Samsung Galaxy S8: OS, UI, aplicaţii care fac TouchWiz să pară Windows 3.1; Samsung Experience e cu adevărat Altceva

1.070 ori
<b>Samsung Galaxy S8: OS, UI, aplicaţii care fac TouchWiz să pară Windows 3.1; Samsung Experience e cu adevărat Altceva</b>Înainte de toate trebuie să discutăm despre Samsung Internet, un browser web excelent şi foarte rapid pe care îl găsim preinstalat pe Galaxy S8. Încarcă paginile foarte rapid şi e chiar o alternativă solidă la Chrome. Se remarcă şi prin extensiile sale..

Înainte de toate trebuie să discutăm despre Samsung Internet, un browser web excelent şi foarte rapid pe care îl găsim preinstalat pe Galaxy S8. Încarcă paginile foarte rapid şi e chiar o alternativă solidă la Chrome. Se remarcă şi prin extensiile sale precum Close By, Content Blocker şi QR Code Reader. Trecem acum la software, în acest caz Samsung Experience rulând peste Android 7.0 Nougat.

TouchWiz e lansat cu mulţi kilometri în urma pare depăşit prin comparaţia cu Samsung Experience. Noul UI e clar plat, nu mai are gloss şi e mai matur şi mai puţin jucăuş. Iconografia şi fonturile merg pe ideea de linie întreruptă şi au ceva influenţe din literele greceşti. Totul este acum la un swipe distanţă, inclusiv app drawer-ul, accesat cu swipe vertical, precum pe Google Pixel.

Interfață grafică Samsung Galaxy S8 (Samsung Experience)

Interfaţa se bazează foarte mult pe alb şi pe transparentă şi asta se vede cel mai clar la widget-uri. Nu putem să îl ignorăm pe Bixby, una dintre noutăţile vitale ale experienţei Galaxy S8. Asistentul virtual bazat pe AI se vrea a fi rival pentru Siri, Cortana, Alexa şi Google Assistant, dar nu e complet finalizat încă. Deocamdată nu am putut interacţiona cu el la nivel de comandă vocală, urmând a debuta atunci când ajunge şi telefonul în magazine.

În schimb avem acel meniu dedicat, plin de Cards cu remindere, vreme, alarma, ştiri, sugestii legate de rute, avioane şi calendar, plus multe altele. Există şi Bixby Vision integrat în Cameră, care ar trebui să identifice obiecte şi repere, dar se descurcă mai degrabă cu vinurile şi obiectele generice. Încă mai confundă multe obiecte totuşi.

Revenind la acele Cards, pe listă se află şi Briefing, urmaşul lui Flipboard, Calendar, Foursquare, Uber, S Health, YouTube şi multe altele. Trecând mai departe, putem face setări legate de homescreen, la nivel de layout, grila, teme şi fundaluri. Multitasking-ul e pe bază de carusel şi acolo găsim acel simbol dual ce permite activarea lui split screen.

Această funcţie împarte ecranul în două şi permite şi activarea lui Pop Up Play  spre exemplu. Zona de notificări şi Quick Settings e foarte aerisită şi în mare similară cu cea stock din Nougat, doar că schimbă iconurile şi nuanţele. Setările sunt extrem de bogate şi ramificate şi e nevoie de zeci de minute să treci prin toate. Putem umbla la teme, iconuri, ecrane Always On, Smart Stay, utilizarea cu o singură mână şi intrăm şi în zona de securitate.

Scannerul de amprente are o amplasare nefericită în spate şi din păcate nu e chiar atât de precis pe cât am dori. E şi foarte uşor să îl ratezi şi să apeşi pe cameră din greşeală. Deblocarea prin recunoaştere facială se face foarte rapid, dar nu e foarte relevantă, putând fi păcălită cu o fotografie. Scannerul de iris nu a avut viaţa lungă pe Note 7, dar vine pe Galaxy S8 ca o propunere extra de securitate.

Ce pot să zic e că deşi la recenzia video a mers bine sunt şi momente când pur şi simplu nu recunoaşte ochii mijiţi sau obosiţi. Iar dacă ai făcut greşeala să nu deschizi ochii larg la setup, te chinui degeaba. Revenind la setări avem şi Video Enhance aici, plus moduri de Performanţă, ca Optimized, Game, Entertainment şi High Performance.

Samsung Pass se află la rândul său pe lista de funcţionalităţi, un manager de parole care se foloseşte de autentificarea biometrică. El oferă acces mai uşor la servicii şi soluţii online pe bază de amprentă sau iris. Şi Facebook e pe listă. Şi că ultima menţiune aflaţi că butonul Home oferă doar un banal feedback prin vibraţie standard, nu acel feedback haptic care pe iPhone 7 chiar ne păcăleşte (în sensul bun) că am apăsa un buton fizic.

Samsung Galaxy S8 vine cu 39 de aplicaţii preinstalate, inclusiv câteva de la Microsoft şi din fericire mai toate sunt dezinstalabile. Avem şi magazinul de aplicaţii Galaxy Apps, S Health a evoluat spre o interfaţă mai matură şi acum te conectează şi la doctori profesionişti (doar SUA, China şi Coreea pentru început). Samsung Notes e cu un pas sub S Note, dar oferă multe brush-uri şi peniţe cu care să scriem, desenăm şi luăm notiţe.

Avem şi Samsung Connect care se conectează la sistem smart home şi electronice, dar şi Secure Folder. Prin paianjenişul opţiunilor sigur dăm şi de Knox dacă ne chinuim puţin. Galeria ne permite să creăm Stories, în stilul celor văzute şi la Facebook, Google Photos şi acea funcţie similară din galeria lui Huawei P10, practic un rezumat al ultimelor zile în fotografii şi clipuri.

De remarcat şi shortcut-urile declanşate când apăsam pe iconurile de pe homescreen-uri, acelea popup în stil 3D Touch, popularizate de Google Pixel pe Android. Însumând toate acestea evoluţia de la TouchWiz e foarte clară şi în acelaşi timp nu vine ca o avalanşă stresantă de funcţii noi care te bat la cap cu popup-uri, ci rămâne în fundal discretă şi îşi face treaba bine.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×