Aşa cum am văzut şi la Galaxy Z Flip 3 şi Galaxy Z Fold 3 5G vine cu aceleaşi camere ca şi predecesorul său, Galaxy Z Fold 2. Singura diferenţă e camera selfie integrată în ecranul intern, cel mare. Acum avem o cameră selfie ascunsă sub ecran, cu rezoluţie de 4 MP. Ea ia locul celei de 10 MP de pe predecesor. Are deschidere F/1.8 şi pixeli de 2 microni.
Cealaltă cameră selfie este una de 10 megapixeli, decupată în ecranul exterior şi vine cu focalizare fixă. În spate găsim o cameră triplă, cu fix acelaşi setup că la Z Fold 2, doar că având un design de modul diferit că design. Trece de la un modul dreptunghiular la unul în linie, vertical.
Iată setup-ul:
- camera principală de 12 MP, F/1.8, senzor de 1/1.76 inch, pixeli de 1.8 microni, Dual Pixel PDAF, stabilizare optică
- camera telephoto de 12 MP, F/2.4, senzor de 1/3.6 inch, pixeli de 1 micron, PDAF, stabilizare optică, zoom optic 2X
- camera ultrawide de 12 MP, F/2.2, unghi de 123 de grade, pixeli de 1.12 microni
Video-review Samsung Galaxy Z Fold 3 5G, secțiunea Cameră
Telefonul are bliţ LED şi filmează în 4K la 60 FPS cu camera din spate şi 4K la 30 FPS cu camera frontală. În interfaţa camerei găsim aceleaşi opţiuni că pe Galaxy S21, de la AR Doodle la Pro, Panorama, Food, Night, Portrait Video, Pro Video, Super Slow Mo, Hyperlapse şi Director's View. Avem şi Single Take, Night Mode şi acel AI care detectează automat scenele.
Vreau să revin puţin la camera selfie de sub ecran. Vine cu senzor derivat din Sony IMX471, care se găsea pe OnePlus 9 şi Realme 8 şi avea 16 MP. Aici avem o versiune de 4 MP şi un sistem diferit de pixeli deasupra sa, în ecran, pentru a permite captură. Lasă zona cu vizibilitate ciudată pe fundal alb, pixelat oarecum, dar e OK pe fundal închis la culoare.
Ca şi la Z Flip 3, avem un Flex Mode pus în acţiune aici când pliem ecranul: el împarte ecranul în două, iar pe o porţiune avem cătarea electronică şi pe cealaltă opţiunile foto, dar şi un preview. Putem folosi ecranul extern pentru a face selfie-uri cu camera principală, ceea ce nu e rău deloc. Personal am ţinut telefonul mai des închis decât deschis când am testat camera în parc. Nici nu doream să atrag prea multă atenţie, ce e drept...
Să vedem cum stăm la mostrele foto. Le-am realizat într-o zi însorită la final de august şi acum mă duc înapoi prin august 2020 şi îmi amintesc că Z Fold 2 prindea nuanţe plăcuţe de roşu, dar noaptea era cam subţire. Hai să vedem ce ştie Z Fold 3 cu acelaşi setup foto, dar CPU mai bun şi alţi algoritmi.
Fotografiile sunt foarte luminoase şi vibrante, expresive, iar cea ultrawide adaugă un halou diafan copacilor expuşi la soare şi asta nu e compliment. Am un closeup plăcut cu trandafiri roz, de fapt am mai multe, cu detalii excelente la nivel de petale şi pistil. Şi culorile sunt păstrate în tărâmul realităţii, iar estomparea fundalului place. Am apreciat textura bisericii de lemn fotografiate, iar apoi am pus zoom-ul la treabă pe un poster cu merinde aduse în Parcul IOR în fiecare weekend. Totul arată OK la 2X, putem tolera şi la 3X, dar apoi observ mult zgomot. Maximul e 10X, digital evident.
Fotografia de după poster e una ultrawide şi vedem în ea copaci curbaţi, dar şi persoane curbate în dreapta. Multă distorsionare pe lateral. Deh... unghiul foarte larg.
Culorile vegetaţiei sunt plăcute şi văd cum începe toamna să se infiltreze prin verdeaţă. Am făcut o primă serie de selfie-uri cu camera de 10 MP şi nu sunt chiar impresionat. Adică, arată bine, dar e binele lui Galaxy S10 din 2019 şi asta dacă sunt gentil. E multă lumină şi mult contrast. Bokeh m-a separat excelent de fundal ce e drept. Nu văd nici un rateu aici şi parcă sta mă bine decât Z Flip 3.
De la pozele cu ochelari încolo am folosit camera de 4 MP. A se remarca modul în care se "aprind" literele Lee Cooper de pe tricoul meu. Rezoluţia e scăzută, detaliile sunt modeste mai ales în fundal şi mai ales dacă vă uitaţi la firele de păr de pe cap. Totuşi, chiar şi cu zonele soft, am senzaţia că se descurcă mai bine decât camera selfie de sub ecranul lui ZTE Axon 20.
Cu ochelarii scoşi am avut şi ceva textura plăcută, dar fundalul nu poate fi salvat, e foarte ciudat iluminat şi are detalii slabe. Şi fata mea e cam albă şi fantomatică, dar măcar nu avem un blur ciudat că la alte telefoane cu cameră sub ecran.
Am scos funcţia AI, care scotea culori prea intense şi am mers pe realism. Nu vreau să mă lungesc foarte mult şi vă spun că performanţa, culorile, luminozitatea sunt 1 la 1 cu Galaxy Z Fold 2. Roşul e aprins, albastrul e melancolic, dar realist, focalizarea de aproape e OK la cele frunze şi pasărea albastră sculptată pe jucării. Avem şi toate culorile Pământului în acel cadru cu baloanele şi zic că toate sunt redate bine şi de camera principală şi cea ultrawide.
Bile albe pentru Portrait şi closeup cu Elmo şi Big Bird din Muppets. Bokeh şi cu Donald spre final, ba chiar Studio Bokeh. Spre final avem şi un trenuleţ psihedelic şi un cer cam prea aprins pe captura ultrawide. Rămân la impresia mea: nu s-a schimbat nimic de la Galaxy Z Fold 2 şi uneori culorile sunt prea intense.
Noaptea nu recomand utilizarea camerei ultrawide, care surprinde detalii foarte slabe şi măreşte prea mult luminile. Lateral ai şi foarte mult zgomot. Nu văd mari diferenţe între capturile nocturne de pe acest model şi de pe Z Flip 3, dar vestea bună e că Z Fold 3 nu mai prinde acele dungi alungite ale halourilor de lumină. Are culori mai naturale, un galben mai blând decât la Z Fold 2 şi parcă mai puţin zgomot per total.
Night Mode face din noapte zi, dar anumite părţi pică în caricatură uneori. Am prins unul dintre cele mai bine iluminate ceruri cu acest telefon. Cu o mână stabilă o să crească puţin şi claritatea fotografiilor voastre când folosiţi Night Mode. Sincer nu m-am simţit tentat să o fac des, e bună şi captura Default.
Şi am ajuns şi la video, aspect unde îmi amintesc că Z Fold 2 era bunicel, chiar bun pe alocuri, dar nu vreun recordman. Culorile sunt foarte vii, în special la vegetaţie, iar panoramarea rapidă cu obiecte în mişcare se face fără motion blur sau ghosting. Detalii excelente, din belşug, cer cam nerealist colorat. Urmează testul de stabilizare, cel fără modul Steady pornit.
Am coborât scări, am păstrat imaginea clară, detalii şi focalizare spot on. Nu mă pot plânge.
Vine o filmare panoramică cu lacul, cu un cer ireal şi vegetaţie de un verde prea aprins în dreapta imaginii, dar în stânga lucrurile arătau mai OK. În general vegetaţia bătută direct de soare poate zgâria o reţină mai sensibilă, care vrea o nuanţă de verde mai apropiată de realitate. Testul 2 de stabilizare a fost cu Steady On şi aici s-a activat cum îmi place mie să zic "şină de travel", cu o mişcare aşa lină şi duioasă că mama care leagănă bebeluşul. Zero trepidaţii, zero vibraţii, claritate perfectă şi dacă cobori treptele ca după un laxativ.
Următoarea filmare e primă cu nişte culori dintr-o paletă mai largă. Iar nu sunt mulţumit de vegetaţie, care e prea exacerbată şi camera şi AI-ul mai exagerează la scheletul albastru al jucăriilor pentru copii. Cameră stă bine la focalizare, stabilizare, detalii, dar mă aşteptam la asta. Filmarea selfie a atins pentru mine apogeul la Samsung la seria Note 10 şi nu vreau nimic mai mult de atât. Cam la acel nivel suntem şi pe aici, cu o surpriză plăcută la stabilizare şi textura feței.
Am filmat şi cu camera de sub ecran, dar e foarte zgomotos rezultatul şi aratamai spre 720p sau 480p, iar totul are un halou alb în jur.
Prindem şi o filmare cu vaporaşul, cu un cer şi vârfuri de copaci arse de soare, plus teste Video Portrait, care din nou de la Note 10 încoace sunt excelente. Blurul se păstrează chiar şi când subiectul (eu) se tot mişca în faţa camerei. Am încercat şi un Video Portrait cu fundal monocrom, pentru extra dramatism. Testul de focalizare pe ghinda metalică ne arată o focalizare rapidă şi precisă, dar am o senzaţie că Z Flip 3 era mai rapid... poate mi se pare.
Unora o să le placă toate aceste culori vii, vegetaţie şi cer aprins, dar eu prefer realismul.
Trecem la filmarea nocturnă, unde mi se pare că lucrurile arată mai bine decât la Z Fold 2. Farurile maşinilor şi stâlpii de iluminat sunt exagerate, mărite, amplificate, dar claritatea e OK. Atenție la panoramarea rapidă şi la zonele din departare, de lângă luminile stradale şi vârfurile copacilor: sunt zone pline de zgomot. Camerei e îi e greu să gestioneze cantitatea mare de lumină şi acel logo roşu al magazinului Penny din ce văd, dar livrează pe partea de stabilizare, e drept nu aşa bine că ziua.
La filmarea nocturnă rămânem la nivel de 2019.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 Quickmobile (cupon -3%: QUICK202)află prețul
- 🛒 Flancoaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 Orangeaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul