Sony Xperia XZ3: Cameră cu stabilizare excelentă, selfie bun dar inconstant

1.581 ori
<b>Sony Xperia XZ3: Cameră cu stabilizare excelentă, selfie bun dar inconstant</b>Sony Xperia XZ3 face un ciudat pas în spate la capitolul optică, pentru că după un Sony Xperia XZ2 Premium care avea o cameră duala în spate, vine acest Xperia XZ3 cu camera singulară în spate. Şi cu acelaşi senzor IMX400 pe care îl tot vedem de mai bine

Sony Xperia XZ3 e testat prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.

Sony Xperia XZ3 face un ciudat pas în spate la capitolul optică, pentru că după un Sony Xperia XZ2 Premium care avea o cameră duală în spate, vine acest Xperia XZ3 cu cameră singulară. Şi cu acelaşi senzor IMX400 pe care îl tot vedem de mai bine un an încoace.

Camera lui Sony Xperia XZ3

Primim o cameră principală Motion Eye de 19 megapixeli, cu senzor Exmor RS de 1/2.3 inch, pixeli de 1.22 microni şi G Lens cu deschidere F/2.0. Ştie autofocalizare hibridă predictivă, procesare BIONZ, Autofocus Burst, zoom până la 8X, stabilizare SteadyShot pe 5 axe şi are senzor laser. Toate acestea plus filmare Super Slow Motion la 960 FPS în Full HD de această dată, nu doar HD.

Video-review Sony Xperia XZ3, secțiunea foto și video

În faţă se află o cameră de 13 MP, cu obiectiv wide angle de 23 mm şi cu Steadyshot, un upgrade generos faţă de cameră de 5 MP din faţa lui XZ2. Avem şi o funcţie specială AI Smart Launch care porneşte automat camera când detectează că am scos telefonul din buzunar şi îl ţinem orizontal imediat după, pregătiţi să facem o captură foto. Avem şi captura predictivă din partea Sony, care pregăteşte cadrul ideal înainte de a apăsa pe butonul shutter.

Cea mai mare noutate care sare în ochi este interfaţa. După ani buni de aceeaşi Xperia UI la cameraă avem în sfârşit ceva nou. Modurile de captură au fost reorganizate şi întreaga interfaţa a camerei a fost regândită. Acum este mai simplă şi intuitivă, cu mai puţine swipe-uri de făcut. Modurile principale de captură sunt Portrait Selfie, Google Lens, Slow Motion, Manual, Creative Effect, Panorama, Sound Photo şi HDR. Avem şi reglaje de culori şi expunere şi în modul Manual umblăm şi la balans de alb, ISO, focalizare şi shutter.

Camera lui Sony Xperia XZ3

Telefonul face fotografii rapid şi are o focalizare extrem de rapidă de asemenea. Trecem la galeria foto, cu un telefon care chiar a călătorit prin ţară. Avem galerii foto în Bucureşti, în Timişoara, dar și la țară, în comuna Tormac. În Bucureşti am prins o zi însorită fix la prânz, în Parcul Herăstrău. Ce am descoperit prima oară e că acest telefon, asemenea lui Huawei P20 Pro tinde să cam ardă vegetaţia şi supraexpune culoarea verde, uneori şi albastrul.

Detaliile la zoom sunt OK, cel puţin până la nivelul de 3X-4X. Îmi place cum arată apa lacului Herăstrău, cu valurile bine reliefate şi o nuanţă OK. În general fotografiile au fost luminoase şi foarte clare, la aceste capitole fiind egale cu orice iPhone, Samsung Galaxy S sau Huawei P al momentului. Detaliile sunt excelente când începi să dai zoom la fotografia ta de mulţi MB pe PC. Uneori ne-a făcut feste dynamic range-ul în fundalul unei capturi cu mult soare la distanţă şi umbra aproape.

Prim planurile arată foarte bine, au o sumedenie de detalii şi se fac de foarte aproape. Dar totuşi verdele e tot ars că la Huawei P20 Pro, care culmea a făcut poze în acelaşi parc. Îmi place mult cum a ieşit jetul de apă la acea fântână. XZ-urile au prins mereu bine textură. La selfie-uri am avut o opinie mixtă. Unele arată superb şi nu am văzut în viaţa mea pori mai detaliaţi, dar în acelaşi timp unele capturi au ieşit mişcate, neclare sau cu un alt de fantoma pentru tenul meu.

Captura selfie Bokeh arată excelent, la egal cu orice rival aş zice. Problema cu camera selfie e că nu e constantă, pentru că deşi avem capturi superbe, sunt şi 3-4 care nu sunt utilizabile. E mare lucru ca fiecare por şi fir al bărbii se vede perfect. Trecând la capturile din Timişoara, pregătiţi-vă să vă fie poftă, pentru că avem o sumedenie de cadre de la Street Food Festival.

La captură de mâncare şi gourmet Xperia XZ3 stă excelent, până apar problemele cu dynamic range-ul şi expunerea când soarele e prea puternic. Panorama are o rezoluţie OK, de 10.672 x 3488 pixeli şi nu se curbează excesiv. Bokeh-ul a arătat iarăşi bine, dar selfie-ul de această dată a fost cam prea roşiatic şi fad când vine vorba de textura pielii. După cum am zis, mixt.

La zoom apare şi grain-ul, dacă împingi la maxim captură (aţi văzut asta în comparaţie cu Galaxy Note 9 şi iPhone XS Max). În general telefonul s-a comportat bine la captură, dar sughiţurile rămân sughiţuri: expunere, dynamic range, detalii la zoom mai profund, selfie inconstant. Acestea fac XZ3 să fie sub iPhone XS Max, Galaxy Note 9 şi poate şi HTC U12+. De fapt zic că XZ3 e cam la 90% din HTC U12+ şi foarte aproape de Huawei P20 Pro, amândouă având aceeaşi problemă cu culorile (corectabila dacă scoţi AI de pe P20 Pro).

Nu simt un upgrade uriaş de la Xperia XZ2 dacă e să fiu sincer. Cumva XZ1 a prins nişte culori mai bine calibrate anul trecut, aş îndrăzni să zic. Detaliile şi prim planurile sunt vedetele.

Trecem la captura foto în condiţii low light, acolo unde primul lucru remarcat de mine e zoomul de calitate (logo UPC şi statuie), fără grain excesiv la detalii. Textura clădirilor şi cărămizilor este excelentă până la ultimul zgrunţur de material şi bliţul nu exagerează cu albeţea, ci doar iluminează bine. E drept că toate capturile noastre sunt ceva mai întunecate decât cele cu Pixel 2 XL, Huawei P20 Pro, Galaxy S9+ sau Note 9. E din cauza deschiderii F/2.0.

Apar şi ceva reflecţii neplăcute şi lence flare de la stâlpii de iluminare stradală, ce e drept şi am remarcat cel puţin o captură roşiatică în aceste fotografii realizate la Timişoara. Simt că uneori sunt şi iluminate excesiv sursele de lumină (acel logo Catenă) şi lăsate în întuneric detaliile fine de la marginea pozei (vezi acel scaun de restaurant/teresa).

Clar suntem sub Samsung Galaxy Note 9 şi iPhone XS Max la captura foto low light, aşa cum au arătat-o şi comparaţiile noastre. Nu simt un salt foarte mare faţă de Xperia XZ2, care a reuşit să performeze şi pe un viscol infernal, în vreme ce XZ3 nu e chiar rege pe vreme senină.

Cât despre captura video, aici operăm în Full HD, MP4, la 30 FPS şi 18 Mbps. Există şi filmare 4K şi Full HD la 60 FPS, dar şi Super Slow Motion la 960 FPS în Full HD. Prima impresie? Filmarea numărul 1 este una realizată în Bucureşti, lângă Hard Rock Cafe, în parcul Herăstrău. Soarele încă se ţinea bine chiar şi în septembrie şi a provocat supraexpuneri şi arsuri ale filmărilor.

Parcă nu aşa grave ca la fotografii, dar destul cât să adauge o coroană de grain frunzelor de copaci de la distanţă. La acest capitol XZ3 e sub Galaxy S9+ şi Note 9. E mai degrabă egal cu Huawei P20 Pro, care tot cu vegetaţia arsă din Herăstrău a avut probleme la filmare. Stabilizarea este excelentă, în linie cu au oferit precedentele Xperia-uri, fără hurducături la trepte coborâte în parc, fără refocalizări sau albe bâlbe. Lin ca de obicei.

Claritatea e mereu la vârf, iar microfonul îşi face treaba bine, deşi o pală de vânt l-a cam confuzat la un moment dat. Filmarea 4K arată excelent şi pune acest device la egalitate cu toţi marii anului 2018, chit că un 10% de supraexpunere tot mai apare. Îmi place cum arată apa lacului şi cum e reprezentată pe filmare. Apropo de apă, filmarea la 60 FPS cu acea fântână e foarte cinematică şi fără a genera obişnuitele arsuri ale unui video cu frame rate ridicat.

Ţin minte că şi XZ2 avea tendinţa să mai supraexpună din cadre, deci nu cred că s-a rezolvat asta. Vedeta este de departe captura Super Slow Motion. Mi se pare chiar superioară faţă de ce primim pe Huawei P20 Pro sau Galaxy S9+, pentru că operăm în Full HD , cu detalii spectaculoase la acel balon spart de aparatul de tăiat iarba. Practic avem un telefon care filmează excelent şi ocazional îţi scoate un verde sau albastru ceva mai viu. Nu e un dealbreaker cu siguranţă şi poate intra într-un top 5-7 provizoriu de filmare pe 2018.

Pe de altă parte noaptea... e mai tristă treaba. Observ halouri mari pentru stâlpii de iluminare, plus reflecţii multiple. Zoomul aduce cu sine mult grain şi fiecare mişcare se lasă cu tremuratul imaginii. Microfonul este OK, dar problemele continuă la vizual. Mult mai întunecat decât ce oferă rivalii, cu valuri de nuanţa mov ce apar şi dispar, iar XZ2 sincer s-a descurcat mai bine pe viscol, chiar pot spune asta cu mâna pe inimă.

Acesta este călcâiul lui Ahile pentru Xperia XZ3 şi locul unde este sub rivali că Note 9, iPhone-uri din 2018 şi chiar 2017, plus S9 şi Huawei P20 Pro. XZ3 va rămâne în istorie pentru stabilizare, selfie (când iese bine), claritate şi prim planuri.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×