şi când e complet închis. În primul rând serveşte şi ca pionier şi deschizător de drumuri, urmând a fi copiat de rivali la anul, în cel mai bun sens al cuvântului. 

6. Samsung Galaxy Z Flip6

Ce a putut colegul Alex să facă cu Galaxy Z Flip6 la Artmania Festival 2024 depăşeşte ce a putut să facă la Summer Well 2023 Galaxy Z Flip 5. M-am uitat peste filmări, peste fotografii, nu ai zice că e un pliabil, ci telefon clasic. De la fotografii culinare, la cele nocturne de la concertul Korn. De filmări nu mai zic... excelent, chiar şi în mod "handycam". E un plus şi AI-ul Galaxy AI, cu acele funcţii care fac portretele artistice, dar şi cele de productivitate, traducere în timp real şi rescriere de text.

Faţă de predecesor rezistă mai bine la apă şi praf, a crescut şi autonomia, iar camera principală a trecut de la 12 MP la 50 MP şi se vede la detalii. E şi primul telefon pliabil cu clapetă care are vapor chamber, ceea ce ajută la răcirea dispozitivului la gaming. Flip 6 vine cu 12GB RAM, în timp ce Flip 5 are 8GB RAM, ceea ce se traduce prin multitasking mai eficient pe modelul mai nou. (Descoperi prețul eMAG aici)!

5. Samsung Galaxy Z Fold6

Galaxy Z Fold6

Samsung Galaxy Z Fold6 pare să fie un înlocuitor excelent de laptop, tabletă şi telefon clasic. Cu el poţi lua notiţe cu stylusul, să desenezi, chiar şi naiv, generând apoi artă 3D cu ajutorul lui Galaxy AI. Are şi translator în zeci de limbi, "secretară/stenograf" prin Galaxy AI, care transformă vocile în text, plus că îţi poate rescrie documente pe alt ton, cu alte cuvinte şi chiar lucrează şi cu PDF-uri. E mai subţire şi uşor decât predecesorul, creşte mărimea ecranului extern şi aspectul e unul mai prietenos.

E mai rezistent la apă şi praf decât Z Fold 5, trecadn de la un IPX8 la un IP48. Practic singurul neajuns e că a rămas camera în mare la fel ca la predecesor. Ecranele stabilesc recorduri de luminozitate la testele noastre. Fold 6 utilizează un cadru din aluminiu îmbunătățit, oferind o durabilitate sporită. Îmi place că e mai pătrăţos, stă mai bine în mâna sau mâini decât predecesorii. Parcă e şi mai apt la captura nocturnă, mulţumită AI-ului. (Descoperi prețul eMAG aici)!

4. HONOR Magic V3

Honor Magic V3

Magic V3 are toate şansele să fie "cel mai rezistent telefon flagship din 2024". Şi mai e şi pliabil! Şi e şi cel mai subţire! Unde se vor opri superlativele? Vă zic eu unde: la faptul că suportă stylus şi nu ştim de unde îl cumpărăm şi ce model e. Plus are cea mai bună cameră foto de pe un pliabil vândut la noi, peste ce oferă Samsung Galaxy Z Fold 6 sau OnePlus Open. Am studiat bine problema rezistenţei şi am văzut nenumărate clipuri. Avem o combinaţie de oţel inoxidabil aici, titaniu şi magneziu, dar şi aluminiu, plus un gel special înserat între segmentele ecranului pliabil. Când scapă telefonul pe jos, gelul acela se face mai rigid şi protejează ecranul. 

Am văzut telefonul tăvălit prin maşina de spălat, scăpat pe jos, folosit pentru a bate cuie şi torturat în fel şi chip. Legat de cameră, ca şi la HONOR 200 Pro îl ajuta mult paleta largă de culori, stabilizarea excelentă şi unul dintre cele mai bune zoom-uri de pe un pliabil de pe piaţă. (Descoperi prețul eMAG aici)!

3. HONOR Magic7 Pro

HONOR Magic7 Pro de abia a debutat, cu un eveniment în China şi va sosi în Europa în ianuarie 2025. Am aflat totuşi câteva aspecte unice cu privire la el şi dacă mă iau după ce poate AI-ul său. Asistentul Yoyo ştie când şi cum îţi place cafeaua şi poate face comanda în locul tău. Mai mult de atât îţi permite să încercuieşti pe ecran cu încheietura degetului, în stil Circle to Search şi vei lua apoi text şi imagini şi le vei trimite spre Magic Portal, cu 200 de aplicaţii suportate. E capabil de o captură Portret cum nu am mai văzut, conform mostrelor lui Alex din China. Nu e doar Harcourt, e o expresivitate facială umană fără precedent.

Are şi zoom avansat, iar bateria Siliciu-Carbon ar sări lejer de 30 de ore de playback. E şi foarte rezistent la scăpări, la apă, la şocuri, la vibraţii şl la schimbări extreme de temperatură. Arma sa secretă este camera de 200 de megapixeli, cea telephoto, care prin AI aduce o calitate fără egal a capturilor cu zoom între 12X şi 30X. Are şi procesor puternic, Snapdragon 8 Elite, o grămadă de RAM şi o baterie generoasă, care se încarcă rapid. Şi interfaţa a fost regândita şi se îndepărtează de similarităţile cu EMUI. 

Şi are şi funcţii AI de modificat poze în stil Galaxy AI. 

2. Huawei Pura 70 Ultra

Huawei Pura 70 Ultra

Poate cel mai subestimat cameraphone din 2024, acest telefon excelează în fotografierea obiectelor în mișcare, chiar și la viteze de până la 300 km/h și în realizarea de fotografii macro detaliate. Aceste capabilități îl fac ideal pentru evenimente sportive sau fotografierea detaliilor fine. La scurt timp după lansare, Pura 70 Ultra a obținut un scor de 163 de puncte în clasamentul DxOMark, devenind liderul topului pentru camere de smartphone. 

Am testat telefonul la o cursă cu maşini în plin drift la Politehnica Bucureşti, ele fiind îngheţate în timp. Îl puteţi folosi lejer la meciuri de tenis, curse de Formula 1 sau meciuri de fotbal. Iar pe partea de Macro telefonul nu are egal pe piaţă acum, cu siguranţă nu are egal în rândul flagship-urilor. Fie că pozezi mâncarea la nivel de ingredient, faci poze de wallpaper cu plante sau te mulţumeşti cu fulgi de zăpadă şi granule ale hainelor, vei fi impresionat. Huawei şi-a ales o nişă interesantă aş zice, cu aceste superlative la Macro şi fotografii în mişcare.

Altminteri are un ecran foarte luminos şi o baterie generoasă. Mă refer la un gigantic 27 ore şi 21 de minute de playback video şi 18 ore de utilizare continuă. Iar de neajunsurile legate de lipsa Google scăpaţi prin microG şi Gbox. (Descoperi prețul eMAG aici)!

1. Samsung Galaxy S24 Ultra

Dacă aş fi premiat cu locul întâi Huawei Mate XT Ultimate Design pentru inovaţie, am decis totuşi să rămân cu picioarele pe pământ şi să premiez un all rounder. Ce oferă Galaxy S24 Ultra? Pentru început l-am văzut şi pe la 4700 lei când erau oferte bune. Apoi e singurul telefon cu stylus capabil lansat în 2024. Mă refer la scris de mână, desenat, luat notiţe, convertit din înregistrare audio în text, traducere în timp real, rescriere text, ba chiar şi transformat poze în arta 3D sau generat cu AI obiecte desenate în fotografii după update-ul din toamnă. 

Deşi a trecut la zoom optic 5X, pozele la 10X arată la fel de bine ca la o cameră cu zoom optic 10X. Are cadru din titan, fiind mai rezistent decât aluminiul predecesorului. A fost şi primul cu 7 actualizări Android. Ecranul e mai luminos decât la predecesor şi perfect vizibil şi sub soarele de vară. Ecranul plat e comod şi la gaming, iar autonomia este excelentă. Are protecţie anti reflexie, cel mai bun UI de pe Android şi un Night Mode excelent şi eficient. De fapt mi se pare că la captura nocturnă alţi producători au făcut pasul în spate, iar Samsung e rege în segment. Are cele mai bune filmări selfie şi selfie-uri, deci e excelent şi pentru vloggeri. (Descoperi prețul eMAG aici)!

Concluzii:

Aş zice că a fost anul pliabilelor, văzând cât de multe am în top 10. Am trecut la triplu pliabile şi le-am văzut devenind şi mai rezistente. Ideea de all rounder rămâne totuşi vitală aici şi echilibrul e de căutat când vrei un telefon nou. Camerele au devenit mai bune şi AI-ul a devenit obligatoriu pentru productivitate, comunicare, traduceri, scriere de text, redactare, conversie de la audio la text. Plus editare foto cu efecte fanteziste. 

Dacă ar fi să aleg 3 aspecte noi în 2025 ar fi: corpuri mai rezistente, AI, camere mai puternice. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×