Samsung Galaxy S20 Ultra Hands-On Review: cameraphone-ul s-a întors, cu 16 GB RAM și 5G

2.010 ori
<b>Samsung Galaxy S20 Ultra Hands-On Review: cameraphone-ul s-a întors, cu 16 GB RAM și 5G</b>Cumpărăm telefoane pentru a le folosi pentru comunicarea pe Whatsapp, Facebook, pentru a ne juca Call of Duty Mobile sau pentru a impresiona o fată sau vecinii. Cumva am pierdut apetitul pentru

Cumpărăm telefoane pentru a le folosi pentru comunicarea pe Whatsapp, Facebook, pentru a ne juca Call of Duty Mobile sau pentru a impresiona o fată sau vecinii. Cumva am pierdut apetitul pentru fotografie... Cea mai bună anecdotă o poate spune chiar eu care tot făceam fotografii cu al meu iPhone 7 şi cum am trecut la iPhone 11 Pro am simţit tot mai puţin nevoia să fac capturi ca japonezii, obsesiv. Am mai cunoscut o persoană cu iPhone 11 Pro cumpărat recent, acelaşi fenomen. Am pierdut oare bucuria de a face fotografii? Sau poate doar ne lipsea un cameraphone solid. 

În ultimul deceniu doar Nokia a încercat să flirteze cu această idee şi mai nou şi Huawei de când cu Leica. Samsung îşi încearcă acum norocul şi o face singură, fără vreun parteneriat cu un brand mare, doar ea şi senzorul său cel mare de 108 megapixeli, zoom-ul care stabileşte recorduri şi un modul uriaş de cameră pe Galaxy S20 Ultra. Am pus mâna pe telefon şi mai jos aveţi primele impresii.

La ora la care citiţi acest material ştiţi probabil totul despre specificaţii şi aţi înţeles că veţi da în jur de 1200 sau 1300 de euro pentru acest telefon. Este vârful de gamă al gamei Galaxy S20 şi pe unii poate că îi va speria ecranul de 6.9 inch, periculos de aproape de diagonala unei tablete. Ţin să vă şochez spunându-vă că telefonul e perfect manevrabil, chiar şi cu această diagonală. M-am înţeles cu el mai bine decât cu Note 10+ şi OnePlus 7 Pro, ca să vă faceţi o idee.

Design

Alcătuit din sticlă şi metal, acest smartphone are o talie de 8.8 mm şi o greutate de 220 de grame. Este lung, e şi destul de lat şi se va remarca prin cameră dreptunghiulară din spate, destul de protuberantă, pe undeva pe la 2 mm, poate mai mult. 

Samsung Galaxy S20 Ultra

La fel cum am zis la Galaxy S20+, Samsung a făcut ceva interesant aici, pentru că în curbura spatelui din sticlă a strecurat şi o subtilă angularitate care face ca telefonul să se agaţe mai bine de palmă. Iar rama subţire ajută şi ea. Construcţia este clar premium şi mi se pare interesant cum au separat camera periscopică de zoom de restul modulului, pentru a ne arăta sellling point-ul. Avem parte şi de certificare IP68, pentru rezistenţa la apă şi praf.

Display

Trecând la display, telefonul vine cu un panou Dynamic AMOLED WQHD+ de 6.9 inch, cu suport HDR10+. Are şi refresh rate de 120 Hz, iar Samsung a tăiat pe cât posibil din bărbie, muchii laterale şi "frunte". Sus se află orificiul pentru camera selfie, pe care îl pot scuza pentru că avem şi o rezoluţie mare a senzorului.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Ecranul este imersiv, parcă mai luminos decât la seria S10, are negru adânc, culori vii şi unghiuri foarte largi. Refresh rate-ul de 120 Hz va ajuta mult la jocuri, care se vor simţi mai fluide, de la Asphalt 9 la Call of Duty Mobile.

Hardware

Telefonul are acelaşi procesor ca şi Galaxy S20 şi S20+ şi anume un Exynos 990, un CPU de 7 nm 64 bit octa core tactat până la 2.73 GHz. E însoţit de 12 sau chiar 16 GB RAM LPDDR5, o premieră dintre toate telefoanele văzute de mine. Are şi 128, 256 GB sau 512 GB stocare, alături de un slot microSD, ce poate creşte stocarea cu încă 1 TB. Veştile bune continuă cu o baterie de 5000 mAh, în sfârşit ceva pe placul globetrotterilor şi a celor care se tem că 120 Hz şi 5G le vor mânca bateria (spoiler, o vor face!).

 

Avem şi WiFi 6, 4G şi 5G, un cititor de amprente integrat în ecran, 4 camere în spate şi o cameră selfie de 40 MP. Adăugăm şi recunoaştere facială, Bluetooth 5.0, ANT+ şi GPS. Există şi barometru, senzor geomagnetic şi un Hall Sensor. Revin puţin la baterie, pentru a menţiona că are încărcare rapidă pe fir la 45W, dar şi încărcare wireless 2.0 şi încărcare wireless inversă, prin amplasarea pe spatele său. Era să uit de difuzoarele stereo, generoase la prima audiţie şi cu plusul de stereofonie reală care umple aerul din jur şi tuning AKG.

Software

Aici nu sunt multe de spus şi dacă aţi mânuit un telefon cu Android 10 şi One UI 2.0 ştiţi la ce se vă aşteptaţi. Totuşi avem şi un upgrade incremental la One UI 2.1. Avem taburi şi butoane de navigare jos, pentru a folosi telefonul uşor cu o singură mână, Dark Mode face wallpaper-ul mai difuz, avem şi Link to Windows şi numeroase funcţii AI, AR şi de optimizare. O noutate este funcţia Quick Share, care aminteşte de AirDrop de la Apple şi are rolul de a permite partajarea de mai uşoară de fişiere şi conţinuturi. Include şi o parte de cloud care ajută la streaming rapid de conţinut spre un smart TV Samsung.

Avem şi Bixby Routines, adică automatizări ale proceselor noastre zilnice, de la opţiuni de conectivitate la playlist-uri de Spotify. Samsung a păstrat până şi meniurile Edge cu shortcut-urile aferente.

Cameră

Samsung Galaxy S20 Ultra are o singură cameră în faţă, dar este mult superioară lui S20 şi S20+, fie şi numai prin rezoluţie: 40 MP faţă de 10 MP. Are pixeli de 0.7 microni, dar prin combinare 4 în 1 scoate poze de 40 MP cu pixeli de 1.4 microni. În spate începe distracţia, cu următoarele camere:

  • 12 MP, ultra wide, F/2.2
  • 108 MP, cameră principală, pixeli de 0.8 microni deveniţi de 2.4 microni scoţând cadre de 12 MP prin tehnologie Nonacell (9 pixeli în 1), F/1.8, stabilizare optică
  • 48 MP, telephoto, cameră periscopică care foloseşte o prismă pentru a direcţiona lumina, pixeli de 0.8 microni (cadrele de 12 MP au pixeli 1.6 microni), F/3.5, stabilizare optică
  • Senzor DepthVision pentru Bokeh si AR

Funcţiile speciale includ Space Zoom, zoom optic hibrid până la 10X şi captură Super Resolution Zoom. Camera filmează la rezoluţie 8K la 30 de FPS şi vom putea şi filma cu camera selfie în 4K la 60 FPS. Revin puţin la tehnică, pentru a spune că avem aici acelaşi senzor ISOCELL Bright HMX de 108 MP de pe Xiaomi Mi Note 10  (de fapt avem un ISOCELL Bright HM1 cu plusuri, functii extra, captura extra de lumina si Super ISO). Are un ISO reglabil special pentru captura în condiţii de lumină foarte puternică şi foarte slabă. Are şi un mecanism special ISOCELL Plus care izolează pixelii pentru a nu provoca "contaminarea cu culori" de la pixelii alăturaţi. Cei 9 pixeli combinaţi aici înseamnă că primim extra informaţie de procesat despre subiectul capturat, ceea ce generează o fotografie mai bine calibrată coloristic, iluminată cum trebuie şi detaliată. Venind de la ani întregi de 4 pixeli combinaţi ar trebui să simţim diferenţa.

Samsung Galaxy S20 Ultra

O noutate este şi funcţia camerei Single Take, care va face capturi foto/video cu toate camerele telefonului şi va oferi apoi cele mai bune rezultate prelucrate prin AI. Aş vrea să subliniez şi că nu am trecut încă de pragul de zoom optic 5X şi că acei 10X sunt zoom hibrid, iar cel 100X este clar digital. Avem şi trepte de zoom în dreapta ecranului şi un soi de hartă a subiectului în stânga pentru a vedea de unde am pornit să dăm zoom şi unde ne aflăm.

Am testat acest zoom trebuie spus din start că dincolo de 20X ai clar nevoie de mâini de oţel sau trepied dacă vrei să faci treaba. Era o cabină specială de test la evenimentul la care am participat şi puteai da zoom lejer pe muncitorii care construiau un zgârie nori peste drum, ba chiar să vezi ce marcă de ţigări fumează. Ştiu, înspăimântător, dar la 100x avem şi destul de mult zgomot şi detalii care se pierd. Pe la 50-60X o să puteţi fi impresionaţi totuşi.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Interfaţa camerei a rămas familiară şi în continuare putem alege între 3 camere: ultra wide, principală şi cea de zoom. Avem și filmare si fotografii Live Focus, adică folosind Bokeh, cu reglaj de nivel de adâncime. Putem face şi fotografii la 108 megapixeli, dar opţiunea este separată, pusă în zona de aspect. Ce mă impresionează e uşurinţa cu care faci zoom şi faptul că ai imaginea originală în stânga camerei să vezi de unde ai pornit. Observaţi şi în clipul meu de hands on că la spre 20X nu am pierdut aproape deloc din claritate.

Avem şi un nou tip de stabilizare Super Steady, de generaţie a doua, pentru filmări şi mai stabile, dar şi un mod Pro pentru captura video, cu reglaje de expunere, balans de alb, ISO, shutter şi alte câteva. O altă funcţie care îmi place este acel "Crop Instant" care apare ca opţiune în galerie. La o fotografie de 108 megapixeli putem decupa cu o singură apăsare pe ecran fix cât dorim dintr-o fotografie. Avem şi câteva mostre în clip realizate pe o plajă unde putem citi coperta cuiva aflat la zeci bune de metri depărtare, poate peste 100 de metri.

Am avut telefonul pe mână doar maxim 10-15 minute şi nu pot să trag concluzii despre cameră, dar pot să zic că îmi plac maxim culorile obţinute cu toate camerele şi textura acelor pahare colorate, dar şi detaliile lor. Îmi plac umbrele surprinse, contrastele şi faptul că şi în zonele mai întunecate am obţinut rezultate bune. Abia aştept să văd ce poate noul mod Night.

Concluzii

Samsung Galaxy S20 Ultra este pentru mine un cameraphone, care umblă la tot ce se putea în acest moment: rezoluţie, zoom, luminozitate prin acei pixeli mari. E pe cât de future proof se poate cu 16 GB RAM, 5G, filmare 8K şi mă îngrozeşte că va veni un an, un deceniu când aceste dotări nu vor mai fi de ajuns. Îţi poţi imagina că aceste dotări să NU ÎŢI MAI FIE DE AJUNS? Nu cred că se va întâmpla mai devreme de 5 ani să zicem. Aş paria că mai multă lume va fi surprinsă de pixelii combinaţi în mod nou decât de rezoluţia de 108 MP sau chiar de zoom. Acolo ar fi arma secretă Samsung, la modul în care prinde lumina.

Samsung Galaxy S20 Ultra Prezentare Video

Nici zoom-ul nu e deloc de neglijat, dar de la un punct încolo, meritele revin software-ului mai degrabă decât hardware-ului. Întrebarea este: ce faci cu atâta zoom în viaţa de zi cu zi? Câte pisici şi "pisici" poţi să prinzi fără a fi ilegal, imoral, plictisit de viaţă? E totuşi o veste bună pentru cei care prind mereu bilete la concerte sau meci pe locuri aflate prea departe sau prea sus şi se vor ajuta de zoom să vadă ce se întâmplă. Sunt foarte multe de testat la acest telefon, dar până una alta pare să fie pachetul complet, absolut, cel mai bine dotat telefon Samsung Galaxy S de când a apărut seria.

Am trecut de punctul în care glumeam că îmi pot face toată treaba cu telefonul. Începem să atentăm la scule profesioniste şi asta fără parteneriate cu giganţi că Nikon, Canon, Panasonic, Leica sau Hasselblad. Dacă primele impresii se vor confirma ulterior aflaţi în recenzie.

Prețuri în România:

12 GB RAM + 128 GB stocare

16 GB RAM + 512 GB stocare:

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×